≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija ide na Ameriku! Dobili smo grupu sa Drim timom na Olimpijskim igrama

S. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Orlovi će biti u grupi sa Amerikancima, Južnim Sudanom i pobednikom kvalifikacionog turnira u Portoriku

  • 9

Košarkaška reprezentacija Srbije saznala je protivnike u grupi na Olimpijskim igrama u Parizu. Rivali Orlova biće u grupi C, a to su Amerika, Južni Sudan i pobednik kvalifikacionog turnira u Portoriku, a to mogu biti Meksiko, Obala Slonovače, Litvanija, Italija, Portoriko ili Bahrein.

Prve dve ekipe iz grupe će se direktno plasirati u četvrtfinale, dok će mesto u nokaut fazi obezbediti i dve najbolje drugoplasirane ekipe, u zavisnosti od rangiranja trećeplasiranih timova u posebnoj tabeli.

Košarkaški turnir na Olimpuijskim igrama održaće se od 27. jula do 11. avgusta. Grupna faza će se igrati na fudbalskom stadionu Pjer Moro u Lilu koji će za potrebe turnira biti pretvoren u halu i prilagođen za košarku, dok će nokaut faza biti održana u Bersiju od četvrtfinala.

Amerikanci brane titulu koju su osvojili u Tokiju 2021. kada su bili bolji od Francuske u finalu, a bronzu je osvojila Austarlija. I ovoga puta će Amerikanci biti glavni favoriti da osvoje zlatnu medalju, ali Srbija bi ovoga puta mogla da bude ozbiljan kandidat ukoliko bude u punom sastavu sa Nikolom Jokićem u timu.

Tok žreba:

Olimpijske igre Printskrin: Youtube/FIBA - The Basketball Channel

19.38 - Izvučene su grupe za ženski deo žreba

Pariz 2024, olimpijske igre, žreb, košarkašice Printskrin: Youtube/FIBA - The Basketball Channel

Grupa A: Kina, Španija, Srbija, Portoriko

Grupa B: Australija, Kanada, Francuska, Nigerija

Grupa C: SAD, Belgija, Japan, Nemačka

19.30 - Prvo će biti izvlačenje za ženski turnir, pa će izabranice Marine Maljković prve saznati rivale.

19.25: Dok se čeka izvlačenje kuglica, mnogi FIBA ambasadori pričaju o takmičenju i svojim karijerama, a jedan od njih je i legendarni Karmelo Entoni.

Karmelo Entoni Printskrin: Youtube/FIBA - The Basketball Channel

Ko učestvuje na žrebu? 

Poznato je osam od 12 ekipa za muški turnir: Australija, Kanada, Francuska, Nemačka, Japan, Srbija, Južni Sudan i SAD. Ostale četiri selekcije će se plasirati na OI kroz julske kvalifikacije.

Koje reprezentacije priželjkujete u Grupi sa Srbijom na Olimpijskim igrama?

Glasajte

U ženskoj konkurenciji poznato je svih 12 selekcija učesnica: Australija, Belgija, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Japan, Nigerija, Portoriko, Srbija, Španija i SAD.

Sastavi šešira?

U prvom šeširu nalaze se selekcije SAD, pobednik turnira u Španiji (najveći favoriti Španija, Finska, Poljska) i Nemačka. Košarkaši Srbije su smešteni u drugi šešir zajedno sa selekcijama Australije i pobednikom Olimpijskog kvalifikacionog turnira koji će se održati u letonskoj Rigi, a na kojem su najveći favoriti Brazilci, Crnogorci i Letonci.

U trećem su Kanada, Francuska i pobednik turnira u Portoriku (Litvanija, Italija, Portoriko kao najveći favoriti), a u četvrtom su to pobednik turnira u Grčkoj (Slovenija, Grčka, Hrvatska, Dominikanska Republika kao favoriti), Japan i Južni Sudan.

Ekipa SAD-a biće unapred smeštena u Grupu C, dok će domaćin Francuska biti ili u Grupi A ili u Grupi B.

Ko vodi žreb?

Dva košarkaška velikana će voditi žrebove: bivša NBA zvezda Karmelo Entoni iz SAD-a i trostruka šampionka WNBA lige Peni Tejlor iz Australije. Entoni je osvojio zlatnu medalju na Olimpijadi u Pekingu 2008, Londonu 2012. i Riju 2016, kao i bronzu u Atini 2004, dok Tejlor takođe zna šta je potrebno za uspeh na olimpijskoj sceni, budući da je osvojila srebro u Atini 2004. i Pekingu 2008.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    19. mart 2024 | 18:04

    Mi se radovali što igramo finale sa Nemcima na svetskom a oni nas omlatili tako da ne priželjkujem nikoga već kako nam se pasulj namesti .......

  • STOJKE

    19. mart 2024 | 20:04

    Pa ovo je super. To znači da sa Amerima ne možemo igrati pre polufinala ili finala. A u grupi ćemo videti snagu i jednih i drugih.

  • Ivan

    19. mart 2024 | 20:29

    Moracemo da izbacimo ili Italiju ili Litvaniju, verovatno Italiju, jer je trenutno kvalitetnija, a i ne lezi nam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA