≫ 

Vreme čitanja: oko 9 min.

Košarkašice Srbije i dalje bez vize za OI: Imale Australijanke u šaci, sada zavise od Brazilki i Nemica

Vreme čitanja: oko 9 min.

Kakva drama u Belemu...

  • 16
Košarkašice Srbija Srbije - Australija Foto: FIBA Basketball (fiba.basketball)

Košarkašice Srbije poražene su od Australije u direktnom okršaju za mesto na Olimpijskim igrama u Parizu! Srpkinje sada više ne zavise od sebe i moraće da gledaju ka meču Brazila i Nemačke, kako bi obezbedile vizu za mesto u glavnom gradu Francuske - 73:75.

Gledali smo jedan jako tvrd meč, što je nekako i bilo očekivano, s obzirom na to da je Srbiji mnogo više značio nego Australijankama, koje su već obezbedile plasman u Pariz. Veliki broj izgubljenih lopti, promašenih zicera na obe strane bio je karakterističan za ovaj okršaj.

Pa ipak, Srbija je fenomenalan način otvorila meč. Odbrana je radila svoj deo posla, a Australijanke su bile u totalnoj enigmi. Nisu mogle da se snađu pod presingom Marininih lavica, koje su pod palicom Ivon Anderson stigle i do dvocifrenog plusa.

Situacija se nažalost drastično menja u nastavku. Drugi kvartal je u potpunosti pripao Australiji, koja je pogađala gotovo sve što joj je došlo u ruke. Malo po malo je nestajala razlika Srbije, a na kraju se ona pretvorila u prednost rivalki, koje su imale jedan poen viška na velikom odmoru.

Ni početak treće četvrtine nije ulivao poverenje, jer je Srbija dala samo tri poena preko Čađo za prva četiri minuta. U pravom momentu je reagovala naša selektorka, zatražila tajmaut, zategla odbranu i očas posla se naš tim vratio u meč, pa je pred završnih deset minuta bilo samo tri razlike za Australiju, koja je u jednom momentu bila i fino odmakla.

U poslednjoj deonici, Srbija je preuzela prednost. I vodila je sa jednim ili dva poseda do pred sam kraj. Ali Australijanke se nisu dale. Čak su i Brazilci sa tribina bodrili Srpkinje, jer su znali da im onda bilo kakva pobeda protiv Nemica znači prolazak dalje.

Veliku trojku je tada pogodila Alenova, posle čega je Srbija još jednom imala nerealizovan napad, a Australija otišla na +5. Bila je to izuzetno teška situacija, za koju nažalost naše devojke nisu imale rešenje, pa će ipak zavisiti od poslednjeg meča.

Tok meča ste mogli da pratite na Telegraf Sportu.

UŽIVO Srbija – Australija 73:75 (22:12, 12:23, 14:16, 25:24)

IV ČETVRTINA

10. minut (73:75) - Pa da li je moguće. Bek Alen, trojka. Nema lej-apa za Dugalić. Melburn polaže... Tajmaut Srbije. Evo koša za Stanković. Ali Ivon Anderson pravi faul. Ne valja, biće bacanja. Melburn pogađa doduše samo jedno. Bez koša Stanković, a onda opet odmah faul Dugalić. Alen je dala samo jedno, a onda neočekivana bacanja za Srbiju posle faula Alen. Nogićevoj drhti ruka. Promašaj. Pa onda faul i pogoci za Borlas sa linije penala. Koš Nogićeve. I onda trojka Dugalić, ali deluje da je kasno. Melburn je faulirana od strane Stanković. Pogodila je prvo i to je to.

8. minut (65:65) - Raspucana četvrta četvrtina. Nema pogotka za Krajišnik posle toga, ali Melburn trči i realizuje kontru. Onda faul Australije. I imaće dva bacanja Krajišnik. Nijedno nije pogodila naša košarkašica. Promašaj Alenove. Hvata loptu Tina. Nema trojke ni za Nogić. Skok za Australiju. I faul Tine, koja završava meč. Magbegorova oba puta precizna sa linije penala. Faul nad Racom za dva bacanja, vraća se u igru Ivon, imala je grč pre oko dva minuta i morala je da izađe. Ali promašuje prvo. Drugo daje.

6. minut (64:61) - Dug napad Srbije i poeni za Nogić. Ali nažalost, nažalost... Trojka Kejle Džordž. Zaista neverovatno kako uvek pronalaze Kengurke ove šuteve u najtežim momentima. Onda poeni Srbije iz ofanzivnog skoka za Stanković. Ne može Kejla Džordž, ali izgubljena lopta Anderson i polaganje Melburnove.

4. minut (60:56) - Vitkomb bez trojke, a onda Anderson ide do kraja! Tajmaut Australije, Srbija ima +3! Ne, ne, ne... Trojka Australije. Pa da li je moguće. Borlas... Potom faul nad Nogićevom. Oba je bacanja realizovala i Srbija opet vodi. E, sada je blokirana Borlas! Dragana Stanković je zaustavlja. A onda lej-ap za nju na drugoj strani. I potom faul. Ali Australija ne koristi ovaj napad.

2. minut (54:53) - Ponovo jako tvrd četvrtine. Nema poena u prvom minutu, mnogo promašaja i propuštenih prilika za naše devojke. I onda baš kada je to bilo najbitnije - dvojka Stanković uz faul! I sada je nerešeno! Pogodila je i bacanje. Borlas je odmah uzvratila... Ali ne da Dugalić, trojka!

Košarkašice Srbija Srbije - Australija Foto: FIBA Basketball (fiba.basketball)

III ČETVRTINA

10. minut (48:51) - Čađo pravi četvrti faul na meču. Melburn daje samo drugo bacanje. Potom pogodak naše Ivon, a Srbija se vraća! Nova dobra odbrana. Polaganje za Tinu Krajišnik! Ponovo je samo posed minusa, idemo devojke! Nažalost, sudije sada sviraju faul Nogićevoj. Oba je pogodila Tolo. Nema polaganja za Minu Đorđević. Faul Marijane Tolo nad Minom Đorđević za dva bacanja. Oba je realizovala. I to će biti konačan rezultat ove deonice.

8. minut (42:48) - Nema koša za Ivon, ali tu je ofanzivan skok. Onda blokada Magbegor nad Krajišnik. Pa promašaj Race, nema ništa od izjednačenja. Mina Đorđević pravi faul nad Melburn. Bez pogotka za Kejlu Džordž, ali nema trojke ni za Ivanu Racu, pa ni polaganja iz skoka. Na kraju faul Čađo. Trojka Vitkomb... Ali onda i dva bacanja za Anderson. Dala je samo jedno. Koš za Alenovu.

6. minut (41:43) - Mnogo jurnjave sada, izgubljene lopte na sve strane. Moraće Srbija malo da se zaustavi i uspori tempo. Zato tajmaut sada traži selektorka Marina Maljković. Osam sekundi za Australiju i nova izgubljena lopta. Međutim, ni nađe devojke ne uspevaju da šutnu na vreme. Ponovo izgubljena lopta, koraci Ridove. Ali opet naše devojke žure. Promašaj Nogić već u osmoj sekundi napada. Kejla Džordž sada dodatno uvećava prednost Kengurki. Nema trojke Mine Đorđević. Hvata skok Krajišnik, faulirana je od strane Magbegor. Ivon Anderson je potom izborila prekršaj, neće lopta u koš, ali biće dva bacanja. Pogodila je oba. Onda krade loptu Mina Đorđević i momentalno je faulirana Ivana Raca, biće to još dva bacanja. Oba je realizovala. Pa onda i blokada Đorđevićeve nad Vitkombovom!

4. minut (37:41) - Evo prvih poena za Australiju u drugom delu preko Magbegor. Onda faul Alen, pa promašaj Stankovićeve. Ni Vitkomb nije precizna za tri, ali je Magbegor na drugoj strani izblokirala Stankovićevu. Magbegor još jednom neprecizna. Ali iz serije ofanzivnih skokova poentira Tolo. Ona potom pravi faul. Jovana Nogić je izgubila loptu sada... Mnogo sreće za rivalke, Mekgregor daje poene za Australiju.

2. minut (37:35) - Posle odlične odbrane, evo prve trojke za Srbiju! Saša Čađo. Potom čitav jedan minut nema poena na obe strane terena... Promašila je trojku Anderson, pa Čađo.

Košarkašice Srbija Srbije - Australija Foto: FIBA Basketball (fiba.basketball)

II ČETVRTINA

10. minut (34:35) - Melburn gubi loptu, ali nema koša ni za Stanković iz zicer situacije. Da sve bude gore, faul nje nad Kajlom Džordž i to će biti bacanja. Dala je samo jedno. Nogić bez pogotka, a onda odmah prekršaj Čađo nad Melburn. Srećom nema niti jednog pogotka za Džejd, a loša vest - ostaje posed za Australiju. Tolo gubi loptu, Ivon je blokirana, hvata ponovo loptu, ali nema koša ni za Dugalić. I biće napad za Australiju, ali posle tajmauta. Nema trojke Kejle Džordž, a na drugoj strani su bacanja za Ivon Anderson. Dala je jedno od dva.

8. minut (33:34) - Nemamo rešenja u napadu u ovoj četvrtini. Sada je isteklo i vreme za napad. Bez pogotka Marijane Tolo, a zatim mrtva lopta. Promašuje trojku Nogić. I onda faul Tine Krajišnik za bacanja Tolo. Ona donosi prvu prednost Australiji još od prvog minuta. Nema trojke Jovanović. Onda faul Nogić... Tolo će opet da šutira bacanja. I ponovo ih je pogodila. Jovana Nogić zatim realizuje šut za dva.

6. minut (31:30) - Jako brza igra u ovim momentima. Pogađa Vitkomb, onda faul iste igračice nad Nogić za dva bacanja, koja ona realizuje. Sada polaganje za Džejd Melburn, pa ponovo faul. Ovoga puta ga je skrivila Bek Alen nad Ivon Anderson, i opet će to da budu dva bacanja. Ali posle tajmauta naše selektorke. Oba je pogodila naša košarkašica posle minuta odmora. I nažalost, Izobel Borlas sa trojkom nakon toga... Ne uzvraća Čađo. Gubi loptu zatim Borlas, ali nemamo sreće... I sada je samo jedan razlike, Tolo sa lej-apom.

4. minut (25:21) - Marijana Tolo blokira Nogić, ali lopta ostaje za Srbiju. Prekršaj pravi Bek Alen nad Stankovićevom, koja realizuje jedno slobodno bacanje. Borlas je opet precizna pod košem, a Ivon Anderson je potom faulirana od iste košarkašice. Ide zatim i pogodak Dragane Stanković! Ona potom blokira Tolo... Ali nema trojke Dugalić, šteta. Tolo je ovoga puta precizna, prepolovila je razliku sada Australija. Još i faul Dugalić... Tolo je pogodila i to bacanje.

2. minut (22:16) - Samanta Vitkomb gubi loptu, potom Stanković nije uspešna na šutu za dva, kao ni Vitkomb za tri. Nažalost, Raca je takođe izgubila loptu, a Magbegor je neuspešna sa poludistance. Janković je promašila, a onda Vitkomb dolazi do lakih poena. Izgubljena lopta Andersonove, kontra Australije i Borlas polaže.

Košarkašice Srbija Srbije - Australija Foto: FIBA Basketball (fiba.basketball)

I ČETVRTINA

10. minut (22:12) - Novi prekršaj Kejle Džordž, sada je Australija ispunila bonus. Nažalost sada bez pogotka Anderson... Nema trojke Smitove, ali ostaje posed za Australiju. Potom dobar faul i jako tvrda četvrtina za sada. Krade loptu Ivon Anderson! I na kraju Katanić beleži prve poene za sebe na ovom meču. Faul Nevene Rosić. Magbegor stiže do jako teškog koša i to uz faul, pa će imati i dodatno bacanje. Pogodila ga je. Maša Janković je zatim izborila dva bacanja i realizovala ih, ali isto to čini i Džejd Melburn, kao i Nevena Rosić. I to je to što se tiče ove četvrtine.

8. minut (16:8) - Tina Krajišnik je sada miljenica sreće, lopta ostaje u košu posle nezgodnog šuta. Potom nova njena odlična odbrana, a Džejd Melburn pravi prekršaj. Nažalost, potom i Katanić pravi grešku. Još jedna odbrana Krajišnik, koja ne dopušta ništa Australijankama. Nogić ne pogađa za dva. Džordžova je potom precizna na šutu sa poludistance. Faul Džordžove.

6. minut (14:6) - Još jedna dobra odbrana Srbije, a onda sudije vide mrtvu loptu. Kažu da nema faula. I onda sjajan potez Rosićeve! Tajmaut traži selektor Australije! Tina Krajišnik zaustavlja Magbegorovu i posle ovog minuta odmora. Srbija ne koristi naredni napad, a Alen postiže koš sa poludistance.

4. minut (12:4) - Još jedan sjajan šut Ivon Anderson! Još dva poena za Srbiju, potom i dobra odbrana. A onda još jedan fejdavej šut i pogodak Andersonove. Nažalost odmah uzvraća Bek Alen. Nogić bez pogotka za tri, a Tina Krajišnik zatim pravi faul nad Marijanom Tolo. Nema pogotka za Australijanke, a na drugoj strani nastavlja da rešeta Ivon Anderson!

2. minut (6:2) - Dobar start Marininih lavica! Poene je prvo postigla Magbegor, da bi potom uzvratile Tina Krajišnik na polaganju, potom Ivon Anderson iz lej-apa, kao i Jovana Nogić sa linije penala.

KOMENTAR PRE MEČA

Jedno promašeno slobodno bacanje protiv Brazila zapravo je odredilo da moramo da čekamo veče da bismo saznali da li Marinine lavice idu u Pariz ili ne.

One će se naći na Olimpijskim igrama ako pobede protiv Australije, koja je već obezbedila olimpijsku vizu. U slučaju gubitka, raspored na tabeli zavisi od ishoda meča Brazil - Nemačka koji se igra od ponoći.

Srbija ide na OI u tom slučaju ako Nemačka dobije Brazil ili izgubi sa manje od sedam poena razlike. Srbija ide dalje i ako Brazil bude slavio sa osam ili više poena razlike, jer u tom slučaju Nemačka ostaje bez plasmana u Pariz.

Nadamo se da nam kalkulatori neće biti potrebni i da ćemo biti uz Marinine lavice i u glavnom gradu Francuske.

(Telegraf.rs)

Video: Pabla Laso posle pobede nad Partizanom: "Svi znaju koliko je teško pobediti ovde"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • drug

    11. februar 2024 | 21:53

    Da nije Anderson bila bi katastrofa!

  • dovla

    11. februar 2024 | 23:03

    Iskreno bolje da ne idu,jer ovo ne vredi nista,a za Nogic me interesuje,cije je to dete,posto se forsira,a devojka veze nema sa kosarkom!

  • Nosmoking

    11. februar 2024 | 22:55

    Paaaaa msm sta reeci, da zakujes na 64 i da te ove stizu, stizu, stizuu i prestizu i da nmzs kos postici i da 4 kosarkasice grade i ova se izvuce na kos………….ma daaaj breee

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA