Vreme čitanja: oko 7 min.

Nedelja u kojoj kreće ABA liga, a šta mogu srpski klubovi? Partizan i Zvezda favoriti, Mega će namučiti mnoge

Vreme čitanja: oko 7 min.

FMP i Borac takođe sa velikim ambicijama ulaze u šampionat

  • 6
KK Crvena zvezda, KK Partizan, KK Mega, KK FMP, KK Borac Čačak Foto: MN Press & ABA liga / Dragana Stjepanović

Još samo pet dana preostalo je do početka nove sezone u ABA ligi. Partizan će braniti titulu osvojenu prošle takmičarske godine kada je u finalu u majstorici savladao večitog rivala Crvenu zvezdu, a sada gotovo po tradiciji, večiti rivali će ponovo biti favoriti da se nađu u borbi za trofej početkom juna. 

Rezultati u pripremnom periodu bili su vrlo šareni i za Partizan i za Zvezdu, pa navijači jedva čekaju da ih vide na delu u takmičarskim susretima u regionalnom takmičenju. Sa druge strane, šansu će vrebati i preostali srpski klubovi - Mega, FMP i Borac iz Čačka.

Mega se pokazala možda i najblistavije, a rezultat i igre na ABA Superkupu obećavaju kada je u pitanju mladi tim Marka Baraća. Kada je reč o FMP-u, njihovu pravu snagu moći ćemo da procenimo tokom nedelje, pošto će se takmičiti na jakom kvalifikacionom turniru za FIBA Ligu šampiona, dok će se Borac tradicionalno uzdati u domaći teren.

Pa krenimo redom...

KK Partizan - KK Mega Foto: aba-liga.com/Dragana Stjepanović

PARTIZAN

Košarkaši Partizana u prvom kolu regionalne ABA lige igraju na domaćem terenu narednog ponedeljka protiv ekipe Mornara iz Bara. Crno-beli su prošli kroz pripremni period sa šarenim rezultatima, a većim delom bez jednog od kapitalnih pojačanja, Mateuša Ponitke, koji se u međuvremenu povredio.

Željkov rekonstruisani tim krenuo je vrlo moćno u pripreme, pobedama nad Hapoelom iz Jerusalima (86:81) i Turk Telekoma (75:71), posle čega je u "vatrenoj" atmosferi pod otvorenim nebom na Tašmajdanu savladao Fuenlabradu pred oko 10.000 Grobara (93:63).

Sve to bila je lepa uvertira za ABA Superkup, gde su crno-beli odigrali dve dobre utakmice protiv Mege (89:78), a zatim i protiv Igokee (81:74), da bi na kraju doživeli šokantan poraz od Studentkog centra posle one trojke Borne Kapuste na četiri sekunde pre kraja (81:83).

Deluje da je to možda malo poljuljalo samopouzdanje u redovima Željkovog tima, pošto su na turniru u Atini stalno padali u završnici i time dopustili Anadolu Efesu (79:81) i Bajernu (95:99) da slavi u završnici, iako su na oba meča imali i dvocifrenu prednost u svojim rukama.

Sa novim igračima u rotaciji na većini pozicija, Obradović će ponovo morati da prođe kroz proces uigravanja, ali je dobra stvar za crno-bele ta što je okosnica tima u vidu Avramovića, Pantera i Ledeja ostala na mestu zajedno sa Smajlijem i Balšom Koprivicom. I prošle godine je Partizan slično krenuo u sezonu, tako da navijači nemaju mesta za brigu.

Luka Mitrović Foto: Marko Jovanović

CRVENA ZVEZDA

Za razliku od Partizana, ekipa Crvene zvezde nije uzela učešće ove godine na ABA Superkupu, već je umesto toga tokom pripremnog perioda imala dosta jake, evroligaške provere na dva turnira na Kipru i u Nemačkoj.

Uz mnogobrojne pristalice u tim Duška Ivanovića i dalje se vide određene trzavice, ali je generalni zaključak da će crveno-beli ove godine imati šta da pokažu. Uz dosta samopouzdanja, ali i neke veoma iskusne igrače poput Nemanje Bjelice i Miloša Teodosića, kao i Nemanje Nedovića koji je ostao na Malom Kalemegdanu, ekipa cilja na najviši plasman.

Deluje da je jedina stvar na koju će iskusni trener morati da poradi jeste odbrana, što se nekako pokazalo kao ključno u porazima od Dinamo Sasarija (71:76), Bajerna (82:84), Makabija iz Tel Aviva posle produžetka (109:112), kao i Žalgirisa (84:85). Jedinu pobedu, crveno-beli su upisali protiv Albe iz Berlina i to jako ubedljivo (74:56).

Igrač koji je posebno oduševio tokom pripremnog perioda, ali i na Svetskom prvenstvu je Jago Mateuš, koji će takođe biti jedna od glavnih udarnih igala crveno-belog tima.

I odmah na startu će crveno-beli imati baš prigodnu proveru u ABA ligi protiv Igokee u gostima, gde su kroz prethodnih godina imali dosta muke. Ukoliko prebrode uspešno i tu prepreku, Ivanovićevi košarkaši steći će i dodatno samopouzdanje, a treba istaći da se i u Evroligi cilja mesto u gornjem domu.

KK Mega - KK Zadar ABA Superkup Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

MEGA

Ekipa Mege je najranije od svih krenula u pripremni period, sada već i tradicionalno, početkom avgusta meseca i to je dalo rezultate. Tim Marka Baraća bio je najsvežiji na ovogodišnjem ABA Superkupu i da je bilo malo više sreće sa žrebom, verovatno bi dogurao i dosta dalje.

Mega je počela pripremni period sa dva meča na Mikonosu protiv ekipe USC-a iz NCAA, gde je dodatno napunila baterije, ali je nažalost upisala i dva poraza (73:76 i 62:71). Međutim, posle toga je sve krenulo unapred za tim u ružičastim dresovima.

Pobedila je Mega prvo OKK Beograd (104:60), zatim i Igokeu na turniru u Laktašima (79:67), tesno je izgubila od Univerzitatee iz Kluža (77:83), ali je sve nadoknadila protiv Spartaka iz Subotice (87:85) pre odlaska na Superkup.

Tamo je prvo dobro namučila Partizan (89:78) da bi u razgiravanju za peto mesto potom demolirala i Cedevita Olimpiju (88:75) i Zadar (101:78) i tako poslala jaku poruku upravo Zmajevima sa kojima se sastaje u prvom kolu u subotu uveče.

Naravno, Mega će i ove sezone biti najmlađi tim u takmičenju, predvođen Nikolom Topićem, a kao najiskusniji od svih postavlja se povratnik Uroš Plavšić na poziciji centra, kojem će ovo biti prva godina u evropskoj košarci posle nastupa za Tenesi Voluntirse u NCAA. Pored njih dvojice, gledaćemo talentovane Andriju Jelavića, Stefana Miljenovića, Filipa Jovića, Nikolu Đurišića...

Sve to obećava razigranu i brzu Megu ove godine u ABA ligi, a cilj je, naravno, doći do plej-ofa.

KK FMP - KK Zadar Foto: ABA liga - Dragana Stjepanović

FMP ŽELEZNIK

Panteri će se pre ABA lige pre svega fokusirati na kvalifikacioni turnir FIBA Lige šampiona u Antaliji, gde će pokušati preko Varezea, Šolea ili Antverpena i jednog od četiri tima iz grupe Brindizi, Oradea, Den Boš, Getingen, da dođe do mesta u grupnoj fazi ovog prestižnog takmičenja.

I FMP je preživeo transformaciju ovog leta, mada se na klupi zadržao Nenad Stefanović, koji je prošle godine predvodio ekipu do mesta u gornjem domu ABA lige. To će naravno biti cilj i u nastupajućoj sezoni.

Svi stranci koji su nastupali u FMP-u prošle godine su otišli iz kluba, pa tako više nećemo gledati ni Ebuku Izundua, ni Čarlsa Meniga, ni Boa Biča, pa ni Čarlsa Mura. Sa druge strane, došla su tri nova - Džordan Voker, Lamonte Tarner i Nejt Votson.

Zajedno sa Bojanom Subotićem i Lukom Ašćerićem koji će biti među iskusnijima u ovoj relativno mladoj ekipi, Panteri će ponovo napasti plej-of mesto.

I oni su imali jako šaren pripremni period. Krenuli su vrlo jako i dobro, pobedom protiv Dinamika (82:75) i "remijem" sa Borcem iz Čačka (84:84), jer produžetak nije odigran, a nakon toga su dobili Hapoel iz Jerusalima (89:87) i nemački Oldenburg (81:75) u dve vrlo jake provere.

Nije jasno šta se potom desilo na ABA Superkupu. U četvrtfinalu protiv Studentskog centra bili su neprepoznatljivi (75:93), protiv Zadra su izgubili snagu na kraju nakon što su se vratili iz -24 (71:77), ali su na kraju ipak dobili Cedevita Olimpiju posle produžetka za sedmo mesto (85:81).

U prvom kolu igraju sa Krkom iz Novog Mesta. Taj meč na programu je u nedelju uveče u Železniku, ako ne bude pomeren zbog obaveza Pantera u FIBA Ligi šampiona.

Dejan Mijatović Printscreen: Youtube/KK Borac Čačak

BORAC ČAČAK

Ekipa koja se najviše promenila ovog leta kada su srpski timovi u pitanju je definitivno Borac iz Čačka. Iz sastava sa Morave put sveta otišli su Aleksa Novaković, koji je završio u Nižnjem iz Novogorda, jedan od dva Đorđa Ćurčića završio je u NCAA, Hanter Hejl je naplatio dobre partije ugovorom sa grčkim Promiteasom, Miloš Glišić je završio u Heliosu, a otišli su i Đorđe Gagić, Dionte Boldvin, Nikola Kočović, Marko Radonjić i Sava Lešić.

Sa druge strane, stigao je i veliki broj novajlija. Nikola Manojlović, Darko Talić, Filip Rebrača, Đoko Šalić, Dževon Frenklin, Kruz Perot-Hant, Tajlan Džemon Birts i Ronaldo Segu su igrači koji su ove sezone zadužili dres Čačana.

I ako se po jutru dan poznaje, ovo bi mogla da bude vrlo dobra godina za čačansku košarku. U pripremnom periodu Borac je odabrao veoma jake rivale i protiv svih je - slavio, osim sa pomenutim FMP-om gde je viđen "remi" jer se nije igrao produžetak.

Naime, Čačani su slavili protiv nemačkog Oldenburga (92:75), potom i nad Astanom (75:72), a na kraju i protiv Splita (76:84), tako da u lepom raspoloženju dočekuju Cibonu u subotu u prvom kolu.

Sudeći po pripremama, Borac će ove sezone moći da se osloni na odbranu dosta više nego nekih prethodnih godina, a biće zanimljivo videti kako će veliki broj stranaca uspeti da se uklopi u tim.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izvođenje slobodnih bacanja nikada niste videli: Igrač Budućnosti šokirao

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • taifun

    25. septembar 2023 | 10:40

    Ove godine Zvezda uzima sve trofeje 🏆🏆🏀🏀🏀

  • GP

    25. septembar 2023 | 10:38

    SAMO NAPRED ZVEZDO 🔴⚪🔴⚪🔴⚪🔴

  • NekoKo

    25. septembar 2023 | 16:13

    Ne treba okolišati i praviti već sada alibije. Zvezda i Partizan mogu da idu do kraja u EL, ali mogu i da ne prođu u Top 8, što bi bio najblaže rečeno neuspeh. Košarka je sport, bar ova evropska, gde stvari mogu da se radikalno promene tokom sezone a vrlo često i u poslednjih mesec dana sezone. Ja očekujem ponovo neke korekcije u hodu ... Više i pažljivije sam ispratio Zvezdu u pripremnom periodu nego li Partizan. Ono što je već sada jasno, to je da vidimo jednu grupu igrača koja će sjajno igrati ove sezone osim ako izuzmemo neke me daj bože teže povrede. Druga grupa su igrači koji su medijski dovedeni kao značajna pojčanja ali već sada deluje da će u toku sezone u toj grupi igrača biti nekih korekcija. Ako to bude u obimu 1-2 igrača, to nije problem ali ako bude kao nekih ranijih sezona da se menja po 5 i više igrača od dobrog rezultata u EL nema ništa. Sezona je faktički već počela a igra nije ni blizu onoga kako treba da izgleda. Nije realno očekivati na startu sezone neki značajniji napredak u odnosu na viđeno u poslednjoj pripremnoj utakmici, a to može biti problem. Kažu ljudi pa dobro pripremna je utakmica. Slažem se, ali pripremne utakmice su bile i drugim ekipama a i igralo se baš takmičarski.?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA