Vreme čitanja: oko 2 min.

Koji klubovi van bivše Jugoslavije su učestvovali u ABA ligi? Dubai ne bi bio prvi, a verovatno ni poslednji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gledali smo klubove iz Češke, Mađarske, Izraela, Bugarske...

  • 0
KK Solnok Foto: MN Press - N. Paraušić

U jeku priča da bi od naredne sezone Dubai mogao da se priključi ABA ligi, sve se više govori o tome kako bi izgledalo regionalno takmičenje naredne sezone. Mnogi se podsećaju i toga kako je zapravo izgledalo nadmetanje kada tu nisu bile samo ekipe iz regiona, a to se već dešavalo nekoliko puta.

Već samo učešće na ABA U19 turniru ove godine govori da je Dubai jako blizu da se uključi u takmičenje naredne sezone i da neka vrsta dogovora postoji. A da li se sećate svih ostalih klubova van teritorija bivše Jugoslavije koji su učestvovali u regionalnom takmičenju?

Prvi koji je "probio" led bio je Makabi iz Tel Aviva, koji je to uradio u sezoni 2002/03, a koji eto i ove godine sticajem okolnosti zbog stanja u Izraelu igra u Beogradu. Tada su poraženi od Zadra u velikom finalu, a potom su se vratili skoro deset godina kasnije u sezoni 2011/12 kada su stigli do titule pobedivši u finalu Cedevitu.

Mnogi se sećaju i uvek nezgodnog gostovanja mađarskom Solnoku, čiji je trener jedno vreme bio i Nedeljko Ašćerić, a koji je uspevao da uzme pobede i protiv večitih rivala, posebno na domaćem terenu. Oni su bili deo regionalne ABA lige od 2012. do 2015. godine.

Češki Nimbruk nije prošao slavno u sezoni 2010/11, zauzeli su tek osmo mesto sa skorom 12-14, mada bi im ono prema sadašnjim propozicijama, ruku na srce, donelo mesto u četvrtfinalu.

Najgore od svih prošao je bugarski Levski koji je u sezoni 2014/15 završio kao poslednji na tabeli sa dve pobede i od tada ABA liga nije želela da eksperimentiše i da dodaje timove van eks-ju prostora u ligu.

Propozicije se jesu menjale, u međuvremenu je osnovana i čuvena ABA 2 liga, odnosno "Dvaba", ali su u njoj učestvovale ekipe isključivo iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Šta će to doneti Dubai? Ostaje da vidimo...

(Telegraf.rs)

Video: Prvi poeni Vasilija Micića u NBA ligi: Pogledajte kako je Srbin zapalio mrežicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA