Vreme čitanja: oko 3 min.

Može li Srbija sa Jokićem do zlata protiv moćnih Amera: Stiv Ker vodi "tim smrti"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Priča nije ista kao na Svetskom prvenstvu, kada su SAD krenule drastično oslabljene i neuigrane

  • 11
Srbija vs Amerika, Olimpijske igre Pariz 2024. Ilustracija: Telegraf Foto: Sam Navarro / Kevin C. Cox / Stefanos Kyriazis/NurPhoto / Joshua Gateley / Tim Nwachukwu / USA TODAY Sports / ddp USA / EZRA SHAW / Getty images / Profimedia;

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je objavila svoj preeliminarni spisak sa potencijalnim reprezentativcima za naredne Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Svetska košarkaška javnost ostala je šokirana videvši sva imena sa tog spiska, a od starta je bilo jasno da se Amerika neće šaliti posle nekoliko uzastopnih neuspeha na Svetskim prvenstvima.

Ovaj preeliminarni spisak sadrži igrače od kojih može da se napravi verovatno najjači sastav SAD svih vremena, uključujući čak i onaj "Drim tim" davne 1992. godine.

Kako izgleda preeliminarni spisak?

Plejevi: Stef Kari, Kajri Irving, Džejms Harden, Demijan Lilard, Džejlen Branson, Tre Jang, Di-Eron Foks, Kris Pol, Tajris Holiberton, Džru Holidej, Aleks Karuzo.

Bekovi: Entoni Edvards, Devin Buker, Džejlen Braun, Donovan Mičel, Derik Vajt, Dezmond Bejn, Eron Gordon, Tajler Hero, Ostin Rives, Dankan Robinson.

Krila: Džejson Tejtum, Džimi Batler, Pol Džordž, Brendon Ingram, Majkal Bridžes, Skoti Barns, Džoš Hart, Kem Džonson.

Krilni centri: Kevin Durent, LeBron Džejms, Kavai Lenard, Paolo Bankero, Čet Holmgren, Džaren Džekson Junior.

Centri: Džoel Embid, Entoni Dejvis, Bam Adebajo, Džaret Alen, Voker Kesler, Bobi Portis.

Interesantna je informacija da su u ovom spisku čak 23 osvojenih zlatnih medalja na Svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama, kao i tri bronze, od čega dve pripadaju Lebronu, a jedna Krisu Polu.

Lebron Džejms Američka Zastava Foto: Kevin C. Cox / Getty images / Profimedia

Potencijalnih 12 SAD reprezentacije?

Naravno, to je uvek daleko od istine, ali ako bismo pogledali potencijalno najbolji sastav reprezentacije SAD za naredno prvenstvo, on bi izgledao ovako: (Plej) Stef Kari, Kajri Irving, Džejms Harden, (bek) Entoni Edvards, Devin Buker, (krila) Džejson Tejtum, Džimi Batler, (krilni centri) Kevin Durent, LeBron Džejms, Kavai Lenard, (centri) Džoel Embid, Entoni Dejvis.

Kako protiv kvaliteta?

Sve i u slučaju da selekcija SAD ne povede najbolje od najboljeg, dovoljno je da sa timom krene četiri do pet kvalitetnijih igrača, a pored toga mogu napraviti dovoljno kvalitetnu klupu da pruži otpor bilo kome.

Bez ikakve sumnje, nema puno reprezentacija koje mogu da pariraju tu i to u najboljim sastavima, tek toliko da se može nabrojati na prstima jedne šake: Francuska, Srbija, Kanada, Nemačka, Španija.

Tu eventualno mogu da se uključe: Australija, Litvanija, Grčka i Slovenija, ali pod uslovom da igraju košarku života na toj utakmici, a da se pre toga plasiraju u dalji tok takmičenja.

Kakav bi sastav Srbije mogao da nanese probleme Amerima?

Da bi naša reprezentacija sa najboljim sastavom ušla na neko prvenstvo potrebno je čudo i pomoć više sile, jer dugo nismo uspeli da sastavimo apsolutno najbolji tim.

Prethodno prvenstvo je falilo više od prve petorke, ali uzevši u obzir sve izostanke može se reći da je bilo dovoljno za veliki uspeh koji smo uspeli da ostvarimo.

Ipak, ako Srbija izađe u najboljem sastavu naših 12 bi mogli da budu sledeći: (Plej) Vasilije Micić, Stefan Jović, Aleksa Avramović, (bek) Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić (krilo) Nikola Kalinić, Ognjen Dobrić, Vanja Marinković, (krilni centar) Nikola Jović, Filip Petrušev, (centri) Nikola Jokić, Nikola Milutinov.

Postoji još nekoliko respektabilnih opcija, ali faktori su različiti, od forme, do situacije i odnosa sa trenerom: Aleksej Pokuševski, Boban Marjanović, Uroš Trifunović, Dejan Davidovac, Ognjen Jaramaz, Vladimir Lučić, Luka Mitrović, Nemanja Nedović, Miloš Teodosić, Nikola Topić.

Šanse sa najboljim sastavom?

Nadati se i postavljati ciljeve za osvajanje zlata bi bilo previše optimistično i prilično naivno, nema sumnje da će svi gledati i kalkulisati da izbegnu Amere do samog finala.

Ipak, šansa uvek postoji, motivacija je velika i nikada neće manjakati, ali nije naša reprezentacija jedina sa motivacijom, drugi će se ponešto pitati.

Ali znate kako se kaže: "Sreća prati hrabre", a za ovakav spisak Amera potrebno je puno sreće. Nadamo se da će naši momci biti jako hrabri u bilo kom sastavu.

(Telegraf.rs)

Video: Uzeo mikrofon u ruke, dotakao Borišu i emotivno se obratio: Potez Alekse sa balkona oduševio naciju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZORAN

    24. januar 2024 | 21:03

    Naravno da može ali bez Jokića.Biće umoran za Srbiju.

  • Velja

    24. januar 2024 | 21:30

    Kevin Panter

  • Luka

    24. januar 2024 | 21:07

    Kada cujem pricu o zlatu setim se svetskog u fudbalu i prica o polufinalima, dajte brazil da se igramo.... Mi smo se sa amerikancima u zadnjih desetak godina susretali u finalima i pouceni iskustvom, za pocetak hajde da dostojanstveno izgubimo a to je ispod 20 razlike, a da ne govorim koliko drugih ozbiljnih reprezentacija ima i da je finale poprilican izazov.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA