Vreme čitanja: oko 4 min.

Od sastava Amera se svi plaše, ali evo kako bi izgledao "Drim tim" Srbije za Olimpijske igre

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ekipa izgleda surovo dobro...

  • 23
Kosarkaska reprezentacija Srbije Srbija Argentina, kosarka Foto: FIBA

Sprema se teren za Olimpijske igre u Parizu, a kako vreme odmiče sve je više kvalitetnih reprezentacija koje mogu da konkurišu za zlatnu medalju. Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država objavila je spisak sa 11 imena što je uteralo strah u kosti mnogih košarkaških fanatika širom sveta, ali treba uzeti u obzir kvalitete brojnih drugih nacionalnih timova.

Kako je ranije javljeno, Ameri bi u svom sastavu za naredni veliki turnir trebali da imaju sledeće igrače: Stef Kari, Tajris Halibarton, Džru Holidej, Entoni Edvards, Devin Buker, Kevin Durent, Džejson Tejtum, Lebron Džejms, Entoni Dejvis, Bam Adebajo i Džoel Embid, dok je ostalo i jedno upražnjeno mesto.

Međutim, nisu samo oni uzuzetno moćni na svim pozicijama, postoji još nekoliko nacionalnih timova koji bi u najboljem sastavu mogli izgledati veoma moćno, skoro nepobedivo. Selekcija Kanade bi u slučaju igranja Džamala Mareja bila veoma ozbiljan kandidat za bilo koju medalju, Francuska u slučaju učestvovanja svih igrača bi mogla konkurisati, tu je i Nemačka koje je šampion sveta.

Naša košarka ima sadašnjost i budućnost!

Srpska košarka je oduvek bila prepoznatljiva po talentu, snalažljivosti i inteligenciji svojih košarkaša, koji su upravo tim kvalitetima, kao i razvijenim timskim duhom, uspevali da beleže najbolje rezultate. Teško je porediti generacije, prilično nezahvalno i nefer prema momcima koji danas nose dres, kao i prema onima koji su nekada osvojili sve što se moglo osvojiti, ali ova generacija ima šta da ponudi.

Srbija je na gotovo svakoj poziciji veoma dobro popunjena i ima igrače koji su pogotovo ove sezone pokazali da pripadaju samom vrhu svetske košarke. Neki od njih igraju sezone života, a neki grade svoj put među najboljima, dok Jokić uspeva da zadrži status najboljeg.

Pored NBA Srba tu je i veliki broj mladih momaka koji imaju neizmernu želju za dokazivanjem, a za selektora imaju Svetislava Pešića koji je poznat kao neko ko ima izvanrednu moć da mladog igrača integriše u svoj sistem kroz pripreme reprezentacije.

Srpski "Drim tim"?

Iako niko na svetu nema dubinu sastava kao što ima reprezentacija SAD, Srbija na svakoj poziciji ima šta da ponudi. Ako krenemo da pravimo sastav od 12 igrača možemo dobiti veoma kvalitetnu ekipu.

  • Plejmejkeri: Vasilije Micić, Stefan Jović 

Vasa se do sada više puta pokazao u Evroligi kao jedan od najboljih na svojoj poziciji, ali sada je dostigao novi nivo, kada je pokazao da bez većeg problema može da nastupa u NBA i beleži odlične brojke za ulogu i minute koje dobija. Stefan Jović možda ne igra najbolju klubsku košarku, ali kada obuče reprezentativni dres bude jedan od najkorisnijih igrača u timu, što se može ponoviti i ovog leta.

  • Bekovi: Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Aleksa Avramović

Na poziciji beka je već godinama situacija rešena kada pričamo o mestu startera. Bogdan Bogdanović je apsolutni lider tima i Srbija najbolje igra kada je on tu. Ove godine beleži najbolje brojke u karijeri i pokazao je Atlanti u više navrata koliko je važan deo ekipe. Gudurić nije u formi života, ali donosi specifičan talenat koji vredi imati kada ekipa ostane bez ideje ili kvalitetnog šutera. Tu je i Aleksa koji bi mogao da popuni dve pozicije, beka i plejmejkera, ali primarno ulogom može da bude korišćen kao defanzivni "specijalac".

  • Krila: Nikola Kalinić, Vanja Marinković
  • Krilni centri:  Nikola Jović, Filip Petrušev, Aleksej Pokuševski

Pozicija krila i krilnog centra deluje veoma optimistično ako razgovaramo o budućnosti naše reprezentacije. Mesto startera je uzeo Nikola Jović, koga kako vreme prolazi sve više cene u NBA ligi, a pokazao se i na prethodnom Mundobasketu. Tu je i iskusni Nikola Kalinić, koji kao i Jović može da popunjava dve pozicije, krila i krilnog centra. Do sada nismo imali prilike da vidimo Pokuševskog u dresu Srbije, ali sigurno da bi mogao da donese određene kvalitete. Igrač tih dimenzija i te raznovrsnosti nesumnjivo može dati puno timu. Vanja Marinković je svoj kvalitet dokazao prethodne godine a igra vrhunsku košarku ove sezone, kao jedan od ključnih šutera Baskonije, što bi mogao da prenese i u nacionalni tim. Tu je i Petrušev koji možda neće biti udarna igla ekipe, ali kao jedan izvanredan atleta i veoma tehnički potkovan igrač može da doprinese na mnogo načina.

  • Centri: Nikola Jokić, Nikola Milutinov

I tu su još ostali igrači na poziciji centra, a deluje da boljeg izbora od ove dvojice nema - Jokić i Milutinov. Nikola je bez premca najbolji košarkaš na svetu i bez ikakve sumnje će biti lider ovog tima, pa ako se stvari postave kako njemu odgovaraju, može biti veoma koristan i doneti puno dobrih stvari na terenu. Milutinov donosi nešto potpuno drugačije, izvanredan defanzivac, skakač i odličan pik igrač, koji može promeniti fizionomiju tima kada je u petorci.

Na kraju tu treba napomenuti i neke igrače koji bi u narednim godinama mogli da zamene neke trenutne nosice. Nikola Topić je prvi na tom spisku, očekuje se da postane lider nacionalog tima vrlo brzo, tu su i Nikola Đurišić, Alen Smailagić, ali i neki malo stariji igrači koji bi mogli da konkurišu kao Uroš Plavšić, Luka Mitrović, Dejan Davidovac i drugih.

(Telegraf.rs)

Video: Kari Pešić otkrio da li preuzima Dubai

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    17. april 2024 | 09:58

    Kalinic ? Po kom kljucu? Gde su vam lucic i Dobric? Pokusevski nije reprezentativnog formata,sta bi on igrao sa 80 kg? Smailagic mnogo potrebniji za epizodne uloge! Koja je uloga Gudurica, vise smisla ima voditi B.lazica za epizodne defanzivne role ili Topica da se navikava ,nego da Guduric pro forme suterski menja Bogdana.Na silu uzima suteve koje masi ili gubi lopte posto je prespor.Statistika Gudurica u reprezentaciji je minus hiljadu!

  • Чичарито

    17. april 2024 | 10:33

    У животу су неке ствари сигурне... једна од њих је да ће Гудурић играти плеја😂.

  • Tihi

    17. april 2024 | 09:20

    Sta se lozite, Jokic ne igra shvatite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA