Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ušli smo u dobro podmazanu mašinu za mlevenje": Selektor Južnog Sudana na hit način opisao košarkaše Srbije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jasno je bilo i njemu da je Srbija danas bila daleko bolja

  • 1
Rojal Ajvi Foto: FIBA (fiba.basketball)

Izgubila je reprezentacija Južnog Sudana svaku šansu da se bori za plasman u nokaut fazu takmičenja na Svetskom prvenstvu posle ubedljivog poraza od Srbije, ali je još jednom pokazala da je svetla budućnost ispred njih. 

Trener reprezentacije Južnog Sudana, Rojal Ajvi na originalan način je opisao selekciju Srbije. Kaže da je to jednostavno jedna mašina.

- Ušli smo u podmazanu mašinu za mlevenje, Srbija je šutala 53% za tri, retko su gubili loptu. Vidite, pogađali su iz svih pozicija. Svaka im čast. Takmičili smo se 40 minuta, nismo pali. Nekada izgubiš, nekada dobiješ.

A šta je to bilo loše kod njegovog tima? Teško je reći u ovom momentu...

- Ne mogu da vam kažem šta je bilo loše. Ali mislim da je Srbija imala 15 poena iz izgubljenih lopti. Oni su dobro pokretali loptu. Karlik je dao samo tri poena, uspeli su da ga zaustave i tako nam spreče plan igre.

Iako Karlik Džons ima veliko, čak i NBA iskustvo, danas ga ne terenu nismo ni videli sa nekom značajnom ulogom.

- Oni su zapravo uspeli da ga izvedu iz igre. Stavljali su više njih u odbrani. Gledali smo sve to, imali su plan za Karlika Džonsa. I on je radio. To je njega frustriralo. Moraćemo da pogledamo snimak i da pomognemo Karliku da dođe u bolje pozicije.

Ipak, u jednom momentu se Južni Sudan dozvao, ali samo nakratko.

- Mislim da kada je on ušao u igru, da smo tako malo zaustavili njihove trojke. Bogdanović je NBA igrač, kao i Jović, koji je imao 9/9, 5-5 za tri, kada neko uđe u takav ritam nemoguće je zaustaviti ga. Svaka čast Srbiji, to je sjajan tim.

Iza Južnog Sudana su teške godine. Državu je pogodio građanski rat, a košarka je nekako svetla tačka svega.

- Činimo da košarka donese mir u zemlji. Svi nas gledaju, ujedine se. U košarci mi delimo prijateljstvo, ljubav, zajedništvo, to je nešto što moji igrači pokazuju svaki dan na terenu - jedinstvo, ljubav prema porodici.

Upitan je na kraju da li neki drugi igrači mogu da odu u NBA ligu.

- Šut je sjajan. Svi mogu da šutiraju tri sa distance. Razumeju igru, tempo. Ovo je tako dobro podmazana mašina. Šutiranje je premija. Mogu da ih vidim da igraju u NBA ligi.

Kuani Kuani Foto: FIBA (fiba.basketball)

Prvotimac Kuani Kuani je istakao da je Srbija veliki tim i da su on i saigrači igrali koliko su mogli.

- Ovo je bila teška utakmica, znam da je Srbija iskusan tim. Igrali smo koliko smo mogli. Sav respekt prema Srbiji, pogađali su trojci celu utakmicu. Mi smo dobro igrali, iskoristićemo ovo da budemo još bolji.

Mesta za napredak, naravno, uvek ima.

- Mislim da je za nas najvažnije to što znamo koji nam je nivo potreban. Gledaćemo snimke, znaćemo da ako želimo da budemo najbolji, da treba da radimo na tome. Imaće mesta za napredak. To ćemo i uraditi.

Poruka za navijače je da se ne predaju.

- Ostanite uz nas. Nadam se da su i dalje srećni. Nikada nisu digli ruke od nas. Došli su da navijaju za nas. Turnir nije gotov za nas. Pokušaćemo da budemo bolji. I to uz najbolje navijače.

I on je istakao da su se košarkaši borili ujedinjeno, za sav narod u Južnom Sudanu.

- Razlog je taj što se problemi dešavaju u našoj zemlji. Kada se igra košarka, onda nema sukoba, svi su pod zastavom Južnog Sudana. Sve je to emotivno. Zato postoji ovaj tim, za jedinstvo. Za nas je sve ovo više od košarke i zato pokušavamo da promovišemo našu zemlju.

(Telegraf.rs)

Video: Nikola Jović posle pobede nad Južnim Sudanom: "Znači nam Novakova podrška"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoks

    30. avgust 2023 | 14:28

    Eto kako su ljudi realni,da smo kojim slučajem igrali protiv Hrvatske bilo bi kuknjave,"sudije su nas pokrale a bili smo bolji."

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA