Vreme čitanja: oko 8 min.

Bliži nam se NBA sezona: Šta mogu Jokić, Micić i Pokuševski u severozapadnoj diviziji

Vreme čitanja: oko 8 min.

Cilj je titula, a dometi drugih timova su različiti

  • 6
Nikola Jokić, Brus Braun, Denver Nagets Foto: Profimedia

Nova NBA sezona je odmah iza ugla i očekivanja nisu ništa manja od prošle, sa tim da imamo novog šampiona, koji iz senke planira da nastavi sa tim nizom. Nikola Jokić je oštećen za naslov MVP-a NBA lige prethodne sezone kada je Džoel Embid, prema mišljenju brojnih stručnjaka, neopravdano dobio tu nagradu.

Ipak, pred novu sezonu, dosta se promenilo i očekuje se da borba bude žestoka, na više frontova. Timovi, koji su imali neke rupe u rosterima, te rupe su popunili, oni što su bili slabi su se drastično pojačali, neki su dobili izuzetne mlade talentovane igrače sa kojima će imati jedan jedini fokus, a to je razvoj njihove karijere.

Ono što je sigurno, svi u novu NBA godinu ulaze sa jednim ciljem, a to je da ostvare sve svoje ambicije, kakve god one bile. Mi ćemo vam u ovom i nekim narednim tekstovima predstaviti timove pred početak nove sezone, a ovaj tekst će biti okrenut severozapadnoj diviziji, u kojoj se nalaze: Denver Nagetsi, Minesota Timbervulvsi, Oklahoma Siti Tanderi, Portland Trejl Blejzersi i Juta Džezi.


Severozapadna divizija

Denver Nagets

Lokacija: Denver, Kolorado; Arena: Bol Arena; Pozicija na tabeli 2022/23: 4.(NBA); Konačni uspeh: Šampion NBA lige; Trener: Majk Meloun.

Prethodnih nekoliko godina Denver se tražio. Napravili su najbolju odluku u istoriji franšize, trejdovali su Jusufa Nurkića i zadržali, kasnije će se ispostaviti, najboljeg centra i igrača današnjice. Ovaj hrabar potez doneo im je pre svega neophodnu veru da ovaj tim može nešto da postigne, a isto tako i poverenje jednom treneru, Majku Melounu, koji je tada dobio dovoljno vremena da sam postavi ekipu po svojoj volji. To im je donelo igrača kao što je Džamal Marej, koji je usled brojnih povreda izostao više puta, ali sada je bio tu i bio je jedan od zaslužnih za istorijski uspeh i prvu titulu. Denver je prethodne godine mogao da gleda jednu od najlepših napadačkih setova koje su ikada viđene na košarkaškim terenima, ne zbog samih akcija, viđali smo to i ranije, već zbog egzekucije istih, a znala je da bude savršena.

Ove godine ulaze sa istom idejom u sezonu - da se osvoji novi šampionat, a da bi to uspeli moraju drugačije pristupiti pripremi. Pre svega, ekipe će drugačije gledati na pojavu Nagetsa. Više neće to biti jedan običan tim, koji, eto tek tako, dolazi da bude pobeđen. Naprotiv, sada svako želi da im skine skalp i nema sumnje da će neki u tome uspeti. Druga stvar, kroz istoriju smo imali veliki broj timova, koji su znali da zasijaju jednu sezonu i da potom nestanu. Razlozi su razni, ali jedan od njih je i nedovoljno unapređena igra. Denver je igrao fantastično u prošloj sezoni, međutim, moraće da naprave određene promene ako nastoje da ostanu u vrhu. Protivnici će sada znati kako da ih čuvaju i napadaju, najveće ekipe će se spremati za njih, znaće svaku rupu u igri, a ne kaže se slučajno da je lakše osvojiti titulu, nego je odbraniti.

Sastav: Džulijan Stroter, Džejlen Piket, Hanter Tajson, Audisi Toni, Kristijan Braun, Džastin Holidej, Majkl Porter Jr, Kentejvijus Koldvel-Poup, Diandre Džordan, Redži Džekson, Pejton Votson, Brekston Kej, Nikola Jokić, Kolin Gilespi, Zeke Nađi, Jamorko Piket, Džamal Marej, Vlatko Čančar, Džej Haf, Amida Brajma, Eron Gordon.

Minesota Timbervulvs

Lokacija: Mineapolis, Minesota; Arena: Target Centar; Pozicija na tabeli 2022/23: 15.(NBA); Konačni uspeh: 1. runda plejofa, poraz od Denvera 4-1; Trener: Kris Finč.

Minesota se nalazi u svojevrsnim problemima. Uspeli su da draftuju nekoliko izvanrednih igrača, pre svega Karl Entini Taunsa, a onda i Entoni Edvardsa. Sastavili prethodnih godina solidnu ekipu, ali očigledno da motivacija i kultura u samom klubu nije bila na zadovoljavajućem nivou. Zbog toga je došlo do velike promene, pa su se odlučili na jedan radikalan potez - trejdovali su pola ekipe i veliki broj pikova za Rudi Gobera. Projekat da se proba sa Taunsom na poziciji četiri nije uspeo, koliko god on tvrdio da je najbolji šuter među visokim igračima, prosto njegove igre su iz godine u godinu u padu, a glavnu reč u tom timu polako preuzima mladi Edvards. Kris Finč za sada nije uspeo da uradi gotovo ništa pozitivno u ekipi i deluje da ako uskoro ne nađu neko rešenje, da će morati u proces ribildinga, što verovatno znači da će izgubiti takmičarski nastrojenog Edvardsa.

Ove godine idu u borbu sa istim plejmejkerom kao prethodne, Majk Konli je posle toliko vremena u Juti, bio trejdovan upravo u toj kombinaciji za Gobera, međutim deluje da on odavno nije igrač za velike stvari. Ostatak ekipe ne deluje više toliko opasno, ali pojačali su se sa nekoliko interesantnih i poželjnih imena i daleko su od nekog tima za dno tabele. Svakako da će pokazati zube protiv svakog, te da će biti neprijatan protivnik.

Sastav: Džejlen Klark, Lenard Miler, Entoni Edvards, Trevor Kils, Džejden Mekdenijels, Kajl Anderson, Džordan Mekloflin, Vendel Mur Jr, Troj Braun Jr, Džoš Minot, Nikel Aleksander Voker, Majk Konli, Naz Rid, Dajšen Niks, Šejk Milton, Tajris Martin, Vit Krejči, Rudi Gober, Karl Entoni Tauns, Met Rajan, Luka Garza.

Oklahoma Siti Tander

Lokacija: Oklahoma Siti, Oklahoma; Arena: Pejkom Centar; Pozicija na tabeli 2022/23: 21.(NBA); Konačni uspeh: 21. mesto u ukupnom plasmanu; Trener: Mark Dejnou.

OKC već nekoliko godina ne može da nađe pravo rešenje, tačnije u jako dugačkom procesu rebildinga traže tu jednu istinsku zvezdu, koja bi mogla da se pridruži Šej Gildžes Aleksadneru. Prethodnih godina takav nije postojao. Rezultati su očekivano i ciljano bili niski i bez obzira što imaju konkretan plan kako žele da izgledaju, ne uspevaju da se kompletiraju do kraja. Na draftu su uvek birali talenat pre kvaliteta i taj talenat razvijali strpljivo. Želja im je bila da sastave tim igrača gde svako može da igra sve i u odbrani da ne postoji mismeč.

Ove godine ulaze sa sličnom idejom i planovima, sa tim da će ciljevi potencijalno biti drugačiji što prevashodno zavisi od uspeha sa kojim će igrati jedan od najboljih mladih talenata lige Čet Holmgrin. Ako se on pokaže kao pun pogodak nema sumnje da će juriti plejof i na taj način kaliti svoje igrače. Tu su doveli i Vasu Micića, kao jednog od najboljih igrača Evrolige, da donese neophodno iskustvo i kvalitet u ulozi drugog plejmejkera tima. Pokuševski mora da napravi iskorak, ali već sada ga vide kao dobrog univerzalca. Nemojte ih potceniti, jer vrlo lako mogu iznenaditi bilo koga. Imaju jedan od najuzbudljivih sastava sa mladim Gidijem, sa fantastičnim Dortom i iskusnima Bertansom i Oladipom.

Sastav: Vasilije Micić, Davis Bertans, Viktor Oladipo, Šej Gildžes Aleksander, Džoš Gidi, Lu Dort, Džejlin Vilijams, Čet Holmgrin, Džejlen Vilijams, Džek Vajt, Ajzea Džo, Lendi Voters III, Usmane Đeng, Aleksej Pokuševski, Kejonte Džonson, Eron Vigins, Kejson Voles, Tre Man, Oliver Sar, Kendrik Vilijams, Džeremaja Robinson Erl.

Portlant Trejlblejzers

Lokacija: Portland, Oregon; Arena: Moda Centar; Pozicija na tabeli 2022/23: 25.(NBA); Konačni uspeh: 25. mesto u ukupnom plasmanu; Trener: Čensi Bilaps.

Portland se godinama mučio sa Lilardom i Mekalumom, kada su odlučili da se odreknu druge zvezde tima. Erik je otišao u trejdu, ali to ekipu nije načinila boljom. Opet igračka patnja sa Dejmom Lilardom, želja jednog od najboljih plejmejkera lige je polako sa vremenom opadala pošto je on tražio takmičarsku ekipu. I Blejzersi su zaista uspeli da prave dobre ekipe po imenima, ali rezultat je izostajao svaki put. Nurkić se posle povrede nije vratio kao pravi.

Ove godine su odlučili da naprave veliki rebilding i otarase se Lilarda. U trejdu su uspeli da dobiju puno, počevši od igrača pa do pikova. Na draftu su dobili Skuta Hendersona i on bi trebao da bude dobar dugoročan projekat ekipe u kombinaciji sa Diandre Ejtonom i Džeremi Grentom. Ekipa iz Oregna izgleda fantastično na papiru, ali postavlja se pitanje hoće li uspeti da naprave kvalitetnu igru. Težak posao će imati glavni trener Čensi Bilaps, koji je sa ekipom od 2021. godine.

Sastav: Džastin Minaja, Skut Henderson, Anefri Simons, Diandre Ejton, Matis Tajbul, Skajlar Mejs, Kris Marej, Džeremi Grent, Moses Braun, Kevin Noks II, Šejdon Šarp, Džon Batler Jr, Duop Rit, Tumani Kamara, Robert Vilijams, Ibu Bađi, Rejen Rupert, Džordž Kondit IV, Džabari Voker, Malkolm Brogdon.

Juta Džez

Lokacija: Solt Lejk Siti, Juta; Arena: Delta Centar; Pozicija na tabeli 2022/23: 29.(NBA); Konačni uspeh: 29. mesto u ukupnom plasmanu; Trener: Vil Hardi.

Juta je prethodne sezone izašla iz jednog velikog projekta, gde su oformili ekipu i godinama pokušavali da osvoje titulu, timskom idejom i timskim duhom, nešto slično Sparsima, međutim Gober nije Dankan, a Mičel nije Đinobili. Nisu bili loši tim, daleko od toga, ali ne treba zaboraviti da čim dođe plejof i čim ostali krenu da igraju ozbiljniju košarku, oni u potpunosti nestanu. Prosto teško je setiti se nekog većeg njihovog uspeha. Sve se to promenilo prošle godine, otarasili su se obe prve zvezde ekipe, promenili trenera i menadžment i krenuli u nove pohode. Sezona nije bila uspešna, ali je postojala jasna ideja, a to je da ostvare što bolju poziciju na draftu.

Ipak, draft lutrija nije bila naklonjena timu iz Solt Lejk Sitija, pa su kao druga najgoreplasirana ekipa završili na devetoj poziciji na NBA draftu 2023. godine. Pokupili su Tejlora Hendriksa, solidnog talentovanog krilnog igrača, ali ništa više od toga. Nisu uspeli da sklope dobar tim i pitanje je šta će biti njihovi planovi ove sezone. Svakako ne očekuje se da naprave veći rezultat, ali dobra stvar za njih je što imaju dosta materijala za pregovaranje sa drugim timovima.

Sastav: Kešon Džastis, Majkl Devo, Džordan Klarkson, Tejlor Hendriks, Kolin Sekston, Kejonte Džordž, Tejlen Horton Taker, Brajs Sensabo, Džoš Kristofer, Kris Dan, Romeo Lengford, Simone Fontekio, Luka Šamanić, Džon Kolins, Lauri Markanen, Voker Kesler, Majka Poter, Ohaj Agbađi, Džoni Džuzang, Keli Olinik, Omer Jurtseven.


Ova divizija nam nudi utakmice na kojima ćemo gledati dosta internacionalnih igrača, kao i neke zanimljive ekipe koje vredi ispratiti, ali i one druge koje je bolje preskočiti.(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    14. oktobar 2023 | 19:49

    Glwdam kako da platim joa 3 metra drva ,a ovaj konjusar me ne zanima ali bas nimalo!

  • vuk

    14. oktobar 2023 | 19:20

    jedino micica cu gledat..ostali sam umoran..vasaina keva priminula a momak ostao uz ekipu..dao je sve i previse pre 2 godine..

  • M-78

    14. oktobar 2023 | 20:16

    NBA je nekada davno zaista bio gledan i popularan ......ovo sad je cirkus i nema nikakvu težinu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA