Vreme čitanja: oko 3 min.

Smrtonosni let Kobija Brajanta i odlazak Crne mambe u večnost: Dan koji i dalje ne želimo da prihvatimo

D. U.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Teško je i dalje prihvatiti da nema jednog od najboljih košarkaša svih vremena

  • 0
Kobe Bryant, Kobi Brajant Foto: Tanjug/AP

Današnji dan će ostati upisan kao jedan od najtužnijih u istoriji sporta, jer smo ostali bez legende košarke, čoveka zbog kojeg su se mnogi zaljubili u igru pod obručima - jednog jedinog i neponovljivog - Kobija Brajanta.

Jedan od najvećih košarkaša svih vremena je poginuo u helikopterskoj nesreći malo pre 10 sati ujutru po lokalnom vremenu.

Crna mamba, kako su zvali Kobija, imao je 41 godinu kada je poginuo 26. januara 2020. godine. Tokom čitave karijere je igrao za Los Anđeles Lejkerse, a na draftu ga je izabrao Šarlot kao 13. pika u prvoj rundi, a kasnije je trejdovan, pa je u Šarlot krenuo Vlade Divac, a Lejkersi su dobili bisera kakav se retko rađa i budućeg superstara.

Tokom karijere Kobi je proslavio brojeve 8 i 24, a sa Lejkersima je tokom 20 godina karijere osvojio pet NBA titula, 2 puta je bio MVP finala, jednom MVP lige, 18 puta je bio na Ol-staru, 11 puta je bio u prvoj petorci NBA lige. Osvojio je i dve olimpijske titule sa Amerikom, u Pekingu 2008. i u Londonu 2012. godine.

Ono po čemu će biti zauvek upamćen je takozvani "mamba mentalitet", jer je bio čovek koji je rešavao utakmice, koji je bio najbolji kada je najvažnije i koji se nije plašio da preuzima odgovornost i koji je po pravilu - pogađao uvek kada je bilo bitno.

Tu frazu oko "mamba mentaliteta" često je koristio i Novak Đoković, koji je bio veliki prijatelj Kobija Brajanta.

Kobi je iza sebe ostavio suprugu Vanesu, kao i tri ćerke Nataliju, Bjanku i Kapri, dok je 13-godišnja Điđi poginula s njim u nesreći.

Helikopter u kojem je bio Kobi sa ćerkom Điđi, usled slabe vidljivosti i magle koja se spustila iznad Kalabazasa, udario je u brdo i eksplodirao. Sat vremena kasnije, svetski mediji objavili su vest zbog koje i dan danas ljubitelje Kobijevog lika i dela prođe jeza - poginuo je Kobi Brajant.

Mnogi nisu mogli isprva da prihvate realnost, nadali su se da je u pitanju lažna vest, ali TMZ koji je prvi objavio ovu vest, imao je tačnu informaciju.

U helikopteru smrti koji je poleteo sa aerodroma Džon Vejn u Orindž Kauntiju u Los Anđelesu bilo je osam putnika. Pored Kobija Brajanta tu su bili pilot Ara Zobajan, druga najstarija ćerka Kobija Brajanta - Điana Maria Onore, poznatija kao Điđi. Tu je bila i Điđina saigračica i drugarica iz košarkaškog tima - Alisa Altobeli, kao i majka i otac devojčice (Keri Altobeli (46) i Džon Altobeli (56).

U helikopteru su bili asistentkinja u trenerskoj ekipi Kobijevog tima "Mamba" Kristina Mauser (38), još jedna mlada koašrkašica iz ekipe Pejton Čester (13) i njena majka Sara Čester (45).

Obdukcija je kasnije potvrdila da je smrt svih putnika nastupila momentalno. Nije bilo ni najmanje šanse da se preživi pad i silina udarca letelice o tlo.

Reporteri su kasnije objavili slike mesta nesreće, gde su krhotine letelice bile rasute na sve strane.

Helikopter Sikorski S-76 je američki helikopter srednje veličine kog proizvodi istoimena kompanija. Upravo njime je Kobi stigao ispred Stejpls Centra da odigra svoju poslednju utakmicu u karijeri 2016. godine. Može da ponese 12-13 putnika i njime može da upravlja jedan ili dva pilota. Helikopter ima dolet od 761 kilometar i može da dostigne brzinu od 287 kilometara na sat. Kobi Brajant je godinama koristio ovaj helikopter i na njemu je imao i svoj logo.

Kobi Brajant  Kobe Bryant Tip helikoptera Sikorski S-76; Foto: Tanjug/AP

Kasnija istraga je pokazala da su helikopteru nedostajale dve važne komponente, "crna kutija" i sistem koji upozrava pilota da se previše približio tlu. Takođe je utvrđeno i da je mehanički i tehnički letelica bila savršeno ispravna, niti je postojao bilo kakav kvar.

Ono što je najgore od svega, posle nesreće, vatrogasci su zabeležili uznemirujuće fotografije sa mrtvim telima Kobija Brajanta i njegove ćerke, koje su interno delili sa mnogim poznanicima. Na sreću, fotografije nikada nisu ugledale svetlo dana, ali je Kobijeva udovica, Vanesa Brajant podnela veliki broj tužbi, koje je kasnije i dobila, a zbog koje je grad Los Anđeles morao da joj isplati oko 30 miliona dolara odštete.

Četiri godine su prošle od tragedije koja je ostavila bolnu ranu na srcu svima koji su ikada uzeli košarkašku loptu u ruke. Nema sumnje da ta rana nikada neće zaceliti.

Kobi Brajant, Kobe Bryant Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

(Telegraf.rs)

Video: Najbolji teniser sveta emotivno o Kobiju Brajantu i njegovoj pomoći u teškim trenucima karijere

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA