≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li je ovo najveća greška u istoriji NBA drafta? Evo gde je čovek kog je Divac izabrao pre Dončića

Vreme čitanja: oko 3 min.

On je jedan od brojnih razloga za otkaz legende srpske košarke iz Sakramento Kingsa

  • 7
Vlade Divac, Luka Dončić, Marvin Bagley Foto: Tanjug/AP, USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Nekada ne vredi ni karijera dostojna "Košarkaške kuće slavnih", povučen dres ili bilo kakav uspeh. Nekada je uspeh primarni i jedini fokus, a kada ste na poziciji gde sve zavisi od vaših odluka, loša odluka vas može koštati posla.

U takvoj situaciji našao se legendarni košarkaš Vlade Divac, igrač koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji Sakramento Kingsa. Navijači njegovo ime vezuju za veliki uspeh slavne generacije u kojoj su NBA parketima dominirali on, Peđa Stojaković, Majk Bibi, Kris Veber, Dag Kristi, Hedo Turkoglu i mnogi drugi.

Ipak, to je zaboravljeno skoro 15 godina kasnije.

Vlade u ulozi generalnog menadžera

Na poziciju je došao 31. avgusta 2015. godine i tada je najavio veliki ribilding, koji bi kao produkt trebao da donese velike promene u timu i povratak starog sjaja Sakramento Kingsa, međutim desilo se nešto potpuno drugačije.

Sakramento je osta tim koji je najduže bio bez plej-of učešća, a tome nisu pomogli ni užasni izbori na NBA draftu iz godine u godinu, kao i možda najveća greška u istoriji drafta. Naravno, govorimo o 2018. godini, kada je Vlade, kao glavni i odgovorni za ovu odluku, na draftu birao Marvina Beglija pre Luke Dončića.

Činila se tada to kao lakša odluka, manje rizična i odluka koja ga na toj poziciji može ostaviti duži vremenski period. Ipak, vreme je pokazalo nešto potpuno drugo, igrač za koga je Vlade tvrdio da je izuzetno kvalitetan je ulivao sve manje poverenja navijačima, dok je Luka već u prvoj sezoni postao to dugo čekano čudo.

Njegovo nije dugo trajalo, pa je nešto manje od pet godina kasnije odstupio sa pozicije generalnog menadžera i posvetio se drugim poslovima, ali van Kingsa.

Gde je sada Marvin Begli?

Za razliku od Luke Dončića koji puni naslovne strane svih portala i časopisa, Marvin Begli je napravio zaokret u karijeri, ali onaj negativni. Trenutno nastupa za ekipu Vašington Vizardsa i to sa veoma ograničenim brojem utakmica i minuta provedenih na terenu.

Ove sezone je odigrao tek 18 zvaničnih mečeva, na terenu je bio prosečno 25 minuta i beležio je 13.5 poena, 8.6 skokova, uz šut za tri poena od 36 procenata po utakmici. Daleko od toga da je loša statistika, ali o njegovim igrama dovoljno govori činjenica da je tri sezone pre ove proveo u Detroit Pistonsima, koji nisu imali ni plan, ni ambiciju da postanu bilo šta drugo osim najgoreg tima u ligi. Vizardsi nisu ništa bolji po tom pitanju.

- Marvin je bolja opcija za nas. Bolji je igrač. Veliki talenat. Bio je to lak izbor za mene kada smo došli na red - govorio je Divac 2018. godine.

Begli jeste ostavio odličan utisak na koledžu, niko nije dovodio u pitanje njegove prednosti, ali su često zapostavljane njegove mane. Lukin potencijal niko nije mogao da nadmaši, ali taj potez je u datom trenutku zahtevao hrabrost, a čak četiri tima pre Luke to nisu imali.

Često se postavlja pitanje da li je Begliju potreban drugačiji tretman, više poverenja ili eventualno nova prilika. Međutim, igrača vrhunskog kalibra ne čine samo košarkaške veštine nego i karakter, a to ne nastaje preko noći.

NBA draft 2018. godine

Iako se očekivalo da ovaj draft postane jedan od najboljih svih vremena, to verovatno nikad neće biti, ali ne može se poreći broj kvalitetnih igrača koje je iznedrio. Vrh drafta je dao izvanredne talente, ali dalje pozicije ligi su podarile talente i radnike, koji su kroz nekoliko godina napravili razliku.

Neki timovi su birali prema trenutnim potrebama, kao što je Diandre Ejton otišao u Finiks, Kevin Noks u Njujork, Mikal Bridžis u Filu, Majkl Porter Džunior u Denver. Ipak, timovi su najpre birali dugoročne projekte. Odlično su se pokazali Džeren Džekson, Trej Jang, Kolin Sekston, Džejlen Branson, Mičel Robinson i mnogi drugi.

Ipak, najbolje su se pokazali Šej Gildžes Aleksander i Luka Dončić kao ovosezonski kandidati za MVP titulu.

(Telegraf.rs)

Video: Vlade Divac o Jokiću: Ne čudi me što pravi čuda, on je iz Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • portland

    13. mart 2024 | 16:25

    preskočio majkla džordana 1984 uzeo sema bovija

  • da niste preterali

    13. mart 2024 | 15:41

    nije bilo drugih većih grešaka ? ? ?

  • NekoKo

    13. mart 2024 | 19:12

    To samo kod nas može da se na osnovu stare slave ima beskonačan krediti za katastrofalne odluke, poteze i greške. Gotovo niko ne sme ni da zucne od greškama umišljenih faraona a ako se neko nekada i usudi da nešto iskritikuje na bazi činjenica ovi se ljute, prete i ponašaju kao stoka. Pešić i Obradović bukvalno da ugase srpsku košarku svi bi im aplaudirali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA