≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Favela, pačiji embrion i Srbi košarkaši u Manili: Kako su MVP Jokić i Mundobasket otvorili vrata Telegrafu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ekipa Telegrafa je na Svetskom prvenstvu u košarci, a naredne tri nedelje pratićete najzanimljivija dešavanja sa lica mesta

  • 1
Filipini i Mundobasket Foto: Telegraf.rs

Put od više hiljada milja počinje u Beogradu za ekipu Telegrafa, a nastavlja se u Manili. Posle tridesetak sati puta, malo čekanja, presedanja i mnogo motiva ukazao se glavni grad Filipina, jedne od tri države organizatora ovogodišnjeg Mundobasketa. 

Atmosfera pred početak takmičenja dovedena je u ovoj zemlji do usijanja, a posle reprezentacija učesnica, polako pristižu i navijači kao i novinari. Na sam pomen košarke i takmičenja otvaraju se sva vrata, pa tako i prolazimo kroz deo za diplomate i osećamo se zaista posebno jer se domaćin potrudio da olakša boravak svima koji imaju dodirne tačke sa turnirom.

Bilbordi, reklame, maskote, lopte... Sve je podređeno takmičenju i svakog putnika podseća da bi mogao da pogleda neki meč i vidi velike svetske zvezde na jednom mestu.

Srpska veza Jokić i 15 miliona košarkaša

Ulećemo u jedan od taksija koji čeka, a onda "srpska veza"...Magična reč je Nikola Jokić.

S obzirom da je vozač odmah ošacovao da niko od nas nije ispod 190, usledila su pitanja. Naravno, da li smo košarkaši i odakle smo.

- Jesu li čuo za Bogdanovića i Jokića?

- MVP? NBA MVP? Ma vi ste iz Srbije, košarkaši? Ko igra od vas? - uzviknuo je vozač od nekih 35 godina, visok oko 165 i, očigledno, jedan od 15 miliona košarkaških fanatika.

Odmah je nastavio uglas kada je čuo razlog dolaska:

- Poznajete košarkaše? I ja igram košarku, ali nisam tako dobar. Igrate i vi sa njima na treningu?

Pričao je kao navijen o košarci, ali i o pravilima za strance u Manili.

Favele i pravila ponašanja

Ljubazno je objasnio da posle 10, 11 ne izlazimo iz hotela. Novi smo, razlikujemo se, a grad je milionski, dosta mračan i potpuno zakrčen.

I zaista... Vožnja se otegla. Shvatamo da nije čudo što su reprezentativci Srbije odložili trening posle vožnje kroz haos od skoro dva sata.

Milion prevoznih sredstava, skuteri, "džipni" taksi, vozila koja vas skupljaju na ulici dok istrčavate ispred njih, dernjate se i mašete. Sve u svemu, popodnevni i večernji špic na Gazeli i Brankovom mostu u Beogradu deluje kao vožnja na autodromu i stazi za Formulu 1 u Hokenhajmu, Monci i Hungaroringu.

Nižu se pravila... Od mnogo priče taksiste, ukačili smo da specijalitet "balut" od pačijih embriona, ipak, nećemo probati, ni za sve pare sveta. Uprkos preporuci...

Dok prolazimo tesnom ulicom kroz deo koji je najbliži faveli u Riju, na nekih dvadesetak kvadrata betonskog dvorišta su okačeni koševi, obasjava ih mali reflektor, a klinci, bosi igraju basket. Ovo obećava. Manila i Filipini žive za košarku, iako ne važe za velesilu, kao ni zemlju koja se ističe bogatstvom. Naprotiv...

Stižemo. Okolina deluje kao ona ista favela.

Sutra je novi dan. Već u četvrtak konačno možemo da očekujemo i košarku!

Naš nacionalni tim, posle večernjeg treninga u sredu, ponovo će trenirati.

Takođe, selektor Pešić će održati konferenciju, a onda... počinje sve, i to, u najvećoj zatvorenoj hali na svetu.

Telegraf će pratiti sva zanimljiva dešavanja o kojima ćete čitati narednih dana.

(Telegraf.rs)

Video: Atmosfera u Manili uoči Svetskog prvenstva u košarci

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA