Vreme čitanja: oko 6 min.

Za uspeh je važno samo zvati se Nikola i igrati za Megu

Vreme čitanja: oko 6 min.

Nastavlja se neverovatan niz za ekipu koja je godinama unazad izrodila toliko talenata koji su na kraju završili među zvezdama

  • 1
Nikola, Mega Foto: ABA liga / Dragana Stjepanović, MN Press / N. Paraušić, ABA liga / SC Derby

"Bilo nam je Mega, Mega" odjekivalo je juče dvoranom "Ranko Žeravica" nakon istorijske pobede kluba koji sa klupe predvodi Marko Barać protiv Cedevita Olimpije u četvrtfinalnoj seriji ABA lige. Sa 119 postignutih poena, najmlađi tim takmičenja "oduvao" je Zmajeve iz Ljubljane i nastavio da piše najlepšu moguću priču ove sezone na Jadranu.

Nekako sve ovo podseća na onu sezonu kada je Mega igrala veliko finale ABA lige. Deluje kao da je šokantan poraz od Vojvodine u četvrtfinalu Kupa Radivoja Koraća kada su Luka Ašćerić i Petar Rakićević vodili Lale do "stotke" protiv Ružičastih bio dovoljan poziv za Baraćeve izabranike da se trgnu i krenu u seriju pobeda koja i dalje traje.

A to će reći da Mega, baš na današnji dan, nije izgubila tačno dva meseca. U tom periodu, izabranici Marka Baraća uspeli su da vežu čak sedam pobeda, a rivali su bili sve samo ne jednostavni. Pred sjajnim Meginim momcima padali su redom Krka, Cibona, Studentski centar, Crvena zvezda, Split, Igokea i sada Cedevita Olimpija.

Baš na tom jučerašnjem okršaju protiv Cedevita Olimpije, mladi Nikola Đurišić izjednačio je svoj rekord karijere, koji je prethodno postavio na utakmici protiv Splita samo pola meseca ranije. Sa 31 ubačenim poenom uz pet skokova i sedam asistencija, pokazao je da je stasao za velika dela uprkos malo sporijem početku takmičarske godine.

On je sinoć iz igre šutirao 8/11 za dva poena, 3/5 za tri poena, dok je sa linije za slobodna bacanja imao 6/7. I njegova igra delovala je kao neka vrsta poezije.

A sve nas to vraća na jednu zaista neverovatnu stvar - da li je zaista moguće da je činjenica da ako se zovete Nikola i ako ste u jednom delu svoje karijere nastupali u Megi to recept za uspeh? Kako godine prolaze, to se sve više čini kao pravilo, a ne izuzetak.

Nikola Đurišić Foto: ABA liga / Dragana Stjepanović

Đurišić "predodređen" za uspeh

Nikola Đurišić bio bi samo još jedan u nizu košarkaša iz Mege sa ovim imenom koji su napravili proboj ka evropskoj i svetskoj sceni počevši iz "fabrike talenata", kako sada brojni Evropljani zovu beogradski klub.

Ono što treba dodati jeste da je Đurišić jednostavno predodređen za uspeh. I sam dolazi iz sportske porodice, majka Vesna Čitaković-Đurišić bila je legendarni kapiten naše ženske odbojkaške reprezentacije, a sada je podpredsednica Odbojkaškog saveza Srbije i predsednica Odbojkaškog kluba "Jedinstvo" iz Užica. Sa druge strane, njegov otac Duško je bio poznati fudbaler.

Baš zato, sportski geni koje Đurišić poseduje nekako obećavaju da će i ovaj momak biti okosnica naše košarkaške selekcije u godinama koje dolaze. I njemu se predviđa veliki uspeh, a pitanje je samo kojim će se putem opredeliti da ide - da li evropskim ili će pak i sam završiti u NBA ligi.

Zaključićemo da je Nikola podigao svoj prosek na fenomenalnih 15 poena po meču u ABA ligi ove sezone uz 2,8 skokova i 3,5 asistencija. Doprinosi sa oko 14,5 indeksnih poena po utakmici, a ova partija juče u tom smislu mu je bila i najbolja, jer je ubacio čak 38 poena.

Nikola Đurišić Foto: ABA liga / Dragana Stjepanović

Topić, Jović, Jokić... Sve miriše na još jedan pravi "bum"

Ne treba ni trošiti reči o Nikoli Jokiću, za kojeg je sve već uveliko poznato. Poznati agent Miško Ražnatović uspeo je da ga pronađe preko novina, dovede ga u Megu i sve ostalo nakon toga je istorija. Nekada pravi "bucko" sada je dvostruki (a uskoro nadamo se i trostruki) MVP NBA lige, a trenutno je i aktuelni šampion ovog takmičenja sa Denver Nagetsima.

Trener Dejan Milojević, koji nažalost više nije sa nama, napravio je od Jokića pravu zver pod obručima, pa Jokić sada kao da ima oči i na drugoj strani glave. Njegove asistencije i potezi malo koga mogu da ostave ravnodušnim. Od njega će se "plašiti" i drim-tim Sjedinjenih Američkih Država na predstojećim Olimpijskim igrama, a svi se nadamo da će momak sa severa Bačke svima u Parizu pokazati svoj "Sombor Shuffle" i povesti Orlove ka medalji na najvećoj svetskoj smotri.

Ali vratimo se na te Jokićeve godine u Megi, koja ga je nekako i dovela u pravi red. Nikola je baš tu naučio šta znači disciplina, pa je od momka koji voli da popije "koka-kolu" i pojede pljeskavicu posle utakmice došao do mesta najboljeg centra NBA lige. U Americi i dalje ne mogu da shvate kako, ali očigledno da su u ružičastom klubu u svakom momentu znali šta rade.

Nikola Jokić Foto MN Press

I ne samo sa njim, već i sa mladim Nikolom Jovićem. Ovaj momak za kojeg se takođe nadamo da će u godinama pred nama da preuzme lidersku ulogu u reprezentaciji Srbije, a već i jeste na Svetskom prvenstvu u Manili gde je sa Orlovima došao do srebra, takođe je ponikao u Megi i prošao je sve selekcije, pritom srušivši brojne rekorde.

Njegove suze posle finala na Filipinima pokazale su da je on već veliki šampion. Želeo je Nikola da uzme najsjajnije odličje sa našom selekcijom već u svom prvom nastupu na Mundobasketu, ali su Nemci ipak bili jači. Ipak, ne sumnjamo nimalo da će Jović imati još šansi da dođe do svetskog zlata u nastavku karijere.

Baš kao što je trener Erik Spolstra i obećao na tom Svetskom prvenstvu za srpske novinare, Jović je ove godine dobio i veću šansu u Majamiju. Najbolje partije je prikazao baš sada pred kraj ligaškog dela sezone, odnosno pred početak plej-ina. Bilo je turbulencija na samom startu, ali je sada to miran i udoban let za Nikolu na Floridi. U Megi je bilo tako kroz čitav njegov boravak...

Nikola Jović Foto: MN Press

I za kraj, tu je i Nikola Topić. Dečak o kojem se već piše, a o kojem će se tek pričati. Njegova polusezona u Megi bila je dovoljna da napreduje toliko na lestvici za NBA draft da bi uskoro morao da uđe i u istoriju kao najbolji "pik" iz Srbije ikada.

Trenutno svi vodeći sportski sajtovi stavljaju Topića među prvih deset na Draftu i nekako je samo pitanje u kojoj će od ekipa na kraju i završiti. Interesantno je da je on trenutno jedan od tri Evropljanina koji su izazvali najveću "pometnju" pred veliki izbor NBA timova zajedno sa Zakarijem Rizašerom i Aleksandrom Sarom.

Nikola Topić KK Mega ABA Superkup Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Nikola je baš juče odlučio da izađe na NBA draft, a i sam je bio deo ove najlepše Megine priče ove sezone. Prosečno je u dresu ovog tima stao na 18,6 poena po utakmici uz 3,7 skokova i 6,9 asistencija. Njegov indeks od 20,5 poena bio je dovoljan da na kraju završi u idealnoj petorci ABA lige i da dobije nagradu za "Zvezdu u usponu".

I na kraju krajeva, sada se postavlja pitanje - ima li to Mega nekog novog Nikolu u svojim mlađim kategorijama koji će nas iznenaditi u godinama koje dolaze? Verujemo da je samo trenutak kada će on "izbiti" na površinu.

(Telegraf.rs)

Video: Luka Mitrović o meču sa Studentskim centrom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA