≫ 

Bio je najbolji mladi košarkaš, na meti Zvezde i Partizana, ali umesto u NBA završio je u logoru! Tamo je ubijen!

Imao je samo 19 godina i bio je najbolji junior Jugosalvije i to u generaciji Dejana Bodiroge, Dejana Tomaševića, Željka Rebrače, Nikole Lončara itd

  • 18
Bio je najbolji mladi košarkaš Jugoslavije: Edin Salaharević Foto: Wikipedia

Jugoslovenska košarka oduvek je imala najveće talente košarke na svetskom nivou. Neki od njih dosegli su velike visine, postali legende, a neki nisu uspeli da od talenta postanu vrhunski igrači.

Međutim, jedan od najvećih ikada iz generacije Dejana Bodiroge, Tomaševića i ostalih nije ni imao priliku da ostvari svoje potencijale. Ubijen je u logoru za vreme rata u BIH.

>>> Kako je drim tim Jugoslavije oduševio Grega Popoviča? Kad sam video tu ekipu, pitao sam se samo jedno

Reč je o Edinu Salahareviću koji je sa juniorskim timom Slobode iz Tuzle bio prvak Jugoslavije, a on najbolji igrač turnira sa 22 poena i 14 skokova u finalu. Te sezone igrao je i za seniore Slobode jedan deo, a kasnije na pozjamici za KK Bor iz Srbije.

Vispreni centar sa mekom rukom, momak u koga se uzdala Bosanskohercegovačka košarka. Nekoliko dana posle osvajanja titule dobio je poziv u juniorsku reprezentaciju Jugoslavije gde su ga čekali Dejan Bodiroga, Dejan Tomašević, Dragan Tarlać, Damir Mulaomerović, Miroslav Berić, Haris Brkić i drugi.

Imao je potencijal da bude veliki igrač i možda buduća NBA zvezda. Klubovi Zvezda i Partizan su odmah shvatili o kakvom se talentu radi, pa su ga želeli u svojim redovima.

Članovi juniorske reprezentacije Jugoslavije iz 1991/92 godine: Dragan Tarlać ( u prvom planu) Željko Topalović, Dejan Bodiroga Foto: MNPress

Ali, te 1992. godine u aprilu izbio je rat u Bosni i sve je stalo. Salaharević je trebalo da ode već na pripreme sa timom, ali je odlučio da ode u rodnu Vlasenicu da proslavi Bajram sa roditeljima.

To je bila kobna odluka. Početak rata izazvao je neviđene promene, blokade Tuzle i okoline pa niko nije mogao da izađe ni da uđe.

Pogotovo su bili blokirana manja mesta poput Vlasenice, Živinice, Kalesija i okolna tuzlanska naselja. Barikade su bile svuda, a porodica Salaharević je pokušala da izađe iz mesta, ali odgovor je bio uvek isti.

- Svi mogu samo Edin ne može - pričali su vojnici tadašnje paravojne formacije. Košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan su urgirali za njega, kao i Košarkaški savez Jugoslavije, ali ništa nije pomoglo.

Nisu hteli da puste Edina da izađe iz mesta.

On je kasnije odveden sa svojim ocem u logor u Sušici u septembru gde je mučen i ubijen od strane ljudi, verovatno ratnih plaćenika, koji su kasnije optuženi za ratne zločine.

FAKTI:

- Edin Salaharević je 1992. godine bio najbolji mladi košarkaš Jugoslavije ( u konkurenciji Bodiroge, Mulaomerovića, Berića, Tomaševića itd)

- Ubijen u logoru Sušica 1992. godine

- Kosti su mu pronađene 2009 i pokopane na mezaru Rakita u Vlasenici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vule

    22. maj 2018 | 15:52

    Ko ubi velike talente I iskrene Jugosovene Harisa I Edina? Ubice imaju ime I prezime da ne bacamo ljagu na ceo narod.

  • sale

    22. maj 2018 | 16:47

    Znate kada bi muslimani ili Hrvati objavili nesto gde je neki Srbin ubijen? Nikada! Pobogu, sta je sa vama?!

  • Marko

    22. maj 2018 | 15:02

    Imam 33 godine i prvi put cujem za ovu pricu, svaka cast za objavu teksta! Tuga i zal za ovim momkom, ko zna kakvu bi karijeru imao da nije bilo tog uzasnog rata..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA