≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Šta čeka Srbiju na putu do Evropskog prvenstva: Pešić je prvi važan korak već napravio

Vreme čitanja: oko 5 min.

Vremena za gubljenje do Olimpijskih igara nema...

  • 0
Svetislav Pešić, košarkaška reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Košarkaška reprezentacija Srbije ovog petka od 20 sati igra prvi meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se igra sledeće godine, a koje će zajednički organizovati Finska, Letonija, Poljska i Kipar od 27. avgusta do 14. septembra 2025. godine. 

Kao i uvek, ambicije javnosti u Srbiji su najveće. Košarkaški stručnjaci, igrači, kao i naivijači sa nostalgijom i setom sećaju se vremena kada je desetine i stotine hiljada ljudi slavilo na Trgu gledajući miljenike nacije sa zlatom oko vrata. Poslednji put, bilo je to 2001. godine, kada je baš Svetislav Pešić popeo svoje "Plave" na krov Evrope, a nešto kasnije i sveta.

Dvadesetak godina kasnije, "sušu" posle Đorđevićevih srebrnih medalja na evropskom i svetskom prvenstvu, kao i na Olimpijskim igrama 2016. godine, prekinuo je baš Pešić na Svetskom prvenstvu održanom u Manili. Hvaljen i osporavan, sastavio je, kako je rekao "tim koji najbolje funkcioniše zajedno", postavio Bogdana Bogdanovića za kapitena, i posle ogromne borbe domogao se finala. Da li je protiv Nemačke, uz povređenog kapitena Bogdanovića, rovitog Milutinova, i bez Ognjena Dobrića moglo više, više nije ni bitno. Orlovi su u svetskom vrhu, a priliku za novo dokazivanje imaće u  kvalifikcijama za Evropsko prvenstvo, potom i u Parizu na Olimpijskim igrama, koje smo propustili u Japanu posle poraza od Italijana u kvalifikacijama.

Shodno tome, činjenica je da baš ove kvalifikacije u koje ulazimo u Grupi G zajedno sa Finskom, Gruzijom i Danskom, predstavljaju početak i potpuno novi ciklus od četiri godine, koji počinje sada i obuhvata samo prvenstvo 2025. godine, kao i Mundobasket 2027 i Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. godine.

Video: Svetislav Pešić objasnio spisak

Sistem kvalifikacija

Pravila kvalifikacija su takva da su 32 selekcije podeljene u osam grupa sa po četiri reprezentacije. Kvalifikacije za EP 2025. biće odigrane u tri prozora i to od 19. do 27. februara 2024, od 18. do 26. novembra 2024. i od 17. do 25. februara 2025. godine. Po tri najbolje plasirana tima iz svake grupe plasiraće se na EP. U grupama u kojima se nalaze domaćini kontinentalnog šampionata (Kipar, Finska, Poljska i Letonija) plasman na EP izboriće selekcije organizatora kao i dve najbolje plasirane reprezentacije.

Na osnovu pravila, može se zaključiti da je selekcijama ostavljen veliki prostor i da su šanse za plasman na Evrobasket zaista velike. Na prmer, Srbiji je potrebno da najmanje bude bolja od "autsajdera" selekcije Danske, kako bi se našla među tri tima.

Novi tim

Selektor Pešić je pozvao sledećih 15 igrača: Aleksa Avramović, Aleksa Radanov, Aleksa Uskoković, Balša Koprivica, Vanja Marinković, Dejan Davidovac, Dušan Beslać, Dušan Ristić, Luka Mitrović, Marko Gudurić, Nikola Đurišić, Ognjen Dobrić, Ognjen Jaramaz, Uroš Trifunović i Filip Petrušev.

Na osnovu imena sa spiska selektora jasno je da je Pešić povukao važan potez. Mlađi igrači su ti koji bi trebalo da iznesu teret ovih kvalifikacija. Zanimljivo, u odabranih 15 košarkaša svrstana su sedmorica "iskusnijih" koji imaju srebro iz Manile iz septembra prošle godine. Kapiten ovog tima je Luka Mitrović. Na njima je da potvrde svoj status, dok je na ostalima da se dokažu i pokažu da bi baš oni mogli da budu igrači koji prave razliku i na koje bi moglo ozbiljno da se računa u narednom periodu.

- Naše je da vidimo gde se nalazimo. Odredili smo 15 igrača, na neke nismo mogli da računamo, hteli smo da tu budu i Milutinov i Topić, ali zbog povreda nisu mogli. Hteli smo da uključimo i Tristana Vukčevića iz Partizana, ali on tek idućeg meseca puni 21 godinu i tek od sledećeg meseca po pravilima FIBA može da igra za našu reprezentaciju. Na Lučiča ne možemo da računamo, on je bio na spisku, ali je obnovio povredu, nije ništa opasno. Jović je stigao, ostao je u Nišu, na njega verovatno ne možemo da računamo, zbog situacije u njegovoj porodici jer se to nije promenilo od Manile. Smailagić je bolestan, nije igrao Kup, on je na ispitivanjima, traže se razlozi zbog čega se to kod njega obnovilo. Sad je stigao Guduruć, Petrušev isto igrao Kup, dolazi kasnije, ali sa dobrim raspoloženjem, jer su osvojili Kup. Čestitam Zvezdi osvajanje Kupa i to je to - rekao je Pešić.

Ono što većini odmah upada u oči jeste da nema iskusnih Kalinića, Nedovića, Lučića, Teodosića, ali i Milutinova, Smailagića, Tristana Vukčevića, Topića i igrača iz NBA lige. Svi oni nisu tu iz različitih razloga. Poznato je da NBA i FIBA još uvek nisu uskladili kalendare, neki su, poput Milutinova Smailagića i Topića, povređeni, dok su nešto stariji igrači, očigledno, izuzeti sa spiska. Opravdano? Selektorova je poslednja. Ako se pogleda unapred, posle Olimpijskih igara, baš to Evropsko prvenstvo predstavlja potpuno novi ciklus, pa je donekle i očekivano da će tim tokom narednog perioda izgledati drugačije u odnosu na onaj na koji smo navikli.

Novak Đoković, košarkaška reprezentacija Srbije, doček Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Olimpijske igre

Ove februarske kvalifikacije predstavljaju poslednju "zvaničnu" proveru Orlova pred Olimpijske igre o kojima ne bi trebalo trošiti reči. Sa jedne strane, većina timova dolazi u najjačim sastavima. Amerikanci su već najavili Drim tim, a od imana koja bi trebalo da se nađu u sastavi selektora Stiva Kera pokazuju da dolaze najbolji od najboljih. Lebron Džejms, Stef Kari, Džoel Embid, Durent, Buker, Zajon Vilijamson, Tejtum, samo su neki od njih.

Tako, predstojeći mečevi sa Finskom i Gruzijom važni su kako bi se tim dodatno uigrao i, eventualno, otvorila neka nova opcija koja bi mogla da bude od pomoći u Parizu. Uz postojeći tim, i NBA zvezde iz Srbije, kapitena Bogdana Bogdanovića, Nikolu Jokića, Vasu Micića i Nikolu Jovića, Orlovi bi mogli da budu konkurenti, što svi priželjkujemo.

Video: Veselo u taboru naše reprezntacije: Bogdan izneo utiske nakon prolaska Srbije u finale SP-a

Mnogo nepoznanica

Februarski prozor kvalfikacija za Evrobasket 2025 predstavlja samo početak. Zaključno sa 25. februarom sledeće godine biće poznato ko će se od ekipa plasirati na Evropsko prvenstvo, a do tada ostaje mnogo nepoznanica. Selektor Svetislav Pešić predvodiće tim do Olimpijskih igara, a ostaje da se vidi kakva će biti njegova odluka za dalje.

Uz to, pred sam Pariz mnogo je izazova sa kojima će stručni štab morati da se suoči. Zov olimpijske medalje, koja mu jedina nedostaje u karijeri, svakako je jak. A, pripreme uveliko traju i vremena za gubljenje nema. Posle kvalifikacija, slede pripremni mečevi sa Francuskom, kao i turnir u Abu Dabiju 15. 16 i 17. Jula gde bi trebalo da igramo sa Australijom i selekcijom SAD-a. Korak po korak.

(Telegraf.rs)

Video: "Jutros sam se šokirao na treningu": Luka Mitrović iznenađen ulogom kapitena u reprezentaciji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA