≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uzeo je sa Zvezdom jedan od najluđih trofeja u istoriji, a danas radi u NBA ligi i trenira Srbina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Norman Ričardson je 20 godina dao veliki doprinos za osvajanje Kupa

  • 1
Norman Ričardson Fičer Foto-montaža: MN Press/Marko Metlaš, MN Press/Nebojša Paraušić, Instagram/coachnormrichardson

Počeće Crvena zvezda u sredu veče svoju bitku za odbranu trofeja u Kupu Radivoja Koraća, i to utakmicom protiv FMP-a koja se igra od 20.00 časova!

Crveno-beli ne samo da su branioci pehara, nego su najviše puta u istoriji osvajali Kup Srbije (takmičenje osnovano 2003.) - čak devet, jedan više od Partizana.

Prvi put Zvezda je pehar Kupa podigla upravo pre 20 sezona, u jednom od najneverovatnijih turnira ikad održanih. Naime, tadašnja ekipa koju je sa klupe predvodio Zmago Sagadin dobila je sva tri meča posle produžetka - Partizan, Vojvodinu i Refleks (sadašnji FMP).

Važnu ulogu i tim mečevima odigrao je i bivši NBA igrač Norman Ričardson koji je svoje najbolje partije pružao upravo na tom završnom turniru.

Partizanu je ubacio 13, od čega onu bitnu trojku za produžetak, Voši u polufinalu osam, a Refleksu sedam. Uz onaj uhvaćen skok na 14 sekundi do kraja, posle kog je Zvezda pogodila trojku za produžetak.

Mnogi navijači Zvezde su i zaboravili da je Ričardson igrao za crveno-bele, gde je stigao posle uloga u Indijani, Čikagu i Skavoliniju. Odigrao je sezonu, da bi potom išao u Venecuelu, Francusku, Poljsku i na kraju karijeru završio u Nemačkoj.

Ono što je od svega najzanimljivije jeste to da je Ričardson trenutno u NBA ligi, da radi kao pomoćni trener u Šarlotu i odnedavno "trenira" srpskog reprezentativca Vasilija Micića. Oženjen je i ima dvoje dece.

 
 
 
 
この投稿をInstagramで見る
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Norm Richardson(@coachnormrichardson)がシェアした投稿

A kada je u pitanju Kup koji je Zvezda tada osvojila, vredi pomenuti da su crveno-beli u tom četvrtfinalu sa Partizanom meč završili sa četvoricom košarkaša. Razlog - veliki broj ličnih grešaka. Briljirao je Igor Rakočević sa 29 poena, rezultat je na kraju bio 105:99.

Rakočević je u polufinalu pogodio trojku za preokret u samom finišu, a onda je Milan Gurović sa linije penala doneo Voši produžetak. U dodatnih pet minuta istakao se Čedomir Vitkovac sa sedam poena, dok su Đurić sa 17 i Rakočević i Radivojević sa po 16 bili najefikasniji - 108:101.

A finale, finale je bilo spektakularno! Refleks je imao +9 na minut do kraja. Ipak, Radivojević je u tim trenucima ubacio dve trojke, Goran Jeretin jednu i Zvezda je na četiri sekunde do kraja izjednačila (75:75). Na kraju, slavlje od 91:89 posle novog produžetka.

Za crveno-bele su tada igrali: Goran Jeretin, Milan Dozet, Miloš Mirković, Norman Ričardson, Milko Bjelica, Aleksandar Đurić, Vladislav Dragojlović, Luka Bogdanović, Čedomir Vitkovac, Vuk Radivojević, Aleksej Nešović i Igor Rakočević. Trener je bio Zmago Sagadin.

(Telegraf.rs)

Video: Milan Dozet pred KRK: "Zvezda nikad ne pravi tenzije pred derbi, trofej nam mnogo znači..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA