Vreme čitanja: oko 2 min.

Pešić iskren: "U Nemačkoj trener u centru zbivanja, kod nas imamo uticaj agenata, medija, ulice, roditelja..."

Vreme čitanja: oko 2 min.

Komunikacija između trenera i roditelja bi morala da bude češća - ističe trofejni stručnjak

  • 0
KK Srbija- Litvanija Košarkaška reprezentacija Srbije, Svetsko prvenstvo u košarci 2023. MANILA Foto: Tanjug/AP

Selektor Srbije Svetislav Pešić osvojio je sa Orlovima srebro i igrao veliko finale na nedavno završenom Svetskom prvenstvu u košarci, a ove subote je na panelu "Uloga trenera u razvoju motivacije kod mladih sportista" govorio o Mundobasketu, ali i značaju struke za razvoj košarkaša. 

Tako, selektor Pešić je govorio o finalu  sa Nemačkom, kao i o odnosu koji prema košarci imaju aktueln prvaci sveta. 

- Nemci imaju i bronzu od prošle godine i još neke uspehe od ranije. Zašto? Zato što imaju jasnu organizaciju. Trener stoji u centru svih zbivanja. U svakoj ligi imaju profesionalne trenere, koji imaju ugovore, zdravstevno i socijalno osiguranje i oni su posvećeni 24 sata istakao je Pešić i dodao:

- Trening, razgovori, pre i posle treninga. Mi dok u Srbiji ne shvatimo ulogu trenera i koliko je njemu važno da se obezbedi status, da normalno može da živi i da ima normalnu platu, mi verovatno ne možemo da napravimo korak napred. Mi moramo u Srbiji da znamo i da prihvatimo i shvatimo da neko nešto bolje radi od nas. To je teško priznati, ali to je jedini put da možeš da napreduješ. Košarka u Srbiji nikada populranija nije bila.

Pešić je govorio i o radu sa mladima.

- Ovo kod mene je rešeno. Toga više nema, da vidimo kako u budućnosti. Kako to rešavati? Najvažnija osoba u razvoju mladog sportiste je trener. Od toga sve počinje. Imamo uticaj agenata, medija, ulice, roditelja i trenera. Zamislite kako se mlada ličnost razvija. Od svakog dobija drugačije instrukcije. Koliko je sposoban da sve to… Apsorbuje i sam donese odluku u kom pravcu će se razvijati. Zato smatram da je uticaj trenera najvažniji. Trener ne treba da izbegava komunikaciju sa roditeljima, već da je traži.. Kada počne sezona da pozove roditelje, iznese ciljeve i planove. Da edukuje roditelje i da ih uvede u program. Ne da ih izbegava i da oni utiču na decu i njega i da pita, jedan od njih: ‘Sve je to lepo, ali moje dete ne igra dovoljno minuta. Obezbedio sam mu sve, ali ne igra, a ovo drugo igra’. Znači, ta komunikacija između trenera i roditelja treba biti česta - rekao je Pešić i nastavio:

- Neću da razgovaram sa agentima, kažu treneri, nego sa kim ćeš? Ima sa njim potpisan ugovor, ima uticaj na njega. Ajmo zajednički, ja kao trener, agent i roditelji da gledamo kako da pomognemo tom dečaku da talenat pretvori u kvalitet. Nije dovoljno biti visok i imati dugačke noge - zaključio je selektor Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Pešić: "Ovo mi je prilika da kažem da se baš ponosim igračima, hvala Gagi na svemu što je uradio"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA