Vreme čitanja: oko 2 min.

Zlatna generacija Zvezde na godišnjicu osvajanja najvećeg trofeja nagrađena plaketama: Organizovana i aukcija

S. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crveno-beli su 2. aprila 1974. godine u Udinama osvojili svoj prvi i za sada jedini trofej u evropskim takmičenjima

  • 2
KK Crvena zvezda Fozo: MN Press / Marko Metlaš

KK Crvena zvezda je davne 1974. godine ispisala svoje ime zlatnim slovima u istoriji evropske košarke!

Crveno-beli su 2. aprila 1974. godine u Udinama osvojili svoj prvi i za sada jedini trofej u evropskim takmičenjima, i to trijumfom nad čehoslovačkom ekipom Spartak Zbrojovka iz Brna rezultatom 86:75. Bio je to i prvi trofej nekog srpskog košarkaškog kluba u evropskim takmičenjima!

Sudbina je htela da crveno-beli igraju poslednju evroligašku utakmicu ove sezone svega dva dana nakon godišnjice, te je po svoj prilici bilo da se tokom susreta sa Olimpijakosom pozdrave junaci crveno-belih, koji su obradovali ne samo sve Zvezdaše te davne 1974. godine, već i celu naciju.

KK Crvena zvezda potrudio se da se svečarska atmosfera oseti pre početka same utakmice i oko Beogradske Arene. Na platou Beogradske Arene nalazila se postavka, gde su navijači mogli bliže da se upoznaju sa svim detaljima iz sezone 1973/74, kako je tekao put do prve Zvezdine evropske titule, ali i da uživo vide repliku trofeja osvojenog pre punih 50 godina!

Neki od aktera te utakmice i legendarni igrači iz davne 1974. godine prisustvovali su utakmici između Crvene zvezde i Olimpijakosa, koju su prvotimci crveno-belih igrali u posebnoj garnituri dresova dizajniranoj specijalno za ovaj događaj, a koja na sebi ima zlatni bedž koji je podsetnik na ovaj za sve Zvezdaše veliki događaj. Ti dresovi od 19 časova našli su se na humanitarnoj aukciji o kojoj sve detaljno možete pročitati ovde.

Tokom pauze između poluvremena, akterima velikog finala koji su ispisali istoriju kako KK Crvena zvezda, tako i srpske i evropske košarke uručene su posebne pozlaćene plakete, kao i dresovi sa njihovim brojevima i prezimenima koji su identični onima u kojima je tadašnji Zvezdin prvi tim igrao utakmicu protiv Olimpijakosa.

Pozlaćene plakete Slavniću, Vučiniću, Rakočeviću, Lazareviću, Pešiću, Žugiću i Latifiću uručio je predsednik kluba sa Malog Kalemegdana Nebojša Čović, posebno izrađene dresove za zlatnim bedžom predsednik UO Željko Drčelić, a posebne zastavice i značke direktor kluba Nemanja Vasiljević.

Opravdano odsutni bili su Kapičić, Simonović, Sarjanović, Jovašević, ali će i njima naknadno biti uručene plakete i dresovi.

Kao što i priliči takvom trenutku, usledilo je i zajedničko slikanje svih prisutnih aktera te utakmice koja ostaje za dugo sećanje i ponos svih Zvezdaša, a oni u hali nagradili su prisutne igrače skandiranjem i ovacijama.

KK Crvena zvezda: Rakočević, Lazarević, Sarjanović 4, Pešić, Živković 8, Jovašević, Kapičić 23, Simonović 19, Vučinić 12, Latifić, Žugić, Slavnić 20.

KK Crvena zvezda Beograd – KK Zbrojovka 86:75

(Telegraf.rs)

Video: Teodosić odgovorio na pitanje da li će igrati u Zvezdi naredne sezone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA