≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otac igrao u Zvezdi, hteli ga Partizan i Pešić: Sa 25 godina se povukao i kao trener ide po NCAA titulu

S. G.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvi srpski trener u NCAA finalu

  • 2
Saša Stefanović Foto: Profimedia/Zach Bolinger/Icon Sportswire/Newscom

Martovsko ludilo se nastavlja. Košarkaši Univerziteta Perdju plasirali su se u veliko finale pošto su u plufinalnom duelu pobedili NC Stejt 63:50. U trenersom timu Perdjua je i Saša Stefanović koji bi mogao da postane i prvi Srbin sa titulom u NCAA. 

Srpsko-američki košarkaš Aleksandar Saša Stefanović ima samo 25 godina i karijeru za ponos. I pored toga što su mu mnogi predviđali blistavu košarkašku karijeru u Americi i Evropi, kao i dres reprezentacije Srbije, odlučio se za šokantan potez koji se ispostavio kao pravi.

Naime, posle karijere na Perdju Univerzitetu sa kojim je osvojio titulu, igrao je za Kolos, jednu sezonu je odigrao u Megi, a onda je na iznenađenje mnogih odlučio da se povuče iz košarke. Stefanović se prihvatio funkcije direktora zaduženog za trenere na svom Univerzitetu i već u prvoj sezoni poveo je svoj tim ka novoj tituli, kao deo trenerskog stručnog štaba.

Naime, Perdju je savladao NC Stejt 63:50 i plasirao se u veliko finale. Ova impresivna pobeda Perdjua osigurava im mesto u finalu nacionalnog prvenstva koje se igra u ponedeljak, dok je istovremeno prekinula fantastičan martovski niz ekipe NC State-a. Kada je o najefikasnijim pojedinima na meču reč, Zek Edej ponovo je bio najefikasniji i poveo je svoj tim ka finalu sa 20 poena i 12 skokova. U poraženom timu, Di Džej Horn je postigao 20 poenauz 6 skokova.

Vukovi su uspeli da upišu čak devet uzastopnih pobeda u eliminacionom delu ACC i NCAA, što ih je dovelo do mesta na Final Four-u. Međutim, ovog puta, Perdju se pokazao kao previše kvalitetan protivnik za ekipu NC State-a, koja je morala da se zadovolji mestom među prva četiri tima.

Zanimljivo, ovim trijumfom Perdju je ostvario je istorijski uspeh i posle 44 godine pauze našao se ponovo na Final Fouru. Rezultat iz 1969. godine, kada ih je Duke porazio u finalu, je izjednačen. Logično, ukoliko upišu dve pobede, osvojiće titulu nacionalnog šampiona, prvi put ikada.

Saša Stefanović Foto: Profimedia/Michael Allio/Icon Sportswire/Newscom

Sportska porodica - Srbija u srcu

Inače, Stefanovićev poslednji klub je bila Mega, mada ga javnost najviše pamti po tome što je igrao za Univerzitet Perdju i što su Aleksandar Đorđević i Svetislav Pešić išli u SAD zbog njega u nameri da ga pozovu da igra reprezentaciju Srbije.

Ljubav prema Srbiji i srpskoj košarci Saši je ulio otac Ljubiša, prvi Srbin rođen u Americi koji je kao student Ilonoj Stejta, posle dva uzastopna plasmana u drugu rundu Martovskog ludila, što je tada bila senzacija, izabran na NBA draftu, 1985. godine, kao četvrti pik pete runde. Ljubiša je igrao u Crvenoj zvezdi, a onda i u Francuskoj, Švajcarkskoj, Italiji.

Ranko Žeravica ga je prilikom američke turneje gledao u dresu univerziteta. Poslao mu je pismo sa željom da se sledećeg leta upoznaju- Tako je Ljubiša Stefanović 1983. godine postao prvi Jugosloven bez dana treninga, niti odigrane utakmice u ligi bivše Jugoslavije, a da se našao u nacionalnom timu. Delio je tada svlačionicu sa legendarnim Draženom Petrovićem i ostalim asovima tog vremena, zlatne generacije jugoslovenske košarke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    7. april 2024 | 07:47

    Otac mu rodjen u americi i sina takodje rodjenog tamo je naucio da voli Srbiju.E to su pravi Srbi,svaka cast 👍

  • perdue

    7. april 2024 | 06:49

    prdu nije perdju, so you know

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA