≫ 

Vreme čitanja: oko 14 min.

Panter izvukao Partizan iz drame: Crno-beli vode protiv Budućnosti u polufinalu

Vreme čitanja: oko 14 min.

Partizan vodi pred meč u Podgorici, imaju dobar zalog za nastavak ove serije

  • 29
KK Partizan - KK Budućnost Foto: ABA liga j.t.d./Dragana Stjepanović

Košarkaši Partizana su ostvarili značajnu pobedu nad ekipom Budućnosti u polufinalnom okršaju ABA lige. Susret je odigran u "Beogradskoj areni", a crno-beli su dominirali tokom većeg dela meča, obezbedivši zasluženu pobedu rezultatom 78:67, po četvrtinama 25:16, 14:13, 18:18, 19:20.

Partizan je odlično startovao utakmicu, imajući kontrolu nad ritmom igre i stvarajući prednost već na početku susreta. Dobri napadi i čvrsta odbrana doneli su crno-belima vođstvo u prvoj četvrtini.

Partizan je i u drugoj četvrtini nastavio da dominira, stvarajući značajnu prednost koju Budućnost nije uspela da anulira. Crno-beli su sjajno koristili svoje šanse u napadu, dok je odbrana bila čvrsta i disciplinovana.

Budućnost je pokušala da se vrati u meč, ali nije uspela da ozbiljnije ugrozi Partizan. Smanjila je razliku na samo deset poena, ali crno-beli su sačuvali svoje vođstvo, zadržavajući kontrolu nad tokom igre.

Poslednja deonica donela je još uzbudljivih trenutaka, ali Partizan je uspeo da održi prednost i sigurno stigne do pobede. Panter je bio ključni igrač u ovoj četvrtini, sa preciznim šutevima sa penala, dok je odbrana Partizana uspešno zaustavljala napade Budućnosti.

Košarkaši Partizana su demonstrirali svoj kvalitet i borbenost u polufinalnom okršaju protiv Budućnosti. Naredni meč ova dva tima igra se za sedam dana, sedmog maja u Podgorici.

Tok meča

Četvrta četvrtina

10. minut - 78:67 - Panter napada preuzimanje na Kamenjašu, ali Kaminski obezbeđuje ofanzivni skok, Panter ponovo šutira preko Kamenjaša i izvlači tri slobodna bacanja. Kamenjaš nije napravio značajniji kontakt, ali je uleteo u cilindar Pantera, što su sudije videle kao faul na šutu. Precizan je Panter sva tri puta sa "penala". Promašuje Ferel za tri poena sada, ali Makundu vraća loptu u koš. Vrajt pravi faul, biće slobodna bacanja. Avramović ima dva bacanja, precizan je oba puta. Sedam poena prednosti za Partizan. Novi tajmaut za Žakelja. Odlična odbrana Partizana u završnici, prvo Ledej, potom Smailagić. Panter je sada fauliran i imaće dva slobodna bacanja. Precizan je oba puta.

9. minut - 69:65 - Ponitka greši u napadu, a Budućnost krade loptu i Makundu brutalno zakucava u kontranapadu. Tajmaut je bio za Partizan, a u prvom napadu Ledej pravi grešku u koracima. Neverovatno kako crno-beli propuštaju šanse da utakmicu privedu mirnijem kraju. Vrajt do Ferela u levi korner i cepa mrežicu Jogi Ferel za samo četiri poena zaostatka.

7. minut - 69:60 - Makundu uzima šut za tri iz driblinga, ovo nije najbolja opcija za njega i tu promašuje. Smailagić dodaje Avramoviću ispod koša i on tu poentira. Biće tajmaut Budućnosti, Žakelj će pokušati da probudi ekipu, da potencijalno uhvate neki poslednji nalet energije na manje od tri minuta igre. Žakelj organizuje akciju šutersku akciju za Megija, videćemo da li će biti sprovedena u delo. Odbrana previše skuplja na Megiju i Ferel ostaje sam, što on koristi, pogađa trojku. Promašuje Avramović, Vrajt uzima flouter, ali lopa ostaje van koša.

6. minut - 67:57 - Kamenjaš napada sa niskog posta, nekoliko puta hvata skok i on i Makundu, međutim blokira ga Ledej. Pre novog napada Budućnosti biće tajmaut. Ferel promašuje poludistancu, ali nakon ofanzivnog skoka Kamenjaš dobija loptu na niskom postu i fantastično zakucava preko odbrane. Panter dobro fintira, dodaje do Ledeja, ali promašuje krilni centar Partizana. Dobili su ofanzivni skok igrači Partizana, ali promašuje Panter novi šut.

5. minut - 67:55 - Težak šut Smailagića, ali promašuje i lopta odlazi u aut. Sudije dodeljuju loptu Partizanu, sa čim se ne slaže trener Andrej Žakelj, koji potom traži čelendž i ponovno pregledanje snimka. Sudije idu do monitora za zapisničkim stolom i nakon drugog gledanja sitaucije menjaju svoju odluku, lopta je za Budućnost. Ferel cepa mrežicu za tri poena. Panter do Ledeja, koji vraća trojku.

4. minut - 64:53 - Izvanredno dodavanje Ferela za Pola u korner, međutim ovaj promašuje nakon finte šuta. Avramović do Ledeja u korenru, a onda Vrajt pravi faul nad Ponitkom u borbi za skok. Vraća se Kamenjaš na teren. Ponitka će imati dva bacanja i pogađa oba puta. I Smailagić se vraća na teren, umesto Kaminskog. Jogi Ferel dobija tehničku grešku, a Ponitka ne koristi to slobodno bacanje. Ferel fauliran od strane Alekse, ali se Avramović ne slaže sa odlukom, smatra da je igrao čistu odbranu. Vrajt iz preteške pozicije pogađa i dodatno spušta zaostatak.

3. minut - 62:51 - Panter je dobio niz blokova, pa dodaje Kaminskom i promašuje za tri poena. Popović nespretno dodaje loptu i gubi je, a onda nespretan Partizan u završnici kontranapada i lopta će pripasti ponovo Budućnosti.

2. minut - 62:51 - Pol pokušava da pogodi trojku, međutim u borbi za skok Makundua je faulirao Panter, treći njegov faul. Makundu će šutnuti dva slobodna bacanja i precizan je oba puta. Opet je deset poena razlike. Jedej sam u korneru za tri poena i pogađa. Četvrti faul Makundua, faulirao je Kaminskog. Panter sada pokušava za tri poena i opet promašuje, a onda Popović fauliran od strane Ponitke, a sudija to svira sa "debelim" zakašnjenjem. Publici se to nije svidelo. Makundu zakucava i spušta zaostatak na 11 poena.

1. minut - 59:47 - Odlično dodavanje Avramovića, Naneli ulazi na prodor, ali ga Džouns faulira. Ulazi Naneli u prodor u novom napadu, međutim ponovo fauliran, ovog puta je Brendon Pol pokušao sa strane da uleti i ukrade loptu, ali je "opalio" po rukama. Naneli ponovo forsira i promašuje poludistancu. Ledej je izgleda dobio neki udarac i drži se za rame. Arbitri će pogledati tu situaciju koja se desila ispod koša Budućnosti. Odluka je da se ništa nije desilo, deluje i da je Ledej sada dobro.

KK Partizan - KK Budućnost Foto: ABA liga j.t.d./Dragana Stjepanović

Treća četvrtina

10. minut - 59:47 - Ledej pokušava iz teške pozicije sa niskog posta, međutim promašuje. Faul u napadu Brendona Pola u pokušaju da napravi blok centru, Zek Ledej je fantastično prodao kontakt. Džouns krade loptu Anđušiću na dodavanju, a onda Brendon Pol kreće na prodor pri čemu Kaminski pravi faul i daje slobodna bacanja beku Budućnost. Precizan je samo u drugom pokušaju sa linije "penala" Pol. Posle dugo vremena je jednocifrena prednost Panter će pokrenuti poslednji napad u trećoj četvrtini. Lopta ide do Kaminskog na niski post sam je Naneli u korneru i pogađa trojku za kraj treće deonice.

9. minut - 56:46 - Smit posle dugo vremena izlazi iz igre, vraća se Avramović. Kaminski je bio fauliran nakon pika, imaće dva slobodna bacanja. Promašio je oba, ovo se ne dešava često. Budućnost nastavlja da spušta razliku, dobra kontra i laki poeni ispod koša. Nova greška Kaminski i Avramović greše i laka dva nova poena u kontranapadu. Samo deset poena prednosti, a samo pre par minuta je bilo 18 poena prednosti za Partizan. Željko je izuzetno ljut na tajmautu.

8. minut - 56:42 - Megi nastavlja da "baca cigle", izuzetno loše njegovo šutersko veče, a on je jedan od potrebnih da bi Budućnost bila u egalu. Smit forsira šut za tri poena, a onda se postavlja u odbrani na faul u napadu, koji pravi Makundu. Promašuje Trifunović za tri poena dva vezana šuta zaredom. Ni Ferel ne uspeva da pogodi trojku. Smit je sada neko ko predvodi crno-bele u tranziciji, on uglavnom održava visok ritam košarke.

7. minut - 56:42 - Smit krade loptu, ali Panter promašuje i napad je za Budućnost. Megi promašuje na drugoj strani, ali bez uspeha. Kaboklo gubi loptu, a onda u kontranapadu Slavković vraća promašaj Megija u koš. Kaminski ne uspeva da reši Slavkovića na niskom postu i lopta će biti za Budućnost.

6. minut - 56:40 - Naneli pokušava za tri poena, promašuje, a onda Kaminski vraća loptu u koš. Priznata je silazna putanja, ali će gledati snimak kao u prvoj četvrtini, da provere situaciju. Ako se koš bude važio Kaminski će imati dodatno slobodno bacanje, u suprotnom će šutirati dva puta. Neće se važiti koš. Kaminski će imati dva slobodna bacanja. Pre toga će biti televizijski tajmaut. Precizan oba puta Kaminski. Slavković do Tanaskovića, koji poentira ispod koša, ali je pre toga fauliran, pa se koš neće važiti. Tanasković će imati dva slobodna bacanja i promašuje drugo, dok je prvo pogodio. Smit pogađa daleku dvojku iz kornera.

5. minut - 52:39 - Promašuje Panter brzu trojku iz kontranapada, a onda Tanasković odgovara na taj promašaj trojkom. Panter brzo uzvraća pogotkom sa daleke dvojke. Lopta se izmigoljila Vrajtu iz ruku, ali se odbija od Smita i nekako ostaje u posedu gostiju, ostalo je svega tri sekunde. Kamenjaš dobija loptu ispod koša i poentira uz faul. Promašuje dodatno bacanje.

4. minut - 50:34 - Kamenjaš faulira Kabokla, to je njegova treća lična greška i potencijalni problem za nastavak utakmice. Odlična demarkacija Pantera, šut iz levog kornera i trojka. Nekoliko ofanzivnih skokova Kamenjaša nakon promašaja i na kraju fauliran, imaće dva slobodna bacanja. Precizan je oba puta centar Podgoričana.

3. minut - 48:32 - Promašuje Panter sa poludistance, a onda Slavković pokreće solo kontranapad i Naneli ga faulira na polaganju. Imaće dva "penala" Slavković, precizan je prvi put, ali drugi put promašuje. Smit se snalazi i pogađa ispod koša.

2. minut - 46:31 - Ferel odlično prodire ka obruču, ubrzava, ali promašuje polaganje. Naneli je nakratko izgubio dibling i lopta je otišla preko pola terena, napad je za Budućnost. Ferel do Džounsa, koji pogađa poludistancu. Smajli nakon "pik i popa" ostaje sam za tri i cepa mrežicu.

1. minut - 43:29 - Prvi napad Budućnosti je neuspešan, dobra odbrana Partizana, Džouns je pokodio težak flouter iz okreta, ali je uradio posle zvuka sirene. Sudije su ostišle da provere situaciju i prvobitna odluka je bila dobra. Odličan napad Partizana i poeni Smita.

KK Partizan - KK Budućnost Foto: ABA liga j.t.d./Dragana Stjepanović

Druga četvrtina

10. minut - 41:29 - Marvin Džouns promašuje trojku, ptoom Partizan napada preko Pantera i Džouns pravi faul na njemu. Popović sprečava novi napad Partizana, to je bio poslednji mali faul. Lopta sa strane za crno-bele. Panter do Kabokla, zakucavanje, ali Rajt uzvraća hitro u kontranapadu.

9. minut - 39:27 - Loš pas sada u napadu Partizana u reket, izgubljena lopta. Napad je za Budućnost. Težak šut Vrajta i promašaj, a onda Smit na drugoj strani poentira iz kontranapada. Džouns atraktivno zakucava, ali neće se važiti, koraci su. Smailagić ostaje potpuno sam na dalekoj dvojici i pogađa, velika greška odbrane.

8. minut - 35:27 - Naneli igra leđima na niskom postu, dodaje Smitu u desnom korneru i ovaj cepa mrežicu. Megi do Kamenjaša u reket i lak zicer za centra Budućnosti. Panter na pas Smailagića iz kratkog otvaranja ide na prodor, potom dodaje povratni pas Smailagiću, a ovaj polaže uz faul. Pre dodatnog slobodnog bacanja će biti tajmaut Andreja Žakelja. Pogađa dodatno bacanje Alen Smailagić. Novi težak pokušaj Megija za tri poena, promašuje, ali zato Makundu hvata ofanzivni skok i dobija dva bacanja nakon faula odbrane. Pogađa prvi pokušaj, kao i drugi.

7. minut - 29:23 - Makundu promašuje nakon lepog poteza, a Panter hvata skok. Sada pokušava da pokrene napad svog tima, ali Makundu izbija loptu, a Megi iz nerealne situacije, možda i najteže na ovoj utakmici za njega, uspeva da pogodi trojku. Željko traži novi tajmaut. Nije zadovoljan onim što vidi, igrači nisu dobro reagovali nakon prvog tajmauta.

6. minut - 29:20 - Veoma neefikasna utakmica u ovim momentima, timovi ulaze iz greške u grešku, a sada i Megi pravi još jedan promašaj u šutu za tri poena, ovo je njegov treći promašaj već pre prvog poluvremena, prilično loša utakmica za sada za Flečera Megija. Tajmaut Željka Obradovića kako bi probao da smiri situaciju na terenu. Za manje od šest minuta postignuto je tek šest poena od strane oba tima. Smit pravi faul.

5. minut - 29:20 - Makundu diže trojku, možda i preteruje malo, promašuje. Avramović u kontranapadu ispravlja promašaj Smita i postiže dva poena. Vrajt napada Kabokla u "mismeču", ali gubi loptu. Isti ishod je i nakon pokretanja kontranapada Partizana, izgubljena lopta. Smajli pravi faul da spreči kontranapad Budućnosti.

4. minut - 27:20 - Pokušava Vrajt da položi, ali promašuje, pa se nakon velike zabune i borbe za loptu svih igrača oba tima, lopta završila u rukama Ferela, koji na 15 sekundi do kraja napada poteže šut i promašuje. Partizan gubi loptu, a onda Makundu uspeva na drugoj strani da pogodi iz reketa. Pokušava Kaboklo sa poludistance, ali promašuje.

3. minut - 27:18 - Makundu hvata ofanzivni skok nakon promašaja Flečera Megija, međutim ne uspeva da poentira, umesto da zakuca, pokušao je da položi i promašio. Potom je napravio prekršaj u odbrani. Smailagić pokušava u mismeču, dodaje Avramoviću, a ovaj izbacuje ka Ledeju, međutim promašaj i napad će biti za Budućnost. Ledej izlazi, a Kaboklo će prvi put na teren večeras.

2. minut - 27:18 - Odbrana Partizana puca u pokušaju da sačuvaju kretnju Brendona Pola, međutim loptu u reketu dobija Makundu i zakucava. Na drugoj strani nema pogotka Zeka Ledeja, Kamenjaš uzima skok. Dobra defanzivna reakcija Avramovića, prekida kontranapad Budućnosti.

1. minut - 27:16 - Brendon Pol pokušava nakon finte šuta da pogodi za tri poena, međutim težak promašaj. Avramović i Kaminski su postigli "mismeč", ali Aleksa previše solira i uzima pretežak šut, za još teži promašaj od Brendona Pola pre koji momenat.

KK Partizan - KK Budućnost Foto: ABA liga j.t.d./Dragana Stjepanović

Prva četvrtina

10. minut - 27:16 - Dobro utrčavanje Kamenjaša, pokušaj polaganja, međutim lopta ne pogađa koš. Sudije sa zakašnjenjem sviraju silaznu putanju, Kaminski je udario tablu i računaju se poeni Kamenjaša. Smit odlično prodire ka košu, daje loptu Kaminskom, koji izbacuje do Avramovića. Na drugoj strani Budućnost ne uspeva da pogodi koš i tu će biti kraj prve četvrtine. Aleksa Avramović je fauliran pred poslednji sudijski zvižduk, što je zaključeno nakon gledanja snimka. Pogađa dva slobodna bacanja, potom Kamenjaš pokušava preko celog terena uz zvuk sirene i sada je i konačno kraj prve deonice.

9. minut - 22:14 - Kaminski ponovo u "mismeču" protiv Popovića ovog puta i ponovo dolazi do poena, sada uz faul. Pogađa dodatno slobodno bacanje. Popović pokušava o tablu preko Smita, međutim promašuje. Avramović igra "drajv end kik" košarku, lopta dolazi do Ledeja i ovaj potpuno sam u korneru šutira i pogađa za tri poena. Žakelj traži tajmaut da spreči veći niz Partizana.

8. minut - 16:14 - Kamenjaš fantastično ostvaruje poziciju u reketu i dolazi do lakih poena. Izvanredno otvaranje iz pika Kaminskog i laki poeni za Partizan iz reketa. Odlična rampa Zeka Ledeja pri pokušaju polaganja Budućnosti.

7. minut - 14:12 - Doužer dodaje do Ledeja, međutim krilni centar Partizana promašuje trojku i potom Doužer pravi faul nad Vrajtom. Slavković sa niskog posta razigrava Vrajta na levih 45 stepeni, ali ovaj promašuje potpuno otvorenu trojku. Slavković potom pravi faul, a nakon toga Ledej pogađa otvorenu trojku.

6. minut - 11:12 - Džouns dolazi u situaciju da igra protiv Nanelija i da bi sprečio mismeč Džejms pravi faul. Popoviću loptu izbija Panter i biće posed za Budućnost. Ferel dobija loptu, solira i uspeva van balansa da pogodi uz zvuk sirene. Naneli pokušava na drugoj strani za tri poena. Tanasković iskorišćava priliku što su se sudarili Naneli i Anđušić i otišao na zakucavanje.

5. minut - 11:8 - Ponitka ulazi na prodor, međutim promašuje polaganje. Na drugoj strani lopta se kreće fantastično, svi igrači Budućnosti dodirnuli su loptu, Popović ulazi na prodor i sa leđa ga faulira Frenk Kaminski pro pokušaju floutera. Ubacuje za dva poena i pogađa dodatno slobodno bacanje, samo poen zaostatka za Budućnost. Kaminski igra portiv Slavkovića i uspeva da poentira iz okreta.

4. minut - 9:5 - Bez uspeha Partizan u napadu, a onda Budućnost preko Ferela postiže trojku i dobro reaguje na rezultatski zastoj. Kaminski prelako dolazi do novih poena u reketu, a onda Ferelu loptu izbija Doužer, a ona udara u nogu beka Budućnosti i sudije se nakon konsultacija usaglašavaju da je lopta za Partizan. Međutim, Žakelj je zatražio čelendž i sudije će to pogledati. Šta god da sudije odluče, nije lako, na ponovljenom snimku se ne vidi najjasnije. Odluka ostaje ista.

3. minut - 7:2 - Ferel forsira prodorom, međutim promašuje, ali na drugoj strani na prodoru ka košu pas dobija Kaminski i zakucava atraktivno. Već u narednom napadu po prijemu lopte Ferel kreće u prodor bez spuštanja lopte i sudija svira korake. Ovo je prilično razbesnelo trenera Budućnosti Andreja Žakelja.

2. minut - 5:2 - Ledej pokušava karakteristično desnom rukom iz okreta sa poludistance, ali promašuje. Tanasković takođe neuspešan na drugoj strani, Naneli hvata loptu, prevodi je i okreće leđima da igra, šutira iz okreta i pogađa.

1. minut - 3:2 - Sudija podbacuje loptu i prvi napad će biti za ekipu Partizana. Prvi napad Partizana ide preko Ponitke, ali on nakratko gubi loptu, međutim dobra reakcija Doužera, pas na Ledeja i prva trojka za crno-bele. Tanasković ddaje Slavkoviću na niskom postu i lagano polaganje. Naneli pokušava u "mismeču" leđima protiv Ferela, međutim Jogi pravi faul.

Petorke

KK Partizan: Doužer, Ponitka, Naneli, Ledej, Kaminski.

KK Budućnost: Ferel, Popović, Slavković, Tanasković, Džouns.

Najava utakmice

Crno-beli su nakon ispadanja iz Evrolige, kako kaže predsednik Partizana Ostoja Mijailović, ostali bez ispunjenja jednog cilja za ovu sezonu, pa se zato dodatni imperativ stavlja na drugi koji sledi.

Nema nikakve sumnje da je želja da se osvoji ABA liga velika, ali da bi se do ispunjenja te želje došlo, potrebno je pre svega savladati veoma kvalitetnu ekipu Budućnosti.

Iako na prvi pogled deluje da će posao biti lak, utakmica u Podgorici je pokazala da se Budućnost nikako ne sme potceniti, te da je potrebno imati dobar pristup od prve sekunde utakmice.

Podgoričani igraju daleko bolje kod kuće, međutim imaju veoma kompaktan tim sa izvanrednim iskusnim igračima, koji vrlo dobro znaju kako se igraju ovakve utakmice i ono što je važnije znaju kako se pobeđujte.

Svakako da je Partizan u meču favorit, međutim spomenuti pristup utakmici je ključan momenat, kako se rivalu ne bi dao signal da je jednak u ovom duelu, jer bi tako nešto samo predstavljalo vetar u leđa.

(Telegraf.rs)

Video: Može li Partizan da osvoji Evroligu? Željko odgovorio na večno pitanje navijača

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA