≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pričalo se da je bolji od Džordana: Izabrao ga Boston, dobio ugovor života, a sutradan je bio mrtav

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tragičan sudbina Lena Bajasa neizbrisiv je gubitak za košarku, zbog kojeg nismo videli najveće rivalstvo u istoriji sporta

  • 2
Len Bajas i Majkl Džordan Foto: J. Pat Carter / Baltimore Sun / Zuma Press, VINCENT LAFORET / AFP / Profimedia

Bio je brz, eksplozivan, imao je neverovatan odraz, jedan od najlepših skok šuteva i nestvarne fizičke predispozicije. Imao je takav odraz da je zakucavao preko rivala kao preko dečice. Kada je bio raspoložen, nije bilo odbrane koja je mogla da ga zaustavi. Bio je to Len Bajas, nesuđeni rival Majkla Džordana.

Neverovatno je bio posvećen i veliki radnik, svakodnevno je trenirao više od drugih i konstantno je napredovao, da je u poslednjoj godini koledž košarke prosečno beležio 23, 2 poena uz 7 skokova.

A onda, u momentima kada je bio na vrhuncu, izabran za drugog pika NBA drafta, potpisao najveći ugovor u životu, njegov život se iznenada ugasio.

Dan nakon što je postao drugi pik i potpisao u to doba ve to želeo da proslavi sa svojim najbližim drugovima iz kraja. Ispostavilo se da mu je to bila smrtna presuda, i poslednja žurka u životu - ujutru je bio mrtav zbog predoziranja kokainom.

Po mnogima, bio je najbolji košarkaš ikada koga su videli u tim godinama. I to govore čak i ljudi koji su igrali sa Majklom Džordanom, sasvim sigurno najboljim košarkašem svih vremena.

Verovatno i najveći trener američke koledž košarke, bivši selektor reprezentacije Amerike - Majk Križevski, rekao je da za vreme dok je trenirao ACC i Djuk video dva košarkaša koja je posebno izdvojio kao kompletne - Majkla Džordana i Lena Bajasa.

Michael Jordan, Majkl Džordan Foto: Tanjug/AP

Da li bi Džordan bio ono što je postao da nije bilo jedne od najvećih tragedija za svet košarke, ostaće večna misterija.

Život Lena Bajasa iznenada se ugasio 19. juna, kada je imao samo 22 godine. Samo dva dana pre toga izabran je na NBA draftu od strane Boston Seltiksa kao drugi pik i apsolutno najveća zvezda u najavi.

Košarka je izgubila nešto neverovatno! Rivalstvo kakvo u ovom sportu nije viđeno. Trebalo je da Džordan i Bajas budu ono što su u fudbalu Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo, ili ono što su za tenis Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer.

Kada je iznenada Len Bajas preminuo, ostala je praznina koja nikada nije popunjena. Džordan je ostao bez glavnog konkurenta, koji bi ga možda naterao da bude još bolji, a košarka bez verovatno najvećeg rivalstva u istoriji.

Bajas je rođen 18. novembra 1963. godine. Isto je godište kao i Majkl Džordan. Zanimljivo je i da su igrali jedan protiv drugog tokom koledž košarke. Nažalost, tako nešto nismo videli u NBA ligi zbog prerane smrti Bajasa.

Bio je najbolji košarkaš ikada koji je igrao za Merilend, dva puta uzastopnoje bio najbolji koledž košarkaš, 1985. i 1986. godine, a bio je i najbolji koledž sportista čitave Amerike 1986. godine.

Len Bajas Foto: J. Pat Carter / Baltimore Sun / Zuma Press / Profimedia

Bilo je neverovatno šta je radio poslednje godine na koledžu, kako se igrao sa rivalima, a u njegovom kraju svi koji su igrali basket ispred zgrade su zbog toga kao klinci birali da budu Len Bajas, a ne Majl Džordan, koji je već počeo da dominira u NBA ligi.

Zanimljiva priča otkrivena je u dokumentarcu o Lenu Bajasu, kada je bivša NBA zvezda Horas Grent, kada ga je Trejsi Mekgrejdi pitao šta zna od Lenu Bajasu, ovaj odgovorio "To je najopasniji momak ikada u košarci". Usledio je odgovor Mekgrejdija "Ali ti si igrao sa Džordanom?" Ipak, Horas Grent je ostao pri svom. "Kao što sam rekao, najopasniji momak ikada koga sam video u košarci".

Doživeo infarkt zbog kokaina na žurci sa svojim prijateljima i saigračima

Kada je trebalo da svoje umeće prenese na najveću pozornicu, dogodila se tragedija koja je američku košarku zavila u crno.

Nakon što je od strane Bostona izabran za drugog pika na draftu i odmah potom dobio i milionski ugovor sa Ribokom, kojim je obezbedio čitavu svoju familiju, posle povratka u rodni Merilend iz Bostona, napravio je žurku za svoje najbliže prijatelje.

Tu se Bajas previše opustio, na žurci je bilo kokaina, koji je i Bajas konzumirao to veče između 03. i 06 ujutru. Oko 06.30 njegov najbolji prijatelj pozvao je hitnu pomoć, pošto je Bajas kolabirao iznenada tokom razgovora. Bio je u nesvesti i nije disao. Hitna pomoć je pokušala reanimaciju, ali bez uspeha. Bajas je u 8.55 zvanično proglašen mrtvim zbog srčanog udara izazvanog kokainom.

Usledio je šok, neverica, muk... Čitav Merilend je bio u žalosti. Iznenada su izgubili svog heroja. Svi su želeli da je ovo bio samo loš san iz koga treba da se probude.

Njegov najbolji drug Brajan Trebl, koji je to kobno veče doneo kokain, osuđen je na 10 godina i mesec dana zatvora.

Na njegovoj komemoraciji bilo je više od 11.000 ljudi, a Boston je njegov nikad korišćeni dres sa brojem 30 poklonio njegovoj majci Lonis.

Iako nije ostavio u košarci trag kakav su svi želeli i kakav mu se predviđao, Bajas je i posle ove tragedije uticao da se situacija u američkom sportu poboljša, pa je tako donet novi zakon, takozvani "Bajasov zakon", koji je potpisao predsednik Ronald Regan, po kojem su pooštrene kazne za posedovanje droge u Americi od 20 godina zatvora, pa do čak doživotne robije za najteže kazne poput distribucije droge koja je izazvala smrt ili teške povrede određene osobe.

(Telegraf.rs)

Video: Zavirite u jahtu Majka Džordana koja "pršti" od luksuza: Hotel na moru od skoro 80 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Косингас

    9. april 2024 | 17:26

    Лен Бајас није изабран као први, већ као други пик 1986. године. Први пик био је центар Бред Доерти.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA