≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Zvezda moćno stotkom povela u polufinalu ABA lige! Mega ispraćena sa ogromnih 30 poena razlike iz "Pionira"

Vreme čitanja: oko 10 min.

Sjajno su otvorili seriju domaći

  • 18
KK Crvena zvezda - KK Mega Foto: Mileta Mirčetić

Zvezda je na više nego sjajan način otvorila polufinalnu seriju ABA lige protiv Mege! Košarkaši crveno-belih dominirali su u vrlo dobro popunjenom "Pioniru" pred svojim navijačima i faktički nisu dali ni zrno šanse gostima da uopšte pomisle da večeras mogu do pobede - 103:73.

Od početka do kraja Zvezda je sve držala pod apsolutnom kontrolom. Uz visoke procente na šutu za tri poena i odličan skok, Mega danas jednostavno nije mogla ni na koji način da naškodi raspoloženom rivalu i da napravi iznenađenje u "Pioniru".

Time je prekinut neverovatan niz Mege od osam uzastopnih pobeda, a poslednji poraz Ružičastima pre ovog meča nanela je Vojvodina na Kupu Radivoja Koraća kada je uspela da ih izbaci u četvrtfinalu ovog takmičenja. Sa druge strane, Zvezda je napravila veliki korak ka finalu ABA lige.

Susret je nažalost obeležila i teška povreda Stefana Miljenovića tokom treće četvrtine, kada je nezgodno doskočio na nogu i time povredio zglob, pa je uz pomoć saigrača morao da bude iznet sa terena.

Prva četvrtina donela nam je egal tek u prva tri minuta. Tada je Zvezda uspela da zategne svoju odbranu i već do polovine kvartala uz raspoloženog Jaga dos Santosa i Nemanju Nedovića, kao i Rokasa Giedraitisa koji je pogodio nekoliko teških šuteva, razlika je otišla i na dvocifrenu.

Mega je preko Miljenovića uspela da smanji razliku na jednocifrenu, a ona je glasila na sedam poena posle te uvodne prve četvrtine.

Razlika je samo nastavila da raste u drugom kvartalu. Mega je delovala pomalo nesnađeno u postavci igre Zvezde, koja je maksimalno eksploatisala odsustvo Uroša Plavšića u reketu gostiju, koji nije nastupio zbog povrede lica. Vrlo brzo su faulovima "napunjeni" Jović, Malovec, pa i Marković koji su bili planirani da ga odmene.

Samim tim, ne čudi što je razlika već na poluvremenu otišla na jako komotnih 19 poena za Zvezdu. Delovalo je da su crveno-beli na pragu velikog trijumfa.

KK Crvena zvezda - KK Mega Foto: Mileta Mirčetić

To se i potvrdilo u nastavku utakmice. Treća četvrtina je donela nastavak Zvezdine rapsodije, a naročito raspoloženi bili su Miloš Teodosić i Nemanja Nedović. Sa druge strane bi tek Milijašević i Kovačević na momente uspevali da prekinu crni niz svog tima, ali je razlika i pored toga narasla na +23 pred završni kvartal i bilo je jasno da će pobeda na kraju pripasti Zvezdi.

Moćno je Zvezda otvorila i tu poslednju četvrtinu serijom 11:0, Mega je potom uspela barem donekle da se stabilizuje, ali je bilo jasno da će tada samo pokušati da ublaži težak poraz. Najveća razlika iznosila je zaista ogromnih +34 za crveno-bele. Na kraju je "pukla" i stotka trojkom Jaga dos Santosa.

Drugi meč na programu je dvorani "Ranko Žeravica" sa početkom od 20.00 časova u utorak, 7. maja.

Tok meča ste mogli da pratite na Telegraf Sportu.

STATISTIKA MEČA

Crvena zvezda - Mega 103:73 (27:20, 25:13, 26:22, 25:18)

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd

Gledalaca: 6.215

Sudije: Tomislav Hordov (Hrvatska), Dragan Porobić (BiH), Stefan Ćalić (Srbija)

Crvena zvezda: Teodosić 10, Tompkins 11, Davidovac 2, Mitrović 8, Lazić 9, Bolomboj 9, Ilić 5, Nedović 13, Giedraitis 13, Gilespi 5, Topić 8, Dos Santos 10

Mega: Milijašević 3, Miljenović 9, Jelavić 11, Marković 2, Kobzistji 3, Popović, Iljasolu 2, Đurišić 26, Kovačević 7, Jović 10, Mušicki, Malovec

UŽIVO Zvezda - Mega 103:73 (27:20, 25:13, 26:22, 25:18)

IV ČETVRTINA

10. minut (103:73) - Trojka Jelavića, a onda trojka Jaga! Stotka u Pioniru! Đurišić pogađa oba penala, a onda Gilespi ide na liniju bacanja. Pogodio je jedno od dva. Jago je promašio, a Mega će ipak napadati u poslednjem napadu. Olek pogađa trojku.

8. minut (99:65) - Nova trojka Zvezde, onda koš Đurišića... Postavlja se pitanje da li ćemo da vidimo stotku. Gilespi ne može da dođe do koša, blokirao je Jelavić. Ostaće potom lopta za Megu. Gilespi stiže do dva vezana koša, ovaj drugi iz ukradene lopte. Idemo opet na tajmaut.

6. minut (92:63) - Mega preko Đurišića opet na ispod 30 poena razlike, ali Jagu dos Santosu se to ne dopada, pa trojkom ponovo probija magičnu granicu. Tajmaut traži Marko Barać. Jelavić je dobro reagovao na taj minut odmora i postiže dva poena.

4. minut (89:59) - Tompkins je fauliran uz pogodak za dva poena. Realizovao je i dodatno bacanje. Đurišić prekida crni niz i seriju od 11:0 za Zvezdu. Jović nas vraća na +30 za Zvezdu u ovim momentima.

2. minut (86:55) - Nema kraja lošem nizu Mege. Poeni Bolomboja, potom i Tompkinsa, pa Topića... Već je +29, pa tajmaut traži Barać. Ni posle njega se nije oporavila Mega, već Zvezda preko Tompkinsa probija granicu od 30 poena prednosti.

III ČETVRTINA

10. minut (78:55) - Đurišić sada postiže trojku posle izgubljene lopte Tompkinsa, pa mora Sferopulos da reaguje i da zatraži tajmaut. Odgovara trojkom Teodosić, a Jelavić ne uspeva to da uradi. Usledio je skok Jelavića. Tompkins is ofanzivnog skoka stiže do nova dva poena. Zvezda ubedljivo vodi pred poslednjih 10 minuta.

8. minut (73:52) - Miljenović je lako prošao do kraja, a Milijašević je faulirao Topića. Potom i faul nad Lazićem za dva penala, koja je kapiten Zvezde lako realizovao. Ilija Milijašević pogađa trojku. To čini i Topić, a onda povreda Stefana Miljenovića. Levo koleno je izgleda u pitanju. On je uz pomoć saigrača iznet sa terena. Kovačević na drugoj strani fauliran od strane Mitrovića, a pogodio je za dva. I bacanje realizuje. Lazić takođe siguran, dok Đurišić zakucava.

6. minut (66:42) - Nema trojke Nedovića, potom i Iljasolua, ali zato Davidovac zakucava loptu u koš u brzoj tranziciji! Novi neiskorišćen napad Mege, a Iljasolu faulira Topića. Nikola Topić je pogodio trojku koja vodi Zvezdu na +23. Sada je faulirao Teodosić Jovića koji će imati dva bacanja. Idemo na TV tajmaut pre toga. On je pogodio samo jedno, a na drugoj strani Mitrović uvećava razliku.

4. minut (59:41) - Đurišić stiže do 2+1, a onda isti košarkaš opet ide na liniju za slobodna bacanja i može dodatno da približi Megu. Pogodio je jedno od dva. Ipak, odmah stiže odgovor u vidu trojke Nedovića. Jović je još jednom neprecizan. Ali u narednom napadu je agilan i stiže do poena.

2. minut (56:35) - Nešto sporiji početak drugog poluvremena. Giedraitis je odveo Zvezdu i na preko 20 poena prednosti, ali Miljenović je vratio Megu ispod te granice. Đurišić je promašio za dva poena, a Jago na drugoj strani stiže do dvojke.

II ČETVRTINA

10. minut (52:33) - Mitrović je postigao nova dva poena na polaganju, a faul u napadu pravi Marković. Topić je pokušao, ali Đurišić ga je izblokirao. Na kraju koš za Kovačevića. Nedović pogađa vrlo težak šut za tri poena, a uz to je i fauliran, pa će da dobije i dodatno bacanje na sve to kao nagradu. Pogodio je i taj penal. Nije pogodio Miljenović, a ni Đurišić.

8. minut (46:31) - Po izgubljena lopta ponovo na obe strane, sada je Jago napravio grešku u koracima. Mega nastavlja sa crnim minutima, Malovec pravi treći faul na drugoj strani, a Rokas će posle asistencije Topića na liniju penala. On pogađa samo drugo. Đurišić je sada fauliran od strane Rokasa Giedraitisa. On je ubacio oba penala, ali je Rokas potom postao prvi dvocifreni pogođenom trojkom. Mega zatim još jednom žuri, ali Miljenović takođe dobro reaguje. Kovačević prolazi do kraja i prekida loš niz gostiju.

Video: Ovacije za Nikolu Topića prvi put nakon što je izašao na parket protiv Mege

6. minut (42:27) - Po neiskorišćen napad za obe ekipe. Malovec se za sada loše snalazi pod košem, a Bolobmoj je odličan na drugoj strani i tera Baraća da zatraži novi minut odmora. Mega dva puta posle tajmauta ne uspeva da poentira i ima velike probleme u tom segmentu. Tompkins ima meku ruku i donosi novu maksimalnu prednost Zvezdi od +15.

4. minut (38:27) - Konačno laki poeni za Jovića, potom umalo i ukradena lopta za Megu. Nedović nije pogodio za tri, iako je bio sam kao duh na 45 stepeni. Nakon toga je fauliran Đurišić, ali je on nakon toga promašio dva poena. Nedović stiže do koša na drugoj strani. Sjajno zatim prolazi i Đurišić, koji je pritom i fauliran, pa će imati dodatno bacanje, koje je realizovao. Bolomboj takođe fauliran, ali ubacuje samo jedan penal. Iljasolu zato nije precizan... Rokas opet vraća Zvezdu na +11.

2. minut (32:22) - Nema sada koša za Jovića, smatra da je fauliran, kao i trener Barać. Dugačak napad Zvezde, nema trojke Nedovića uz zvuk sirene. Na drugoj strani je fauliran Đurišić, koji je uspeo da pogodi oba slobodna bacanja, ali Miloš Teodosić uspeva da na neverovatan način van balansa pogodi za dva. Nije za tri uspeo da pogodi Miljenović. Na kraju stiže kazna - trojka Teodosića.

KK Crvena zvezda - KK Mega Foto: ABA lgia / Dragana Stjepanović

I ČETVRTINA

10. minut (27:20) - Lepo Đurišić ide do kraja, a Ilić postiže poene. Zvezda uzvraća, ali i Jović uz dosta sreće pogađa trojku, jer se lopta nekako vratila u obruč. Mitrović je takođe jako raspoložen i ponovo je prošao do kraja. Razigrala se Mega napadački, sada i Miljenović stiže do koša. Branko Lazić završava prvo poluvreme košem.

8. minut (21:12) - Nedović postiže dva poena, posle čega Miljenović gubi loptu. Mitrović je zatim fauliran od strane Jovića, a Zvezda maksimalno uspeva da iskoristi prostor u reketu u odsustvu Plavšića. Jelavić postiže dva poena nakon što je Luka realizovao oba bacanja. Teodosić zatim i sam šutira penale uspešno, a Nedović posle ukradene lopte donosi +11 Zvezdi. Iljasolu je pogodio za dva poena posle tajmauta Baraća, a Teodosić je izgubio loptu, ali su izostali poeni Jovića.

6. minut (13:8) - Bolomboj donosi prvi put prednost Zvezdi od dva poseda. Đurišić ne uspeva da poentira iz dva pokušaja, dok Branko Lazić lako stiže do koša uz faul Bogoljuba Markovića. Realizovao je kapiten Zvezde i dodatno slobodno bacanje. Iljasolu ne poentira, Jago nije pogodio trojku sa 45 stepeni, a potom sledi faul Mitrovića i idemo na TV tajmaut. Promašio je trojku Nedović, potom i Mitrović ne ispravlja promašaj iz skoka, a na drugoj strani Miljenović uspeva da postigne oba slobodna bacanja nakon prekršaja Nedovića, koji je potom promašio još jedan šut za dva poena.

4. minut (8:6) - Do prvih poena sada stiže mladi Bogoljub Marković, posle čega Jago promašuje trojku. Mega je imala jako lep napad, ali je izostala realizacija, posle čega stižu novi poeni Rokasa sa linije bacanja. Ipak, i Jelavić je raspoložen, a Zvezda sada uspeva da poentira ponovo i preko Rokasa Giedraitisa. Nema trojke Maloveca.

2. minut (4:2) - Izgubljena lopta Zvezde posle kojih dolaze dva pogođena slobodna bacanja Andrije Jelavića zbog prekršaja Bolomboja. Prve poene za Zvezdu potom postiže Rokas Giedraitis na polaganju. Neiskorišćen napad Mege, zatim i izgubljena lopta Zvezde, ali Bogoljub Marković ne pogađa trojku, baš kao ni Rokas iz ćoška. Malovec je izgubio loptu. Jago poentira, ali ne dobija faul.

STARTNE POSTAVE

Crvena zvezda: Davidovac, Lazić, Bolomboj, Giedraitis, Dos Santos

Mega: Miljenović, Jelavić, Marković, Đurišić, Malovec

- Košarkaši obe ekipe izašli su na parket u crnim majicama sa posebnim natpisom "Živite" u čast poginulih mališana u masakru u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

SASTAVI

Crvena zvezda: Teodosić, Tompkins, Davidovac, Mitrović, Lazić, Bolomboj, Ilić, Nedović, Giedraitis, Gilespi, Topić, Dos Santos

Mega: Milijašević, Miljenović, Jelavić, Marković, Kobzisti, Popović, Ilijasoglu, Đurišić, Kovačević, Jović, Mušicki, Malovec

KOMENTAR PRE MEČA

Kao što smo pomenuli, Mega je u fenomenalnoj seriji rezultata i poslednji put je izgubila sada već davnog 15. februara i to na Kupu Radivoja Koraća od ekipe Vojvodine! Tada je Luka Ašćerić uspeo da ubaci 22 poena protiv svog bivšeg tima i da napravi pravu senzaciju, ali očigledno je to bio znak za buđenje u timu Marka Baraća.

Od tada su košarkaši Mege pobedili Krku, Cibonu, Studentski centar, baš današnjeg rivala Crvenu zvezdu, Split, Igokeu i potom dva puta Cedevita Olimpiju u četvrtfinalu ABA lige.

Danas će biti oslabljeni, jer Marko Barać neće moći da računa na kapitena i jednog od najboljih igrača, centra Uroša Plavšića koji je na drugom meču protiv Zmajeva doživeo prelom nekoliko kostiju lica zbog čega neće moći da pomogne svojim saigračima.

Sa druge strane, kao što je poznato, Zvezda neće moći da računa na Adama Hangu, koji će odsustvovati sa terena do kraja tekuće sezone i neće moći da pomogne timu u borbi za trofeje u ABA ligi i KLS.

Utakmicu će suditi iskusna trojka koju će predvoditi Tomislav Hordov iz Hrvatske, a kojem će pomagati Dragan Porobić iz Bosne i Hercegovine, odnosno Stefan Ćalić iz Beograda.

(Telegraf.rs)

Video: Slavlje košarkaša Vojvodine nakon osvojenog trofeja KLS

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • taifun

    3. maj 2024 | 18:35

    A gde je Plavsic otisao tetki lek da odnese ili stiglo naređenje sa vrha da ne sme igrati protiv fmpa2. Potencijalno iduce sezone Plavsic i Djurisic iz fmpa3 mege u fmp1 ili fmp2 videcemo

  • Ja

    3. maj 2024 | 19:31

    Ako miljenica ima 12000 preplatnickih karata kako onda igra u Pioniru?

  • Šmiša

    3. maj 2024 | 19:10

    Auh kakva podrška zvezdinih navijača! To su ti žestoki momci, došlo ih je čak 20 hahaha! 👎🇭🇷💰🪠

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA