≫ 

Vreme čitanja: oko 9 min.

Tenerife imao šansu za preokret, ali ispustio u neizvesnoj završnici: Unikaha je novi prvak FIBA Lige šampiona

Vreme čitanja: oko 9 min.

Pružena je sjajna predstava, izvanredna košarka i još bolja atmosfera na tribinama

  • 0
KK Tenerife - KK Unikaha Foto: Basketball Champions league

Košarkaši Tenerifa odigrali su finalnu utakmicu FIBA Lige šampiona protiv ekipe Unikahe u borbi za zlatnu medalju i titulu prvaka. Na kraju su slavili rezultatom 80:75, za opšte slavlje na tribinama, gde su pretežno bili navijači Unikahe.

Utakmica je počela sa visokim nivoom energije i očekivanjima, ali prva četvrtina je donela tvrdu i disciplinovanu igru s obe strane. Šermandini i Kraviš su predvodili Unikahu, dok je Kajl Gaj pokušavao da uspostavi ritam za Tenerife. Unikaha je uspela da stekne minimalnu prednost, vođena izvanrednom odbranom i preciznim šutevima, dok je Tenerife imao nekoliko promašaja u ključnim trenucima.

Druga četvrtina donela je intenzivniju igru, ali i dalje su obe ekipe bile veoma oprezne. Tenerife je pokušavao da se vrati u meč, ali je Unikaha uspevala da održi prednost zahvaljujući efikasnim napadima i disciplinovanoj odbrani. Karter je pokazao svoju snagu, dok je Marselinjo Uertas pokušavao da pokrene svoj tim ka povratku. Međutim, Unikaha je uspela da sačuva vođstvo do kraja poluvremena.

U trećoj četvrtini, Tenerife je pokazao znakove života i uspeo je da smanji zaostatak. Fitipaldo je postao ključni igrač u napadu, dok je Marselinjo Uertas inspirisao svoje saigrače svojom energijom i igrom. Međutim, Unikaha nije odustajala i uspela je da sačuva svoje vođstvo, zahvaljujući hrabrim napadima i čvrstoj odbrani.

Poslednja četvrtina donela je uzbuđenje do samog kraja. Tenerife je pokazao svoju borbenost i uspeo je da se približi, ali Unikaha je uspela da održi svoje vođstvo zahvaljujući hladnokrvnosti u ključnim trenucima. Kendrik Peri je bio ključni igrač za Unikahu, dok je Kajl Gaj pokušavao da donese preokret za Tenerife. Na kraju, Unikaha je uspela da sačuva vođstvo i osvoji titulu prvaka.

Obe ekipe su pružile izvanrednu igru, ali je Unikaha na kraju zasluženo pobedila, zahvaljujući svojoj hrabrosti i timskom duhu. Kendrik Peri je bio proglašen za najkorisnijeg igrača utakmice, dok je Marselinjo Uertas bio lider Tenerifea. Ova utakmica će ostati upamćena po svojoj dramatičnosti i neizvesnosti, a Unikaha će slaviti svoju zasluženu pobedu u finalu FIBA Lige šampiona.

Tok utakmice

Četvrta četvrtina

10. minut - 75:80 - Tomas dolazi do novog koša i diže razliku na osam poena. Šermandini odgovara na drugoj strani. Gubi Unikaha loptu, napad je za Tenerife. Kajl Gaj je ponovo koštao Tenerife napada, novi loš šut. Odličan protok lopte Unikahe, ide na prodor Dijaz, promašuje, ali vraća centar tima. Sudije sviraju da koš ne važi, navodno je igrač dirao obruč i mrežicu, ali pogledaće snimak. Nakon pregledanja snimka doneta je odluka da koš ne važi. Napad je za Tenerife na minut do kraja, šest poena razlike. Još uvek svašta može da se desi. Gaj je dobio udarac u glavu nehotice i imaće dva slobodna bacanja. Gledaće se i ovaj snimak, da li je bila nesportska greška. Udarac je bio nehotice, ali izgledalo je kao šamar Đedovića. Običan je faul, ali pogađa dva bacanja Gaj. Krade loptu Fitipaldo, ali onda neodgovorno izgubljena lopta, umalo da se situacija na terenu u potpunosti promeni. Napravio je Fitipaldo sada i treću ličnu grešku, biće lopta sa strane, tek sada je ispunjen bonus. Sada se i namerno pravi faul, ulazi se u penal završnicu. Karter će imati dva slobodna bacanja. Promašuje prvo, ali drugi put precizniji. Biće tajmaut za Tenerife. Gaj uspeva da izvuče sloodna bacanja, precizan je oba puta, samo tri poena razlike. Novi tajmaut, ovog puta za Unikahu. Dijaz fauliran i imaće dva slobodna bacanja. Šermandini se vraća na teren za skok. Precizan Dijaz prvi prvom pokušaju. I drugi put uspešan. Novi tajmaut Tenerife. Deluje da će se utakmica rešiti u ovih devet sekundi.

8. minut - 69:75 - Obostrana lična greška Fitipalda i Kendrika Perija, ušli su u nepotrebno intenzivan kontakt, a sudija je želeo da spreči potencijalni problem. Imao je potpuno otvoren šut Fitipaldo, ali je promašio. Sada slična situacija za Kendrika Perija, ali on to koristi. Kajl Gaj ulazi na prodor i jak faul je na njemu napravilo nekoliko igrača Unikahe. Biće slobodnih bacanja. Promašuje prvo, ali drugi put precizniji.

6. minut - 66:72 - Opet Kajl Gaj radi ono što mu je u naravi, forsira u pokušaju da dođe do koša, ali bez uspeha. Sada je u pokušaju prodora fauliran, lopta je sa strane. Nerealan pokušaj šuta za tri poena Kajla Gaja, ali to je nekako bio faul, prema mišljenju sudija. Pogodio je sva tri puta, pa su opet uspeli da spuste na svega šest poena razlike.

4. minut - 63:72 - Fitipaldo postiže trojku i uspeva da da smanji razliku ponovo na svega četiri poena. Ide nova trojka Kenrika Perija i opet laki poeni u kontranapadu Tenerife uspeva da spušta zaostatak, ali ne uspeva da održi kvalitetnu igru, dok Unikaha vrlo dobro reaguje nakon tajmauta.

2. minut - 57:67 - Malaga postiže dva poena, ali nakon toga je usledio jedan period nešto sporije igre, što preida Sima brutalnim zakucavanje. Dijaz ulazi u pik sa Simom, ali bez uspeha. Ponovo je deset poena razlike, a teren napušta Marselinjo Uertas.

Treća četvrtina

10. minut - 56:62 - Nova trojka za Tenerife i ponovo je samo šest poena razlike. Fitipaldo umalo gubi loptu, ali dosuđen je faul. Ostaje Marselinjo na šutu za tri poena i spuštena je razlika na svega tri poena. Neverovatna je energija sa kojom igra Uertas, mlađi igrači širom Evrope i sveta bi mogli da se ugledaju na njega. Bareiro postiže trojku. Kraj treće četvrtine.

8. minut - 50:59 - Faul u napadu za Unikahu, loptu sa strane će imati Tenerife. Dobar pas Fitipalda i centar Tenerifa Guera dolazi do dva laka poena. Međutim na drugoj strani uzvrađa Karter trojkom. Korake pravi Marselinjo i sada se ponovo "kanali" tim Tenerifa, ulaze iz greške u grešku. Izvanredan potez Bareira i polaganje na drugi obruč, nova dva poena.

6. minut - 48:53 - Izvanredna asistencija Marselinja za Šermandinija, ali Fitipaldo odmah pravi faul i daje slobodna bacanja Unikahi. Pogađa samo drugo bacanje Kendrik Peri. Nova izvanredna asistencija Marselinja i Abromaitis postiže trojku, a onda brza dva poena postiže Fitipaldo i razlika se istopila na svega sedam poena. Nova ukradena lopta za Tenerife i faul u kontranapadu pravi Peri. Sudije sviraju običan faul, međutim pogledaće snimak kako bi se uverili da je njihova odluka tačna. Ostaju pri prvobitnoj odluci i deluje da je ona dobra. Biće samo bacanja za Šermandinija, a on je oba puta precizan. Svega pet poena razlike.

4. minut - 37:50 - Marselinjo spušta loptu u reket do Šermandinija koji ju je jedva iskontrolisao, ali podiže je preko odbrane i postiže dva poena. Đedović uzvraća novom trojkom. Novi poeni Marselinja, deluje da je preuzeo stvari u svoje ruke, igra kao mladić. Vil Tomas popravlja promašaj i dolazi do novih poena. Tehničku pravi Kajl Gaj zbog prigovora, tražio je faul, a odmah je i priznao da je tehnička njegova. Svestan je da se igra na jednu utakmicu. Dijaz pogađa slobodno bacnaje.

2. minut - 33:44 Đedović odmah po otvaranju drugog poluvremena pogađa trojku, a onda Kraviš pravi faul na Marselinju. Faul je na zemlji, uprkos tome što je Brazilac pokušao da iznudi slobodna bacanja. Odličan napad, Šermandini dobija horiznotalni blok, ulazi u reket, a onda dobija asistenciju od Kajla Gaja. Međutim, na sve odgovor ima Unikaha, Đedović pogađa ponovo. Uzvraća Kajl Gaj trojkom uz faul, pogađa i dodatno bacanje.

Druga četvritna

10. minut - 27:38 - Podigla se razlika u jednom momentu i do deset poena, međutim brza trojka Tenerifa, izgubljena lopta Osetkovskog i dat je novi život rivalu. Peri kreće u prodor i dobija faul, koji pravi Marselinjo Uertas. Imaće dva slobodna bacanja, a on koristi oba. Peri postiže koš uz zvuk sirene i postavlja konačan rezultat.

8. minut - 24:34 - Fitipaldo ulazi u prodor i fauliran je na šutu, pa će imati dva slobodna bacanja. Brutalno zakucavanje Kartera i sada trener Tenerifa traži tajmaut.

6. minut - 21:24 - Fitipaldo do Marselinja, ali sada promašuje. Tenerife ulazi iz greške u grešku, sada prave faul u napadu i to Guera, koji je malopre zamenio Šermandinija. Popravlja Marselinjo sada utisak nakon lošeg poteza, pogađa šut za tri poena, a onda i Sastre ubacuje koš za dva poena i dodatno smanjuje razliku na samo tri poena.

4. minut - 16:22 - Tenerife promašuje novu trojku, Peri ostaje sam na šutu već u sledećem napadu, ali ne ulazi lopta u koš. Marselinjo opet u piku sa Šermandinijem i uspeva Gruzin da izvuče dva slobodna bacanja. Precizan je oba puta i odmah napušta teren i ulazi Guera umesto njega. Unikaha postiže novu trojku preko Kraviša.

2. minut - 14:19 - Marselinjo razigrava Šermandinija i ovaj odličnom fintom šuta diže protivničku odbranu. Kajl Gaj postiže dva poena i smanjuje na dva poena razlike. Ide nova trojka, ovog puta za Unikahu. Tim iz Malage je drastično popravio odbranu u odnosu na prvu deonicu iako je i tada sve bilo na mestu, pa su putevi do koša dodatno zatvoreni.

Prva četvrtina

10. minut - 10:16 - Šermandini je sada fauliran i imaće dva slobodna bacanja, precizan je samo prvi put sa linije penala. Vil Tomas pravi prvi faul, ekipa Unikahe još uvek nije u bonusu. Nihad Đedović je na terenu. Kajl Gaj razigrava nakon prodora Fitipalda u korneru, ali ovaj sada promašuje gotovo potpuno otvoren šut. Promašuje i Tejlor na drugoj strani. Nova izgubljena lopta za Tenerife. Đedović diže svoj prvi šut za tri poena i uspeva da poentira. Kajl Gaj previše solira, pa promašuje. Kendrik Peri po isteku vremena na kraju prve četvrtine šutira iz veoma teške pozicije van balansa i promašuje. Kraj prve četvrtine.

8. minut - 9:13 - Kajl Gaj se upisuje u listu strelaca i postiže dva poena, a odmah vraća Kraviš na drugoj strani. Otvorena trojka za Fitipalda i on to koristi, ponovo vode Tenerife. A odmah uzvraća Kraviš novom trojkom i opet se smenjuje prednost. Neverovatno atraktivna košarka se igra u ovim momentima, igra se veoma brzo.

6. minut - 4:6 - Nespretan faul u napadu prave Tenerife i biće prva izmena na meču, na teren ulazi Šermandini. Eldžin Kuk odlično čuva loptu, međutim Dijaz promašuje poludistancu. Upravo španskog beka će zameniti naturalizovani Crnogorac Kendrik Peri, koji pri prvom napadu uzima prvi šut iz desnog kornera i promašuje za ri poena. Odlična odbrana Unikahe, rival nije uspeo da dođe do pozicije, a onda Kendrik Peri dolazi do prvih poena sa poludistance.

4. minut - 4:4 - Marselinjo uertas postiže prve poene, ali ubrzo Karter vraća na drugoj strani. Novi šut Kartera, ali promašaj za tri poena. Međutim Marselinjo se probudio i u prodoru nakon pika iz floutera postiže dva poena. Dijaz iz slične akcije, ali sa poludistance vraća dvojku, a potom krade loptu i promašuje za tri poena.

2. minut - 0:0 - Sudija podbacuje loptu i prvi napad je za Unikahu. Prva dva minuta prošla su bez koševa, bilo je nekoliko kvalitetnih napada sa obe strane, ali za sada prilično tvrda utakmica.

Najava utakmice

Oba tima napravile su tek dovoljnu pobedu u polufinalnim mečevima, tako da se može očekivati veoma atraktivna utakmica.

Po onome što možemo videti u sastavima timova, ekipa Tenerifa ima veoma atraktivan sastav, sa dosta poznatih iskusnih i manje iskusnih imena, ali sa druge strane je Unikaha koja igra fantastičnu timsku košarku.

Postavlja se pitanje na kraju, da li će trofej otići u ruke Unikahinom Crnogorcu Kendriku Periju ili "matorom" Brazilcu Marselinju Uertasu.

(Telegraf.rs)

Video: Dangubić o Spanulisu: On je lider, pravo uživanje je raditi sa njim

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA