Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta kažu brojke pred meč Srbije i Južnog Sudana? Afrikanci nisu uvek ležali našim košarkašima na Mundobasketu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čeka nas veoma interesantan duel

  • 0
Košarka Srbija - Portoriko Foto: Tanjug/AP

Košarkaška reprezentacija Srbije igra svoj poslednji meč prvog dela Svetskog prvenstva protiv selekcije Južnog Sudana. Pošto je prolazak u narednu fazu gotovo izvesno obezbeđen posle dva trijumfa nad Kinom i Portorikom, naši momci će danas gledati da na to dodaju još jedan kako bi u narednu fazu preneli skor 3-0.

Ipak, brojke pozivaju na oprez, jer je naša selekcija kroz istoriju umela da ima problema sa afričkim reprezentacijama. Pamte se porazi od Angole, a kao nezavisna zemlja, prateći podatke od 2006. godine, pa do danas takođe je bilo "štucanja".

Naime, Srbija je izgubila svoj prvi meč protiv Nigerije 2006. godine (82:75), da bi ipak posle toga nanizala tri pobede sa prosečnom razlikom od 39 poena.

Interesantno je da je i kapiten Bogdan Bogdanović najmanje poena ikada na Svetskom prvenstvu postigao protiv neke afričke selekcije i to svega tri protiv Egipta tokom 2014. godine. Međutim, u poslednjih šest mečeva na Mundobasketu ima 22,8 poena po susretu.

Naša zemlja imala je više od 20 asistencija po meču na poslednje četiri vezane utakmice na Svetskim prvenstvima, ali nikada ranije u istoriji nije uspela da dođe do većeg niza, pa bi duel sa Južnosudancima mogao da bude preloman.

Sa druge strane, Južni Sudan može da postane tek treća nacija koja je vezala dve pobede u preliminarnoj fazi Svetskog prvenstva, pošto su prethodno to uradile Angola 2006. i 2014. godine. U prethodna dva meča postigli su više od 89 poena, a nikada se nije desilo da neki afrički tim na tri meča veže 85 ili više.

Najbolji igrač Južnog Sudana je Karlik Džons, koji je postigao 20 poena i imao je pet ili više asistencija na obe utakmice grupne faze takmičenja. Međutim, niko nije uspeo da veže tri takve utakmice na poslednjih sedam edicija prvenstva.

(Telegraf.rs)

Video: Polonara srećan zbog prolaza: Biće teško u duelu sa Srbijom, ali možemo da pobedimo svakog

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA