≫ 

Vreme čitanja: oko 9 min.

Avramović i Kaminski srušili Zvezdu u prepunoj Areni: Partizan ostvario najbitniju pobedu u sezoni

Vreme čitanja: oko 9 min.

Velika pobeda crno-belih!

Košarkaši Partizana savladali su Crvenu zvezdu u drugom derbiju ove sezone rezultatom 98:87, po četvrtinama 17:25; 30:11; 25:27; 24:24.

Utakmica je startovala pozitivno u korist Zvezde, dogovori iz svlačionice su ispoštovani i napadi su delovali podjednako dobro kao i odbrane. Lako se dolazilo do poena kroz celu prvu četvrtinu, a kao lider se istakao Giedraitis sa svojim lakim poenima. Partizan je ušao sa određenim nedoumicama i čudnim kombinacijama u meč, rano je izveden Ledej za Smailagića, međutim to nije odmah donelo prednosti.

Tek se u drugoj četvrtini video napredak kada je svoju energiju u tim uneo Aleksa Avramović, pre svega kao predvodnik defanzivne linije, a onda i dobrim prodorima je razbijao odbranu crno-belih. Nizom od 7 poena su se vratili u nerešen rezultat, a potom su kvalitetnom odbranom u potpunosti napravili opstrukciju igre Zvezde i sprečili svaku kreaciju. To je igrače grčkog trenera navelo na veliki broj grešaka, pa su ukradene lopte kroz kontranapade pretvarali u lake poene.

Iako je poluvreme završeno sa 11 poena prednosti za Partizan, crno-beli su silovito startovali treću deonicu. Nekoliko poena Nanelija koji se uključio u utakmicu i to je bila najveća prednost Partizana - +18. Ipak, budi se i Zvezda u jednom trenutku kada je domaćin energetski posustao i kreacijom u šutu Teodosića se vraćaju u utakmicu i četvrtinu zavšavaju sa tek 9 poena zaostatka.

Četvrta deonica je bio period nastavka toljenja rezultata, ali su crno beli uspeli da se ustale i da nađu način kako da napadaju i brane protivnika. Nije Zvezda nijednom uspela da se vrati u ovoj deonici i deluje da je Partizan imao istu prednost kao Barselona protiv njih. Sve vreme je bio onaj osećaj kao da Zvezda ne može da stigne prednost, što se na terenu pokazalo kao tačno.

Za razliku od prvog derbija gde se moglo reći da je Zvezda ispustila pobedu svojim greškama, ovde se sa apsolutnom sigurnošću može reći da je Partizna pobedu zaradio odličnom igrom kroz celu utakmicu izuzev prve četvrtine.

Video: Avramović i Nedović se pokidali od smeha posle derbija

Najbolji pojedinci

Partizan: Kaminski 22 poena, tri skoka; Avramović 15 poena, šest asistencija i tri ukradene lopte; Ledej 13, Doužer 12 i Anđušić 11 poena.

Crvena zvezda: Nejpir 23 poena, tri skoka i osam asistencija; Giedraitis 13 poena i šest skokova; Mitrović 12 poena, pet skokova i tri asistencije; Bolomboj i Teodosić po 10 poena.

Sledeće mečeve i Partizan i Zvezda igraju u Evroligi. Crno-beli će u petak 3. novembra igrati protiv Baskonije, dok će tim sa Malog Kalemegdana nastupati protiv Bajerna dan ranije.

Tok meča

Četvrta četvrtina

10. minut - - Nejpir sada u prodoru biva fauliran, ali izvlači dodatno slobodno bacanje. Pogađa bacanje. Ledej na isteku napada pogađa i pravi šou u proslavi koša. Nejpir uzima stvari u svoje ruke i nakon prodora ka košu uz faul se diže sa poludistance i pogađa. Sudije će pogledati ovu situaciju, da li će biti dodatno slobodno bacanje. Ne važi koš, biće samo dva bacanja. Promašuje prvo. Drugi put precizniji. Tobi sada blokira Avramovića. Ledej šutira, ali promašuje i ističe napad Partizana. Ostalo je samo 57 sekundi igre. Faul ponovo nad Nejpirom. Sada oba puta precizan. Tajmaut Obradovića. Sada Smailagić kreće na zakucavanje i zakucava Giedraitisa. Međutim sudije će pogledati da li je u šutu ili na zemlji. Biće faul na zemlji, dva bacanja za centra Partizana i on promašuje prvo, ali drugi put precizniji. Giedraitis promašuje trojku i deluje da će to biti to. Avramović fauliran imaće dva bacanja.

8. minut - 91:81 - Kaminski nakon nekoliko neefikasnih napada poentira i vraća prednost na devet poena. Giedratis je fauliran na ofanzivnom skoku nakon šuta Šabaza. Aleksa novi faul dobija. Partizan je u bonusu na tri minuta do kraja. Teodosić gubi loptu, a onda Avramović u par sekundi pretrčava ceo teren i pogađa. Nejpir u ranom napadu pogađa za tri poena. Sada Avramović u mismeču pogađa uz faul ispod Tobija. Promašuje dodatno bacanje.

6. minut - 85:78 - Sferopulos pravi tehničku nakon diskutabilne odluke sudija. Avramović promašuje bacanje, a onda Kaminski staje na liniju i promašuje prvo bacanje, a drugi put biva precizan. Trifunović faulira Nejpira. Jago sada forsira i pravi faul u napadu. Sudije će pregledati snimak, pa daju tajmaut. Dva bacanja ima Doužer i on ih pogađa. Nejpir kreće u prodor i faulira ga Doužer. Plej Zvezde ima dva bacanja i koristi oba. Tajmaut Željko Obradović.

4. minut - 82:76 - Prvo Trifa daje koš Zvezdi, a onda Davidovac vraća na drugoj strani. Slabe su odbrane sada, Kaminski lako dolazi do pozicije i obe ekipe su visoko efikasne. Vrhunski kontranapad Zvezde, Jago upošljava Tobija u reketu. Teodosić faulira Kaminskog na šutu, centar Partizana će ima slobodna bacanja. Sferopulos traži čelendž da vidi da li je faul na zemlji ili na šutu. Kaminski pogađa oba bacanja. Jago pogađa izdesnih 45 za tri poena. Giedraitis faulira Kaminskog, njegov četvrti.

2. minut - 76:69 - Teodosić poentira za tri odmah na otvaranju poslednje deonice. Lazarević pravi treću ličnu na Avramoviću. Jaramaz iz step beka za dva i precizan. Davidovac potpuno otvoren ne pogađa šut za tri. Kaminski biva fauliran u šutu i ide na liniju slobodnih bacanja. Precizan oba puta. Sada pogađa Davidovac iz suprotnog kornera.

KK Partizan - KK Crvena Zvezda, Aba liga Foto: Nikola Tomić

Treća četvrtina

10. minut - 72:63 - Dobar niz Nejpira za smanjenje prednosti Partizana. Nakon tajmauta Obradovića Ledej promašuje i pravi faul. Mitrović će imati dva penala. Precizan oba puta. Kaminski pravi korake na drugoj strani usled dobre odbrane Mitrovića. Nejpir popravlja sada za dva poena. Doužer asistira Kaminskom na zakucavanje. Četvrti faul za Ledeja, Tobi ima bacanja. Jednom precizan, drugi put prestup. Teodosić blokira Nanelija na polaganju. Teoodosić sada izvlači dva bacanja. Precizan prvi put, potom i drugi put. Jaramaz dobrim okretom dolazi do pozicije za dva preko Nejpira.

7. minut - 68:53 - Naneli nastavlja uništavanje Zvezde dalekometnom trojkom. Nejpir promašuje prvo bacanje, drugi put precizniji. Jaramaz pogađa, sada sve ulazi za Partizan. Bolomboj zakucava na šestu asistenciju Nejpira. Ledej sada pogađa možda i uz kontakt jedan nemoguć šut. Nejpir ulazi agresivno u prodor i promašuje, ali ide na bacanja zbog faula Smajlija. Precizan oba puta. Teodosić pravi faul nad Anđušićem.

5. minut - 61:46 - Nejpir u prvom napadu posle tajmauta gubi loptu. Pokušava da razigra ekipu, ali jako loše to radi. Pametan potez Mitrovića odbojkaškim dodavanjem iz ofanzivnog skoka. Naneli poentira na drugoj strani. Nejpir pravi faul u kontranapadu. Trojku promašuje Avramović. Potom Nejpir asistira Mitroviću, koji biva fauliran pa će imati dodatno slobodno bacanje. Anđušić potom pogađa, a na drugoj strani Teodosić vraća.

2. minut - 56:39 - Spor početak drugog poluvremena, greške oba tima na samom startu. Bolomboj pravi treću ličnu grešku. Anđušić pogađa preko ruke za tri poena. Giedratis vraća trojkom iz kornera. Smajli odmah sa druge strane iz pik en popa pogađa za tri. Potom Nejpir gubi loptu, pa Avramović u kontranapadu poentira za tri. Sferopulos tajmaut.

KK Partizan - KK Crvena Zvezda, Aba liga Foto: Mileta Mirčetić

Druga četvrtina

10. minut - 47:36 - Greška u koracima Dejana Davidovca. Obradović traži poslednji tajmaut u prvom poluvremenu. Aleksa koristi slobodna bacanja. Najveća prednost Partizana +8. Još jedna izgubljena lopta Teodosića. Jago sada ulazi u prodor i biva fauliran za bacanja. Precizan prvi i drugi put. Prodor Avramovića laki poeni. Na drugoj strani faul Gedraitisa broj tri. Doužer iz step beka za tri poena pogađa. Ledej na drugoj strani krade loptu šutira sa pola terena, ali promašuje.

8. minut - 40:34 - Prvo fantastičan pas i zakucavanje Kaminskog, a onda i laki poeni Mitrovića na drugoj strani. Avramović potom u ranom napadu dolazi do polaganja i lakih poena. Tajmaut Sferopulosa. Odlična odbrana Partizana u prvom napadu Zvezde posle tajmauta. Prvi čelendž Obradovića nakon odluke da lopta bude za Zvezdu. Neuspešan čelendž. Anđušić pravi faul na Teodosiću. Gedraitis ide na polaganje i treći faul pravi Kaminski. Ulazi Smajli umesto njega. Krilo Zvezde pogađa oba bacanja. Doužer sada hvata ničiju loptu ide na polaganjei Gedraitis ga faulira za dodatno slobodno bacanje. Uspeo je da poentira. Kontranapad Partizana i polaganje Ledeja.

6. minut - 31:30 - Prvi faul Alekse nad Jagom. Doužer ide do koša protiv Rokasa i poentira. Potom prodor Nejpira i asistencija za silovito zakucavanje Bolomboja. Kaminski nakon nekoliko finti kreće na polaganje, međutim na liniju bacanja ga šalje Bolomboj svojim drugim faulom. Nejpor pokreće novi napad i onda promašuje šut za tri.

4. minut - 27:28 - Aleksa blokira Šabaza. Ledej sada iz kornera pogađa za tri poena. Sferopulos traži tajmaut. Nakon dobrog protoka lopte Jago promašuje potpuno otvorenu trojku. Trifa na drugoj strani poentira iz reketa. Mitrović potom fauliran od Kaminskog na šutu i centar Zvezde će imati bacanja. Pogađa prvo bacanje, drugi put neprecizan. Kaminski šutira za tri i donosi prvo vođstvo Partizana. Jago spušta loptu na Mitrovića koji koristi mismeč.

2. minut - 19:25 - Doužer pogađa za dva poena. Simonović sa druge strane promašuje trojku. Simonović zatim u odbrani pravi faul. Iskakanjem Smajli krade loptu Zvezdi. Lazarević pravi faul nad Trifunovićem. Smajli promašuje ceo koš u pokušaju da šutne za tri nakon dodavanja Doužera.

KK Partizan - KK Crvena Zvezda, Aba liga Foto: Nikola Tomić

Prva četvrtina

10. minut - 17:25 - Jago sada promašuje trojku na pas Teodosića. Na liniji penala Smajli je promašio jedno bacanje. Jago sada pravi faul u napadu pošto je levom rukom odgurnuo Avramovića. Faul Doužera u kontranapadu Zvezde. Tobi dobija loptu od Teodosića i ovaj to koristi. Doužer ne koristi poludistancu, ali Trifunović popravlja. Jago na drugoj strani dobija bacanja nakon faula Smailagića. Pogađa oba puta. Aleksa uzima težak šut preko Tobija i promašuje. Poslednji napad ima Zvezda. Ne uspeva Tobi da pogodi zicer.

7. minut - 14:21 - Dobro polaganje Nejpira, a onda i kontranapadu prelep alejup za Bolomboja koji ukucava Partizan. Avramović ulazi na teren. Jaramaz će imati dva bacanja. Rokas pogađa dva puta za tri poena. Smajli brzo preko ruke vraća trojku.

5. minut - 11:11 - Smajli pravi faul u napadu. Lepa akcija u napadu Zvezde, ali Danilo krade loptu i pokreće kontranapad u kom ga faulira Luka Mitrović. Prva lična Davidovca, faulira Nanelija na prodoru. Lepo polaganje Anđušića preko Bolomboja, a onda i zakucava Kaminski. Rokas promašuje ceo koš u narednom napadu. Sada pogađa trojku Danilo Anđušić.

3. minut - 4:11 - Ubedljiva je Zvezda sada i sa Bolombojem iz okreta. Ledej potom promašuje sa poludistance. Rana promena Ledej - Smailagić. Rokas pogađa trojku za pet poena prednosti. Mitrović sada iz reketa lako polaže. Tajmaut Obradović.

1. minut - 2:4 - Sudija podbacuje loptu i prvi napad je za Crvenu zvezdu. Prvi napad Giedraitis nakon lepe akcije uspeva da iskoristi iz polaganja. Ledej pogađa flouterom na svoj način, a Bolomboj dobro kreće i poentira.

Petorke

Partizan: Jaramaz, Anđušić, Naneli, Ledej, Kaminski.

Crvena zvezda: Nejpir, Giedraitis, Davidovac, Bolomboj, Mitrović.

Komentar pre meča

U petom kolu Evrolige sastali su se Večiti rivali po prvi put ove sezone i tu je Partizan izašao kao pobednik. U tom meču nisu učestvovali Ponitka sa jedne, odnosno Nedović i Lazić sa druge strane.

Novi derbi u ABA ligi bi trebao da pruži nova uzbuđenja, ali ovog puta će timovi biti još više "osakaćeni" za neigranje svojih igrača. Kod Partizana će ovog puta odsutan biti i Kevin Panter, a kod Zvezde neće biti ni Adam Hanga. Teodosić će igrati preko sitnije povrede.

Crno-beli su ovde dosta više izgubili, pošto odsustvuje lider tima i igrač koji na sebi navlači dosta pažnje odbrane, pa će Zvezda imati nešto rasterećeniji zadatak.

Ipak i Zvezda ima svoje probleme, novi trener treba da nađe lidere i igrače od poverenja, a dosta se očekuje od Jaga na ovoj utakmici.

Svakako se nadamo velikom košarkaškom spektaklu, kakav je bio u Evroligi i da će izostati incidenti na svim nivoima.

Lider prema kladionicama je Partizan, pa ako se odlučite za klađenje u MozzartBet-u kvota na crno-bele je 1.80, dok je na Zvezdu 2.55.

(Telegraf.rs)

Video: "Optimista sam, imali smo samo tri treninga! Mnogo je pozitivnih stvari": Sferopulos posle poraza

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R.I.P.

    30. oktobar 2023 | 19:32

    Upravo procitah vest da je na danasnji dan pre 24 god na derbiju na stadionu JNA raketom koja je ispaljena sa juga ubijen 17-god navijač zvezde koji je bio na severu a da utakmica čak nije ni prekinuta. Nadam se da se nesto slicno nikada ni na jednom stadionu u Srbiji vise nece ponoviti.

  • Алекса

    30. oktobar 2023 | 19:42

    Нека само буде добра кошарка и све у знаку фер плеја.Напред Партизан!

  • Tejgooo

    30. oktobar 2023 | 19:29

    Mediji će plakati ako zvezda izgubi što je logično .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA