≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ovaj Kup će biti prekretnica sezone za Večite: Evo zašto "Žućkova levica" ima poseban značaj ove godine

Vreme čitanja: oko 5 min.

Sve informacije o Kupu Radivoja Koraća, kao i najave i analize možete videti u ovom tekstu...

  • 6
Janis Sferopulos, Željko Obradović, KK Partizan, KK Crvena zvezda, Košarkaški savez Srbije, Žreb, Kup Radivoja Koraća Foto: MN Press/Marko Metlaš

Košarkaški Kup Radivoja Koraća svake godine uspe da izazove veliku pažnju javnosti i da okupi košarkaške zaljubljenike širom Srbije na jedno mesto - Niš.

Sada već tradicionalno najveće naše kup takmičenje u košarci održava se u sportskoj dvorani "Čair", a prisustvo navijača neće biti ograničeno po bojama klubova, već svako ko je uspeo da obezbedi kartu može da prisustvuje.

Ovo takmičenje uvek donese uzbuđenja, a neretko iznenađenja, a sam format, gde se dueli igraju samo na jedan meč, daje potpuno neku drugu sliku i značaj.

Ko osvaja Kup Radivoja Koraća?

Glasajte

Osnovne informacije

Kup je planiran i trajaće od srede 14. februara do subote 17. februara. Četvrtfinalne utakmice igraju se 14. i 15, polufinalna 16, dok se finale igra 17. februara.

Na Kup se plasiralo osam timova: Pet timova iz ABA lige, dva tima finalista Kupa Košarkaškog saveza Srbije drugog stepena i prvoplasirani tim Košarkaške lige Srbije.

TV partner ovog kupa je televizija Arena Sport, pa ćete na njihovim kanalima moći da pratite prenose mečeva, dok će tekstualni prenos biti obezveđen na našem sajtu Telegraf.rs.

Prvi četvrtfinalni parovi svoje mečeve igraju 14. februara i oni su: Borac Čačak - Čačak 94 (17 časova, Arena Sport Premium 2), Crvena zvezda - FMP (20 časova, Arena Sport Premium 2).

Drugi četvrtfinalni parovi svoje mečeve igraju 15. februara i oni su: Mega - Vojvodina (17 časova, Arena Sport Premium 2), Partizan - Hercegovac (20 časova, Arena Sport Premium 2).

Prva polufinalna utakmica planirana je za 16. februar od 17 časova, dok je drugi meč zakazan isti dan za 20 časova, a prenos tih mečeva je na kanalu Arena Sport Premium 1.

Finalna utakmica se igra u subotu 17. februara, a termin je od 21 čas, dok je prenos na kanalu Arena Sport Premium 1.

KK Crvena zvezda - KK Mega Foto: Marko Jovanović

Ko će suditi četvrtfinalne mečeve?

Prvog četvrtfinalnog meča (Borac Čačak - Čačak 94) su: Arsenijević, Zdravković, Dašić.

Drugi meč (Crvena zvezda - FMP) će suditi: Stefanović, Vlahović i Stanić.

Na trećem (Mega - Vojvodina) će pravdu deliti: Pešić, Milojević i Ninković.

Četvrti meč (Partizan - Hercegovac) sudije su: Tomić, Đorđević i Gudžulić.

Šta kažu kladionice?

Apsolutni favoriti su ABA ligaški timovi, pa se očekuje da u polufinalu vidimo parove: Crvena zvezda - Borac Čačak i Partizan - Mega.

Ognjen Jaramaz, Rade Zagorac Foto: Marko Jovanović

Značaj "Žućkove levice"

Iako mnogi smatraju da je ovaj trofej beznačajan ili mu je teško odrediti značaj, treba se podsetiti bitne činjenice - profesionalni sport se igra zbog trofeja, pa tako svaki trofej ima ultimativni značaj.

Istina je da "Žućkova levica" nije kontinentalni trofej već nekoliko decenija, pa su samim tim ekipe učesnici drastično slabiji, kao i kvalitet takmičenja, ali kao "najvažniji" srpski kup, njegov značaj se ne sme nipodaštavati.

NBA liga je uvidela značaj kup takmičenja i jedno takvo ubacila u svoj raspored. Istini za volji, njihovi motivi su drugačiji, ali "preko bare" sam sport se shvata drugačije i tako moramo gledati na ovo takmičenje.

Možda ono ne vodi u neki viši rang, možda nagradni fond nije prevelik, možda nije most za Evroligu, ali predstavlja sve ono zbog čega se kompetativni i profesionalni sport igraju i prate - prestiž, najbolji će ga imati.

Ako značaj pokušamo da gledamo kroz celu sezonu možemo sigurno reći da će imati veliki uticaj na psihu igrača, ali ono mnogo važnije - skinuće pritisak sa uprava i stručnih štabova ekipa.

Kritike od strane navijača su sve češće i sve žešće, a jedan trofej može bar na momenat dati utisak uspešne sezone i tako dati prostora ekipi da "radi u miru".

Istorija

Takmičenje je prvi put održano 2003. godine i to u Nišu, a od tada je nekoliko puta menjalo svoju lokaciju, pa su tako gradovi domaćini bili: Vršac (1), Kragujevac (2), Novi Sad (2), Beograd (3), Niš (14).

Kup je osvojilo samo četiri tima kroz istoriju dugu 21 godinu: Crvena zvezda (9), Partizan (8), FMP (3), Mega (1). Hemofarm je jedini tim pored navedenih koji je došao do finala. To su uspeli tri puta - 2003, 2006, 2008. godine.

Poslednjih deset godina Zvezda je dominirala ovim takmičenjem osvojivši šest titula prvaka, a crveno-beli su trenutni šampion takmičenja.

Kup Radivoja Koraća nekad je bio internacionalno takmičenje pod nazivom "FIBA Korać Kup", osnovan 1971, a ugašen 2002. godine. Kantu je četiri puta bio šampion ovog takmičenja, a Partizan je bio odmah iza sa tri osvojena trofeja. Crvena zvezda je dva puta uspela da dođe do finala, ali nikada nije uzela ovo takmičenje.

KK Partizan - KK Mega Leks, Timote Luvavu-Kabaro i  Alfa Kabu Foto: Marko Todorović

Ko je bio Radivoj Korać?

Rođen 5. novembra 1938. godine, Radivoj Korać je bio ne samo izuzetno talentovan košarkaš, već i neprolazna legenda jugoslovenske košarke. Njegova karijera u OKK Beogradu tokom 60-ih godina prošlog veka ostala je urezana u istoriji ovog sporta kao zlatno doba jugoslovenske košarke.

Korać je bio više od igrača na terenu - bio je vođa, inspiracija i simbol snage i izdržljivosti. Njegova sposobnost da donese ključne odluke u presudnim trenucima utakmica činila ga je nezamenljivim članom svog tima.

Njegovo najupečatljivije pojavljivanje bilo je na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu, gde je briljirao kao jedan od najboljih strelaca turnira sa 24,1 poenom u proseku.

Sa nacionalnim timom Jugoslavije osvojio je pet srebrnih medalja: 1968. na Olimpijskim igrama u Meksiku, 1963. i 1967. na Svetskim prvenstvima u Brazilu i Urugvaju, kao i dva srebra na Evrobasketu u Jugoslaviji 1961. godine i u Sovjetskom Savezu 1965. godine.

Zauvek će ostati upamćen njegov meč u dresu OKK Beograda, u plejof seriji FIBA Šampiona Evrope (današnja Evroliga), protiv šampiona Švedske Alviksa. Tada je u dva meča te serije ukupno postigao 170 poena, 71 poen u prvoj, odnosno 99 poena u drugoj utamici, što je i današnji rekord. Prosek te serije je bio 85 poena po meču.

Međutim, njegova karijera bila je prekinuta prerano u saobraćajnoj nesreći 2. juna 1969. godine, nedaleko od Sarajeva.

Iako je fizički napustio ovaj svet prerano, Koraćeva legenda živi kroz sećanja navijača i poštovanje sportske zajednice. Njegovo ime i danas simbolizuje vrhunski talenat, posvećenost i ljubav prema košarci.

(Telegraf.rs)

Video: Žreb za Kup Koraća: Košarkaši Zvezde protiv FMP-a, Partizan - Hercegovac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lakirana cipelica

    14. februar 2024 | 14:18

    Niti je 14ti cetvrtak, niti je 17ti nedelja. A prekretnica moze da bude za zvezdu. Ako ne osvoje kup tesko da ce se oporaviti do kraja sezone. Zato su i doveli Tompkinsa vanserijsko pojacanje na cetvorci koji sutira za 3 poena. Partizan i bez kupa moze da se vrati munjevito, ima trenera koji najbolje radi svoj posao medju trenerima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA