Vreme čitanja: oko 7 min.

Vembenjama uzima svu slavu Dončiću: Jugozapadna divizija u novoj sezoni najzanimljivija za gledanje?

Vreme čitanja: oko 7 min.

U ovoj diviziji je budućnost lige

  • 0
dalas finiks Foto: Tanjug/Ap

Nova sezona NBA lige samo što nije, a vesti i uzbuđenja sa predsezonskih utakmica su tu, novi igrači se pokazuju odlično, dobijamo nova lica, a ubedljivo najinteresantnije je Viktora Vembenjame.

Više od pola lige se borilo da dođe do njegovog potpisa, međutim, najsrećniji je bio Popovičev San Antonio, koji je bio prvi na lutriji.

Sa druge strane, Jugozapadna divizija nudi dosta više, dosta kvaliteta će ove godine biti tu, a ne smemo zaboraviti i magičnog Luku Dončića, koji se već ustalio kao superzvezda lige.


Jugozapadna divizija

Memfis Grizlis

Lokacija: Memfis, Tenesi; Arena: Fedeks Forum; Pozicija na tabeli 2022/23: 5.(NBA); Konačni uspeh: Prva runda; Trener: Tejlor Dženkins.

Memfis je bio vatrena destinacija prethodne sezone, a prva zvezda tima Dža Morent je privukao veliku pažnju svojim vanserijskim potezima. Ipak, i pored odličnog tima nisu uspeli da prođu prvu rundu, koja je sama po sebi bila iskorak za ove mlade momke. Talenat koji je očigledan su pretvorili u kvalitet, a kvalitet u rezultat, pa su tako bili peti najbolji tim lige u regularnom delu sezone. Ipak, sve bi to verovatno bilo bolje da Morent nije napravio probleme, za koje ne trebamo ni da podsećamo. Propustio je veliki broj mečeva zbog svojih gafova, sa druge strane ni Dilon Bruks se nije proslavio, pa je uspeo da natera ekipu da odustane od njega.

Ove sezone ulaze slabiji upravo za bronzanog Kanađanina. Koliko god njegov uticaj van terena bio negativan, na terenu je radio vrhunske stvari, igrao vanserijsku košarku. Ipak, tu ostaju neki drugi momci koji bi trebali, ako ne da naprave iskorak, onda da bar ponove tu prvu rundu. Zamena za pomenutog Dilona Bruksa bi trebao da bude iskusni Markus Smart, koji sa sobom nosi te liderske sposobnosti, ali vrhunski zna da drži tim i svlačionicu, što je godinama pokazao u Bostonu. Odrediti domet ove ekipe je prilično teško, ali prema pisanjima lokalnih medija, ciljevi su najveći.

Sastav: Džejkob Gilijard, GG Džekson, Adonis Arms, Šekil Harison, Havier Tilman, Džejk Laravia, Derik Rouz, Stiven Adams, Vins Vilijams Jr, Kenet Lofton Jr, Santi Aldama, Zair Vilijams, Luk Kenard, Dža Morent, Džeren Džekson Jr, Dejvid Džonson, Brendon Klark, Dezmon Bejn, David Rodi, Markus Smart, Džon Končar.

Nju Orleans Pelikans

Lokacija: Nju Orleans, Luizijana; Arena: Smuti King Centar; Pozicija na tabeli 2022/23: 16.(NBA); Konačni uspeh: Plej-in; Trener: Vili Grin.

Ekipa, koja nekako uvek prođe ispod radara skoro svakom navijaču je upravo ekipa iz Luizijane. Jeste, dosta se pričalo o njima, pogotovo zbog uzbuđenja koje je donosio Zajon Vilijamson. Ipak, Zajon je u ligi već četvrtu godinu, a još uvek nema kompletnu sezonu iza sebe. Prošle godine nisu napravili uspeh, pa su ispali iz trke za plejof, a neku drastičnu promenu nisu pravili. Ostali su dosledni početnoj ideji da žele tim da grade oko Vilijamsona.

Predsezona nam je pokazala da je Zajon spreman i da može da pruži dosta na obe strane terena. Fizički deluje zaista moćno, ali tim oko njega ga ne prati u tom utisku. Poraženi su u četiri od pet mečeva i deluje da je najveći problem ovog tima nedostatak kvaliteta u odbrani. Mekalum i Ingram poseduju napadački kvalitet, kao i Valančijunas, ali deluje da tu fali jedna superzvezda, koja bi tim podigla na nivo više. Pelikansi su jedan od onih timova sa sredine tabele, od koga očekujete plejof, pa vas ne iznenadi kada do toga dođe, ali isto tako suprotan ishod vam deluje kao realno stanje stvari.

Sastav: Ajzea Brokington, Dereon Sibron, Zajon Vilijamson, CJ Mekalum, Herbert Džouns, Nađi Maršal, Dajson Denijels, Kajzer Gejts, Kira Luis Jr, Brendon Ingram, Hoze Alvarado, Jonas Valančijunas, Džejlen Kručer, Leri Nens Jr, Džordan Hokins, Trej Marfi III, EJ Lidel, Malkolm Hil, Kodi Zeler, Trevijan Džons, Trej Džemison.

Dalas Maveriks

Lokacija: Dalas, Teksas; Arena: Amerikan Erlajns Centar; Pozicija na tabeli 2022/23: 21.(NBA); Konačni uspeh: 21. mesto; Trener: Džejson Kid.

Mark Kjuban je dugo bio otvoren ka tome da ulaže novac, ali očigledno je bilo da to nije dovoljno, te da će ta ulaganja morati da skoče ukoliko želi rezultat. To se desilo polovinom sezone, kada se odrekao nekoliko dobrih igrača, kako bi doveo Irvinga, koga bi kasnije produžio. Želja kod Dalasa nikad nije izostajala, a sa igračem kakav je Dončić to ne može ni da se desi. Takmičarski duh je uvek prisutan, ali samo duh nije bio dovoljan, kako bi napravili zapaženiji rezultat.

Ipak, ove sezone napravili su nekoliko bitnih potpisa na svim pozicijama i drastično popravili pre svega defannzivni status. Dante Egzum, Grent Vilijams, Markif Moris i Derik Džons Jr bi trebali da budu ti momci, a opet napadačkog kvaliteta nikad nije manjkalo. Ovaj tim jeste izgubio od Real Madrida predsezonsku utakmicu, ali puno obećava, pogotovo kada se sve kockice sklope. Deluje da će Luka po prvi put nakon dosta godina imati zaista materijala za kvalitetan i izgledan napad na titulu.

Sastav: Set Kari, Luka Dončić, Kajri Irving, Dante Egzum, Džoš Grin, Tim Hardavej Jr, Džejden Hardi, Rišon Holms, Derik Džouns Jr, Maksi Kleber, AJ Loson, Derek Lajvli II, Markif Moris, Dvajt Pauel, Olivije Makspens Prosper, Grent Vilijams.

Hjuston Rokets

Lokacija: Hjuston, Teksas; Arena: Tojota Centar; Pozicija na tabeli 2022/23: 28.(NBA); Konačni uspeh: 28. mesto; Trener: Ime Udoka.

Hjuston od odlaska Hardena nema kvalitetnu košarkašku priču. Pokušavaju da sklope neke kockice, međutim različitost u ovom slučaju ne ide zajedno sa uspehom. Dosta mladih talenata je prošlo kroz ovaj tim i uspevaju, zaista, da nađu solidnu igru, ali timski to deluje vrlo tanko. Jedan od razloga zašto je to tako je verovatno plan da na draftu jure određene igrače, što im ovog leta nije uspelo. Ipak, dobili su Ejmena Tomsona sa četvrte pozicije, ali sigurno nisu zadovoljni.

U novoj sezoni priča će biti nešto drugačija, pomirili su se sa činjenicom da su izgubili Vembija i doveli su nekoliko kvalitetnih igrača. Prvi je Dilon Bruks, koji bi trebao da bude lider tog tima i vokalni lider svlačionice. Takođe, fokus ne spada sa Aleren Šenguna koji je Hjustonov Nikola Jokić, ili bar pokušaj toga. Iako dometi ove ekipe neće biti veliki, biće ih veoma interesantno pratiti, kako bi videli kvalitetne mlade igrače.

Sastav: Džef Grin, Redži Bulok, Viktor Oladipo, Boban Marjanović, Fred Vanvlit, Dilon Bruks, Eron Holidej, Džok Lendejl, Nejt Hinton, Džejlen Grin, Džešon Tejt, Džeremaja Robinson Erl, Alperen Šengun, Darijuš Dejs, Džabari Smit Jr, Tari Ison, Trevor Hadžins, Džinajtan Vilijams.

San Antonio Spars

Lokacija: San Antonio, Teksas; Arena: Frost Benk Centar; Pozicija na tabeli 2022/23: 4.(NBA); Konačni uspeh: 29. mesto; Trener: Greg Popovič.

Sparsi već godinama imaju problem. Tranziciju sa velike trojke ili četvorke, zavisi kako gledate, nisu sproveli kako treba, pošto je poverenje dato pogrešnim igračima. Na kraju su oni trejdovani, pa se ušlo u ponovni proces ribildinga. Iz tog razloga se tenkovalo prethodne sezone i u tome su bili uspešni. Vembi nije mogao da dobije bolju organizaciju i boljeg trenera za početak karijere.

Upravo taj trener bi trebao da bude odlična polazna tačka. Ne očekuje se da Sparsi odmah prve godine naprave neki rezultat, već je ideja da se Francuz dobro inkorporira u ligu i sva pravila iste. Greg od ranije ima fantastičan odnos sa Francuzima, pošto ih je trenirao nekoliko, a između ostalih to su bili Toni Parker i Boris Dijao. Potrebno je da se Vembi razvije u pravom smeru, a onda da se njemu doda još jedan do dva kvalitetna igrača na nivou zvezde ili superzvezde lige. Na to je potrebno da ima i kvalitetan ostatak rostera, u vidu igrača uloge i to bi trebalo da ih pogura ka novoj sjajnoj budućnosti. Svakako za njih nema brige i očekuje se da kroz dve tri godine budu rezultatski interesantni, a do tada ćemo morati da se zadovoljimo gledanjem čuda prirode Viktora Vembenjame.

Sastav: Sidi Sisoko, SirDžabari Rajs, Viktor Vembenjama, Čarls Bedijako, Keldon Džonson, Devonte Gram, Džeremi Sohan, Blejk Vesli, Čedi Osman, Dag Mekdermot, Malaki Branham, Zek Kolins, Devin Vasel, Dominik Berlou, Čarls Besi, Džulijan Šempejn, Tre Džons, Sandro Mamukelašvili.


Nije ovo najkvalitetnija divizija u NBA ligi, ima i daleko boljih. Postavlja se pitanje, kakav je kvalitet cele zapadne konferencije, ali nema nikakve sumnje da je u njoj budućnost i da će biti jako interesantno tu budućnost ispratiti.

(Telegraf.rs)

Video: Najbolji šuterski trener planete za Telegraf: "Jokić je jedan, jedini neponovljivi"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA