Vreme čitanja: oko 1 min.

Džo Bajden se uključio u debatu o mizernoj plati Kejtlin Klark: "Žene nisu plaćene pošteno"

S. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik SAD smatra kako žene moraju biti podjedako plaćene

  • 0
Džozef Bajden, Kejtlin Klark Foto: Tanjug/AP/Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden je nedavno privukao pažnju na temu nejednakosti u platama u sportu, ističući problem u razlikama između zarada muških i ženskih sportista, posebno u svetlu nedavnih finansijskih podataka o početničkim platama u "WNBA".

Iako nije direktno imenovao Kejtlin Klark, čiji je slučaj prilično aktuelan u poslednjih nekoliko dana, Bajdenov tvit je podstakao širu raspravu o pravednosti u plaćanju sportistkinja.

Ova tema je postala izuzetno aktuelna s obzirom na nedavno objavljene podatke o zaradama u ženskoj NBA ligi, posebno o početnoj plati Kejtlin Klark, koja je postala nova zvezda svog tima.

Klark, čija se početnička plata ove sezone procenjuje na 76.535 dolara, suočava se s očiglednim velikom razlikom u zaradi u poređenju s muškim kolegama iz NBA, čija minimalna zarada premašuje milion dolara.

- Žene u sportu nastavljaju da pomeraju nove granice i inspirišu sve nas. Ali trenutno vidimo da čak iako ste najbolji, žene nisu plaćene pošteno. Vreme je da našim ćerkama pružimo iste mogućnosti kao i našim sinovima i obezbedimo da žene budu plaćene onako kako zaslužuju - rekao je Džozef Bajden, predsednik SAD.

Komesarka žensog NBA, Keti Engelbert, istakla je mogućnosti za rast kroz nove ugovore o medijskim pravima i sponzorstvima koji bi mogli povećati plate igračica.

Iako početna plata u ženskoj NBA nije visoka, ona bi mogla značajno povećati svoju zaradu kroz podršku i mogućnost igranja u inostranstvu. Pored toga, kao ambasador ženske NBA, može se zaraditi do 250.000 dolara.

Ipak, kada posmatrate platu nekog igrača ili igračice u NBA ligi ne treba se gledati cela cifra, pošto od nje nije obračunat porez i drugi troškovi.

Takođe, zarada NBA lige se na godišnjem nivou procenjuje na oko 10 milijardi dolara, dok je zarada ženske NBA lige oko 200 miliona dolara, pa je nemoguće očekivati istu platu, bar ne u ovom trenutku.

(Telegraf.rs)

Video: Toni Kukoč o evropskim igračima u NBA, Jokiću, Crvenoj zvezdi, beogradskoj publici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA