≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je čudo neviđeno: Zove se skoro isto kao Zek Ledej, a imao je dva nadrealna dabl-dabla na Martovskom ludilu

S. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zek Idi (Zach Edey) iz ekipe Pardju Bojlermejkers zaista dominira u svakom aspektu

  • 0
Zek Idi, Zek Ledej Foto: Dylan Buell / Getty images / Profimedia & Marko Jovanović

Možda je pre Martovskog ludila držan u "zapećku", ali jedan košarkaš je apsolutno svima morao da zapadne za oko svojim partijama nakon odigrane prve dve runde najvećeg koledž turnira u košarci tokom kalendarske godine. Zek Idi (Zach Edey) možda imenom podseća na košarkaša Partizana Zeka Ledeja, a njegove igre su definitivno nešto što je tema američke, ali i svetske javnosti ovih dana.

Trener ekipe Pardjua, za koju nastupa Zek Idi, gospodin Met Pejnter dobio je na konferenciji za medije i pitanje, ali i kritike na račun igre njegovog centra, a nazvao ih je "moronskim". Štaviše, dodao je da takvi novinari ne bi smeli ni da prate košarku.

- Ako neko kaže nešto tako moronski, treba da bude kažnjen time što neće smeti da tvituje naredna tri meseca - rekao je Pejnter na pitanje o tome da li je Zek dominantan samo zbog toga što je visok.

Zek Idi (Zach Edey) Zek Edej Foto: Tanjug / AP

On je u meču prve runde NCAA Martovskog ludila protiv Grembling Stejta ubacio čak 30 poena i uhvatio nadrealan 21 skok (12 defanzivnih i devet ofanzivnih) za 31 minut na terenu. Šutirao je 11/17 za dva poena i 8/14 sa linije za slobodna bacanja, tako da se može reći da je mogao da dođe i do boljeg učinka. Pored toga je podelio i tri blokade.

Ako je na tom meču mogao da se nađe izgovor u tome što je Grembling Stejt bio tek 16. nosilac, onda je susret sa Juta Stejt Edžisima potvrdio da je Zek Idi prava klasa.

Ubacio je 23 poena, dodao je 14 skokova (11 defanzivnih skokova, tri ofanzivna), a ponovo je imao tri blokade i dve ukradene lopte. Podelio je i tri asistencije. Šutirao je 8/11 za dva poena i 7/8 sa linije za slobodna bacanja.

Međutim, ono što je kranje interesantno jeste da se ovaj košarkaš uprkos svim svojom fizičkim predispozicijama, ali i sjajnim igrama u završnici koledž sezone, ne kotira toliko visoko na NBA draftu, koliko biste možda to očekivali.

Naime, Zek Idi je prema predikcijama tek 22. pik u prvoj rundi, a trenutno bi ga prema tome izabrali Njujork Niksi. Ono čega se stručnjaci najviše boje jeste činjenica da li bi NCAA "superstar" mogao da prenese svoju igru u NBA ligu, odnosno da li bi mogao da igra odbranu na istom nivou kao sada.

Pred Zekom Idijem je u petak najveći izazov do sada, pošto će u Sweet 16 fazi nastupiti protiv Gonzage, bivši tim Filipa Petruševa, a aktuelni Pavla Stošića. Videćemo da li će Bojlermejkersi uspeti da nadigraju i Buldoge, te da li će košarkaš interesantnog imena ponovo izdominirati u reketu.

(Telegraf.rs)

Video: Brutalna rampa Đurišića za Hangu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA