≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Željkov Partizan rutinski otvara sezonu: Mornar potpuno nemoćan u šuterskoj rapsodiji crno-belih

Vreme čitanja: oko 7 min.

Bez prevelike muke, Partizan dolazi do prve pobede

  • 17
KK Partizan - KK Mornar Foto: aba-liga.com/ j.t.d./Dragana Stjepanović

Košarkaši Partizana su odigrali prvi meč ABA lige ove sezone protiv igrača Mornara, u Štark Areni i slavili rezultatom 110:78.

Nije Partizanu puno trebalo da uhvati svoj ritam. Već po startu utakmice krenuli su šuterski zadovoljavajuće, a odbrana Mornara nije mogla da isprati gotovo ništa. Iako u napadu jesu pogađali, Partizan je bilo previše teško čuvati. Meč je fantastično startovao centar Balša Koprivica, sa nekoliko blokova, skrinova, otvaranja i generalno dosta dobrog posla i u fazi napada i odbrane. Ni u jednom trenutku se nije videlo odsustvo Zeka Ledeja, Partizan igra fantastično, pa na kraju prve četvrtine vodi sa 13 poena prednosti.

Druga četvrtina je samo povećala razliku, a mogli smo da vidimo fantastično raspoloženje nekih novajlija. Mornar se jeste u jednom trenutku dobrom serijom spustio na samo šest poena zaostatka, ali Partizan se brzo vraća i do graja poluvremena uspeva da povede sa 18 poena, postigavši čak 59 poena za poluvreme. Ponitka je upisao prve zvanične poene u dresu Partizana i to šutem za tri poena iz kornera i odmah se vidi šta će doneti ekipi. Dosta je sigurniji, brži i konkretniji od njegovog prethodnika Papapetrua.

U trećoj deonici nismo videli puno odbrane, ali napadi su nastavili efikasno dobrim delom ove četvrtine. Ipak, sve u hali i pred malim ekranima iznenadila je odluka Željka Obradovića da traži tajmaut odmah po otvaranju treće deonice, usled loše igre svoje ekipe. Partizan je uspeo i ovu deonicu da dobije i to sa nešto tanjom rotacijom, gde su veću ulogu u petorkama dobijali mlađi igrači, prevashodno Vukčević i Koprivica. Oni su tu priliku uspeli da iskoriste.

Partizan ulazi rasterećeno u četvrtu deonicu, ne samo rezultatski, već i igrački. Željkovi momci lepršaju po terenu, svako u svojoj ulozi, koju ispunjava fantastično. Anđušić vanserijski otvara četvrtinu, pogotovo u fazi napada, gde dolazi do lakih poena, pa četvrtinu završava dvocifreno. Kaminski u laganom napadačkom ritmu doprinosi puno crno-belima, bez preteranog forsiranja.

U dresu crno-belih najefikasniji je bio Danilo Anđušić sa 23 poena, a priključili su se Vukčević sa 13, Smailagić sa 12 i Naneli sa 11 poena. Kod gostiju istakao se Gavrilović sa 19 i Kovačević sa 15 poena.

Partizan će već u četvrtak 5. oktobra odigrati prvi meč u Evroligi protiv ekipe Makabija, koja bi trebala biti oslabljena neigranjem Džoš Niba i Vejda Boldvina, što može biti odlična prilika da crno-beli dobro otvore novu sezonu na oba fronta.

Uživo prenos

Četvrta četvrtina

10. minut - 110:78 - Gavrilović dobija faul i ide na slobodna bacanja, biće to četvrti faul Doužera. Težak promašaj Jaramaza za tri iz solo akcije i stepbeka. Mornar konačno uspeva da pogodi za tri poena, ali ovu utakmicu ne mogu da dobiju. Doužer na drugoj strani vraća pogotkom za dva. Nesportski faul nad Jaramazom, srpski plej će imati dva bacanja i biće napad za Partizan. Starovlah pogađa verovatno poslednje poene za Mornar. Doužer iz kornera promašuje, kao i Ponitka.

7.minut - 104:69 - Odlična rola Kaminskog, koji sa velikom lakoćom igra. Partizan pleše po terenu, kao na treningu, kao da odbrana ne postoji. Nakon tajmauta Mornar ne nalazi pozicije, progutala ih je ekipa Partizana fantastičnom odbranom. Anđušić ponovo pogađa za tri poena. Potom i u kontranapadu uspeva da poentira na bejzbol pas Kaminskog.

5. minut - 93:66 - Trener Pavićević pokušava da probudi ekipu i zove tajmaut. Vratio se Jaramaz da privede utakmicu krajuu sa pozicije pleja. Anđušić igra flopi akciju i pogađa za tri poena sa levih 45 stepeni. Džonson iz kornera pogađa za tri poena i vraća Danilu.

3. minut - 88:64 - Partizan često napada preko Ponitke, to donosi puno crno-belima. Anđušić otvara odlično ovu deonicu sa nekoliko poena iz otvorenih pozicija. Potom pogađa i dva bacanja.

KK Partizan - KK Mornar Foto: aba-liga.com/ j.t.d./Dragana Stjepanović

Treća četvrtina 

10. minut - 81:61 - Željko ne može biti zadovoljan odbranama, ali ako ništa drugo napadi su vrlo efikasni. na dva minuta do kraja treće deonice oba tima su ukupno postignula 137 poena. Ponitka sa niskog posta kreira za Pantera koji promašuje za tri. Odličan prodor Ponitke, međutim promašuje zicer, ali Smailagić biva fauliran u kontranapadu i imaće dva slobodna bacanja.

8. minut - 76:59 - Treća lična PJ Doužera. Marej pogađa za tri poena preko ruke i spušta na 14 razlike. Panter sa druge strane naskače sa poludistance i pogađa za dva. Marej i Gavrilović kombinuju pik end pop igrom i Gavrilović pogađa za tri.

4. minut - 70:50 - Doužer u kontranapadu poentira nakon zig-zag koraka. Partizan već minut izgleda bezidejno sa Doužerom i Panterom na pleju, Mornar uspeva da isprati manje-više sve. Ipak crno-beli iz tranzicije i ranih napada uspevaju da dođu do poena, Trifa pogađa trojku. Potom Balša Koprivica nakon okreta zakucava.

2. minut - 61:44- Brz faul na šutu za tri poena su napravili igrači Partizana. Koriste Barani sva tri. Jako brz tajmaut Obradovića, nakon samo jednog minuta igre. Ljut je bio na svoje igrače i posle tog tajmauta igrači ne uspevaju da poentiraju iz dva pokušaja. Nakon faula Koprivica dodaje Vukčeviću koji poentira za dva. Mornar odmah gubi loptu, a Trifa nakon stepbeka promašuje poludistancu iz kornera.

Druga četvrtina - Poluvreme

10. minut - 59:41 - Prelepa kontra Partizana nakon vrhunske odbrane. Nakon preuzimanja Smajli ostaje na Voleru i pravi faul na šutu za tri poena. Raspravlja se sa sudijom, publika zvišdi na odluku, a Obradović se ne odlučuje na čelendž. Partizan vrlo brzo vraća i već je +17. Nakon prodora Smajlija raste prednost. Poslednji napad Mornar ne uspeva da iskoristi.

8. minut - 52:39 - Starovlah igra fantastično, ponovo pogađa flouter sa poludistance. Odlično pozicioniranje Mikovića protiv Smajlija i poentira za dva poena. Sa druge strane Tristan pogađa sa 45 stepeni trojku. Nakon toga pravi faul u reketu. Anđuša se vraća za Partizan. Aleksa Avramović već u sledećem napadu pogađa za tri poena, Mihajlo Pavićević prinuđen da traži tajmaut.

KK Partizan - KK Mornar Foto: aba-liga.com/ j.t.d./Dragana Stjepanović

6. minut - 44:35 - Ponitka nakon nekoliko promašaja ubacuje loptu u koš iz ofanzivnog skoka, međutim Džonson vraća na drugoj strani. Doužer promašuje polaganje, a Ponitka faulom prekida brz ritam košarke. Nekoliko fantastičnih napada Mornara, ali ne uspevaju da finiširaju. Kakva eksplozija Vukčevića, lomi obruč! Fantastična serija Partizana, trener gostiju mora da reaguje tajmautom.

4. minut - 38:30 - Starovlah pogađa za dva poena i tera Željka Obradovića na tajmaut usled loše otvorene druge četvrtine. Crno-beli ne uspevaju da valorizuju u napadu nakon tajmauta. Mornar sa druge strane na isti način dolazi do poena. Krade loptu Jovanović i uspeva da spusti Mornar na zaostatak od šest poena. Mornar već u četvrtom minutu izlazi iz bonusa. Avramović to koristi i napada prodorom znajući da odbrana mora malo da popusti.

2. minut - 36:24 - Džonson pogađa trojku za Mornar nakon nekoliko preuzimanja Partizana. Ponitka u ulozi plejmejkera. Nakon prodora Avramovića koji promašuje Kaminski hvata ofanzivni skok i biva precizan na polaganju.

KK Partizan - KK Mornar Foto: aba-liga.com/ j.t.d./Dragana Stjepanović

Prva četvrtina

10. minut - 34:21 - Ulazi Kaminski u igru. Doužer precizan sa penala oba puta. Partizan se penje na +12. Ponitka poentira za tri poena iz kornera nakon prodora Doužera, njegovi prvi poeni. Vukčević pravi prvu ličnu na šutu protivnika, koji potom biva precizan sa penala. Starovlah pokušava uz zvuk sirene na isteku četvrtine sa pola terena, ali ne pogađa. +13.

8. minut - 28:18 - Izvanredan prodor Smajlija iz desnog kornera na pas Nanelija i uspeva da položi. Ipak Mornar uspeva da se drži poenima Gavrilovića. Ulaze Avramović, Ponitka, Doužer i Vukčević. Kod Mornara ulazi Strahinja Jovanović.

KK Partizan - KK Mornar Foto: aba-liga.com/ j.t.d./Dragana Stjepanović

6. minut - 23:14 - Nakon nekoliko brzih koševa Partizana ne stiže odgovor sa druge strane. Mornar ne uspeva probije, a čak i kada probiju sačeka ih izuzetno raspoložen Balša Koprivica. Crno-beli izgledaju odlično. TV tajmaut će biti prilika za Mornar da se povrate. Izvanredan napad nakon kratkog otvaranja Gavrilovića, Vranješ dolazi do poena. Ali Anđušić vraća ubrzo.

4. minut - 14:12 - Naneli siguran sa linije penala oba puta, nakon faula na šutu. Potom i Jaramaz pravi brz faul u ranom napadu Mornara. Brz kontranapad Jaramaza nakon promašaja Volera, koji upošljava Koprivicu. Balša pogađa uz faul. Mornar počinje da preteruje sa šutevima za tri poena. Naneli već u sledećem napadu prolazi na prodor, Gavrilović pravi faul, a krilo Partizana pogađa uz faul ispod koša. Mornar polako gubi ideje u napadu, što Partizan fantastično napada u ranim napadima.

2. minut - 6:9 - Nakon trojke Mornara, Partizan vraća preko Nanelija. Aleks Gavrilović brzo vraća iz pik i pop situacije. Potom uspeva da pogodi pod faulom, nakon čega je precizan i sa penala

1. minut - 0:0 - Sudija podbacuje loptu, utakmica počinje. Prvi napad za Partizan.

Petorke

KK Partizan: Ognjen Jaramaz, Danilo Anđušić, Džejms Naneli, Alen Smailagić, Balša Koprivica.

KK Mornar: Dvajt Marej, Nemanja Vranješ, Tej Voler, Marko Kovačević, Aleks Gavrilović.

Komentar pre meča

Partizan je prethodne sezone posle skoro decenije vratio trofej regionalnog takmičenja kući i sobzirom da su zadržali veći deo tima, deluje da ne planiraju da se zaustave.

Ove sezone imaju nešto drugačije planove, napada se Fajnal For Evrolige, a titula regiona se svakako očekuje i podrazumeva.

Prvi meč u regionu ove sezone će biti protiv ekipe Mornara, koja već drugu godinu za redom ne uspeva da sastavi konkurentan tim za vrh tabele, ali svakako uvek predstavlja neugodnog protivnika.

(Telegraf.rs)

Video: Kaminski: Bobi je legenda, bili smo odlični drugari u Hjustonu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kkp

    2. oktobar 2023 | 19:32

    Do titule momci🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍

  • Igor Grobar

    2. oktobar 2023 | 20:49

    Parni Valjak melje⚫⚪⚫⚫Napred Partizan🏀

  • RV

    2. oktobar 2023 | 19:25

    Na šta ovo liči juče nam u Kruševcu ukrali 13 minuta danas na košarci čitavu 1/4. Ovo je više van svake pameti šta radi ova Arena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA