Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li treba da se zabrinu navijači Zvezde i Partizana nakon poraza u ABA ligi?

S. L.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Reklo bi se da je odgovor poprilično jednostavan

  • 3
Janis Sferopulos, Željko Obradović, KK Partizan, KK Crvena zvezda, Košarkaški savez Srbije, Žreb, Kup Radivoja Koraća Foto: MN Press/Marko Metlaš

Dugo vremena je prošlo otkako su Partizan i Crvena zvezda poraženi u istom kolu ABA lige. Doduše, crveno-beli su izgubili od drugoplasirane ekipe Budućnosti, dok su crno-beli pred svojim navijačima doživeli pravu blamažu protiv Splita, ali, treba li navijači da se zabrinu?

Još letos su obe ekipe najavile velika dela i napravili su najskuplje timove u svojim istorijama, ciljevi su bili jasni - borba za ABA liga trofej do samog kraja i plasman u Berlin na fajnal-for Evrolige, ali... Nekoliko meseci kasnije je situacija malo drugačija.

Trenutna situacija u Evroligi ne obećava ni za jednu od obe ekipe, Zvezda se skoro oprostila od druge faze takmičenja u najjačem evropskom takmičenju, dok je Partizan izvan zone koja vodi u plej-in iako su imali izuzetno dobar početak u takmičenju.

Da stvari budu gore po Partizan, oni ne briljiraju ni u ABA ligi, gde se trenutno nalaze na četvrtom mestu sa čak šest poraza iz 19 utakmica.

Ipak, da li treba navijači da se zabrinu zbog ovoga?

Kevin Panter Željko Obradović, Janis Sferopulos i Miloš Teodosić Foto: Marko Jovanović, MN Press / Marko Metlaš/Nebojša Paraušić, Nikola Tomić

Zvezda i Partizan u ABA ligi i Evroligi - jedno su ciljevi, a drugo stvarnost

Jasno je svima da su ekipe sastavile poprilično skupe ekipe, ali, čak i to treba uzeti sa rezervom pošto i dalje budžeti ove dve ekipe ne mogu da se porede sa platežnom snagom nekih drugih ekipa poput Reala, Barselone, Monaka, Panatinaikosa...

Samim tim, teško je bilo i zamisliti da će Partizan ponoviti uspeh, gde im je falila jedna pobeda do Fajnal fora, te se dosta više muče. Ipak, ono što treba i razumeti jeste da je Partizan svoje igrače iz prethodne sezone zamenio drugima potpuno drugačijih karakteristika.

Drugačija igra se vidi i u ABA ligi, gde su zabeležili šest poraza u 19 kola, što samo svedoči koliko se muče u Jadranskoj ligi.

Poraz od Splita je ono što je totalno poremetilo navijače, ali, taj poraz je došao nakon tri izuzetno teška gostovanja, poraženi su od Zvezde u Areni, potom su putovali za Monako, a potom i za Bolonju na meč Virtusu, da bi kasnije igrali sa hrvatskom ekipom na domaćem terenu.

Drugim rečima, Partizan je u samo pet dana proputovao preko 2.000 kilometara što se odrazilo i na igrače, koji su povrh svega ljudi od krvi i mesa.

Opet, Zvezda sa druge strane nije imala putovanja, ali je takođe imala tri energetski teška meča protiv tri ekipe iz Evrolige - Partizan, Valensija i Barselona, gde su slavili protiv crno-belih i protiv "Slepih miševa", dok je tim iz Katalonije odneo pobedu.

Kao i Partizan, Zvezda se namučila, otišla je u Podgoricu ornoj Budućnosti, koja doživljava sjajni period nakon što je Andrej Žakelj preuzeo ovu ekipu, pa su zbog toga i "nastradali" sa 22 poena razlike.

Ipak, Zvezda se trenutno nalazi na prvoj poziciji sa skorom od 16 pobeda i tri poraza, dok odmah iza sledi Budućnost sa 14 pobeda i pet poraza, a Cedevita Olimpija i Partizan sa po 13 pobeda i šest poraza.

Evroliga Miloš Teodosić Joanis Sferopulos Bruno Kaboklo Željko Obradović Foto-montaža: Nikola Tomić, Profimedia/AFP/Andreas Papakonstantinou, Profimedia/imago sportfotodienst/Marko Metlaš, Profimedia/Shutterstock Editorial/STARSPORT, Pngwing

ABA liga se zakuvava - treba li da se brinu navijači?

Odgovor na ovo pitanje jeste i poprilično jednostavan - ne treba da se brinu, jer završncia ovog takmičenja je nešto skroz drugačije.

Naime, Zvezda i Partizan se trenutno nalaze u izuzetno turbulentnom periodu, pošto se dešava da igraju čak i četiri utakmice u samo osam dana, što je dosta mučno uz putovanja i energetsku potrošnju na same utakmice.

Završnica ABA lige dolazi nakon Evrolige i svega, što znači da će i Zvezda i Partizan biti spremni za ovo takmičenje i bez obzira na samu tabelu i utakmice pre toga, treba očekivati da se ove dve ekipe pronađu u samom finalu. Naravno, treba to uzeti i sa rezervom da Partizan završi na četvrtoj poziciji u ligaškom delu, ili, da Budućnost obiđe Zvezdu na tabeli i tako ostavi crveno-bele i crno-bele na trećem i drugom mestu, pa se nađu u finalu.

Upravo je o tome pričao i Aco Petrović u nedavnom intervjuu za Telegraf.

- Pa gledajte, u svakom slučaju, kada gledamo tokom takmičenja, kada vi imate, recimo, ajmo gledati sa aspekta ekipa koje igraju Evroligu i Evrokup, sigurno da oni nisu energetski maksimalno, jer je odlazak na utakmicu, povratak sa utakmice, a nisu niti možda, niti mentalno spremni za tu utakmicu. Međutim, kroz dva meseca, kada se te karte podele, kada ta takmičenja završe, onda će to biti... Zato mislim da u ovom trenutku se mogu dešavati iznenađenja. Ali za dva mjeseca, kad krene, onaj plejof i pogotovo u seriji Best of 3 ili Best of 5, biće puno teže napraviti nekakvo veliko iznenađenje.

Partizan je i prethodne sezone bio na rubu ispadanja u ABA ligi od SC Derbija još u četvrtfinalu, kada su u isto vreme igrali i Evroligu, ali, na kraju su crno-beli uspeli da dođu do titule.

Tako da... ABA liga će u završnici biti puna naboja i stvarno treba očekivati najbolje od Zvezde i Partizana.

(Telegraf.rs)

Video: Zvezdinih +20 i na kraju tesna završnica: Najbolji potezi derbija Zvezda -Partizan u ABA ligi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I am Dejan

    6. februar 2024 | 13:42

    Zašto da navijači budu zabrinuti? Ovo je samo jedno kolo, odigrano za generalne sponzore, tj. kladionice... Navijači, vi se tucite, ubijajte, vređajte... Oni će da zarađuju...

  • Dule

    6. februar 2024 | 13:43

    Nemaju sta da se brinu Partizanovci , a za albance nas zaboli ona stvar..nikoga oni ne zanimju..mi cemo uzeti abu ako nam zatreba i sa 5 mjesta..toliko o tome..obradovicu dozivotni ugovor u patzizanu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA