≫ 

Vreme čitanja: oko 40 min.

Aco Petrović za Telegraf: O “feleru” Jokića, Zvezdi i Partizanu, Draženovom šutu, sećanju na Milojevića…

Vreme čitanja: oko 40 min.

Legendarni hrvatski košarkaš razgovarao je za Telegraf Sport i o bitnim temama vezanih za reprezentacije Srbije, Hrvatske i regiona, a dotakao se i predstojećih obaveza

  • 2

Kada se priča o košarci na ovim prostorima, praktično je nemoguće pomenuti one uspehe iz osamedesetih godina 20. veka, kada se najbolja košarka igrala na ovom podneblju. Jugoslavija, onda i Hrvatska, Srbija, to su bili pravi drim-timovi, dok je teško zaobići i klupske uspehe Cibone, Partizana i Bosne. Nekako, jedan od sinonima za te godine i košarku postao je i Aleksandar Aco Petrović, legendarni hrvatski košarkaš koji je ostao upamćen i po svom nadimku "Aca Trica", a koji je odvojio i svoje vreme za Telegraf.

Aco Petrović je neko čije ime je zlatnim slovima upisano u istoriji Šibenke, gde je i počeo karijeru, onda i Cibone sa kojom je uspeo da osvoji čak dve titule Evrolige kao igrač u najboljim godinama za ovaj klub. Nastupao je još i za Libertas, Novi Zagreb i Rasing iz Luksemburga, ali nigde nije bilo kao u "Vukovima".

Naravno, tu su i brojne medalje sa nacionalnim timom, pošto se može pohvaliti bronzom sa Olimpijskih igara u Los Anđelesu, onda bronzama sa Svetskog prvenstva u Kolumbiji i Španiji, ali i bronzom sa Evrobasketa u Grčkoj 1987. godine, pa potom i 1995. u istoj zemlji.

Sve to je dovoljno da se za njega kaže da je legenda košarke i verovavno i inspiracija mnogim klincima koji žele da im košarka bude životni poziv. Dugo je radio kao i trener, dok je sada odlučio da "uzme pauzu", ali, opet je pri košarci. Često komentariše događanja u ovom sportu, dok ga je ekipa Telegrafa pronašla u Novom Sadu na, verovali ili ne - utakmicama ABA 2 lige.

Nekako, ponovo se vratio u taj Novi Sad, odakle je i počela priča za naš portal, koja se dotakla mnogih aktuelnih tema.

Aleksandar Aca Petrović Foto: Nikola Tomić

O ABA ligi i večitima - "Partizan je izgubio prvo mesto, finale će biti... Tenzije su neminovne. Sudije, organizatori i svi moraju biti na nivou"

Aco Petrović je svoj razgovor počeo upravo o svojoj poseti Novom Sadu, gradu gde je 1987. godine sa svojom Cibonom uspeo da osvoji FIBA Saporta Kup, kada je u Spensu slavio protiv Skavolinija i tako svojoj kolekciji brojnih trofeja doneo još jedan evropski.

On se u "Srpskoj Atini" upravo podsetio te utakmice, a kako kaže, posetio je i mesta na kojima je slavio ovu pobedu.

- Pa evo, moram priznati da sam posebno zadovoljan što sam ponovo ovde to, mada sam tokom ovih godina, recimo, najponosniji razlog, kad spominjem Novi Sad, to je bila ta 1987. godina, kad smo ovde u prelepom ambijentu, u Spensu, u velikoj dvorani, igrali finale Cibona, kada smo igrali finale Kupa Kupova, protiv Skavolinija. I to je bilo baš impresivno, s obzirom na to da nije bila laka utakmica, Skavolini nas je mučio prvo poluvreme, međutim, u drugom poluvremenu smo uspeli zagrejati se, podići radnu temperaturu i, rekao bih, relativno lagano dobiti utakmicu.

- Upečatljivo je bilo i to što sam evo sad sam upravo napravio jedan turistički put, da se setim malo ovog Novog Sada, i otišao sam dole na šetalište, odakle se vidi Petrovaradinska tvrđava, gde smo nakon utakmice na jedan stvarno impresivan način proslavili tu titulu. Tako da, dolazak u Novi Sad mi je uvek bio lep, pa isto tako, kad sam bio trener Zadra, desilo se to da smo ABA liga utakmice igrali protiv Vojvodine. Tako da, nakon toga, znači, nakon 15 godina, ponovo sam tu.

Nedavno je u ABA ligi odigran i novi večiti derbi, četvrti ove sezone, gde su snage odmerili Zvezda i Partizan, a gde je domaćinstvo pripalo crveno-belima. Beogradska arena je bila poprilično ispunjena, a kako kaže Aco Petrović, sve tenzije su bile neminovne u ovom slučaju, jer to je derbi.

- Pratio sam. Dodatno, opterećenje te utakmcie je bilo to što je ona odlučivala dosta toga. Dobro, da je Partizan u toj utakmici dobio, uključio bi se u bitku za prvo mesto. Ovako, to prvo mesto ovog trenutka, čini mi se 6-7 kola pre kraja ABA lige rešeno. Ostaje sad, doduše sve karte nisu podeljene, jer sad ostaje bitka za tu drugu poziciju, s obzirom da Budućnost i Partizan imaju isti broj poraza, a Budućnost je domaćin ekipama Partizana i Zvezde u preostalim kolima. Tako da, sada je ta otvorena borba za tu drugu poziciju.

- Što se tiče samog derbija, rekao bih da je u startu bila slična onoj protekloj Evroligaškoj utakmici, kada je Zvezda otvorila na plus 20 razlike, međutim dosta tenzija, dosta nervoze. Rekao bih čak i uobičajene, s obzirom da je kada je takva utakmica u pitanju, tenzije su neminovne, ali u svakom slučaju, mislim da će se morati poraditi na tome da se popravi, pretpostavljam da će se ponovo te dve ekipe u finalu ABA lige, kada će ulog biti puno veći nego što je ova sad jedna utakmica. Mislim da svi moraju biti spremni od organizatora, od publike, od logistike, od menadžmenta ABA lige, svi moraju biti spremni za tu jednu zahtevnu situaciju, jer ulog će biti baš velik.

KK Crvena Zvezda - KK Partizan, Derbi Aba liga Foto: Nikola Tomić

Ove sezone je Zvezda uspela malo da se izdvoji od ostalih, ali, čini se kao da je ispod nje dosta ujednačeno, dok je Aco Petrović to za Telegraf i detalno iznalizirao.

ABA ligu je podelio na tri grupe, koje je izdvojio po snazi u svom detaljnom objašnjenju.

- Čini mi se da imamo nekako uvjetno rečeno tri grupe ove jakosti, mislim da se priča za sebe i po budžetu i po kvalitetu - Zvezda i Partizan. Ono što je možda iznenađujuće, to je broj poraza Partizana, pet poraza čini mi se za profil ekipe koji imaju da je previše. Međutim, kada tu kalkulirate da su izgubili utakmice od Mege u gostima i od Igokee kod kuće i to čini mi se s po košem razlike, očigledno je da su platili preveliki danak utakmicama koje dolaze eventualno i nakon duplih kola. Videli smo, nedavno je bila utakmica, pre nekakvih mesec dana je bila utakmica u Zadaru, kada je Partizan u Zadar stigao nakon dve utakmice Evrolige i videlo se da je prazan. S jedne strane, Zadar energetski pun, Partizan prazan. Sad ti možeš imati teoretski, koliko god možeš imati jaču momčad, ali ako energetski nisi prisutan ti ćeš tu utakmicu izgubiti.

- S druge strane, imate sad seriju ekipa koje su igrale ove godine ili još igraju Evrokup. S jedne strane, razočaravajuća sezona Cedevita Olimpije u Evrokupu gde su tek u ovom zadnjem kolu došli do prve pobede. Budućnost još ima teoretske šanse da uđe u plejof. Izuzetno bitna utakmica ih čeka sledeće nedelje protiv Trenta u gostima. Međutim, čini mi se po zadnjim rezultatima Budućnosti, pogotovo na gostovanjima u ABA ligi, da to rešavaju puno bolje, kvalitetnije nego pre dva meseca. Što znači da je Žakelj uspeo posložiti malo hijerarhiju unutar ekipe, i malo se drugačije dele karte. A to govorim s obzirom da nas očekuju ti derbiji: Budućnost - Partizan i Budućnost - Zvezda, koja će u principu odlučivati o poziciji broj dva u ABA ligi. I sad imate recimo seriju ekipa, Igokea imala sjajan prvi deo prvenstva, međutim, otpustili su dva, tri igrača, to su malo otupili budžet, ali i dalje uspevaju dobiti tih par utakmica koje ih drže u solidnoj poziciji vezano za plejof.

- Treba videti, čini mi se, da velike šanse da uhvati nekako, i to dosta ovisi utakmici Zadra u Zagrebu, mislim da je to utakmica koja je puno važnija Zadru nego što je bitna Ciboni, jer Zadra može katapultirati ka nekoj petoj poziciji u plejofu, dok Ciboni u njenoj borbi za opstanak mislim da su već dovoljno pobegli i imaju kod kuće Krku, znači utakmicu koje treba dobiti da bi osigurali i opstanak.

- Tako da imate te različite nivoe momčade, ali mislim da je baš u tom srednjem delu ABA Liga poprilično interesantan, ima dosta interesantnih rezultata. Naravno, u startu da je najneugodnije iznenađenje, čini mi se, u svakom slučaju s obzirom da je godinama imao sasvim solidne rezultate FMP, ove godine neobjašnjivo su pali, čini mi se da je malo isforsirana bila smena trenera, po meni sjajnog trenera, nakon prvih problema unutar tima, Stefanovića, koji je po meni dobar trener i tako dalje. FMP se tu nije stabilizovao i ovog trenutka  su još u zoni opstanka. Najveće, rekao bih, neugodno iznenađenje u principu je do pre, ne znam, par kola bio Mornar, malo su kao na železničkoj stanici, promenili su čitavu seriju stranaca, otpustili dolazili, malo su se stabilizovali, u smislu dobili su Zadra i još Studentski centar kod kuće, vratili su se u tom kontekstu natrag, ali u derbiju začelja protiv Krke su izgubili. Stranci su imali katastrofalan govor tela, tako da, eto, to je neki kratak opis ABA lige.

Aleksandar Aca Petrović Foto: Nikola Tomić

Kako smo i gore pomenuli, Partizan je imao nekoliko poraza u ABA ligi ove sezone, što ni sam Petrović nije očekivao. Jedna ekipa koja je iznenadila Zvezdu jeste i Cedevita Olimpija u Ljubljani, ista ekipa koja je bila bolja i od Partizana na istom mestu.

  • Možemo li videti iznenađenje u plejofu ABA lige ove sezone, s obzirom na to da su Zvezda i Partizan pokazali mane?

- Pa gledajte, u svakom slučaju, kada gledamo tokom takmičenja, kada vi imate, recimo, ajmo gledati sa aspekta ekipa koje igraju Evroligu i Evrokup, sigurno da oni nisu energetski maksimalno, jer je odlazak na utakmicu, povratak sa utakmice, a nisu niti možda, niti mentalno spremni za tu utakmicu. Međutim, kroz dva meseca, kada se te karte podele, kada ta takmičenja završe, onda će to biti... Zato mislim da u ovom trenutku se mogu dešavati iznenađenja. Ali za dva mjeseca, kad krene, onaj plejof i pogotovo u seriji Best of 3 ili Best of 5, biće puno teže napraviti nekakvo veliko iznenađenje.

Večiti sami po sebi privlače publiku, što se videlo i na njihovim gostovanjima u Hrvatskoj, kada su tribine poprilično popunjene. Svi žele da vide klub iz Evrolige u svom gradu. Međutim, Aco ističe da je ono što je bitno, to da ne postoje problemi sem verbalnih, kakvih je uvek i bilo.

- Činjenica je da su Evroligaši mamac gde god da dođu, mislim da je to dobra stvar da se isprati na pozitivan način. dođu. Mislim da je dobra stvar da se to isprati na pozitivan način. Sećamo se dolazak Partizana u Zadar, utakmica je prošla, naravno da ne možemo tražiti da verbalna kulisa bude besprekorna, ako se vratimo kad smo živeli u zajedničkoj državi, kad je ta Jugoslovenska bila aktuelna, verbalnog delikta je svuda bilo i na to ne treba preterano, kažem preterano, obraćati pažnju. Ali, bitno da je teren čist, miran i da na terenu nema problema, što znači da igrači i treneri mogu raditi svoj posao. Ove godine, kad govorimo o tim utakmicama, nije bilo preteranih problema. Sigurno, svi znamo, ne treba da budemo preterano pametni, svi znamo da se moramo da se fokusiramo i pokušati dovesti k svesti sudije u utakmicama koje će se dešavati, a da će obeležavati ovu sezonu, a to su utakmice Zvezde i Partizana.

O klubovima iz Hrvatske - Šta im nedostaje da ugroze Zvezdu i Partizan?

Prošlo je više od 10 godina otkako je neki hrvatski klub uspeo da osvoji titulu u ABA ligi i to je bila Cibona, koja je iznenadila na tadašnjem fajnal-foru u Beogradskoj areni.

Cibona je tada slavila protiv Zvezde, dok je Cedevita bila bolja od Partizana u drugom polufinalu. U finalu dva hrvatska kluba, Cibona je došla do titule, posle koje su i krenuli problemi ovog kluba.

Aco Petrović je za Telegraf otkrio i šta je to što nedostaje da se ovako nešto ponovi.

- Odgovor je veoma jednostavan. Hrvatskim klubovima ovog trenutka nedostaju finansije. Ja sad vama teško da mogu ovo da objasnim, neću govoriti o imenima, ali sva tri hrvatska kluba u neto iznosima, vi možete govoriti o njihovom budžetu od nekih milion i šesto, milion i sedamstvo hiljada evra. To je premalo. To praktično svaki ozbiljniji klub ima. Znači, ovog trenutka treba da sredie finansije. Čini mi se da Cibona polako, ali sigurno izlazi iz te svoje krize. I naravno, igrači koji ove godine učestvuju, koji su "podmetnuli leđa" da odrade, govore na tome da će već sledeće godine Cibona biti i finansijski i igrački moćnija.

- Split je polako sanirao sve te svoje probleme i za Split treba očekivati da će iz godine u godinu rasti. A Zadar kao Zadar... To je u pozitivnom smislu, ja sam dole bio, tamo se šibica košarkaška jako brzo zapali, ali isto tako. Sada zamislite, oni vam zadnje dve godine grade ekipu na visini od 500.000 evra. E sad, zamislite da imaju recimo duplo i da na ovu ekipu koju imaju pridodaju dva, tri još dobra, kvalitetna igrača, već bi to bila ekipa koja može mnogo. I sasvim sigurno znače finansije hrvatskim klubovima, to je ono što je preko potrebno.

KK Zadar - KK Partizan Foto: aba-liga.com/KK Zadar/Zvonko Kucelin

Novi košarkaški klub koji se crta na mapi hrvatske košarke jeste i Dinamo iz Zagreba, novi projekat glavnog grada Hrvatske, iza kojeg stoji i čuveni Neven Spahija.

- Lično mislim da su oni krenuli, tu se inače radi o košarkaškom klubu Rudešu. Rudeš je jedan kvart u Zagrebu koji je godinama radio sa mlađim ekipama, međutim, meni se čini da su oni ipak jednim kraćim, populističkim putem krenuli ka, rekao bih, spaljivanju etapa. Uzeli su to ime Dinamo, privukli su nekakvu bazu Bad Blue Boysa, navijača Dinama, samim tim, međutim, čini mi se da ove godine, s obzirom na to da su isto tako potpisali i selektora reprezentacije Hrvatske Josipa Sesara, očekivao sam da će biti bolji, kompetitivni ali nisu u tome uspeli. Međutim, s obzirom da je moj dragi prijatelj Neven Spahija, koji je ujedno i trener Mana Venecije, prvi ili drugi čovek tog kluba, čovek koji garantuje svojim imenom i likom sve ugovore unutar tog kluba. Čini mi se da je možda ovo samo jedna sporija sezona, da će više rasti tokom sledeće sezone.

Pored Dinama, u ABA 2 ligi se takmiči i Šibenka, koja ne beleži baš sjajne rezultate, ali, takmičenje samo po sebi je ono što je trebalo hrvatskoj košarci, bar tako kaže Aco Petrović.

- Ja lično mislim da recimo ABA 2 liga, ako ne pretenduješ da želiš ulazak u ABA 1 ligu, jer već sad smo svesni. Uostalom, u krajnjoj liniji, ja sam došao tu da malo vidim taj odnos snaga u ABA 2 ligi, nema ništa zgodnije nego da pogledam par utakmica ovde u Novom Sadu, poput utakmice Vojvodina - Spartak, vojvođanski derbi između druge i treće ekipe na tabeli. Čisto da uporedim taj kvalitet, jer iz grupe od tih par neko će završiti u ABA 1 ligi. Interesuje me kvalitet tih ekipa. Međutim, za klubove poput Cedevita Junior ili Šibenke, ovo je idealna prilika i to je ono što ti klubovi moraju napraviti. Moraju promovisati što je moguće više. I kao takva ta priča sa ABA 2 ligom je njima fantastična. Jer čini mi se da su puno više prilike ti mladi igrači dobili baš na ovim "babl" turnirima ABA lige nego što možda dobijaju u prvenstvu Hrvatske, jer tamo je ipak imperativ ne doći u zonu ispadanja i tako dalje. Zato mislim da je ova ABA 2 liga izuzetno bitna za te igrače.

Imao je samo reči hvale Petrović na račun samog koncepta ABA 2 lige, novog takmičenja, koj se igra po sistemu "babl" turnira. Tačnije, gradovi su domaćini, te se u nekoliko dana odigra nekoliko utakmica, dok se ne nastave nacionalni šampionati.

Smatra Petrović da bi ovo mogla da postane praksa i za prvu ABA ligu.

- Mislim da je korona ta koja nam je donela ovaj turnirski sistem. Sad treba videti, treba razgovarati sa klubovima da li eventualno i ABA ligu pretvoriti u ligu. Sada treba videti finansije, to ljudi iz ABA lige bolje znaju. Međutim, može se isto tako napraviti, zašto ne? Ako svi ovi klubovi igraju svoja nacionalna prvenstva, pa možete tu možda ABA ligu smestiti ako ne igrate nikakvu Evropu, a niko ne igra do ovih klubova evropska takmičenja onda mogu igrati, recimo ta ABA 2 liga bi se možda mogla igrati i sredom. Tako da treba videti šta klubovima odgovara. Klubovi su tu da kažu ovo nam više odgovara. Međutim, zatekli ste me pitanjem, ne znam finansijsku strukturu, jer ovako se ipak igra duplo manje utakmica, duplo manje putovanja i tako dalje. Finansije su te koje odlučuju u svemu o tome, ali činjenica je da s jedne strane imate klubove koje žele desperatno ući u ABA 1 ligu jer je to ogromno tržište, puno veća scena. Sa druge strane, imate klubove koji žele promovirati svoje mlade igrače i to je idealna prilika da se to napravi.

Dubai i budućnost ABA lige - da li je to spas ili nacionalna prvenstva?

Sve se više pominje tema ulaska Dubaija u ABA ligu, ali i Evroligu. Tačnije, za Evroligu je sve to više-manje i gotova priča, od iduće sezone ili one tamo ovaj klub će postati standardna ekipa, dok je pravo pitanje, kako to može da utiče na samu ABA ligu?

Osim Evrolige, hteli bi iz Dubaija i na Balkan, ali, za sada ne postoje informacije o tome da li će se dogoditi ili neće. Ono što jeste sigurno, to je činjenica da su juniori ove ekipe već igrali turnir u svom godištu sa ostalima iz ABA lige.

Međutim, Aco Petrović je izbegao komentar na to pitanje.

Dubai je najavio učešće u ABA ligi. Kako je vaše viđenje o tome? Kako će to uticati na samu budućnost ABA lige?

  • Dubai je najavio učešće u ABA ligi. Kako je vaše viđenje o tome? Kako će to uticati na samu budućnost ABA lige?

- Ja ovog trenutka ne bih komentarisao Dubai, s obzirom da je, što ja znam, sve još ovog trenutka u domenu rekla-kazala. Tako da spekulisati o tome, da ja govorim nešto pre nego što se dese bilo kakvi znakovi, mislim da bi bilo neprofesionalno od mene.

Aleksandar Aca Petrović Foto: Nikola Tomić

Eventualni ulazak Dubaija bi sigurno promenio budućnost ovog takmičenja, za koji postoji rizik i da utiču odluke od same Evrolige, ali i ABA lige i košarkaških saveza. Nije tajna da se u Srbiji sve više pominje formiranje "jakog nacionalnog šampionata"

Ipak, Petrović smatra da ABA liga ima budućnost.

- Mogu vam odgovoriti kontrapitanjem iz recimo, sasvim sigurno znam recimo baš od klubova koji se ovog trenutka, srpski klubovi koji se ovog trenutka bore za ulazak u ABA, nazovimo je ABA liga, ABA 1 liga itd. Oni žele ući u tu ligu na sve moguće načine, sportske naravno. Znači interes postoji. Naravno da ovog trenutka svi mi očekujemo kakav će biti onaj papski beli dim koji pušta Evroliga. U odnosu na to da li će biti Evroliga zatvorena takmičenja, kakav će tu biti odnos pozivnica, da li će ABA liga i dalje davati, ne znam, ako kažu okej, ne može dva, ide jedan, ide samo prvi iz ABA liga... To su sve stvari koje ćemo znati praktično znati pri završetku ili po završetku ove lige.

- Međutim, mislim da jednu stvar treba napraviti, i zato mislim da ABA Liga ima perspektivu pre svega, uvek se možete vratiti onome što je ta liga, kada se vratimo 30 ili 40 godina unazad predstavljala, to je jedan enormni bazen mladih igrača. I druga stvar koju treba napraviti, okej, ako su određeni sportski ciljevi određeni odlukom Evrolige, recimo tamo ide prvak, treba iskoristiti i treba napraviti, po meni, jedan kvalitetan ekonomski fond kojim bi se nagrađivale pozicije unutar te lige.  Tako da bi klubovi imali dvostruku promociju mladih igrača, ali isto tako da mi nije svejedno ako sam četvrti i dobijem kvalitetan bonus ili budem deseti i dobijem puno manje novaca. Prema tome, mislim da sve su te opcije otvorene i mislim da u tom smeru ABA liga treba da razmišlja. Međutim, znate kako je, pre svega se moraju sačekati ove odluke, da li je to FIBA ULEB, da li je to Evroliga u odnosu, da li je to 18 kluba, da li će se širiti, na koji način, šta će biti sa Dubaijem. Sve su to stvari koje treba na kvalitetan način izvagati po završetku sezone.

O Evroligi - koliko mogu Zvezda i Partizan?

Osim ABA lige, koja je bliža našem oku na Balkanu, izuzetno je zanimljivo i takmičenje u Evroligi ove sezone, gde se ogroman broj ekipa bori za jedno od 10 mesta koje vodi u narednu fazu.

Upravo to je ono što je i poboljšalo kompetitivnost, što je istakao i sam Aco Petrović.

On je takođe otkrio i koja ekipa ima ubedljivo najjači tim, odnosno, ko je favorit da osvoje ovo takmičenje.

- Da, umesto osam, sada će ih biti 10 unutra, to je nekakvih 50 i nešto odsto ekipa. S obzirom na to kakav novac se ulaže, mislim da je to strašno dobar potez. I te utakmice, praktično jedna utakmica na gostujućem terenu, to će biti fantastično za gledanje. Međutim, što se tiče same Evrolige, naravno ovog trenutka ja mogu govoriti samo kada analiziram ekipe, kakve su one zamišljene u teoretskom stanju, znači bez povreda i tako dalje. Znači, ekipu za poraziti kada je kompletna, gotovo je nemoguće, to je Real Madrid. Jer onog trenutka kada vi od Tavaresa pa do Kampaca stavite sve ove u red i tako dalje... Ovog trenutka njima se dešavaju povrede, recimo izgubili su od Monaka 24 razlike, izgubili su od Gran Kanarije, ne znam isto tako. Ali to su sve stvari koje oni propuštaju jer igraju bez povređenih igrača, odmaraju najbolje igrače tipa Hezonja koji nije igrao. Prema tome, oni sad su u situaciji da kalkulšu. U Evroligi imaju pet pobeda više od drugoplasirane ekipe i to je dovoljan zajam da će startati sa prvog mesta.

- Nakon toga ulazimo u jedan praktično neverovatno zgusnut raspored i biće interesantno, jer ovog trenutka ajmo reći da one ekipe koje imaju tri pobede manje od onog limita za odlazak u plej-in polako otpadaju. Ali se sve to, sad nam opet dolazi nedelja sa dve utakmice i sada ako i ta ekipa koja ima devet pobjeda, dva puta pobedi u toj nedelji, evo je odmah na 11. Prema tome ovo su sad zadnji trzaji i da vidimo da li se još netko može priključiti tom plej-inu, odnosno plej-ofu. U svakom slučaju, za mene bi bilo apsolutno veliko iznenađenje kada bi netko dobio Real Madrid ove godine.

Košarka Evroliga KK Crvena Zvezda KK Real Madrid Foto: Mileta Mirčetić

Kao neko ko je aktivan i ko prati košarku, usledilo je i pitanje o Zvezdi i Partizanu.

  • Koliko mogu Partizan i Zvezda ove sezone u Evroligi? Crno-beli su na pragu plej-ina, dok su crveno beli ispod

- Gledajte, da ste mi to pitanje postavili za sedam dana, mislim da bih vam mogao dati konačni odgovor, jer ja ovo mislim da je, pogotovo što se tiče Zvezde, sledeća nedelja ključna. Ukoliko ne dođu do dve pobjede i uhvate taj priključak, biće jako teško. Partizan, Isto ima enormno težak raspored, međutim, biti tu na granici, sad se sve igra. Prema tome, ovog trenutka je otvoreno, jedan poraz vas baca dole tri, četiri mesta, pobeda vas diže gore. Ovog trenutka je sve otvoreno, ali činjenica je da će sve ekipe koje su u toj zoni dati sve od sebe da nađu. Biće neizvesno i ovog trenutka nemam čaroban odgovor na to vaše pitanje, što će se dešavati. Ovde, svaka lopta znači. Ovo je doslovce za razliku od NBA, ovde svaki minut, svaki posed, svaka utakmica je bitna, a ne kao u NBA dok ne dođe plejof. Tamo idemo gledati, da napišemo koliko je ko dao poena.

Hrvatski legendarni košarkaš je ove sezone već dolazio na utakmice Partizana u Evroligi, uživao je u atmosferi, a najavio je i dolazak na utakmicu Zvezde.

- Bio sam na Partizanovoj, očekuje me sad jedan odlazak na Zvezdinu utakmicu, da vidim i tu Zvezdinu atmosferu iznutra, ali u svakom slučaju, ovo što sam bio i ovo što sam video... Gledajte, nije tajna. Mislim, kad gledate ko je broj jedan i broj dva po gledanosti, to su oba Beogradska kluba i u svakom slučaju, ukoliko dođe do toga da Evroliga donese odluku da neće oba kluba igrati sledeće godine, mislim da je to velika šteta i za košarku, a i za navijače tih klubova jer generišu neverovatne brojke i preko društvenih mreža, dovode do neverovanih emocija. Ovde smo videli protiv Žalgirisa, jedna grupa, jedna mlada brazilska reprezentacija je bila na utakmicama Partizana. Takve utakmice stvaraju interes ka košarci i to je ono zbog čega se košarka igra.

O Jagu, Brunu i kako to Željko Obradović ne koristi Džejlena Smita na pravi način?

Aco Petrović ove sezone u Zvezdi i Partizanu ima i svoje stare znance - Bruna Kabokla i Jaga Mateuša, dva košarkaša koja ja trenirao u timu Brazila, dok je bio njihov selektor.

Naravno, obojica su prošla dosta toga kod njega, a kako kaže, prati i sve njihove utakmice.

Jago je bio heroj u derbiju, gde je postigao koš za pobedu, što je upravo i Petrović prokomentarisao.

- Mislim da je za njega sjajna stvar što je potpisao trogodišnji ugovor sa Zvezdom i ovo što se praktično dešava kroz ove prve mesece, on nije neko ko je došao tu u status da radi razliku kao igrač. U smislu da kažu došla je neka zvezda, ne, to je dečko koji ima 23-24 godine koji je svoju karijeru gradi korak po korak. Prošle godine je sa Ulmom osvojio Evrokup, gde je bio MVP, uzeli su titulu prvaka Nemačke. Ove godine, ako gledamo zadnjih 45 dana, uz sve ove probleme koje Zvezda ima, Jago je najbolji igrač Zvezde u zadnjih 45 dana, ovo što se desilo protiv Partizana, ovo je samo jedna nadogradnja koja, poznavajući tog dečka, koja će mu dati samo još tu dodatnu sigurnost, a i ljude oko njega će uveriti da mu mogu dati puno više od, rekao bih, udela u nekakvim napadačkim setovima od onoga što ima kada je čitava momčad kompletna.

- Druga stvar, tog dečka znam jer sa 17 godina sam mu dao petorku brazilske reprezentacije, pet godina smo bili zajedno, to je karakteran dečko i smatram, žao mi je što se Topić povredio, smatram da je, futuristički gledajući, da je to takav par plejeva, dominantnih, a bitno različitih. I svaki, recimo, Topić ti može dati masu toga u postavljenim napadima, kažnjavati svič odbranu, dok ti onog trenutka Jago može iz dobre kvalitetne odbrane, poput ovog zadnjeg koša, on tako može u kontinuitetu završavati delove akcija.

Jago Dos Santos, KK Crvena zvezda, Alen Smailagić, Ognjen Jaramaz, ABA liga, KK Partizan, večiti derbi Foto: KK Crvena zvezda

Pored Jaga koji igra za Zvezdu, tu je Bruno Kaboklo koji nastupa za Partizan, a koji u poslednje vreme i ne igra baš najbolje.

Otkrio je Aco Petrović za Telegraf i gde se nalazi njegov problem.

- On je ovog trenutka ušao u jedan evidentan problem, početak mu je bio u krajnjoj lini vrlo dobar, sjajan, imao je veliki impakt i u Partizanovim pobedama, međutim, njegovi problemi nastaju onog trenutka kada protivnik kontinuirano igra svič odbranu. On je dečko koji je zadnjih, recimo, 4-5 godina čitao svoju igračku karijeru, osim Ulma, znači, govorimo o Ulmu poslednje godine. Koji je provodio na poziciji četiri i on je čitav život igrao leđima košu. E sad, kada vas neko prebaci zbog vaše konstrukcije, zbog svega toga što se dešava, zbog košarke koja je sve pomakla za jednu poziciju prema četvorke igraju peticu, small ball, trojke odlaze na četvorku. Dok se ne igra svič obrana, on se korektno snalazi, može vas kazniti šutem za tri poena, može rolati, može zakucavati.

- Međutim, onog trenutka kada treba kazniti dubinom, odnosno u tom sviču manjeg igrača, tu ima problema zato što on nema tu, recimo i tu se dosta dobro može uporediti kako je Lesor to radio i kako to radi Kaboklo. Lesor je čista petica niskog težišta koji kad uzme poziciju, ti ga ne možeš pomeriti. A Kaboklo, onog trenutka kad ga malo gurneš, on gubi tu poziciju čak u odnosu na nižeg igrača. I zato Partizan u te zadnje tri utakmice, to nije preko Kabokla kažnajvao, pa se vratio Kaminski koji je već bio recimo van rotacije. Međutim, s obzirom na te svič obrane, Kaminski je odigrao sasvim dobro, zadnje tri. Znači Mega, Žalgiris i Zvezda odigrao tri dobre, napadački dobre utakmice.

Pored njih dvojice, u Partizanu se nalazi i još jedan čovek koji je sarađivao sa Acom Petrovićem, a to je Džejlen Smit, plejmejker koji nastupa za reprezentaciju Hrvatske.

Smit ove sezone ne liči na sebe, ne igra kako se od njega očekivalo, dok Petrović otkriva i gde to treneri, u ovom slučaju Željko Obradović, greši sa njim.

- Da, ali. Ima jedno ali i to je ono što gde dolazi do nedoumica što se tiče njegovog učinka. On je u Albi igrao zajedno sa ovim dečkom koji je sada doduše ozlijeđen, ali u principu to je dečko ovaj što je Njemac, Maodo Lo, što je unakazio Zvezdu u Evroligi i tako dalj. U Albi su igrali Lou i Smit, igrali su praktički jednako, ali Lou je taj ko je imao loptu, a Smit je taj koji je bio kombo koji je sa dvojke ulazio u manjak driblinga, sjajnim šutem to rešavao. Ako vi njega stavite isključivo na poziciju pleja, on se gubi protiv ekstremne agresivnosti koja se dešava u Evroligi.

- Ali ako on igra kao kombo sa pozicije dvojke i prijema tada, on vam može dati ono što on zapravo i ima u svom kvalitetu. I prema tome, pitanje je jer ako on mora preneti loptu nakon 7-8 sekundi, pustiti akciju ili pas, tog trenutka on ne uspeva dati kvalitetu koju ima. Ali, samo da vam se vratim. Ono što je možda u tom kontekstu zateklo sve učesnice i tako dalje. Pa u krajnjoj liniji i Skariola, kad ga je prošle godine iz Albe doveo kao pojačanje u Virtus, jer Skariola je bio taj koji se zalagao. Smit je odigrao brilijantan predolimpijski turnir u Istanbulu prošle godine, ali je tada igrao čistu dvojku, jer Hrvatska je imala na poziciji jedinice dva mala pleja, Kapustu i Filipovića, koji su sjajno radili svoj posao. A ovaj deo završene, rekao bih, kreacije nakon prvog pasa su prepuštali Smitu, Hezonji i drugima.

- I tu je Smit funkcionisao fantastično, brilijantan turnir je odigrao, ali on u Hrvatskoj igra na poziciji dva.

Jaleen Smith Džejlen Smit Foto: BEAUTIFUL SPORTS/Carabelli / imago sportfotodienst / Profimedia

O reprezentaciji Hrvatske i koliko može Srbija na Olimpijskim igrama u Parizu pored drim tima iz SAD-a?

Nezaobilazna tema u ovom slučaju bile su i reprezentacije, pogotovo ove sa Balkana.

Hrvatska ne beleži baš sjajne rezultate, morali su da igraju i pred predolimpijski turnir, što samo govori koliko se slabo kotiraju. Tamo su bili dobri, dok su sada dobili izuzetno težak turnir, gde će imati pravi Sizifov posao da se domognu Olimpijskih igara u Parizu.

Upravo to je apostrofirao i Petrović, čija će reprezentacija igrati u Pireju, a gde će najveći rivali biti Slovenija i Grčka, a podsetimo, samo jedna reprezentacija ide u Pariz.

- Da, grčki turnir sasvim sigurno nije jedan od najjednostavnijih. Imate, ne bih rekao tri, ja bih rekao čak i četiri. Četiri mega momčadi s tim da i Hrvatska i Slovenija će napraviti veliku grešku ukoliko potcene Novi Zeland. Novi Zeland se nalazi u grupi sa Hrvatskom i Slovenijom i to nije s kojom ući u utakmicu i potceniti ih i pustit i pustiti da igra svoju "smol" košarku gde njihove petice sa osam metara šutiraju za tri poena.

- Ako niste spremni na to, očekuje vas teških četrdeset minuta prema tome. I Slovenija i Hrvatska tu moraju biti veoma pažljive. S druge strane, u onoj drugoj grupi imate Grčku i Dominikansku Republiku. Pogotovo ako dođe, a doći će jer Olimpijada je svima nekakav veliki mamac. Mislim da će Dominikana biti sa Karl Entoni Taunsom opet ponovo tu. Biće to gadan turnir. Međutim, Hrvatska je nakon dugo vremena pronašla hemiju unutar tima kroz prethodno leto i mislim da će na toj pozitivi tražiti enormno iznenađenje.

- U ovom trenutku kad bih vam ja sad rekao da Hrvatska ima šanse, bilo bi to... Imate Dončića i Sloveniju s jedne strane, imate domaćina, Grčku sa Adetokumbom i ono što je najvažnija stvar čoveka kojem oni konačno veruju na klupi, a to je Vasilis Spanulis. Tako da je veoma, veoma težak turnir i davati bilo kakve procene tog turnira je suludo.

Selekcija koja je već na Olimpijskim igrama jeste Srbija, koja je kao drugoplasirana na Mundobasketu uspela da kupi svoju vizu za Pariz.

Aco Petrović je zbog toga rekao i da Srbija, pogotovo sa Jokićem, može mnogo toga.

- Ovi predolimpijski turniri su puno teži od samih Olimpijskih igara. Jednom kad uđete u žrebna Olimpijskim igrama, tu je svega 12 ekipa , dve grupe od po šest. Onda u tim grupama imate četiri super favorita i dva možda malo slabija tima, mada, danas nema egzotike nigde. Jer više ni afričke reprezentacije nisu egzotika, niti je to bilo ko drugi. Ali u svakom slučaju imate četiri izražena favorita i uslovno rečeno dve slabije ekipe. Tako da, olimpijski turnir kao takav nije težak dok se ne dođe do eliminacionih utakmica.

- Svi znamo da Sjedinjene Američke Države spremaju kaznenu ekspediciju. Već su objavili. Ipak za to, međutim ima jedna dobra stvar, ne znam da li ste čuli, košarka se još uvek igra s jednom loptom. Svi ovi megastarovi koji će doći sa američke strane igraće na naše veliko zadovoljstvo sa tom jednom loptom. Tako da, treba pronaći hemiju, treba naći stil igranja. Svi su oni navikli, sve te njihove glavne zvezde su navikle imati loptu u rukama. I zato će biti ekstremno teško pronaći taj način igranja. Međutim, isto tako treba videti ovog trenutka koga će Pešić imati na raspolaganju, da li će to biti kompletna ekipa. Ono što je dobra stvar, više od srebrne medalje sa Svetskog prvenstva, je činjenica da je Srbija imala fantastičnu hemiju. Faktički na toj hemiji, još ako dođu ovi ekstra igrači, pre svega govorim o Jokiću, mislim da bi to mogla biti sjajna reprezentacija, ali Amerika će biti nepremostiva.

On se onda dotakao i tog srebra sa Mundobasketa.

- To je gotovo nepremostiva prepreka za sve reprezentacije, ali biti drugi, biti na postolju je fantastična stvar. Gledajte, nakon frustrirajućeg Svetskog prvenstva koje su imali Francuzi, a Francuzi igraju kao domaćin, oni će doći u kompletnom sastavu. Svi će da pokušaju da se u krajnjoj liniji kao ta generacija oproste. Tako da i njih ne treba otpisati. Treba videti i Špance, imaju taj turnir koji organizuju kod kuće, a i oni žele da imaju svoj poslednji ples sa ovih par igrača, tu govorim o Rudiju Fernandezu, Serhiju Ljulju itd. Biće veoma emotivno i jako interesantno posmatrati, prvo predolimpijske turnire, a potom samu Olimpijadu.

Srbija - Grčka, Košarka Foto: Nikola Tomić

Da li je vreme za smenu generacija - Topić, Jović...?

Čini se kao da su reprezentacije Srbije i Hrvatske poprilično stare, odnosno, da su dostigle svoj zenit i da će Olimpijske igre u Parizu biti vrhunac karijere i poslednja prilika za nešto veliko.

Koliko je zapravo daleko smena generacija u ove dve reprezentacije?

- Ja lično mislim da ne, jer to je nešto što se dešava, uvek nakon velikih takmičenja. Prema tome, na Olimpijadi će sve reprezentacije gledati da to odrade sa najjačim mogućim sastavima i onda, nakon toga, vam sledi ova pomenuta smena generacija. Međutim, faktički mislim da Nikola Jović već prošle godine ima veliku minutažu na toj poziciji. Kod njega je bio problem pre samog Svetskog prvenstva, koja je on zapravo pozicija. Međutim, pozicija četvorke koju je dobio kod Pešića je fantastična za njega, energetski je bio tu i mislim da je ta pozicija idealna.

Osim Srbije i Hrvatske, dosta dobar nastup na Mudnobasketu su imale i Slovenija i Crna Gora.

Zanimljivo je bilo i viđenje Ace Petrovića da je Crna Gora napravila sjajan uspeh samim plasmanom na Mundobasket, gde su pokazali kvalitet.

- Evo, prvi put da se neću složiti sa vama. Kad govorim o Crnoj Gori, ako imate 600 hiljada stanovnika i ako se plasirate na jedno Svetsko prvenstvo, ja lično mislim da je to fantastičan uspeh. I sa tog aspekta to tako treba gledati, jer za jednu tako malu zemlju doći na jedno tako veliko takmičenje, a oni su faktički godinu dana pre toga, ne znam da li se sećate, da su u onoj osmini finala protiv Nemaca imali loptu u zadnjem minutu da ih izbacem a koji su na tom prvenstvu bili treći, a godinu dana nakon toga su postali svetski prvaci. Prema tome, za neke zemlje koje su malešne populacijom, izboriti veliko takmičenje je već sam po sebi uspeh. Međutim, logično je da nekako u ovom ovde našem regionalnom delu, ona reprezentacija od koje se više očekuje je Hrvatska. Očekujemo da Hrvatska, ako ne toliko kroz ovaj predolimpijski turnir, onda da kroz narednu godinu i na prvenstvu Evrope na drugačiji način zakorači na tu evropsku scenu.

O NBA ligi, Jokiću, Dončiću i Joviću - "Nikola Jokić je atipičan dečko, on je uspeo i uprkos tim nekim felerima"

Naravno, kako pričati o košarci a da se ne dotaknemo i NBA lige, gde Balkan ove sezone praktično dominira.

Na početku, Aco Petrović se dotakao mladog Nikole Jovića, koji dobija sve veću šansu u Majami Hitu.

- Čini mi se da ga malo previše dugo drže na lancu. Dečko je već pokazao da je spreman za velike stvari i nije mi jasno zašto već nije u prvom planu, mada zadnjih nekoliko utakmica igra puno više. Dečko je spreman, ali kad imate toliko malo godina kao što ima, šta znači godina ili dve, ja lično mislim da će taj dečko napraviti sjajnu karijeru, jer ono sve što poseduje, tu energiju koja ima, to je fantastično. Kad upoređujemo ovo, moram reći da košarkašku sezonu delim na dva dela. Prvi deo sezone gledam evroligaški deo, a NBA pratim od početka plej-ofa.

Buduća megazvezda, tačnije, onaj koji to jeste već i sad je i Luka Dončić, sin čuvenog Saše Dončića, koji je nedavno uspeo da prebaci i 70 poena na jednoj utakmici, pošto je protiv Atlante imao 73 poena, čime je postao tek deseti košarkaš kome je to pošlo za rukom.

Ipak, Petrović kaže da bi morao Dalas da mu pomogne.

- Mislim, da je ono što je fascinantno, da to radi dečko koji ima dvadeset i četiri godine. Sad zamislite, čini mi se da je shvatio poruku da mora voditi računa strašno o svom telu, da ne sme da ima toliko oscilacija što se tiče kilograma u odnosu na to kada mu završi NBA sezona. To je pokazao prošlo leto, ove godine je došao fizički maksimalno spreman i s obzirom na to da je shvatio da je ukoliko ga povrede zaobiđu, nebo granica. Lično mislim da njemu preostaje samo da mu vlasnici u Dalasu još dodaju bolje igrače, možda već to bude i ove godine, ne znamo, da mu to oplemene i dodatno malo nabilduju tim.

Luka Dončić Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Osim njih dvojice, tu je naravno i Nikola Jokić, čovek koji je osvojio prsten NBA lige sa svojim Denverom, za koga je Aco rekao da je atipičan, ali da je zato i jedinstven.

  • Može li Jokić da odbrani prsten?

- Kako je rečeno, on je "anti-zvezda" u svim timovima, kada vidite onu feštu za Noć veštica, kako dolaze svi ovi igrači obučeni, a on dođe u odelu i tako dalje... To je jednostavno atipičan dečko i zato njegov uspeh je u biti pokazatelj svima da se uspeti može čak i ako u određenim fazama tvog mladog života imaš određene "felere" kao što je on imao probleme sa kilogramima i tako dalje. Da se može uspeti ukoliko si predan. To što on radi je fantastično, to radi na jedan za Amerikance neuobičajen način, ali mislim da je napravio jednu fantastičnu priču koja je daleko, daleko od završetka.

Usledilo je i jedno poprilično nezahvalno pitanje, s obzirom na to da smo se dotakli Nikole Jokića - ko je najbolji igrač ikad sa ovih prostora.

Aco Petrović je izbegao odgovor na ovo pitanje, postavljajući jedno kontra-pitanje, koje je i mnogo toga reklo.

- Ne mogu da upoređujem vremena, postavlja se pitanje ko je najveći svih vremena u Hrvatskoj. Sad kad vi imate tri takva velikana kao što su Krešimir Čosić, kao što je Dražen Petrović i kao što je Toni Kukoč, bilo koju odluku da donesete, doneli ste i dve pogrešne. Prema tome svako je veliki na svoj način i mislim da oko jednog najvećeg svih vremena ne postoji i nikad neće biti konkurencije. Ovo sad, naravno, mnogi igrači aktuelni i vama, mlađim generacijama, su bliži ovi koji igraju sada. Međutim, samo jedan je GOAT i niko nije ni blizu. A to je Majkl Džordan.

O nadimku - kako je Aco Petrović postao "Aca Trica" i zašto je Dražen bio "Kamenko"?

Legenda hrvatske košarke je kroz karijeru imao nadimak "Trica", iako nikad nije otkrio zašto, sada jeste za Telegraf.

On je tu priču objedinio kroz pitanje, da li možemo očekivati neku novu "Tricu" na ovim prostorima

- Dobro, sigurno mislim da to je bilo, ja sam taj nadimak dobio zato što onog trenutka kada je po završetku olimpijskih igara u Los Anđelesu 1984. godine, uvedena je ta linija za tri poena i tad sam ja bio u najboljim godinama, možda sam to i najbolje koristio od svih ostalih, jer je to bio moj profil šuta i pre nego što je uvedena "trica". Ja sam šutirao samo sa 7, 8, 9 metara, prema tome nisam imao onu nekakvu dugu dvojku ili tako dalje.

Osim toga, podsetio se i svog pokojnog brata Dražena, koga su zvali "Kamenko".

- Dražen u startu, kada je imao 16 ili 17 godina, bio je ekstremno talentovan igrač, ali u startu su ga zvali Kamenko, loše je šutirao. Međutim, ukoliko svaki dan radiš na svim tim stvarima i Dražen je to imao, i to nije nikakva izmišljena priča - on je svaki dan imao ritual šutiranja između 700 i 1000 šuteva, kako za dva, tako i za tri poena. Prema tome, ti možeš imati tehniku da ispraviš, ali ako "napucaš" taj šut, već možeš ući u zvanje vrhunskog šutera. Prema tome, trening i sigurno da će sjajnih šutera biti dalje.

O Milojeviću ima posebne reči: "Ostaće mi u glavi taj osmeh, te stvari koje je govorio"

Nažalost, nedavno je košarkaški svet napustio i Dejan Milojević, mladi 46- godišnji trener iz Srbije pred kojim je bila ogromna karijera i mnogo toga. Radio je u Golden Stejtu, a pre toga u Megi i prema mnogima je već bio viđen kao budući selektor reprezentacije Srbije.

Doživeo je srčani udar, borio se za život, ali, nije mogao da izađe kao pobednik iz bitke.

  • Kako će se Aco Petrović sećati Dejana Milojevića?

- S obzirom na to da smo svi mi koji smo igrali tu i trenirali klubove kroz ABA ligu, da, bili smo na suprotnim stranama dok je on bio trener ABA lige... Šta će mi ostati? Ostaće mi taj njegov upečatljiv osmeh i sada ovi svi intervjui koji dolaze i način na koji je on shvaćao život i poruke koje je slao... To je nešto što je neverovatno, ovog trenutka sad to možda izgleda čak i proročanski, te određene stvari koje je govorio. Međutim, Dejan je jedan od retkih ljudi koji je nažalost prerano otišao, a i da i za sebe nije ostavio apsolutno nikakvu polemiku.

- Način na koji su se ljudi oprostili od njega na utakmici Partizan - Mega, pa ako idete i na Zvezdinu utakmicu, bio je in memoriam fantastičan... Kako se Budućnost oprostila od njega, kako se Golden Stejt oprostio od njega i svi, mislim da je otišao jedan neverovatno kvalitetan čovek i otišao je u punoj svojoj moći. To je neverovatna ljudska sudbina koja stvarno zna biti prokleta.

Pohvalio je Petrović i akt ABA lige, prema kojem će titula za MVP-ja lige dobiti naziv po Milojeviću.

- Apsolutno, čovek je tri godine zaredom bio MVP ABA lige i nema ništa normalnije, ali mi je drago što je ABA liga odreagovala u roku od tri dana. Tako da nije ono obično da se u takvim slučajima čeka da prođe nekakav period. Ne, ovde isto kao što je Mega odreagovala i svoju dvoranu nazvala Dejanovim imenom. Ljudi su prepoznali situaciju i odmah reagovali i to je još jedna kvalitetna potvrda kolika je veličina Dejan Milojević bio.

Dejan Milojević Foto: Tanjug/AP/Jeff Chiu

Nedavno je Partizan, klub u kojem je Milojević proveo dobar deo igračke karijere uputio poziv Golden Stejtu za prijateljsku utakmicu, a to je još "na čekanju".

Pričao je Aco Petrović i šta se tu može očekivati, kao i koliko je težak protokol da se klub iz NBA lige dovede u Srbiju.

- Ideja je fantastična, međutim postoji jedan standard, to vam je standard NBA lige, koji je toliko komplikovan u tom smislu za takve utakmice. Vi recimo dovedete Golden Stejt ovde, ali tu mora postojati jedna kreditna linija. To su ugovori od 100 miliona dolara. Vi morate imati kreditnu liniju da eventualno ne bi se neko povredio na toj utakmici. Prema tome, nije upitna niti želja niti ideja. Upitno je ovo dalje oko organizacije te utakmice jer morate imati bankovne linije kako bi pokrili sve te ugovore ljudi koji dolaze igrati tu utakmicu.

O velikoj utakmici - Šta nas čeka u Hrvatskoj na meču Tim Evropa - Tim Hrvatska?

Aco Petrović je nedavno najavio i jednan veliki događaj u Zagrebu, gde će učešće imati i Željko Obradović. Naime, on je otkrio da će u Zagrebu biti održan memorijalni meč između Tim Evrope i Tima Hrvatske, a Tim Evrope će predvoditi Željko Obradović.

Nije smeo Petrović baš da otkriva sve pred ovaj duel, a, otkrio je i delić svega i to pomenuvši čuvenu 1992. godine.

- Faktički, u Zagrebu za desetak dana nam je pres konferencija vezana za to. Tako da ćete mi oprostiti što ne mogu vam u etar reći sve ono što treba reći. To moramo ipak sačuvati za medije, za konferenciju koja će biti za desetak dana. Sprema se spektakl, ali na svim nivoima. Evo, recimo da nekakva nit vodilja čitavog spektakla biće Barselona '92 kada je američki Drim tim igrao protiv hrvatske reprezentacije. To je bilo Draženovo poslednje veliko takmičenje na kojem je učestvovao. I pokušaćemo na temelju te niti Barselone '92 da dobijemo što je više moguće učesnika u Zagrebu ove godine. Previše sam vam odao, nije dobro (smeh).

Šta to nedostaje mladima, šta je to imao Dražen Petrović i kakvu je grešku u karijeri napravio?

Na kraju same priče, ona je došla do Dražena Petrovića, gde je Aco praktično otkrio - šta je to imao Dražen, što danas nemaju?

Takođe, on je na ovaj način otkrio i kako su to mlađi košarkaši u velikoj prednosti u odnosu na to kako su oni bili pre 40 godina. Rekao je Aco da se i dalje čuje sa "zlatnom generacijom", onom koja je pokorila Evropu, gde je rekao da nažalost više nema samo Dražena.

- Ja sam jedini košarkaš tu koji je aktivniji od svih njih, međutim sa svima se čujem - Čuturom, Nakićem, Knegom... To je ona faktički zlatna Cibonina, uslovno rečeno generacija, doduše nema Dražena. Zlatna, Cibonina, petorka - počeo je Aco, pre nego što je otkrio razliku između onoga nekad i ovoga sad, tačnije, šta je to Dražena izdvajalo i kakvu je grešku napravio.

Kako je rekao, zbog te greške je izgubio čitavu godinu dana.

- Znači, mi govorimo o periodu kada niste imali kondicionog trenera, kada niste znali šta treba da napravite sa svojim telom ako prelazite recimo iz Real Madrida u NBA, vi te informacije niste imali. Danas recimo iza jednog Bojana Bogdanovića koji igra u Detroitu, za njim u Dubrovnik dođe šest trenera. Dođe šest trenera, jedan kuva, ovaj ga isteže, ovaj mu dodaje loptu, ovaj ga priprema itd. Dražen u odlasku u Portland, čovek je nabacio šest kilograma jer je mislio da mu treba masa da bi tamo uopšte mogao da nastupi na terenu. I to je bila Draženova najveća greška. Jer onog trenutka kako je dobio šest kilograma mase, izgubio je brzinu izlaska iz bloka i tog trenutka faktički na toj grešci, 'ajmo reći da je izgubio prvu godinu dana igranja u Portlandu. Nikako se nije mogao adaptirati, ali njemu to nije imao niko reći. Nije bilo iskustva. Vi sad u realnom vremenu imate sve to po društvenim mrežama što se dešava u tom kontekstu pre. Znači, mi govorimo o periodu 1988. godine kada je on iz Reala otišao u Portland.

- Bile su nam potrebna tri meseca da nam dođe kaseta sa Draženovim utakmicama da bismo ubacili taj VHS unutra i pogledali tu utakmicu. Bilo je sve drugačije, nije bilo informacija. I zato taj Draženov put je jednostavno jedinstven, neponovljiv, jer na tom njegovom iskustvu se može dosta kvalitetnih poruka izvući - zaključio je Petrović.

(Telegraf.rs)

Video: Boriša otkrio kada se vraća na teren

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA