≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zašto Partizan gubi od slabijih timova u regionu?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zadar je zasluženo slavio, ali u gde nastaju problemi crno-belih

  • 47
Željko Obradović KK Zadar - KK Partizan Foto: ABA liga/Zadar/Zvonko Kucelin

Košarkaši Partizana su sinoć zabeležili četvrti poraz ove sezone u ABA ligi, što je duplo više nego prošle godine za duplo manje vremena i može se reći da imaju nešto lošiju sezonu u regionu, iako su u Evroligi pri samom vrhu.

Verovatno niko nije mogao da očekuje kako će crno-beli imati ovoliko veliki broj pobeda protiv timova nižeg statusa, sa nižim budžetima.

Ipak, mora se postaviti pitanje kako do toga dolazi i koji je način da se tome stane na kraj.

Istina je da Partizan nije jedini tim u Evropi koji ne stoji na samom vrhu tabele domaćeg takmičenja, ali način na koji su dolazili do tih poraza je povremeno bio identičan, a deluje da su razlozi uvek isti.

Utakmicu protiv Zadra crno-beli su izgubili ubedljivo, verovatno najubedljivije u odnosu na sve što su ove sezone igrali, a upravo je ovaj meč uz onaj sa Real Madridom najubedljiviji poraz ove sezone.

Da li to znači da je Zadar tim koji može da igra sa Madriđanima? Naravno da ne. Međutim, pristup prema ova dva protivnika mora da bude, ako ne isti, onda bar približan.

Kako je Zadar došao do pobede?

Odbrana

Za pobedu se uvek ističe da je bitno igrati kvalitetnu odbranu, a Zadar je tim koji nema napadačkog kvaliteta da se nadmeće sa Partizanom, pa njihova igra mora biti kompletna da bi došli do pobede.

Upravo to je bio slučaj na ovom meču. Timska odbrana je bila na izuzetno visokom nivou, pre svega u odbrani "pik" igre, branili su iskakanjima, dok bi za to vreme ostatak odbrane skupio u svojevrsnu zonu sve dok se svako ne vrati na svog igrača.

Za razliku od mnogih timova u regionalnom takmičenju, odbranu su shvatili veoma ozbiljno i visok nivo koncentracije Zadru je doneo mogućnost da obraćaju pažnju i na najsitnije detalje, kao što su: Prilazak ka napadu pri gubitku driblinga, čitanje gde ide strana pomoći, dobra anticipacija, pametni i pravovremeni faulovi da se spreče laki poeni i otvorene pozicije i tako dalje.

Na sve to, Zadar poseduje individualno kvalitetne defanzivce, visoke igrače, pa su tako u preuzimanja ulazili bez neke prevelike štete na koncepciju defanzivne igre.

Kontranapadi

Nije ih bilo puno, ali su rađeni kvalitetno i gotovo iz svakog je napravljena prednost, linije trčanja su bile dobre, dodavanja pravovremena, a grešaka nije bilo puno.

Na ovaj način su dolazili do lakih poena i otvorenih pozicija, kako ispod koša, tako i spolja.

Na kraju je Zadar imao duplo više poena u tranzicionoj igri u odnosu na crno-bele.

Napad na Partizanovo preuzimanje

Crno-beli već treću godinu zaredom u sklopu svoje defanzivne filozofije imaju preuzimanja, gde će neretko nizak igrač ostati protiv višeg. To je na ovom meču donelo dosta problema i potrebe za prilagođavanjima.

Zadar, može da igra sa jako visokim petorkama, gde je najniži igrač Arijan Lakić, koji ima 197 centimetara visine, a prosečna visina petorke bude 202,4 centimetra.

Kada imate takvog rivala naspram sebe znate da imate čvrstog i teškog protivnika, protiv kog ta preuzimanja koja radite u teoriji mogu imati smisla.

Ipak, Zadrani imaju nekoliko igrača koji su izrazito kvalitetni u leđnoj igri na niskom postu. Pre svega Luka Božić, koji je neretko napadao ta preuzimanja leđima, terao odbranu da udvaja i tu se stvarao višak.

Taj višak je uz nekoliko dodavanja pravio otvorene pozicije za šut što su Zadrani izuzetno pametno kažnjavali.

Na sve gore navedeno domaći su imali tri veoma raspoložena igrača i ostatak tima koji je veoma dobro radio zadatke, pa kada je protivnik tako raspoložen, uz fantastičnu atmosferu, teško je odgovoriti.

Ipak, ovo je samo jedna utakmica, a neke stvari se iz nje ponavljaju.

Zašto Partizan gubi ove sezone u regionu?

Istina je da je Evroliga zahtevno takmičenje i da je rezultatski, medijski, marketinški i navijački daleko interesantnije, međutim ABA liga je trenutno prioritet našim timovima i pobede u njemu su neophodnost.

Prave razloge je objektivno teško naći, ipak neki se problemi mogu adresirati, pogotovo tako što možemo pogledati i ostale mečeve crno-belih ove sezone, pritv Igokee, Mege i Cedevita Olimpije, u Superkupu protiv Studentskog centra.

U sva četiri meča crno-beli su krenuli veoma umereno i ne baš timski orijentisano. Za pobedu je potrebno da svi rade kao jedan kako bi dolazili do povoljnih pozicija.

Karakteristično za sva četiri meča je loš start, rana prednost protivnika, loš procenat šuta, manji broj ofanzivnih skokova, veliki broj poena u reketu i tako dalje.

I ono što je možda najvažnije je da su u tri od ova četiri meča zakazali lideri Kevin Panter, Zek Ledej i Džejms Naneli, pa da su svoje poene postizali preko mlađih igrača Vukčevića, Smailagića ili domaćeg Anđušića.

Da li je razlog tome manjak motiva stranaca u ABA ligi ili velike potrošnje i umora, dubine rostera, na kraju dana nije ni važno ako se upiše poraz.

Na kraju sezone je važno ko nosi trofej, a sve dok se to ne odredi Partizan ima svoje šanse i slovi za favorita.

(Telegraf.rs)

Video: Teška povreda Smailagića: Ovo ne deluje dobro za Partizan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kralj

    25. decembar 2023 | 11:03

    Prosto, Zato sto Sudije sviraju posteno a ne za Mukija.

  • Geras

    25. decembar 2023 | 11:09

    A ko je to slabiji... Kako znate da je slabiji... Juce je Zadar igrao pakleno dobro.. Sve su ubacili ljudi... Igrali top... Zašto mislite da su lošiji...ne razumem... Sve si zatvorili svako kretanje igrača Partizana... Top igrali ljudi a vi pišete losiji

  • Rumenko

    25. decembar 2023 | 12:13

    Partizan je dobio Fener,Panatinaikos,Monako i Armani uz pomoc sudije koje su pustale kmda kasape ljude.To sto misle ako su doveli skupa pojacanja da ce neko da se skloni da bi oni dobili.Samo sudije mogu da pomognu partizan da im ne propadne ova sezona za koju su potrosili brdo para.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA