Vreme čitanja: oko 3 min.

Emotivna ispovest Dantea Eksuma: "Evropa mi je otvorila oči, povrede su me najviše bolele..."

E. T.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ipak, nakon odličnih partija u ekipi Željka Obradovića, put ga je odveo na drugu stranu sveta, i to ponovo u najjaču ligu na svetu - NBA

  • 0
Dante Eksum Foto: Tanjug/AP

Iako je proveo "samo" jednu sezonu u crno-belom dresu, Dante Eksum je itekako postao miljenik navijača Partizana.

Ipak, nakon odličnih partija u ekipi Željka Obradovića, put ga je odveo na drugu stranu sveta, i to ponovo u najjaču ligu na svetu - NBA.

Tamo je potpisao ugovor sa Dalas Maveriksima, gde igra zajedno sa Lukom Dončićem. Iskusni australijski reprezentativac, u razgovoru za portal "Sportskeeda", govorio je o odlasku u NBA, Evroligi, Partizanu, ali i drugim stvarima.

- Povrede su najviše bolele. Ali, ostao sam jak uprkos svemu i pozitivnog stava. Odlazak u Evropu mi je mnogo pomogao u tome. Osećao sam se mnogo komotnije i ostao sam zdrav. Kada sam se vratio u NBA, otvorile su mi se oči, shvatio sam koliko sam sazreo i koliko sam zreliji, što mi je olakašalo da se uklopim u ovaj tim (Dalas) - počeo je Eksum.

Dotakao se potom i igranja u Evropi...

- Evropa mi je baš otvorila oči ka svetu košarke svojim fizičkim pristupom igri i koliko je važan svaki posed. Više nego u NBA ligi, poslednjih pet minuta utakmice su jako važni. Sa ulogom plejmejkera, razumeo sam više kako da kontrolišem igru i kako da zovem akcije, u kojoj situaciji. Bio sam nešto poput kvoterbeka u NFL.

Dante Eksum, Dante Egzum, KK Partizan, KK Barselona, Evroliga Foto: MN Press

Kada je reč o pristupu u NBA i Evroligi...

- Drugačije je u Evropi. Tamo napadač ima prednost. Zato sam se neko vreme adaptirao na faulove koje sam dobijao, baš je bio proces za mene. 

Muke sa povredama naučile su ga neke stvari...

- O ljubavi prema igri. Želja mi je oduvek bila da se vratim na teren. Sećam se da sam posle ruki sezone bio umoran. Odigrao sam 82 utakmice i bio mi je potreban odmor od igre. Takvih trenutaka se sećam pošto nikada ništa ne uzimam zdravo za gotovo, pogotovo kada treba da budem na parketu i igram. Kada sam morao da budem više na klupi, to me je motivisalo da se probijem kako bih više vremena proveo na terenu. 

Imao je tu čast da radi sa legendarnim Kobijem Brajantom.

Neverovatno je bilo uopšte samo deliti halu sa njim i raditi sa njim. To je nešto što ću uvek ceniti i čuvati. Nije čak bilo važno ni šta smo radili, koje vežbe, već stav sa kojim je on pristupao svemu. Jedna od prvih stvari kojih se sećam iz perioda našeg zajedničkog rada je, kada je ušao u halu, odmah me je stavio pod koš i rekao mi da pogodim 20 šuteva levom rukom. Razmišljao sam zašto to radim, jer to nikada nisam radio. Ali, ubrzo mi je to dalo drugačiji pristup i pogled na moje treninge. Želeo je da šutiram levom rukom baš zato što to nikada ranije nisam radio. Tada sam podigao svoj nivo treninga. 

Dotakao se i okršaja sa sadašnjim saigračem Lukom Dončićem na Svetskom prvenstvu.

- Dobro. Pokušao sam pomalo da mu se uvučem pod kožu. Nismo nikada o tome pričali. Pobedili su nas na Mundobasketu ove godine, zbog toga i izbegavam da razgovaram o tome (smeh). Ali, sve polazi od toga šta radim u klubu. Defanzivno sam orijentisan i trudio sam se da budem što agresivniji.

Ipak, sada deli svlačionicu sa Dončićem, ali i sa Kajrijem Irvingom.

- Dvojica izuzetnih igrača koji mogu da urade mnogo toga na parketu. Otvorili su moju igru samim tim što sam sa njima na parketu. Učim i dalje kako oni igraju i koliko ih protivnici pritiskaju. To onda otvara prostor za mene - istakao je Eksum.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA