≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Šok u Podgorici! Partizan ostao bez trofeja ABA Superkupa trojkom u poslednjem napadu, Kapusta junak Studenata

Vreme čitanja: oko 10 min.

Neverovatna završnica meča u Morači

  • 91
KK Partizan - KK SC Derbi ABA Superkup Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Neverovatan epilog meča u podgoričkoj "Morači"! Ekipa Partizana poražena je od Studentskog centra u finalu ABA Superkupa, pošto je Borna Kapusta postigao trojku na četiri sekunde pre kraja - 81:83!

Nemoguća završnica viđena je u Morači. Seriju 10:0 vezali su Studenti, a ona je zaključena na način na koji to niko nije očekivao, već pomenutim pogotkom Kapuste, koji je ostavio crno-bele bez već viđenog trofeja.

Utakmica je otvorena veoma efikasno, rano se krenulo sa šuterskim raspoloženjem, a pored toga jako pametnim napadima sa obe trane se dolazilo do koša. SC Derbi je počeo da napada timski, ali se prvi istakao Dokins sa brzim koševima. U Partizanu nije bilo prave reakcije, a teško je moglo biti koliko je SC Derbi pametno rukovodio svojim napadima. Pokušavali su crno-beli brojnim kombinacijama u odbrani, ali sve je pročitano.

Druga četvrtina je donela dosta veću borbu i ravnomerniju utakmicu. Dosta prekida je produžilo trajanje prvog poluvremena. Međutim, mora se primetiti ogromno nezadovoljstvo Željka Obradovića igrom svojih igrača. Na polovini druge deonice smo mogli videti njegov tajmaut i kako je urlao na momke. Deluje da Partizan još uvek u ovom momentu meča nije našao šuterski ritam, a da SC Derbi to koristi. Probali su crno-beli do kraja poluvremena brojne druge defanzivne kombinacije, ali uglavnom bez uspeha. Ili bi igrači SC Derbija prošli ili bi Partizan napravio faul. U napadu su igrači Želja Obradovića pokušavali da napadaju na razne načine, ali deluje da su individualna rešenja donela najviše rezultata.

Poluvreme nam je dalo utisak da Studentski centar nije došao da učestvuje već da pobedi. Žakelj još jednom pokazuje svoju trenersku klasu i kvalitet. Način na koji je pripremio utakmicu malo podseća na ono iz prethodne sezone. Vidi se planski i sistemski rad SC Derbija. Najbitnije od svega nisu potcenili niti precenili protivnika i deluje da je to razlog trenutnog rezultata.

Treća četvrtina je preovladavala igrom u naletima. Prvo bi domaća ekipa postigla nekoliko vezanih poena, potom bi Partizan vratio. Heroji tih naleta su bez sumnje bili Koprivica sa jedne, odnosno Kapusta sa druge strane. Na kraju deonice pojavio se izrazito raspoloženi Kevin Panter koji je izbrojao do 18. poena do tog momenta utakmice. SC Derbi i dalje pruža neverovatan otpor, tvrd orah.

Poslednja deonica je pružila šokove koje nismo očekivali. Znalo se da je SC Derbi težak protivnik, ali ovakav otpro niko nije očekivao. Kapusta koji je poludeo u poslednjoj deonici, a potom i pogodio šut koji se ispostavio kao pobednički. Niz od 10 nula pokazuje samo spremnost i mentalitet ovog tima. Poršle sezone su uspeli da naprave veliki rezultat samo jednom pobedom protiv Partizana, a ovo sada će se godinam prepričavati.

Partizan jeste izgubio ovu utakmicu, ali ovo je odlična prilika da se uoče sve nesavršenosti u ugri crno-belih, a bilo ih je. Biće dosta posla i ono što je najbitnije, mora se promeniti drastično pristup igrača Željka Obradovića.

Kod crno-belih najbolji je bio Panter sa 23 poena i tri skoka, Ledej je dodao 13, a po 11 su postigli Trifunović i Doužer.

U ekipi SC Derbija najraspoloženiji je bio Dokins sa 18 poena, a Kamenjaš se priključio sa 14 poena i 8 skokova. Bogavac je dodao 11, a Kapusta je u završnici meča prelomio sa ukupno 10 poena i pet asistencija.

Tok meča

Četvrta četvrtina

10. minut - Imamo dramu u "Morači". Iskreirao je prednost Dokins i pogodio preko Frenka Kaminskog. Ekipa SC Derbi prišla je na poen zaostatka, pa je Željko Obradović bio prinuđen da zatraži tajm-aut. Kapusta daje trojku za pobedu, Kaminski je promašio nakon tajmauta i Studenti su šampioni!

9. minut - Ne koriste crno-beli dva svoja napada, dok je na drugoj strani precizan Obri Dokins. Iz igre je izašao Alen Smajlagić, a na parket su se vratili Kaminski i Panter.

8. minut - Smajli hvata ofanzivni skok. Avramović prodorom po čeonoj liniji napada za plus osam poena. Ali odmah pravi faul za dva bacanja protivnika. Kapusta precizan jednom od dva puta.

6. minut - 79:73 - Ledej na Baćoviću pravi faul i šalje ga na liniju penala. To je treći faul Patizanovog igrača. Promašuje oba bacanja. Silazna putanja i poeni za Smailagića. TV tajmaut. Osetnija prednost crno-belih od 6 poena. Kamenjaš zakucava autoritativno u napadu.Težak šut Ledeja preko ruke. Dobra odbrana Partizana i kontranapad. Naneli pokušava leđima, šutira iz okreta, ali promašuje. Vrhunska odbrana Doužera ponovo, sudija svira faul u napadu. Žakelj traži tajmaut.

4. minut - 75:71 - Panter dobrim prodorom daje lako polaganje, nakon čega uzvraćaju domaćini. Kaminski pravi loš faul ispod koša za dva plus jedan, što Hadžibegović ne koristi. Međutim, ofanzivni skok Kamenjaša, a kaminski pravi novi faul. Nakon toga Kamenjaš pravi faul u napadu nad Panterom. Kaminskog menja Smailagić. Hadžibegović pravi faul, Ledej ide na bacanja. Pogađa oba, to je 6 od 6 za njega. Doužer krade loptu i opet upošljava na alejup Ledeja za plus četiri.

KK Partizan - KK SC Derbi ABA Superkup Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

2. minut - 69:67 - SC Derbi opet odlično kreira sa niskog posta i lako dolazi do poena. Faul potom Pavlićevića, njegov treći. Doužer se vraća na teren umesto Avramovića. Odmah pogađa pod faulom. Nekoliko grešaka Partizana dozvoljava kontre SC Derbiju.

Treća četvrtina

10. minut - 66:63 - Bogavac pogađa trojku, potom Kaminski pušta lep pas za Trifu koji pogađa. Panter lepim polaganjem spaja sebe sa košem. Faul Trife, Vučeljić pogađa oba slobodna bacanja. Naneli umesto Ledeja ulazi na teren, Partizan ponovo sa nižom petorkom. Panter još jednom cepa mrežicu domaćina za kraj četvrtine, 18.poen kapitena Partizana.

8. minut - 59:58 Odličan protok lopte SC Derbija, Kapusta ostaje sam na centru perimetra i pogađa trojku. Faul Pantera, njegov prvi. Odlična kombinacija Avramovića i Kaminskog koji pogađa za tri poena. SC Derbi sada traži kreaciju iz reketa i upošljava trojkaše koji to koriste.

KK Partizan - KK SC Derbi ABA Superkup Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

6. minut - 56:52 Dobra reakcija nakon tajmauta, Kapusta pogađa trojku sa levih 45 stepeni. Dokins pravi treću ličnu, problem za domaće. Kapusta uzima stvari u svoje ruke, prvo u odbrani krade loptu, potom asistira Kamenjašu koji ide na liniju bacanja nakon faula. Pogađa oba i opet je nerešeno. Kaminski na povratnu diže za tri i pogađa u stilu beka. Međutim, na drugoj strani pravi faul nad Kapustom. Drežnjak dodaje Kamenjašu koji je potpuno sam ispod koša. Loša odbrana Kaminskog. Na drugoj strani odlična reakcija Pantera koji pogađa za 3 poena.

4. minut - 50:45 - Nakon kratkog otvaranja upošljava Doužera Koprivica i ovaj pogađa za tri poena. Koprivica u potpunosti dominira početkom drugog poluvremena. Tera Žakelja na tajmaut.

2. minut - 45:45 - Drežnajak po startu odmah ne pogađa otvorenu trojku. Dobar pas Doužera nakon kockanja Pavlićevića u odbrani. Panter sam pogađa u korneru. Naneli sa niskog posta daje prednost Partizanu. Pavlićević pogađa za tri i izjednačava. Nekoliko promašaja na obe strane. Koprivica sada igra dobru odbranu u nekoliko navrata. Dosta pametnija košarka od mladog centra.

Druga četvrtina - kraj prvog poluvremena

10. minut - 40:42 - Partizan je krenuo da udvaja na prenosu lopte, ali Koprivica pravi faul na pola terena. Kamenjaš pogađa oba slobodna bacanja. Nekoliko kofnuznih napada, ali na kraju ostaje plus dva za SC Derbi.

8. minut - 35:40 - Partizan pokušava malo i na mišiće i uspeva da smanji zaostatak. Dosta agresivniji crno-beli u odbrani. Avramović gubi loptu, ali SC Derbi ne kažnjava u kontri. Doužer usporava igru i organizuje sa Koprivom i Panterom. Naneli dolazi do lopte i pogađa za tri poena.

6. minut 33:40 - Nezgodno je doskočio Dokins nakon poen, međutim deluje da će biti dobro. Partizan ne nalazi otvorene šuteve, SC Derbi sve dobro čuva. Pojačava Partizan u odbrani, ali ni to ne pomaže, Pavlićević prodire ka košu, izbacuje loptu na Dokinsa koji pogađa za tri i plus devet za domaćine. Tajmaut. Partizan nakon njega loše reaguje. Baćović pokušava preko ruke, ali Kamenjaš popravlja. Naneli pokušava iz kornera, ali neuspešno, srećom ofanzivni skok Koprive, Doužer pokušava za tri i pogađa. 3 od 13 za tri poena. Tehnička greška sada za Žakelja, Avramović pogađa bacanje. Jak faul nad Baćovićem, Doužerova druga lična greška. Oba puta neprecizan Baćović, ali Partizan se spetljao i gubi loptu. Krade loptu Doužer, pa baca lob pas za Koprivicu koji zakucava, lep napad Partizana. Tajmaut Žakelj.

KK Partizan - KK Studentski centar, SC Derby, ABA Superkup Foto: ABA liga - Dragana Stjepanović

4. minut - 29:35 - Negoduje Žakelj zbog odluke sudija da je lopta za Partizan. Pogledaće arbitri na čeledž trenera SC Derbija. Žakelj je bio u pravu. SC Derbi ostaje bez čelendža. Na sve to Kapusta je dobio tehničku grešku, a Panter pogađa bacanje. Dokins šutira za tri, ali na šutu ga faulira Ledej koji pravi drugu ličnu grešku. Dokins pogađa sva tri bacanja. Avramović pokušava da organizuje, kreće na prodor i pametan faul Kapuste. Faul na Panteru, promašuje prvo, ali drugi put precizan.

3. minut - 28:33 - Ulazi Aleksa Avramović u igru. Vraća se i Pavlićević. Odlična finta Kamenjaša, pas na Kapustu, ali promašuje otvorenu trojku. Izlazi Anđušić, vraća se Panter. Novi faul Smajlija, njegov treći. Ovo je problem za Partizan. Prelepu košarku igraju Podgoričani. Dobra odbrana i bolkada Koprivice, a onda Panter u kontri pogađa za tri poena za svoj osmi poen i razliku od samo tri poena. Avramović ne pravi dobar doprinos kao prethodni meč.

2. minut - 24:30 - Kreće SC Derbi fantastično i drugu četvrtinu, prvo trojkom, a onda i lob dodavanjem Ivišić zakucava na asistenciju Drobnjaka. Kaminski je u međuvremenu promašio trojku. Partizan se sve više muči, pokušava se idividualnim akcijama, ali domaćini odlično brane. Aktivne ruke Smajlija za krađu lopte, a onda Anđuša na pas Nanelija pogađa uz faul u kontri. Ne pogađa dodatno bacanje.

KK Partizan - KK SC Derbi ABA Superkup Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Prva četvrtina

10. minut - 22:25 - Sa niskog posta Naneli pogađa za dva. Pokušava Partizan udvajanjem, međutim Ivišić se diže na levi lakat i razigrava svog igrača na prodoru. Naneli potom daje brz koš u prodoru, četvrti njegov poen. Drugi timski faul, a prvi Smailagića šalje Drobnjaka na liniju penala. On pogađa oba slobodna bacanja. Anđušić greši, pravi korake. Kaminski se vraća umesto Smajlija. Do sada nisu uspeli da uspostave dobru igru u reketu. Kapusta organizuje poslednji napad. Dodaje Drobnjaku, koji u prodoru sa čeone uspeva da položi pored odbrane.

8. minut - 18:19 - Ulazi Naneli, međutim odmah preko njega puca odbrana Partizana. Odličan prodor Drobnjaka, ali ne uspeva. Smajli potom biva fauliran od strane Ivišića. Smajli pogađa oba slobodna bacanja. Staje polako šut SC Derbija. Nezgodan pad kapitena Partizana Kevina Pantera, srećom nije bilo povrede. Ledej je bio fauliran što je zaustavilo igru. Pogađa oba bacanja. Igra se iz sve snage i vidi se velika želja igrača sa obe strane.

KK Partizan - KK SC Derbi ABA Superkup Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

6. minut - 14:16 - Panter pogađa dva plus jedan. Dožer pravi faul u probijanju bloka, sumnjiva odluka. Drežnjak na isteku napada pogađa trojku za plus četiri. Pametan faul Drežnjaka pre nego što je lopta stigla u reket. I to će biti prvi TV tajmaut. Loš napad Partizana iz pauze. Potom odličan napad SC Derbija i poeni Mirkovića iz kretnje bez lopte. Dokins pravi faul u šutu na Ledeju. Partizanov Amerikanac će imati dva bacanja. Pogađa oba bacanja. Jaramaz i Smailagić ulaze na teren. Odlična odbrana Partizana.

4. minut - 9:13 - Panter sa poludistance pogađa u tranziciji i pored odlične odbrane Pavlićevića. Nestvaran pogodak mladog Mirkovića preko ruke Trifunovića, ali vrlo lako vraća Ledej iz kornera nakon pomaganja odbrane. Pavlićevič opet organizuje napad i pronalazi Kamenjaša ispod koša koji poentira. Dokins opet pogađa, ovog puta za tri poena u ranom napadu.

2.minut - 4:6 - Doužer postiže odmah iz prvog napada, ali Dokins uzvraća kvalitetnim prodorom. Odmah ide reakcija Kaminskog za 2 poena. Ledej potpom pokušava trojkom, ali ostaje kratak. Potencijalno prvi problem za Partizan je lična greška Kaminskog vrlo rano. Dokins opet poentira, a onda Kaminski ostaje kratak na trojci. Drežnjak igra izolaciju u levom korneru i pogađa sa poludistance.

1. minut - 0:0 - Sudija podbacuje loptu, meč počinje!

Petorke

KK Partizan: PJ Doužer, Kevin Panter, Uroš Trifunović, Zek Ledej, Frenk Kaminski

KK SC Derbi: Nikola Pavlićević, Obri Dokins, Mateo Drežnjak, David Mirković, Kenan Kamenjaš.

Komentar pre meča

Košarkaši Partizana se nisu baš lako prošetali do ovog finala Superkupa ABA lige, ali definitivno da nisu ni naleteli na pravi otpor.

U prvoj utakmici smo videli raspoloženu ekipu Mege, koja je dala sve od sebe da maksimalno oteža posao Partizanu, ali ni u jednom momentu nije bilo pitanje ko će proći dalje.

Protiv Igokee smo videli dva lica Partizana. U prvom poluvremenu jedan raspoložen tim, dok u drugom potpuni potop, predvođeni drugom petorkom. Željko nije hteo ništa da menja i pustio je svoje mlađe igrače da se izbore sa tim zadacima, što su oni uspeli.

Sada na megdan dolazi izvanredna ekipa Studentskog centra, koja od početka pripremnog perioda igra odlično, a još jednom vidimo da imaju sistem koji poštuju i koji im je dao sve rezultate od početka sezone.

(Telegraf.rs)

Video: Partizan - Mega: Drama pred poslednjih 10 minuta, crno-beli potpuno nadigrani!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prke

    20. septembar 2023 | 23:37

    Hocemo jos para,budzet nam je mali.....hocemo pojacanja,od prve petorke imamo samo 4 Amerikanca...dajte nam para iz budzeta hitno....mi smo Igokea...mi smo institucija...evo opet pocinjemo da pratimo i fudbal....pare,pare.😂😂😂

  • Aaa

    20. septembar 2023 | 23:11

    Bruka i sramota. Tim od Boga pitaj koliko miliona dozvoli sebi da izgubi finale, pa bilo ono i kako neki kazu bezvezno. Ali iskreno, ni prosle godine ne bi uzeli titulu da im sudija nije pomogao u par utakmica i pogurao ih do prve pozicije i prednosti domaceg terena u plej ofu..

  • hehe

    20. septembar 2023 | 23:13

    Vratilo im se za kradju protiv derbija prosle sezone. Gde je sad Boltauzer i kompanija?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA