≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nikola Topić prvi pik na NBA draftu? Da, moguće je! Amerikanci servirali senzaciju, zna se i ko će ga birati

S. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skauti su oduševljeni igrama mladog srpskog košarkaša

  • 10
Nikola Topić Foto: ABA liga - Dragana Stjepanović

Srpski košarkaš Nikola Topić jedan je od onih košarkaša koje NBA skauti poslednjih meseci, baš kao i navijači u Srbiji pomno prate. Njegove igre iz meča u meč oduševljavaju sve, a poslednji u nizu bio je u 11. kolu ABA lige kada je protiv evroligaša, Crvene zvezde, inače njegovog matičnog kluba, ubacio 21 poen, uz 5 skokova i 5 asistencija. Sve ovo donelo je Topiću mogućnost da na NBA draftu bude i prvi!

Naime, pozajmljeni košarkaš Zvezde u dresu Mege beleži odlične rezultate, a, kako je osvojio sa mladom reprezentacijom zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, i kako je debitovao za seniorski tim Srbije, jasno je o kakvom je talentu reč. Tako, pre nekoliko meseci pomalo stidljivo, povela se priča ada bi na draftu mogao da bude odabran u prvom krugu. Zatim, pričalo se da bi mogao da uđe u prvih deset.

Topić je, sa druge strane, nastavljao da briljira. Nedavno su mu prognozirali drugo mesto, a sada je prestižni Sbnation, objavio da bi Topić mogao da bude odabran i kao prvi pik na NBA draftu. na ovaj način, mladi srpski košarkaš bi srušio rekord naše zemlje koji drži Darko Miličić. Njega su odabrali sovjevremeno Detroit Pistonsi sa drugog mesta.

Ono što je zanoimljivo, ovaj sajt navodi da bi upravo Pistonsi mogli da odaberu Topića kao prvog pika.

Oni navode da je Mega  tim Jadranske lige koji je razvio Nikolu Jokića i dodaju:

- Topić majstorski obavlja ulogu startnog plejmejkera za Megu iako je najmlađi igrač u timu, rođen je 10. avgusta 2005. Argument da će on biti prvi pik leži u sjajnoj produkciji u ABA ligi: kroz 10 utakmica, prosečno postiže 18.9 poena, 6.8 asistencija, 3.2 skoka i 1.1 ukradenu loptu po utakmici uz šutiranje od 52 posto iz igre. Poseduje treći najbolji indeks igrača, popularnu ukupnu metriku u evropskoj košarci, u ligi.

- Topićeva karakteristična veština je prolazak ka košu i postizanje poena. Ima izuzetno brz prvi korak da probije prvu liniju odbrane, i izvanrednu brzinu da se odvoji kada dostigne najveću brzinu. Dokazao je da je vešt u završnoj fazi napadaove godine, postižući 66.3 posto svojih šuteva za dva. Često ga vidimo kako ostavlja svog branioca u prašini i završava sa produžetkom prema košu, ili koči i stvara otvoren prozor dok mu protivnik prolazi pored. Topiću nije potrebno postavljanje bloka da bi stvorio dodir sa obručem, ali je i dalje impresivan u pik-en-rolu. Pokazao je sposobnost da brzo preda loptu kao dodavač i manipuliše uglovima i tempom da bi stvorio prilike za postizanje poena za sebe i svoje suigrače - ističu oni.

NBA draft 2024 projektovanje Printscreen: sbnation.com/nba

(Telegraf.rs)

Video: Sraman start igrača Zadra nad Nikolom Topićem

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa bgd

    12. decembar 2023 | 19:49

    Ima da prodje kao petrusev u NBA

  • baba smilja iz darosave

    12. decembar 2023 | 19:30

    nemora da znači da će detroit birati prvi. ako ode u detroit upropastiće se. najbolje bi mu bilo da ode u san antonio ako postoji bilo kakva šansa a mo je vembanjama koji ima 19 godina (nikola 18). sprs imaju odličnu tradiciju sa stranim košarkašima.

  • so you know

    12. decembar 2023 | 19:42

    koliko je popularan sbnation od 332 miliona stanovnika oni imaju posetu na webu od 1 milion

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA