≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Todorić promovisao autobiografiju: Legende kluba otkrile neverovatne detalje

Vreme čitanja: oko 4 min.

Todorić promovisao knjigu: "Crno na belo"

  • 0

Bivši košarkaš i dugogodišnji funkcioner KK Partizan, Dragan Todorić, promovisao je knjigu pod nazivom "Crno na belo". 

Na svečanosti su bili prisutni Dragan Kićanović, Žarko Zečević, Predrag Danilović, koji su govorili o autoru, kao i samoj knjizi, a među prisutnima našle su se brojne legende kluba, kao i ličnosti iz javnog života, porodica i prijatelji.

- Hvala Zeki (Zečeviću) što me je doveo u jedan veliki klub kao što je Partizan, hvala Kići (Kićanoviću) što me je zaposlio u klubu kada sam prestao da igram, hvala Saši (Daniloviću) što me nije oterao kad je preuzeo klub, hvala mojim prijateljima Milanu i Ostoji (Mijailoviću) koji su me smenili i omogućili mi da dočekam 50. godinu u Partizanu. Hvala svima - kazao je Todorić i nastavio:

- Kad pogledam ko je sve ovde i ko je oko mene, malo sam uplašen da tako kažem. Lakše bi bilo… Nisam imao nameru da radim knjigu, ali ovo dvoje novinara i ovo dvoje kod kuće su mi punili glavu da stalno da to uradim. Ja sam pričao, oni su pisali i tako je došlo do pisanja knjige. Zadovoljan sam kako je urađena knjiga.

- Napravili smo knjigu po poglavljima, Partizan je toliko veliki klub sa mnogo sjajnih igrača i trenera, ne bih mogao nešto posebno da izdvojim. Tek kada sam pogledao knjigu, sam shvatio da bih mogao da napisem još jednu. Ja neću sigurno, nadam se da će oni mlađi to raditi. Došli smo do pred kraj što se kaže.“

Na promociji knjige govorio je i legendarni Dragan Kićanović, inače kum Dragana Todorića.

- Lepo je biti u ovakvom društvu. Sam Toša mi je rekao da niko to nije ni znao. On mi je rekao pre mesec dana... Znate lepo je, ovakva sećanja. A sećanja, kao sećanja nadiru. Treba biti i jak da sve to svariš i da se sećaš i lepih i tekih trenutaka u životu. Kada mene neko pita, ja kaže pre sto godina jer ne mogu tačno da se setim kada je nešto bilo.

- Nekako, Toša i ja smo krenuli zajedno u ovaj svet, košarkaški. Imali smo po 14 godina kada smo se upoznali na košarkaškom terenu. I onda je to krenulo do današnjeg dana, kroz sport i kumstva... Onda smo zajedno ušli u kadetsku i juniorsku reprezentaciju Jugoslavije i Partizan. Kada smo se oženili, više smo proveli tokom desetak godina zajedno u sobi, nego sa suprugama. Bili smo cimeri, jeli zajedno... Što je najlepše od svega, to je da smo i danas veliki, veliki prijatelji.

- Ova knjiga je nešto lepo, trajna stvar. Ja sam je pročitao nekoliko puta, mada sve što sam pročitao, sve sam i znao. Siguran sam da će biti zanimljiva za sve nas starije, decu i omladinu. Da se podsetimo na lepa vremena.

Crno na belo Dragan Todorić Foto: Mileta Mirčetić

Za dolazak Todorića u klub zaslužan je Žarko Zečević. Proslavljeni sportski funkcioner otkrio je detalje kojih nema u knizi i dobro nasmejao prisutne.

Moj veliki prijatelj sa kojim sam drugovao, sve vreme dok sam bio u Partizanu - počeo je Zečević i nastavio:

- Uđemo u neko dvorište i vidimo klinca kako prostire veš. Pitamo da li ovde stanuje Todorić, kaže "da". Gde je Toša, a on kaže pa ja sam Toša. Posle taj mali svirnuo jedno 35 koševa i niko ne može da ga uhvati. Ni lasom, a ne nečim drugim, pa ga juri po terenu. Kažem ja ipak je ovo igrač za Partizan. I tako Todorić dođe u Partizan. S obzirom da je i tada voleo da pravi kombinacije, napravio je dogovor sa Crvenom zvezdom. Treba ga sačuvati nedelju dana dok ne počne prelazni rok, i šta će gde će, kod mene u stan. U to vreme moj otac ministar policije i nikom ne pada na pamet da dođe i proverava ko je u stanu.

Jedino što nije napisao, da smo imali šarplaninca. Imao je zadatak svako jutro da ga šeta, ali samo u dvorištu. To je početak našeg prijateljstva i to što je obeležio celu epohu kao igrač i funkcioner. Izuzetna karijera i može da bude samo ponosan. Kao i njegova porodica.

Da uprostim, ali ovo da kažem. Tu su naši prijatelji iz Crne Gore. Kaže mi Vesko Barović, "slušaj imamo bolji klub i bolje igrače, ali dok je onaj u Partizanu teško da možemo da dobijemo utakmicu" - kazao je Zečević, a onda ispričao i zanimljivu anegdotu.

- Pošto smo ga zvali "šaranče", on je samo preskočio da kaže da je morao da bude navijač Zvezde, zbog oca. Jednog dana mi na pregledu u bolnici "Dragiša Mišović", a on gleda ka stadionu kada Zvezda igra sa nekim. Skupimo se oko njega i počne šamaranje i lupanje po glavi. "Za koga ti navijaš?". Od tada navija za Partizan - završio je Zečević.

Reči hvale za Todorićai knjigu imao je i predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Predrag Danilović.

- To je čovek od kojeg sam ja učio, Toša je po mom dolasku bio već u klubu i to njegovo iskustvo je meni strašno pomoglo. Knjige me podsetila, nešto sam i čuo, a u nekim stvarima sam i sam učstvovao. Mnogo interesantnih stvari, nisam je pročitao ko Kića četiri puta, ali sam uživao. Jedno lepo lagano štivo, mada skuplja od Bećkovićeve i patrijarhove knjige - kazao je Danilović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA