≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovaj ruski košarkaš je rastao 3.5 centimetara godišnje, pojavom je uterivao strah u kosti i obožavao je Srbe

S. G.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tkačenko je 2015- godine ušao u FIBA Kuću slavnih...

  • 3
Vladimir Tkachenko Tkačenko Foto-kolaž: Utkin / Sputnik / Alexander Makarov / Sputnik /Dmitryi Donskoy / Sputnik /Profimedia

U vreme kada su Sjedinjene Američke Države, Sovjetski Savez i Jugoslavija vodile glavnu reč na svetskoj košarkaškoj sceni, ime Vladimira Tkačenka izgovaralo se sa strahopoštovanjem. Dobri div kako su ga mnogi zvali, ulivao je svojom pojavom "strah u kosti2 gde god bi se pojavio, i na košarkaškom terenu i na ulici. Ipak, on je do danas bio i ostao košarkaš koji je svojim igrama i uspesima pisao stranice istorije i uticao na evropsku i svetsku košarku. 

Na međunarodnoj areni, Tkačenko je prvi put primećen na juniorskom prvenstvu Evrope 1973. kada su Sovjeti zahvaljujući upravo njemu osvojili zlatnu medalju. Već sa 17 godina, 1974. igrao je za prvi tim kijevskog Stroitelja. U to vreme, bio je jedan od najzaslužnijih za treće mesto u šampionatu SSSR-a. Kad ga je trener sovjetske reprezentacije Vladimir Kondrašin pozvao 1973.  imao je samo 19 godina. Tri godine kasnije Tkačenko je igrao na Olimpijadi u Montrealu 1976, a sve ostalo je istorija.

Nesuđeni golman

Tkačenko je rođen u Sočiju 20. septembra 1957. godine, Tkačenko je kao dečak prvo igrao fudbal. Zbog toga što je brzo izrastao bio je golman. Roditelji su mu bili srednje visine, a on je u 13. godini već imao 190 centimetara. Visokog dečaka je uočio košarkaški trener Vladimir Jeljdin i poveo ga pod obruče.

Oni nešto stariji u Srbiji ga pamte po žestokim duelima koje je vodio kao reprezentativac SSSR-a u duelima sa reprezentacijom Jugoslavije. Upravo je on bio i najveća prepreka za zlato u Manili. U finalu su se našle dve ekipe koje su svojim igrama na čitavom šampionatu to i zaslužile, SSSR i Jugoslavija. Igralo se pred 28.000 gledalaca, a kako je meč otišao u produžetak, Tkačenko je dobio petu ličnu grešku i tako našoj reprezentaciji olakšao posao.

O strahu Tkačenkovih rivala dosta je znao i čuvani srpski trener profesor Aleksandar Nikolić.

- Već izlaskom na zagrevanje ulivao je strah u kosti. Kad je igrao, sovjetski reket bio je zabranjena zona. Puno sam vremena proveo i potrošio na detaljno osmišljavanje taktike kako mu se odgovarajuće suprotstaviti, kako ga sprečiti da nas ne masakrira pod obručem. Tkačenko me impresionirao ne samo pojavom. Bio je tehnički sjajan, precizan i učinkovit. Čovek takve visine, a toliko spretan, to nisam nikad videio. Naš Krešo Ćosić ipak je bio drugačiji tip, klasični ol raund košarkaš. A, Tkačenko je bio kralj pod koševima - rekao je Nikolić svojevremeno.

Posebno je zanimljivo, da je na ovim prostorima, Tkačenko igrao protiv Zagreba i Sarajeva. Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Elvir Ovčina komentarišući fotografiju na kojoj je Vladimir Tkačenko u jednom od intervjua je istakao.

- Sećam se kada je igrao protiv Bosne u Skenderiji. Bio je na slobodnom bacanju i sa tribina se čuje: "Hoće li to kiklope?" - napisao je Ovčina.

Vladimir Tkachenko Tkačenko Foto: Yuriy Tutov / Sputnik / Profimedia

Svojevremeno, Tkačenko je pričao i za Novosti, gde je posebno istakao koliko ceni srpske trenere.

- Dušan Ivković je veliki trener. Njemu niko na svetu ne osporava znanje. Zna svoj posao, stvara odličnu atmosferu u ekipi. Ume da motiviše igrače. To je legendarni trener i takvih je malo. Nesporno je da su uspesi jugoslovenske, a zatim i srpske košarke vezani ne samo za veliki broj talenata nego i za odličan rad. I Željko Obradović je veliki trener. Pogledajte mu rezultate. Mi u Rusiji, nažalost, nemamo više trenera kojeg bismo mogli uporediti sa Aleksandrom Gomeljskim. Bio je to čovek sa čeličnom voljom i karakterom.

Sa velikim poštovanjem Tkačenko je govorio o Srbiji i srpskoj i jugoslovenskoj košarci.

- Naravno da se rado setim kad je SSSR bio košarkaška velesila. U vreme dok sam igrao, Amerikanci i Jugosloveni su nam bili glavni rivali. Vi ste decenijama rapidno napredovali i imali zaista vrsne igrače. Sećam se dvoboja sa Krešimirom Ćosićom. Imali ste dobre centre – Žižića, Knega, Jerkova, Radovanovića… ali su vam bili posebno opasni snajper Dragan Kićanović, zatim Mirza Delibašić, plejmejker Zoran Slavnić. Velike nevolje nam je zadavao i Dražen Dalipagić. Zahvaljujući dobrom radu trenera, i kasnije ste napravili odličnu smenu generacija i imali ste zaista blistave košarkaše. Oni su i u Americi dokazali svoju vrednost… - rekao je svojevremeno za Novosti.

Ovako Tkačenko izgleda danas:

U karijeri, ovaj ruski košarkap je 1979. proglašen za najboljeg košarkaša Evrope, dok je mnogo godina kasnije, 2015. izabran u Kuću slavnih FIBA. Zaslužni je majstor sporta SSSR, osvajač dve bronzane medalje na Olimpijskim igrama (1976, 1980), zlatne medalje na Svetskom prvenstvu (1982), trostruki šampion Evrope (1979,1981,1985), sa ekipom CSKA četvorstruki prvak SSSR-a (1983, 1984, 1988, 1990).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nanely

    15. mart 2024 | 19:15

    Izgleda da nas rusi vole vise, nego sto mi volimo sami sebe..

  • beware of organized gangstalking

    15. mart 2024 | 19:31

    pa ko da je fejsal mulić ušao u njega!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA