Vreme čitanja: oko 2 min.

Amerikanci spremili Drim tm za Pariz: Šalju NBA zvezdu po zlato i žele da sruše Srbiju

S. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Amerikanci se nisu ni kvalifikovali za igre u Tokiju

  • 3
KK Crvena zvezda - KK Panatinaikos Foto: Marko Jovanović

Košarkaški savez Sjedinjenih Američkih Država objavio je spisak igrača za 3x3 tim koji će se takmičiti na Olimpijskim u Parizu 2024. godine, a među njima je bivši NBA igrač Džimer Fredete, kao i Karim Maeddoks, Dilan Trevis i Kanjon Beri - sin NBA člana Kuće slavnih Rika Berija.

Ovo će biti prvi put da Sjedinjene Američke Države šalju muški 3x3 tim na Olimpijske igre posle uvođenja sporta na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, na kojoj se muški tim SAD-a nije kvalifikovao. Međutim, ovog puta, kako muški tako i ženski tia su se kvalifikovali još u novembru 2023. godine na osnovu FIBA-ine svetske rang liste u 3x3 (oboje su drugi na međunarodnom nivou). Ženski 3x3 tim osvojio je zlato na u Tokiju, a muški će ovog leta pokušati da krene njihovim stopama.

- Veoma smo uzbuđeni i ponosni što objavljujemo prvi nacionalni tim SAD-a u 3x3 košarci koji će se takmičiti na Olimpijadi - rekao je direktor 3x3 tima USA Basketball-a Džej Demings u saopštenju za medije i dodao:

- Odabrani igrači imaju impresivne rezultate u takmičenju za SAD i bili su izvanredni predstavnici naše zemlje. Zahvaljujemo svim sportistima koji su prisustvovali trening kampu kako bi se takmičili za mesto u timu.

Kvartet igrača koji je izabran predstavljao je Sjedinjene Američke Države kao "Tim Majami" tokom FIBA svetskog tura u 3x3 košarci za muškarce 2023. godine, gde su završili sezonu na petom mestu u ukupnom poretku svih takmičenja, sa dva prva mesta, kao i sa dva druga mesta. Kada je u novembru objavljeno da se SAD kvalifikovao za muško takmičenje, Fredete je govorio o postignuću.

- Dolazak na Olimpijske igre, to je bio cilj za nas.  To mnogo znači. Mogućnost da predstavljamo našu zemlju na Olimpijadi bio bi neverovatan doživljaj. Imali smo sreće da predstavljamo našu zemlju nekoliko puta, ali Olimpijada je potpuno drugačiji nivo.

Fredet je bio deseti pik na NBA draftu 2011. godine, proveo je šest sezona u NBA ligi i odigrao 241 utakmicu, uglavnom za Kingse i Pelikanse.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA