≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Embidovo pokazao svoje pravo lice: Dao reč Emanuelu Makronu da će igrati za Francusku, pa prekršio obećanje

S. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skandalozno saznanje francuskog portala, procurilo pismo kamerunskog centra predsedniku Francuske

  • 4
Džoel Embid Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Džoel Embid je 2021. godine uputio zvanično pismo francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, izražavajući odlučnost da igra isključivo za francusku reprezentaciju i tražeći podršku u procesu dobijanja francuskog državljanstva.

Nakon dužeg perioda razmišljanja, Embid će ipak igrati za tim Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, nedavno je procurilo pismo u kojem je sam igrač obećao francuskom predsedniku da će igrati samo za Francusku.

Francuski sportski medij RMC Sport dobio je kopiju pisma koje je Embid poslao Makronu 28. oktobra 2021. godine, u kojem jasno ističe svoju predanost francuskom timu, istovremeno tražeći i francusko državljanstvo.

Embid je konačno dobio francusko državljanstvo 2022. godine, ali je izabrao da igra za tim SAD umesto za Francusku, što dovoljno govori o njegovim kvalitetima i namerama. Inače, Embid je rođen u Kamerunu, gde je proveo veći deo svog detinjstva, a nakon čega ga je školovanje premestilo u SAD, a pismo Makronu vam prenosimo u celosti:

Znam vaše iskreno interesovanje za košarku i njen razvoj i uopšteno za sport, što Francuskoj donosi čast. Međutim, ne pišem vam da bih razgovarao o NBA sezoni, koja se otvara i u koju se polažem velike nade sa svojim klubom, Filadelfija 76ersima. Sada igram lidersku ulogu i težim da moj klub postane ozbiljan kandidat za titulu.

- Pišem da vam ispričam o Francuskoj. Iako sam veliki deo svoje mladosti proveo u SAD kao i u Francuskoj, ja sam kamerunske nacionalnosti. Rođen sam 1994. godine u Jaundeu. Kamerun će, dakle, uvek ostati važan deo mog identiteta. Međutim, drugi je francuski. Deo moje porodice je, u stvari, Francuske nacionalnosti, a osim što govorim jezik, često sam boravio u Francuskoj. Čim mi se ukaže prilika, posećujem svoje tetke, Suzan i Lusi, koje žive u Kortiju i Kurkuronu, kao i svog prvog rođaka Pjera, koji živi u Evriju. Lepo se sećam letnjeg raspusta provedenog u Francuskoj, poput leta 2009. godine, tokom kojeg sam ceo jul mogao da provedem uživajući u prestonici. Štaviše, i dalje redovno odlazim u Pariz, gde želim da steknem stalni drugi dom.

Takođe, nakon razgovora sa Francuskom košarkaškom federacijom, moj izbor je sada napravljen. Želeo bih da preduzmem korake da dobijem francusku naturalizaciju i tako budem kvalifikovan za selekciju Plavih. Ja, dakle, ne želim da igram ni za jednu drugu reprezentaciju. O tome sam poslao dosije Ministarstvu unutrašnjih poslova i spoljnih poslova.

Nikada nisam nosio boje nijedne reprezentacije. Bila bi mi ogromna čast da se pridružim ovom francuskom timu za učešće na sledećim velikim međunarodnim takmičenjima, pre svega Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama 2024. godine.

Merim ozbiljnost svog zahteva, šta on predstavlja, šta znači, ali i u izvesnim aspektima njegovo trajanje i njegovu složenost u odnosu na uobičajene kriterijume za davanje državljanstva. Zato vas molim za podršku u ovim inicijativama, podršku bez koje one neće biti uspešne.

Naravno, stojim na raspolaganju vama i vašim uslugama da podržim ovu zajedničku ambiciju koju delimo sa francuskim košarkaškim timom i njegovim liderima.

Hvala vam na pažnji na moj zahtev i molim vas da verujete, gospodine predsedniče, u izraz mog najdubljeg poštovanja.

Joel Embiid

(Telegraf.rs)

Video: Embid se sada zaista povredio i uopšte ne izgleda dobro

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ime

    18. april 2024 | 17:56

    Mozda Embid ne prodaje svoju dusu kao nas Jokara

  • Cv

    19. april 2024 | 12:57

    Jokic je pokazao svoje pravo lice nece uopste da igra za Srbiju embid bar hoce.

  • Danilovgrad

    19. april 2024 | 01:13

    Ovaj ne zna čiji je gdje pripada pa ko više plati, sačuvaj me ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA