Vreme čitanja: oko 4 min.

Da bilo nam je Mega, Mega...

Vreme čitanja: oko 4 min.

Treba odati poštovanje za "klince" za sve ono što su uradili iako sezona još nije ni blizu gotova

  • 3
KK Crvena zvezda - KK Mega, ABA liga Foto: MN Press / Ivica Veselinov

Kada se pogleda sezona ABA lige, moglo bi se reći da je jedna od zanimljivijih u prethodnom periodu. Partizan i Zvezda su u nju ušli sa ogromnim ambicijama, sa velikim budžetima, ali se čini kao da su neke druge ekipe "ukrale slavu". Jedna od tih ekipa je Mega, koja je skinula skalp i jednom i drugom evroligašu.

Već godinama unazad Mega pruža priliku da Srbija, ali i čitav Jadran gledaju neke od najtalentovanijih momaka koje naša zemlja ima da ponudi, ali i mnoge druge zemlje iz regiona, pa i čitave Evrope. Nekako, za to treba odati priznanje poznatom menadžeru Mišku Ražnatoviću, što je u Beogradu oformio pravu fabriku talenata.

Prošlost je pokazala da talenti iz Mege mogu mnogo toga, a najveći primer je upravo Nikola Jokić, koji je krenuo iz ovog "malog" kluba, a postao je najbolji košarkaš na svetu, MVP NBA lige, ali i čovek koji je Denveru doneo šampionski prsten.

Osim njega, tu je još i Nikola Jović koji je već neko vreme u Majamiju, a koji je na Mundobasketu pružio sjajne partije za Srbiju u pohodu do srebra. Onda i Filip Petrušev koji je deo Olimpijakosa u Evroligi, tu su još i Vlatko Čančar, Ivica Zubac, Vasilije Micić, Timoti Luvavu, Goga Bitadze, Karlo Matković... Mnoga imena su prošla kroz ovaj pogon, a čini se kao da ova sezona tek ima štošta da ponudi.

Tačnije, igrači iz ove sezone, koji su i te kako pokazali da će na njih moći da se računa u bliskoj budućnosti, pa ko zna - neki od njih možda već i iduće sezone zaigraju u Evroligi.

KK Mega, Nikola Đurišić Foto: ABA liga - Dragana Stjepanović

Osvajali su nekad Kup, sada u nikad jačoj ABA ligi igraju plejof i dobijaju "evroligaše"

Najveći uspeh ovog kluba u njegovoj istoriji, kada se izuzmu igrači koje je podarila košarkaškom svetu jeste i onaj uspeh iz 2016. godine, koja je bila i najuspešnija u istoriji kluba. Tada je ovaj tim predvođen Radetom Zagorcem, Nikolom Ivanovićem, Nikolom Jankovićem i mnogim drugima došao do pehara u Kupu Radivoja Koraća, ali i do finala ABA lige.

Samo godinu dana pre toga, Nikola Jokić je vodio ovaj tim do finala Kupa, dok su taj uspeh ponovili još tri puta. Međutim, čak i sa ove distance, teško je proceniti koja je generacija ovog kluba najtalentovanija, koja najviše daje i koja će najviše tek da da.

Kada se pogleda ova sezona, moglo bi se reći da i momci koje trenira Marko Barać trenutno imaju potencijal za izuzetno velike stvari, ali, da su trenutno u potčinjenom položaju zbog toga što je jednostavno ABA liga jedna od najjačih u njenoj istoriji.

Bogati evroligaši gospodare, ali, tu su još i Budućnost, Cedevita Olimpija, ali i Zadar.

Zanimljivo, "klinci" iz Mege su uspeli da savladaju i evroligaše, pa čak i Cedevita Olimpiju, te su ušli u plejof, dok bi jedina "mrlja" u ovoj sezoni mogla da bude prerani završetak u Kupu Radivoja Koraća, gde su poraženi od Vojvodine.

Uroš Plavšić, KK Mega Foto: ABA liga - Dragana Stjepanović

Međutim, treba istaći i da su oni tokom zime ostali bez svoj najboljeg igrača - Nikole Topića, koji se vratio u Zvezdu. Ali, nastavili su sa odličnim partijama ostali, te je tako Stefan Miljenović postao prva violina ovog tima i pokazao je da će Srbija i te kako moći da računa na njega u nacionalnom timu u budućnosti.

Osim njega, Uroš Plavšić je sa 25 godina postao kapiten tima i pravi lider na poziciji centra, Andrija Jelavić je pokazao potencijal i svetlu budućnost, a isto rade i Filip Jović i Timotej Malovec. Naravno, od ranije je dobro poznat i Nikola Đurišić, koji bi trebalo da bude iduća "velika stvar" ovog kluba.

Reklo bi se da je tim formiran u potpunosti da svaki igrač odgovara jedan drugome, a da su rezultati i igra samo posledica tog rada koji traje godinama.

Šta bi tek bilo da je Topić još tu?

Jasno je da je Nikola Topić bio najveća uzdanica ekipe, da je od njega sve zavisilo i da je dobio maksimalnu slobodu. Nikola Topić je gospodario parketima u ABA ligi, a praktično je on bio i najzaslužniji zašto je pao Partizan u prvom delu sezone u ABA ligi.

Ipak, on se vratio u Zvezdu koja ga je i pozajmila, a nesreća je htela tako da se on povredi ubrzo po povratku, te je previše o pitanju "šta bi bilo, kad bi bilo...".

Treba i reći da ovaj tim Mege nije zaslužio da se priča o tome ko nije tu, već da se osvrnemo samo na momke koji su u timu. Opet, treba istaći i to da su mnogi igrači na taj način došli do mnogo većeg izražaja i veće šanse da svoj talenat oblikuju.

Nikola Topić KK Mega ABA Superkup Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Protiv Zvezde su se najviše istakli Stefan Miljenović sa 16 poena, kao i Andrija Jelavić koji je imao 13 poena, Uroš Plavšić je postigao 10, Nikola Đurišić dodao devet, dok su Jović i Ilijasolu dali svoj doprinos po sedam poena.

Čitav tim je odigrao besprekorno, vratio se iz minuta i savladao. Nekako, to je ono što je Marko Barać i uspeo da načini sa ekipom. Probudio je zajedništvo i na neki način je pokazao da ne postoji pravi lider, iako bi na papiru to mnogi mogli da budu.

Sezona je daleko od gotove, tim je tek došao do plejofa, pitanje je samo s kog mesta će ući u njega.

Ko zna... Možda je ovo sezona puna čuda, a pravo je pitanje - šta bi za ovu ekipu Mege još i moglo da bude čudo posle sjajnih pobeda.

(Telegraf.rs)

Video: NBA Mega srušila umornu evroligašku Zvezdu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Луцијано

    26. mart 2024 | 11:12

    Raznjatovic je problem sto partizan NEMOZE DA dovede mladog igraca iz mege .partizan od koprivice smailagica trifunovica avramovica NEMOZE VISE DA izvuce treba mu nova krv energija ona postoji kod plavsica djurisica koje je velickovic nahvalio postoji prepreka raznjatovic.evo tri god.zeljko nije iskristalisao nekog mladog a to je vazno pitanje

  • Tudje hocu a za moje nema mesta

    26. mart 2024 | 13:08

    Navikao je Partizan da otima talentovane igrace iz Zapadne Srbije,Cacak,Kraljevo,Uzice i drugi!! I to za sicu,tj.tepsiju bureka!!! Izgleda da Patizanova skola kosarke dugo vremena se kreci??!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA