Vreme čitanja: oko 3 min.

Ova 3 košarkaša mogu da zamene Nikolu Kalinića u reprezentaciji: Veliki povratak ili veliki početak?

D. U.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Selektor Svetislav Pešić neće imati lak zadatak

  • 6
Nikola Kalinić, košarkaška reprezentacija Srbije Foto: MN Press/Ivica Veselinov

Kao grom iz vedra neba ljubiteljima košarke u Srbiji stigla je informacija da je Nikola Kalinić odlučio da završi reprezentativnu karijeru.

Kalinić je posle meča u Atini između Olimpijakosa i Barselone poručio da se nije čuo sa selektorom i da telom i glavom ne vidi sebe u Parizu za Olimpijske igre, te da je vreme za neke mlađe momke, koji su u Manili igrali finale Mundobasketa.

Kalinić je nesumnjivo bio jedan od igrača koga je svaki ljubitelj košarke u Srbiji video u 12 za Olimpijske igre, naročito posle sjajne sezone koju ima u Barseloni, ali to očigledno neće biti slučaj.

Selektor Pešić već mora da razmišlja i ko bi mogao da bude potencijalna zamena za Kalinića, ako ga je uopšte i video u svojoj viziji tima, a kada se suzi izbor, realno je da se bira između tri igrača - a to su Ognjen Dobrić, Aleksej Pokuševski i Vladimir Lučić.

Kalinićevu rolu fenomenalno je u Manili imao Ognjen Dobrić, koji bi prirodno trebalo da bude jedan od glavnih kandidata i realno je da ga očekujemo među putnicima.

KK Srbija- Litvanija Košarkaška reprezentacija Srbije, Svetsko prvenstvo u košarci 2023. MANILA Foto: Tanjug/AP

Dobrić je imao promenljivu sezonu u Virtusu, gde su ga mučile povrede, te nije mogao da iskaže pun potencijal, iako je imao neke bljeskove u pojedinim utakmicama. Uz njegovu povredu usledio je i pad Virtusa, koji je na kraju ispao iz Evrolige i nije se dokopao plej-ofa, već je ispao u plej-inu, iako je u prvom delu sezone igrao možda i najlepšu košarku i imao fenomenalan skor.

Pošto je u sistemu iz prošle godine, gde je fenomenalno igrao u oba smera, Dobrić bi gotovo sigurno trebalo da bude među putnicima, ukoliko bude zdrav.

Dilema bi mogla da bude između Vladimira Lučića i Alekseja Pokuševskog. Lučić je bio dugogodišnji kapiten i lider reprezentacije, ali ga na poslednjem prvenstvu nije bilo zbog povrede. Kapitensku traku je umesto njega u Manili poneo Bogdan Bogdanović i nametnuo se kao novi lider generacije koja je podmlađena.

Vladimir Lučić Nikola Jokić Foto: MN Press

Lučić se ove sezone vratio posle višemesečnog oporavka zbog operacije leve šake i zaigrao je za Bajern, gde je pružio i neke sjajne partije. Prosečno je beležio 7,6 poena, 2,8 skoka i 1,8 u Evroligi.

Pitanje je samo da li Pešić vidi Lučića u svojoj kompoziciji tima. Nesumnjivo, kvalitet ima, kao i liderske i ljudske vrline i nikada nije rekao "ne" reprezentaciji, a i sada je poslao pozitivne signale da je spreman.

Ali, na kraju će odluka biti na selektoru. Ukoliko izabere Lučića, to bi mogao da bude veliki povratak u reprezentaciju, ali ukoliko se osloni na mlađe snage, to bi mogao da bude početak jedne velike reprezentativne karijere.

Luka Dončić, Aleksej Pokuševski, Dalas Maveriks, Šarlot Hornets Foto: AP/Tanjug

U pitanju je Aleksej Pokuševski, koga srpska javnost i dalje čeka da debituje za reprezentaciju. Pokuševski je trebalo da bude na spisku za Mundobasket, ali zbog povrede ga nije bilo prošle godine.

Sada je konačno počeo i da igra u NBA ligi posle promene tima, i to je pružao neke odlične partije u dresu Šarlota, gde je prosečno beležio 7,4 poena, 4,4 skoka 1,7 asistencija i 0,8 ukradenih lopti po meču.

Ipak, sigurno su sve oči uprte ka Nikoli Jokiću, koji bije bitku za odbranu NBA prstena sa Denverom.

(Telegraf.rs)

Video: Sjajan trenutak na konferenciji, Kalinić traži od Pešića slobodan dan: Neka Milutinov trenira

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • oki

    1. maj 2024 | 09:32

    Ko god bio spreman Lucic ili Dobric posteni momci

  • Lakirana cipelica

    1. maj 2024 | 09:21

    Lucic je dosta imao problema sa povredama ali ima neverovatno srce i pobednicki mentalitet. Uvek je bio jedan od najboljih za reprezentaciju. Pokriva i poziciju 4. Ako je spreman, ne treba onda gledati njegove godine

  • Nemanja

    1. maj 2024 | 09:51

    Kalinic je razbijao uvek u reprezentaciji dok je Lucic kad god je igrao bio medju najgorima. Vreme je za mladje snage tu su Pokusevski,Dobric, Marinkovic, Trista, Djurisic.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA