≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je sve što treba da znate o klubu iz Dubaija koji će igrati ABA ligu naredne sezone

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zdrav projekat koji traje oko deset godina...

  • 0
"Koka-Kola" Arena Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Očekivala se ovakva promena, napravljen je istinski istorijski potez kada je bord ABA lige odlučio da primi klub iz Dubaija i tako prepoznaju projekat i na neki način pomognu svojim organizacijama u radu, pretežno finansijski.

Sada kada je sve dogovoreno možemo pričati o temama kao što su: Ime kluba, hala u kojoj će igrati, treneri i ostalo.

Osnovne informacije

Ono što je za sada poznato, klub će nositi ime grada iz kog dolazi, dakle Dubai. U mlađim kategorijama ABA liga je ugostila Dubai Falkons akademiju, koja je ostvarila respektabilne igre, ali ne i rezultate, što i ne treba da čudi s obzirom na godište dece koja su predstavljala ekipu. Istaklo se nekoliko srpskih igrača, ali o tome u nastavku.

Veliko i prelepo izdanje pod nazivom "Koka-kola" arena krenula je sa izgradnjom 2017. godine, a prvi put je zvanično otvorena u junu 2019. godine, a reč je o multifunkcionalnoj hali. Do sada je služila za brojne manifestacije, kao i sportska dešavanja, a nedavno je i Novak Đoković igrao tamo turnir. Poseduje kapacitet od čak 17.000 mesta i očekuje se da bude jedna od najvećih hala u Evroligi, ukoliko Bord Evrolige izglasa i potvrdi učešće Dubaija u elitnom takmičenju.

Srbi u centru pažnje 

Koliko se ceni srpska košarka pokazuje činjenica da se Srbi pitaju za većinske odluke ovog tima, pa tako imamo čelnike u Dejana Kamenjaševića i Đorđa Đokovića koji su svoj jak uticaj stavili na mesto kako bi tim ušao u konkurenciju.

Na čelu trenera mlađim kategorijama nalazi se Miloš Međedović, a tu su i Marko Lepović, Aleksandar Puletić, Milan Vejinović, ali i Grk Petros Krasopulos.

Poverenje u naše ljude je toliko veliko, da ne treba da čudi ukoliko na mesto glavnog trenera vidimo nekog našeg čoveka, ali ne treba licitirati o tome prerano.

Tu su i fantastični srpski igrači, doduše u njihovoj košarkaškoj akademiji Falkons. Očekuje se da u timu budu Aleksa Vlajić, Marko Tofoski i Lazar Stojković. Mladi Tofoski je bio ubedljivo najbolji igrač Falkonsa, a u isto vreme jedan od najboljih igrača na turniru u ABA ligi za juniore. Prosečno je beležio skoro 17 poena, devet skokova, četiri asistencije i skoro pet ukradenih lopti.Fantastičan je bio i Vlajić, koji je prosečno beležio 20 poena, 14 skokova i prosečan indeks korisnosti 25.7.

"Arapske pare" ili zdrava priča?

Idejni tvorac celog projekta bio je upravo spomenuti Dejan Kamenjašević, koji je pre oko 10 godina okupio ljude od poverenja i sa njima je napravio akademiju, koja je iz godine u godinu rasla i postala ozbiljan konkurent, a ujedno najveća akademija u Dubaiju.

Akademija je, uprkos klubu koji će ući u ABA ligu, i dalje centar celog projekta, što bi trebao da bude dokaz tvrdnje da je sve ovo jedna zdrava priča. Medijima je kružila priča o velikom novcu Dubaija, ali ono što je sigurno, tamo se ne razbacuju novcem i daju sve od sebe da sve bude maksimalno dobro izvedeno, čemu svedoči veliko interesovanje Evrolige i ABA lige.

Rade na razvoju igrača od malih nogu, a ako želimo da poredimo sa nekim našim, domaćim projektom, paralela se može povući sa FMP-om, koji je od kraja 90-ih do 2010. godine radio fantastičan posao u pravljenju mladih igrača i reprezentativaca poput: Teodosića, Raduljice, Aleksandrov, Mačvan, Milojević, Mile Ilić, Vesa Petrović i drugi.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Falcons Academy (@officialfalconsacademy)

(Telegraf.rs)

Video: Kari Pešić otkrio da li preuzima Dubai

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA