Vreme čitanja: oko 4 min.

Istok "preti": Rajakovića i Toronto gledaće cela Srbija, Embid opet "udara" na Jokića, Boston favorit

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sve je spremno za početak sezone

  • 0
Boston Seltiks - Filadelfija Seventisiksers Foto: Tanjug / AP

Utakmicom aktuelnih šampiona Denver Nagetsa i LA Lejkersa u noći između utorka i srede po srednjeevropskom vremenu počinje nova sezona NBA lige, a velika borba vodiće se i u Atlantik Diviziji koja važi za jednu od najjačih.

Ove godine, po prgonozama mnogih upravo Boston i Filadelfija mogu da pomrse račune mnogima i uključe se u borbu za visok plasman, a tu je i Bruklin koji bi mogao do plej-ofa.

Kada je reč o prošloj sezoni, Boston Seltiksi su osvojili Atlantsku diviziju nakon što su prošle sezone ostvarili skor od 57-25.  Filadelfija Seventisiksersa ostali su iz anjih sa skorom 54-28. Njujork Niksi su završili sa 47-35 i bili su blizu Seltiksima. Takođe, Bruklin Netsi su bili u igri sve do poslednjeg meseca. Toronto Raptorsi su imali skor 41-41 i bili su konkurentni, ali nisu bili blizu osvajanja divizije.

Ipak, uzimajući u obzir Atlantik Diviziju, za navijače u Srbiji svakako će biti zanimljivi dueli koje bude igrao Toronto, s obzirom na to da ih predvodi srpski trener Darko Rajaković. Predstavljamo vam pet timova koji čine ovu diviziju.

Atlantik Divizija

1. Boston Seltiks

Lokacija: Boston, Masačusets; Arena: TD Garden; Pozicija na tabeli 2022/23: 2. mesto Istoka ; Konačni uspeh: polufinale, poraz od Majamija u polufinalu Istoka; Trener: Džo Mazula

Seltiksi će pokušati ponovo. Na kraju krajeva, imaju neke zvezde koje mogu mnogo. Džejson Tejtum prosečno postiže 30.1 poen po utakmici, uz 8.8 skokova i 4.6 asistencija. Stoga će se ponovno osloniti na njegau Bostonu. Džejlen Braun beleži prosečno 26.6 poena i 6.9 skokova po utakmici, a tu je i Porzingis. Međutim, svi oni moraće dobro da se pomuče kako bi došli do uspeha.

Sastav: Dalano Banton, Ošae Briset, Džejlen Braun, Džej Di Dejvison, Sem Hauser, Džru Holidej, Al Hoford, Ljuk Kornet, Svi MIhailjuk, Kristaps Porzingis, Pejton Pričard, Nemias Keta, Džej Skrab, Lamar Stivens, Džejson Tejtum, Džordan Valš, Derik Vajt

2. Bruklin Nets

Bruklin Nets: Lokacija: Bruklin, Njujork; Arena: Barklejs Centar; Pozicija na tabeli 2022/23: 6. mesto Istoka; Konačni uspeh: osmina finala Istoka, poraz od Filadelfije; Trener: Žak Von

Sastav: Rojs O'Nil, RejKvan Grej, Majkal Bridžes, Kameron Džonson, Edmond Samner, Dejvid Djuk Junior, Peti Mils, Dru Smit, Ben Simons, Džo Haris, Juta Vatanabe, Dej'Ron Šarp, Kam Tomas, Spenser Dinvidi, Dorian Fini Smit, Set Kari, Nik Klakston

3. Njujork Niks

Lokacija: Njujork; Arena: Medison Skver Garden; Pozicija na tabeli 2022/23: 10. (NBA); Konačni uspeh: Poraz od Majamija u četvrtfinalu; Trener: Tom Tibodo

Iza Niksa je odlična sezona koju su završili u osmini finala Istoka posle poraza od Filadelfije. Sada se nadaju da će napraviti korak napred. Džulius Rendl je beležio prosečno 25.1 poen, 10 skokova i 4.1 asistenciju po utakmici. Takođe, šutirao je 45.9 posto iz igre i skromnih 75.7 posto sa linije slobodnih bacanja.

Prema prognozama, Niksima će biti konkurentniji u diviziji od Siksersa. Bez obzira na to, Seltiksi su na papiru najbolji tim.

Sastav: Obi Topin, Majls Makbrajd, Trevor Kils, Džoš Hart, Derik Rouz, Dvejn Vašington Junior, Emanuel Kvikli, Kventin Grajms, DeKvon Džefriz, Džej Aj Baret, Džalen Brunson, Evan Furnije, Isaja Robi, Mičel Robinson, Džulijus Rendl, Džeriko Sims, Isaja Hartenštajn.

4. Filadelfija Seventisiksers

Lokacija: Filadelfija, Pensilvanija; Arena: Vels Fargo Centar; Pozicija na tabeli 2022/23: 3. mesto Istoka; Konačni uspeh: Poraz od Bostona u četvrtfinalu; Trener: Nik Nurs

Siksersi su ponovo razočarali u doigravanju. Međutim, ostali su konkurentni tokom sezone i imali su šansu da osvoje diviziju. Sve u klubu počinje i završava se sa aktuelnim MVP-jem, Džoelom Embidom.

Embiid je prosečno beležio 33.1 poen, 10.2 skoka i 4.2 asistencije po utakmici. Takođe, šutirao je 54.8 posto iz igre. Međutim, Embiid je šutirao samo 33 posto za tri. Tako, od Embida će mnogo zavisiti i sve i u novoj sezoni, a Siksersi bi mogli da naprave značajan rezultat, posebno ako svi u timu budu zdravi.

Sastav: Tajris Meksi, Džejms Harden, Montrazl Herel, Džalen MekDenijels, Di Entoni Melton, Mek Maklung, Džejden Springer, Tobias Heris, Dejvajn Dedmon, Pi Džej Taker, Šejk Milton, Džordž Nijang, Džoel Embiid, Luj King, Danijel Haus Junior, Furkan Korkmaz, Pol Rid.

5. Toronto Raptors

Lokacija: Toronto, Kanada; Arena: Scotiabank Arena; Pozicija na tabeli 2022/23: 9. mesto Istoka; Konačni uspeh: - Trener: Darko Rajaković

Tim koji će za sve u Srbiji biti, i te kako, zanimljiv i praćen. Naravno zbog drugog srpskog trenera, posle Aleksandra Kokoškova koji će kao prvi trener voditi jednu NBA ekipu. Reč je o Darku Rajaković koji je dobio poverenje uprave da predvodi Raptorse.

Ipake, predviđanja ne daju velike šanse Torontu za zapažen rezultat. Tako, mediji u SAD istuču da su Reptorsi "verovatniji da osvoje lutriju nego svoju diviziju". Paskal Siakam je prosečno postizao 24.2 poena i imao 7.8 skokova po utakmici prošle sezone. Takođe, Anunobi je prosečno beležio 16.8 poena i bio je prvi u NBA po broju ukradenih lopti sa 1.9 po utakmici. A, tu je i Skoti Barns koji  je prosečno postizao 15.3 poena.

Da bi imali šansu da osvoje diviziju, Reptorsima će biti potrebno još nekoliko igrača koji će se razvijati. Na kraju krajeva, nedostaje im dubina tima.

Sastav: Vil Barton, Ou Dži Anunobi, Skoti Barns, Prešes Ačijua, Ron Harper Junior, Džo Viskamp, Džejkob Peltl, Džef Dautin Junior, Tedejus Jang, Malaki Flin, Fred VanVlit, Kris Buše, Oto Porter Junior, Geri Trent Junior, Kristijan Koloko, Paskal Sijakam, Dalano Banton.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA