≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Jokić sjajnom završnicom srušio Filadelfiju uz odsustvo Embida, Nagetsi se mučili protiv drugog tima Siksersa

S. I.

Vreme čitanja: oko 8 min.

Kockao se domaćin protiv desetkovanog rivala

  • 5
Nikola Jokić, Denver Nagetsi Foto: Tanjug / AP

Košarkaši Denver Nagetsa teže nego što se očekivalo su došli do pobede protiv okrnjenog tima Filadelfije Seventisiksers 111:105 i tako se makar prividno oporavili od ubedljivog poraza pretrpljenog u meču sa Njujork Niksima.

Nikola Jokić se u prvom poluvremenu zagrevao, a duel je završio blizu tripl-dabla upisavši 26 poena, 16 skokova i 7 asistencija.

Znalo se da u timu Nika Nursa zbog povreda neće biti Tajriza Meksija i Tobijasa Herisa, međutim i Džoel Embid je naprasno ipak propustio okršaj pošto je osetio bol u levom kolenu tokom zagrevanja, pa je okršaj ispratio većim delom iz svlačionice.

Upravo to je bio jedan od povoda da ga navijači tokom meča sa tribina dozivaju, imajući u vidu da ni u petoj sezoni u nizu nije došao u Kolorado, iako je samo deset dana ranije odigrao sjajan meč protiv Denvera, ali na domaćem parketu.

Vreo početak duela i sjajno prvo poluvreme pratili smo i pored svega što je prethodilo susretu. Džamal Marej je ubacio tri brze trojke za rano vođstvo od 13:4 i tajmaut protivničke klupe, ali je to bio jedini momenat do pauze kada je domaćin bio na bezbednoj distanci.

Do kraja prve četvrtine razliku su gosti stabilizovali, najviše zahvaljujući neumornom tandemu Patrik Beverli - Pol Rid.

Džamal Marej, Denver Nagetsi Foto: Tanjug / AP

Džoker je bio na hlađenju kada su u pitanju šutevi ka košu. Nije gađao maltene uopšte tokom prva 24 minuta, tek se u finišu probudio. Međutim, bilo je potrebno ekipi da se aktivira, pošto je na suprotnoj strani Markus Moris imao odgovor zajedno sa pomenutim kolegama, a na pauzi domaćin je vodio sa svega 64:62.

Ritam meča u potpunosti je splasnuo u drugom poluvremenu, sve više napada završavano je promašajima, bilo je i više izgubljenih lopti, ali je to izgleda išlo na ruku više Siksersima. Denver je u trenutku imao 78:70, ali je do kraja trećeg kvartala na krilima Ubrea bilo 86:88!

Trojke koje su držale Nagetse u prvom poluvremenu ponovo su se pojavile kada je to bilo neophodno, Majkl Porter je preuzeo palicu u tom segmentu od Mareja, a Jokić je pravio problema u reketu, pa je zato često izvodio penale. I pored toga što nije bilo naročito precizan stizao je d0 lakih poena i prikupljao ih je do samog finiša, što se i ispostavilo ključnim faktorom.

Džamal Marej je duel okončao sa 23 poena i 7 asistencija, dok je Majkl Porter Džunior ubacio 20 uz 8 skokova. Aron Gordon je postigao 18, dok je za Filu rekord karijere i 30 poena uz 13 skokova pribeležio Pol Rid. Keli Ubre Džuinior je dodao 25, Patrik Beverli i Markus Moris po 17, s tim što je iskusni plej zabeležio i 11 asistencija.

Denver - Filadelfija 111:105 (31:27, 33:35, 22:26, 25:17)

Startne petorke: 

Denver: Marej, Kaldvel-Poup, Porter, Gordon, Jokić

Filadelfija: Beverli, Ubre, Batum, Moris, Rid

Tok meča: 

IV četvrtina

12. minut (111:105): I više nego potreban koš Beverlija, ali džabe sve kada je Jokić poslat na penale, ali je samo jednom pogodio. Rid! Kako igra ovaj momak, trojka. Vraća ipak Porter! Ubre spušta na minus četiri. Nije ostalo dovoljno vremena za goste, Denver slavi.

10. minut (103:96): Ubre dva plus jedan posle kratkog predaha. Džoker neočekivano u problemu sa penala u momentima kada se lomi. Ubre polovičan sa istog mesta, pa onda opet Jokić p0lovičan, ali je iz promašaja pogodio za dva. Gordon kažnjava smušenost pa Denver dolazi i do plus pet. Žure gosti, Jokić rola protivnika i ubacuje nove poene! Tajm pre nastavka duela.

6. minut (96:92): Rid ukucava loptu u koš, potom Votson pogađa daleku dvojku. Nešto kasnije i jedno bacanje. Užasna košarka na obe strane, negledljiva. Dijametralno suprotno onome što smo gledali u prvom poluvremenu. Tajmaut.

3. minut (93:90): Porter trojkom otvara kvartal, potom i Votson bacanjima doprinosi uvećanju plusa. Bez poena Moris i Marej, ali tu je Beverli. Jako slab nastavak napadački. Koš Portera na isteku trećeg minuta ovig dela susreta.

III četvrtina

12. minut (88:86): Trojkom Korkmaza opet je nerešeno. Nikola na penalima precizan. Ima 18/11/7 partiju za sada, ali samo na momenat je bilo plus dva. Nije priznat koš uz faul Mareja, a onda je promašio oba slobodna bacanja, Rid to kažnjava za novu prednost File! Jokić ne daje trojku, pomalo šokantan rezultat nakon 36 minuta.

10. minut (84:81): Serija 6:0, tajm nije dao željeni rezultat. Jokić sa slobodnih bacanja prekida post dugačak otprilike tri minuta. Kratka pauza zbog problema sa satom je možda usledila u pravom momentu jer je ritam meča zaista opao. Novi koš Jokića, a sada i Rid pokazuje da nije stao samo u prvom poluvremenu, trojka. Votson strpljivo upisuje dvojku, po promašaj na oba kraja terena, stižu i poeni sa bacanja Ubrea.

7. minut (78:74): Preko minut i po nije viđen poen posle pauze, pa je konačno Ubre posle ofanzivnog skoka malo razbudio tim. Serija Nagetsa nastavljena, dok su Martinovi poeni naterali Melouna da zatraži minut odmora.

5. minut (78:70): Poeni Ubrea, pa konačno nešto i ne pogađa Marej. Beverli gubi loptu, pa Jokić dobija duel sa Morisom za osmi poen. Ubre preuzima ulogu kolega iz prvog poluvremena, novi poeni na obruču. Jokić je dvocifren, deset poena. Koristi se prazan hod rivala, Jokić vezuje i šesti poen za svoju ekipu! Najveća prednost posle one početne, tajmaut.

2. minut (72:66): Rid je najpre izjednačio rezultat svojim 16. poenima, ali je Marej nastavio gde je stao u prvom delu. Trojka uz faul najpre, ali je odluka poništena. Ništa nisu Niksi učinili iz svog napada, Gordon odgovara trojkom. Rid i Porter razmenjuju dvojke. Vrlo efikasan meč gledamo.

II četvrtina

12. minut (64:62): Haus ubacuje dvojku, ali ne i dodatni penal. Gordon konačno oba puta siguran za jedan, baš kao i Moris. Jokić nastavlja niz penala, sada je bio siguran. Cepa mrežicu sa poludistance Moris za 17 poena. Marej se vraća na slobodna bacanja, polovičan je bio. Marej dolazi do učinka od 20 poena. Prva trojka za Ubrea, odgovara Jokić polaganjem. Ubre košem zatvara prvo poluvreme.

9. minut (55:51): Bacanja i Ubre dovoljni su gostima da povedu u okrnjenom timu! Prvi put. Gordon opet polovičan sa slobodnih bacanja. Ukrali su loptu igrači Denvera, pa je Kaldvel-Poup upisao lagano polaganje u komtri. Rid ne dolazi do koša i Marej takođe to kažnjava u tranziciji.

7. minut (50:47): Markus Moris u potpunosti preuzima ulogu od Rida. Jokić se konačno vraća na parket. Odmah je promašio oba slobodna bacanja. Potom pravi i faul u napadu u narednoj timskoj akciji. Dosta dugo smo bili bez poena do pogođenog bacanja Gordona. Ukucavanje Rida posle promašaja Jokića, opet je nerešeno. Gordon to brzo ispravlja trojkom.

4. minut (46:43): Nova trojka Džamala, ali i Beverli stiže do učinka od devet poena i sedam skokova. Porter iz tajmauta stiže do dvojke. Onda i trojka, pa stiže trojka i Morisa. Vrlo zanimljiv meč.

2. minut (38:38): Slobodna bacanja, pa sedma asistencija Beverlija, opet za Rida donele su poravnanje Siksersima! Odgovor Morisa na bacanja Brauna, zatim Votson kasni na rampu posle Beverlijevog šuta. Marej ubacuje i četvrtu trojku! Vraća Beverli.

I četvrtina

12. minut (31:27): Pustili su gosti Džeksona da gađa za tri poena, on to kažnjava, međutim i rival je u napadačkom ritmu pa je koš ubacio Moris. Rid postiže i deseti poen, ali onda Votson čupa obruč. Sjajna rampa Džordana pred sam kraj prve deonice.

10. minut (26:23): KCP sa parom bacanja prekida mini-seriju, ali samo nakratko. Jokić konačno odlučuje da ubaci poneki koš, prva dvojka iza njega, a zatim su viđene i promašene trojke Ubrea, Votsona i Džeksona. Rid ubacuje novi koš za minut pet, a potom i sa poludistacne dolazi do svog osmog poena.

8. minut (22:17): Nekoliko neiskorišćenih napad prekinuo je Martin jednim pogođenim penalom, Jokić se češće odlučuje za asistencije, dva puta pronalazi Gordona. Već ima tri asistencije. Rid je ubacio laganu dvojku, a onda posle Nikoline greške i Ubre tera Melouna na tajmaut.

6. minut (18:10): Rafalna paljba Nagetsa se nastavlja nakon nove dvojke protivnika, Porter ovog puta. Ubre zakucava na asistenciju Beverlija. Isforsirali su nekoliko šuteva Nagetsi, na kraju je Porter taj niz prekinuo poenima posle ofanzivnog skoka.

4. minut (13:4): Kratak odgovor Morisa, ali pre tajmauta stigla je još jedna trojka u dno mrežice File, opet Marej!

3. minut (10:2): Gordon i Kaldvel-Poup otvaraju okršaj dvojkama, a posle prvih poena oslabljenog rivala Marej ubacuje par trojki!

Neće biti ni Embida! Iako se nije nalazio na listi povređenih igrača do samog susreta.

Gosti su izuzetno oslabljeni neigranjem Tajriza Meksija i Tobijasa Herisa.

Pre meča:

Istorijskim partijama prisustvovali smo širom Amerike tokom poslednjih nekoliko večeri. Džoel Embid je sa 70 poena stekao epitet "besmrtnog", sličan podvig prethodne noći ponovio je i Luka Dončić, dok su preko 60 poena postizali i Devin Buker, Karl Entoni Tauns...

Za to vreme srpski centar Nikola Jokić je vukao svoj tim na način na koji samo on to zna. Tripl-dabl učinci, poenterski partije sa preko 30 poena i mnogo energije u igri prikazao je Džoker, što nije bilo dovoljno protiv Njujork Niksa pre dve večeri, ali je Nagetse makar vratio u kombinaciju za prvo mesto na tabeli Zapada.

Fili će biti daleko teže na Istoku u konkurenciji Bostona, ali je skorija serija bila vrlo optimistična, iako je takođe pre dve večeri prekinuta u susretu sa Indijanom Pejsers.

Interesantno je da je aktuelni MVP Embid poslednji put u Denveru igrao meč početkom novembra 2019. godine i od tada niti jednom nije dolazio na megdan Jokiću.

(Telegraf.rs)

Video: Jokić utakmicom sezone pokazao zbog čega je najbolji na svetu: I u poslednjim sekundama pravio šou

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA