Vreme čitanja: oko 3 min.

Mega danas slavi 25. rođendan: Četvrt veka rada sa talentovanim košarkašima

S. J.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mega takođe može da se podiči i sa činjenicom da u ovom trenutku u NBA ligi nastupa osam bivših igrača kluba

  • 1
KK Mega Foto: ABA liga - KK Mega - Dragana Stjepanović

Na današnji dan pre tačno 25 godina osnovan je košarkaški klub Mega!

Tog 23. decembra 1998. godine osnovana je košarkaška sekcija fabrike kartonskih ambalaža pod imenom Avala Ada. U međuvremenu, Mega je rasla prvo u okvirima srpske košarke, a potom evropske i svetske. Osim po svom uspešnom radu sa mladim igračima, Mega je postala svetski poznata i kao jedini tim izvan teritorije SAD koji je u tri navrata imao po tri igrača izabrana na istom NBA draftu i rekordnih 15 draftovanih igrača, među kojima su i dvostruki MVP i aktuelni šampion NBA lige Nikola Jokić, kao i najkorisniji igrač Evrolige i dvostruki šampion najjačeg evropskog takmičenja Vasilije Micić.

Takođe, za Megu je nastupao i veliki broj reprezentativaca Srbije i drugih nacionalnih selekcija, a treba istaći da su u sastavu reprezentacije Srbije koja je ove godine osvojila srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu bila i tri bivša igrača Mege.

Mega takođe može da se podiči i sa činjenicom da u ovom trenutku u NBA ligi nastupa osam bivših igrača kluba, i to Nikola Jokić i Vlatko Čančar (Denver Nuggets), Nikola Jović (Miami Heat), Vasilije Micić (Oklahoma City Thunder), Ivica Zubac (Los Angeles Clippers), Goga Bitadze (Orlando Magic), Boban Marjanović (Houston Rockets) i Malkolm Kazalon (Detroit Pistons), kao i da se na klupi Golden State Warriors-a kao pomoćni trener nalazi njen bivši trener Dejan Milojević.

KK Mega - KK Crvena zvezda Foto: ABA liga - KK Mega - Dušan Milenković

Počevši od beton lige, klub je postepeno napredovao u rangovima takmičenja stigavši 2005. godine do Prve lige da bi 8 godina kasnije, na kraju sezone 2012/13 Mega obezbedila plasman u ABA ligu pod vođstvom trenera Dejana Milojevića. Posle dva finala kupa 2014. i 2015. godine, Mega je ostvarila najveći uspeh u istoriji kluba osvajanjem Kupa Radivoja Koraća 2016. godine da bi kao potvrda istorijske sezone stigao plasman u finale plej-ofa ABA lige. Već naredne sezone je Mega bila učesnik premijerne sezone FIBA Lige šampiona.

U međuvremenu je Mega jostvarila još dva plasmana u finale Kupa Radivoja Koraća, da bi se po prvi put 2021. godine plasirala u finale Superlige Srbije, a u prošloj sezoni je zabeležen plasman u plej-of ABA lige. Mlađe selekcije Mege su ispratile rast kluba sa titulama u svim starosnim kategorijama, a najveći uspeh je ostvaren 2022. godine kada su juniori Mege  postali šampioni juniorske Evrolige.

Ono što treba istaći da je uz Megu od samog osnivanja bio Velimir Mihailović koji je prešao put od sportskog direktora pa do predsednika Mege, uloge koju obavlja i danas.

KK Cibona - KK Mega Foto: ABA liga - KK Cibona - Ivana Dergez

Izuzetno uspešan i svetski priznat rad sa mladim igračima je doveo do toga da Mega sada već tradicionalno pripreme za sezonu započinje odmeravanjem snaga sa najuspešnijim i najpriznatijim NCAA ekipama, često na egzotičnim i mondenskim destinacijama poput Bahama, Portofina i Mikonosa.

Ono po čemu je Mega takođe postala svetski poznata su i unikatni pink dresovi kluba za kojima svakodnevno pristiže potražnja iz svih delova sveta. Pošto je na početku sezone Mega promovisala Mega25 logo koji će biti aktuelan tokom cele sezone, povodom 25 godina kluba Mega u rođendanskom mesecu decembru nastupa u specijalnoj rođendanskoj garnituri dresova sa posebnim srebrnim detaljima, a u njemu će poslednji put nastupiti u ponedeljak od 18 časova, kada će u Hali sportova Ranko Žeravica dočekati Igokeu.

Mega će i u predstojećim godinama kao najmlađi tim u regioinu nastaviti sa svojim prepoznatiljvim sistemom rada koji pruža priliku mladim i perspektivnim igračima da stiču potrebno iskustvo na putu do dresa reprezentacije i NBA klubova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA