Vreme čitanja: oko 2 min.

Ogroman uspeh srpskog košarkaškog kluba iz Švedske! Pre tri sezone bili u "beton" ligi, sada mogu u prvi rang

S. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sloga iz Upsale se sinoć plasirala u polufinale Superetana (Druge lige Švedske u košarci)

  • 0
KK Sloga Upsala Foto: Sloga Upsala / Youtube / Printscreen

Srpska dijaspora u Švedskoj jedna je od najvećih u čitavoj Evropi. Kada se sve ukombinuje sa ljubavlju koju velika većina stanovnika naše zemlje gaji prema košarci, dobija se srpski košarkaški klub iz Zemlje vikinga. Sloga iz Upsale, nadomak Stokholma, prošla je trnovit put od "beton" lige sve do šanse da se ubrzo nađe među najjačim timovima u ovoj državi.

Pre tačno četiri godine, Sloga je bila deo četvrte lige Švedske. Sudbina je htela da se posle sezone koja je prekinuta zbog koronavirusa oni presele u jedan rang više, pa su od 2020. godine bili deo treće lige. Potom su se pomerili još jedan korak napred, ka Superetanu, a sada...

Nakon što su zauzeli šesto mesto ove sezone u ligaškom delu takmičenja i plasirali se u plej-of, tamo su se ukrstili sa ekipom Hudingea, koju su u svakom smislu te reči "rasturili" u četvrtfinalu.

Princip takmičenja je takav da se igra na bazi sabiranja poena iz dve utakmice i da dalje ide tim koji zbirno postigne više u dva duela. Na domaćem terenu, Sloga iz Upsale je savladala Hudigne sa +25 (88:63) i već tada je bilo jasno da će u polufinale. A onda je juče u gostima dokrajčila ovaj tim trijumfom od neverovatnih 74:109.

U polufinalu će se Sloga sastati sa AIK-om iz Solne, koji je tek posle preokreta na domaćem terenu protiv ekipe Tureberga (prvi meč izgubili sa 72:81, a drugi dobili sa 87:70). Ono što je interesantno jeste da je srpski tim iz Upsale dva puta uspeo da dobije AIK u ligaškom delu (63:54 i 102:82), tako da gaji velike šanse za finale.

Što se samog tima iz Upsale tiče, on je izrastao iz Kulturnog udruženja sada već pre tačno deset godina, 2014. Na mesto predsednika tada je zaseo specijalizant ortopedije, Andrej Bajić, koji je zajedno sa bratom Borisom počeo da sanja da će se tim dograbiti najboljih u jednom momentu i izgleda da mu se taj san konačno ostvaruje.

Upsala je inače grad malo severnije od Stokholma, gotovo tačno iznad glavnog aerodroma "Arlanda", a sa centrom prestonice povezuju ga direktne gradske linije voza. Reč je o jako mirnom, studentskom gradu, gde uči i dosta studenata na razmeni iz naše zemlje preko raznih programa.

Videćemo da li će u Upsali vrlo brzo proslaviti i ulazak srpskog tima u Prvu košarkašku ligu Švedske.

(Telegraf.rs)

Video: Legenda o Radničkom sa Crvenog krsta, da se ne zaboravi: O Ranku, Pivi, Dudi, Žućku, Popoviću...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA