≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Umro Bob Najt

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bob Najt, legendarni trener koledž košarke, preminuo je u 83. godini

  • 5
Bob Knight Foto: Ronald Martinez / Getty images / Profimedia

Bob Najt, legendarni trener koledž košarke, preminuo je u 83. godini. U saopštenju njegove porodice navodi se da je preminuo u svom domu, okružen najmilijima, navodi Dejli mejl.

"Zahvalni smo na svim molitvama, cenimo poštovanje naše privatnosti jer je Trener zahtevao okupljanje samo članova porodice, a mi to poštujemo", navodi se u saopštenju.

"Nastavićemo da slavimo njegov život i da ga se sećamo kao voljenog muža, oca, trenera i prijatelja", navodi porodica.

Najt u karijeri imao 902 pobede, više nego ijedan trener u koledž košarci. Nacionalne titule osvajao je sa Indijanom 1976, 1981. i 1987. godine, prenosi B92.

Na prvo mesto liste trenera sa najviše pobeda izbio je januara 2007. godine, kada je zabeležio 880. trijumf i pretekao Dina Smita. Kao trener na koledžu radio je 42 godine.

Karijeru je počeo u vojsci 1965. godine, kada je sa 24 postao najmlađi trener prve divizije, a veliki trag ostavio je u Indijani, gde je proveo 29 godina.

Na Teksas Tek došao je marta 2001. godine, šest meseci pošto je dobio otkaz u Indijani zbog, kako je navedeno, "neprihvatljivog ponašanja". U septembru je produžio ugovor za tri godine, do sezone 2011/12. Pet Najt je 2005. godine imenovan za naslednika svog oca.

Poznat po temperamentu, davio igrača, udarao policajca

Poznat je ne samo po svom velikom košarkaškom znanju nego i po vatrenom temperamentu - Najt je u karijeri udarao policajca, bacao stolicu preko terena, a optuživali su ga da je šakama stezao vrat igrača.

Nikada, međutim, nije prekršio pravila američkih koledža, njegovi studenti su u velikom broju diplomirali, a jednom je čak i vratio platu, jer je procenio da je nije zaslužio, navodi B92.

Prvu titulu osvojio je 1976. godine, kada je Indijana bez poraza završila sezonu, što od tada nikom nije pošlo za rukom. Američku reprezentaciju vodio je na Olimpijskim igrama 1984. godine, kada je, predvođena Majklom Džordanom, osvojila zlatnu medalju.

(Telegraf.rs)

Video: Igrač Hjustona tražio da mu izbace oca sa utakmice, inače trenera Klipersa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    2. novembar 2023 | 00:42

    Meni nije jasno kakve ova zemlja i narod koji čita ove novine ima veze za trenerom košarke sa koledža i zašto bi nas to zanimalo? Imam utisak da mora jedna smrt u novinama da bude pa makar to bio trener košarke na koledžu iz USA za koga nije čuo ni 0.0001,% ljudi u ovoj zemlji uključujući i mene a pratim NBA aktivno 20 god. Samo da je smrt a zašto nije mi jasno? A garantujem da ni osoba koja je kopirala ovaj članak pojma nema ko je Bob Knight. Garantujem!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA