Vreme čitanja: oko 11 min.

Analiza prve grupne faze Mundobasketa: Evo zašto imamo razlog manje za brigu

Vreme čitanja: oko 11 min.

Gotova je prva faza takmičenja i vreme je da analiziramo učinjeno i vidimo kako dalje

  • 1

Gotova je prva grupna faza Svetskog prvenstva u košarci i savršena je prilika da odradimo analizu učinjenog u svim grupama. Svaka reprezentacija je odigrala po tri utakmice, prvenstvnu su, možda falile malo neizvesnije utakmice, ali iznenađenja nisu izostala, pa je jedan od favorita za osvajanje ispao vrlo brzo po otvaranju. Nego da ne idemo preko reda, već ćemo ići od grupe do grupe.

Grupa A

Grupa sa domaćinom, koja je utakmice igrala na Filipinima, u Manili, gde se nalazila naša novinarska ekipa, pružila je neka iznenađenja. Po završetku trećeg kola finalni rezultat grupe je bio sledeći (boldovane ekipe idu dalje i u nastavku teksta):

1. Dominikanska republika (3-0)

2. Italija (2-1)

3. Angola (1-2)

4. Filipini (0-3)

Neprijatno iznenađenje bila je reprezentacija FIlipina koja je loše počela od prve do poslednje utakmice. Nijednu utakmicu nisu izgubili sa više od 10 poena razlike, ali to ne poriče neizbežno razočarenje. Dominikana je šokirala Italijane u drugom kolu pobedom od 5 poena razlike i na taj način obezbedila prvo mesto na tabeli.

Ova grupa nam je pokazala iznimni kvalitet Dominikanske republike i neopravdano velika očekivanja od Italije, pa možemo imati sliku za nastavak takmičenja šta od ovih timova možemo očekivati. Dominikanska republika se oslanja na raspoloženost Karl Entoni Taunsa, koji je svoju igru do sada uglavnom bazirao na pik&pop akcijama nakon čega se diže na šut za tri poena. Ovakve akcije otvaraju dosta prostora u reketu što Tauns, ukoliko ostane dobro čuvan može da iskoristi i uposli saigrače. Isto tako bek koji vodi loptu ima livadu do koša. Ukoliko se zatvori ova kombinacija prednost Dominikane može biti eliminisana.

Sa druge strane, Italija igra dobro poznatu košarku - pet igrača napolje, svi znaju da driblaju i šutiraju i odličnim kretnjama, kako po liniji za tri, tako i u reketu će otvoriti sebi poziciju. Najbolji u proteklom delu prvenstva za Italijane je bio Marko Spisu  koji je prvi plejmejker tima i ima najveću minutažu u ekipi. Na odličan način je razigravao saigrače, koristio prilike na tri kada ostane sam i bio jako koristan za ovaj tim. Ako se primeni velik pritisak na njega, Srbija lako može rešiti problem i drastično usporiti tim Italije.

Grupa B

Druga grupa u kojoj se nalazi Srbija nam je donela neke nove heroje. Očekivanje je bilo da će u drugu fazu proći Srbija i Kina, a samo jedan tim je opravdao ulogu favorita. I pored Saleta Đorđevića, Kinezi nisu uspeli da pokažu ekstra kvalitet i pored Andresona koji je pojačao tim ove godine. Poraženi su u svim mečevima i tako su zauzeli poslednju poziciju na tabeli, koja izgleda ovako:

1. Srbija (3-0)

2. Portoriko (2-1)

3. Južni Sudan (1-2)

4. Kina (0-3)

Južni Sudan je pokazao da se na njih može računati na narednim prvenstvima, ali odlučujući meč protiv Portorika nisu uspeli da dobiju, već su poraženi sa 5 poena razlike. Srbija je iskoristila ovu fazu prvenstva da uigrava igru u tranziciji koja izgleda najbolje od momenta početka priprema i teži ka tome da bude još bolja. Portoriko sa druge strane ima skladan tim i veoma dobre igrače za ovakav format takmičenja. Predvodnik i najbolji igrač ekipe je svakako Tremont Voters, ali istakla su se neka nova imena kao što su Stiven Tomson, Džordž Kondit, Ajzeja Pinjero i drugi. Portoriko ne bi trebao da bude težak protivnik za bilo koga u nastavku takmičenja, ali je protivnik protiv koga se ne smeš opustiti, jer ako im je dan svi će te kazniti.

Novoformirana grupa I će sadržati sledeće ekipe: Srbija, Dominikanska republika, Italija i Portoriko.

Grupa C

Grčka se nije pokazala moćnom kao nekada, što je bilo očekivano, ali i uprkos tome nije bilo iznenađenja. SAD je slavila svaki meč "sa pola snage", a Novozelanđani i Jordanci nisu uspeli da naprave iznenađenje, pa rangiranje u grupi izgleda ovako:

1. SAD (3-0)

2. Grčka (2-1)

3. Novi Zeland (1-2)

4. Jordan (0-3)

Grci su pokazali veliki deo svojih slabosti, ali su na mišiće uspeli da se plasiraju u dalju fazu takmičenja, odličnu partiju je odigrao Joanis Papapetru protiv Novog Zelanda, pa je na taj način pomogao svom timu. Ipak, deluje da i dodatak Tomasa Vokapa ne može da nadomesti izostanak Slukasa i drugih zvezda ovog tima. Prilično osrednji tim ipak nije za potcenjivanje. Pokazali su agresivnu i čvrstu odbranu, ali ono što ih može koštati u nastavku je nešto veće zalaganje u napadu, gde izostaje brzina odluka i kreacija.

Amerikanci su poslali prilično mlad tim na prvenstvo, predvođeni sa dve zvezde, ali grupna faza je filtrirala u potpunosti ko se u tom timu pita, a Stiv Ker sa stručnim štabom ćao radi fantastičan posao. Entoni Edvards se ispostavio kao jedan od najboljih igrača prvenstva, a kako izgleda nikome u timu osim Ingrama neće smetati. Deluje da je atmosfera u ekipi SAD fantastična, da je hemija na nivou i očekuje se da u narednoj fazi, kada će bez dileme dati veće zalaganje, kako timski tako i pojedinačno i da će tako savladati svakog protivnika. Centarska linija još uvek nije naletela na nekog kvalitetnijeg, ali deluju opasno i sigurno da će biti jedni od najboljih timova i u narednoj fazi takmičenja.

Grupa D

Ostali smo bez nekog većeg iznenađenja u grupi D, pa kako smo očekivali, dalje idu Litvanija i Crna Gora. Egipat i Meksiko nisu uspeli da pokaži ekstra kvalitet, naprotiv, evropske ekipe su ih veoma lako savladale u oba meča, pa tabela izgleda ovako:

1. Litvanija (3-0)

2. Crna Gora (2-1)

3. Egipat (1-2)

4. Meksiko (0-3)

Litvanci su ulogu lidera veoma lako dokazali u poslednjem kolu protiv reprezentacije Crne Gore. Kao lider tog tima istakao se mladi Jokubaitis koji igra fantastično ovo prvestvo i lider je ovog tima, a pretenduje da taj status nasledi u potpunosti od Valančijunasa kod kog se vidi da ga godine sustižu. Litvanci veliki deo svoje igre baziraju na piku i igri sa niskog posta, što smo mogli videti i protiv Crnogoraca, a očigledno je bilo da sprovođenje ideja ispod koša neće biti uspešno kao nekih prethodnih godina kada je Jonas bio u punoj snazi. Odlični su do sada bili i Kuzminskas koji se gotovo uvek razgoropadi kada dođe nacionalno prvenstvo, a bitan igrač iz senke bi trebao da bude i Brazdeikis.

Kod Crne Gore je problem drugačije vrste. Imaju fantastičnu centarsku liniju gde se posebno ove godine ističe Marko Simonović, dok imamo manje raspoloženog Dubljevića. Vučević standardno pruža dobre partije, međutim najveći problem ove ekipe je nedostatak kvalitetnog krila i boljih bekova. Peri jeste dobar skorer, ali kao organizator igre se ne snalazi najbolje, pa centri moraju svoje pozicije sami izgraditi. Kao organizatori se ne mogu pohvaliti ni Petar Popović niti Džoni Ivanović, pa je Crna Gora svedena pretežno na kreaciju niskog posta.

Novoformirana grupa J će sadržati sledeće ekipe: SAD, Litvanija, Grčka i Crna Gora.

Grupa E

Grupa E je priredila drugi najveći šok prvenstva, Finci su ispali sa finalnim saldom od tri poraza, bez pobede. Protivnici su očigledno uspeli da nađu lek za Markanena, pustili su njega delimično da radi šta želi, odbrana bi se na njemu bazirala na agresivnoj fizičkoj, gde mu se ulazi u noge, ali dosta bitnije svi ostali su maksimalno zatvoreni tako da im kreacija bude ograničena. Japan je odradio sjajan posao pobedivši Fince i postavili su finalni izgled grupe ovako:

1. Nemačka (3-0)

2. Australija (2-1)

3. Japan (1-2)

4 Finska (0-3)

Domaći Japanci su na Okinavi odbranili čast pred svojim navijačima, ali glavna borba se vodila između prve dve ekipe. Upravo taj meč je odigran u drugom kolu, a jasnog favorita nije bilo. Nemci su i pored svoje druge zvezde Frenca Vagnera uspeli da ostvare dovoljnu pobedu sa 3 poena razlike i ostavili Australijance izuzetno besnim što se moglo videti u tunelu nakon meča. Još jedan turnir za redom vidimo izrazito raspoložene, timski orijentisane Nemce, tim gde se zna ko kosi, a ko vodu nosi, gde se hijerarhija poštuje i gde niko ne ispada iz svoje uloge koja je optimalno postavljena. Naravno, prvi lider tima jeste Denis Šruder, ali pored njega i Frenca Vagnera imamo fantastične Morisa Vagnera, Maoda Loa, Daniela Tajsa i druge. Možda imenima nemaju najbolji tim, ali selektor Herbert je to fantastično uklopio.

Ne smemo potceniti ni Australijance predvođene nekim novim licima. Džoš Gidi se pokazao kao glavni čovek u taktici, pošto veliki broj napada ide preko njega sa apsolutnim pravom. Nekoliko puta je bio na ivici tripl-dabl učinka upisavši fantastične brojke. Tu je naravno i dalje glavni čovek Peti Mils koji vodi glavnu reč kada je rezultatski neizvesno. Iako broji 35. godinu njegovi brojevi ne padaju, u proseku beleži skoro 20 poena. Osim njih dvojice odlični su bili Duop Rit, Džo Ingls, Matis Tajbul, Džoš Grin, Dante Egzum, svako u svojoj ulozi. Bez obzira što su zauzeli drugo mesto u grupi ne treba ih potcenjivati i predstavljaće teškog protivnika za svakoga.

Grupa F

Ni ovde nije bilo iznenađenja, Slovenci su opravdali ulogu favorita, podjednako kao i Gruzini. Zelenortska ostrva u prisustvu Tavaresa nisu uspeli ništa više od jedne pobede i to protiv potčinjene Venecuele koja na ovom Mundobasketu nije imala nikakve ambicije, pa je finalna slika grupe sledeća:

1. Slovenija (3-0)

2. Gruzija (2-1)

3. Zelenortska ostrva (1-2)

4. Venecuela (0-3)

Slovenci nisu dozvolili neki neuspeh već su prilično mirno priveli kraju ovaj deo grupne faze. Luka Dončić je opravdao ulogu lidera, a mesto Čančara je zamenio delimično Majk Tobi koji igra vrhunski ovo prvenstvo. Dobro koncipiran tim je pokazao rezultate, a osim navedene dvojice videli smo i odličnog Klemena Prepelića, Alekseja Nikolića, Žigu Dimeca, Zorana Dragića. Ipak, bez Luke ovaj tim nema ambicije niti domete, pa ukoliko neki protivnik uspe bar delimično da ga omete i uspori njihove nade padaju u vodu. Bitno je da se zdrav i spreman vrati Jaka Blažič koji je energija tima uz Dragića.

Gruzija u izostanku kvalitetnijeg beka i dalje deluje kao ekipa sa maksimalnim dometo drugog dela grupne faze. Slična priča kao sa Crnom Gorom, izvanredna centarska linija, koja ne može da iskaže pun potencijal usled izostanka boljeg organizatora igre. Istini za volju, nezgodan protivnik, koji ukoliko krene da pogađa retko ko ih može zaustaviti, pogotovo uzevši u obzir odlične visoke igrače koji su agresvini kako na ofanzivnom tako i na defanzivnom skoku. Svakako predstavljaju ekipu koja ne sme biti potcenjena.

Novoformirana grupa K će sadržati sledeće ekipe: Nemačka, Slovenija, Australija, Gruzija.

Grupa G

Bez iznenađenja i u grupi G, timovi sa španskog govornog područja ne daju mira drugima. Iran bez ikakve šanse, a Obala Slonovače bez mogućnosti za boljim rezultatom. Iznenađenja nije bilo pa je finalna slika grupe sledeća:

1. Španija (3-0)

2. Brazil (2-1)

3. Obala Slonovače (1-2)

4. Iran (0-3)

Španci su relativno lako prošli ovu grupnu fazu, ali ne na način kako smo navikli od njih, svoju igru su morali da formiraju na drugi način. U izostanku kvalitetnijeg organizatora igre Skariolo je morao da se okrene alternativnim metodama kreacije poena, timskom igrom i dobrim protokom lopte. Glavna imena tima braća Ernangomez su opravdali očekivanja i pružali sjajne partije, ali tu smo imali i odličnog mladog Usmana Garubu koji ozbiljno skreće pažnju na sebe. Istakli su se i Santijago Aldama, Huan Nunjez i Alberto Dijaz, ali ostaje utisak da ovom timu fali jedan pouzdan igrač na bekovskim pozicijama. Dobrim pritiskom na bekovsku liniju i "deny" odbranom centara sva kreacija Španaca se može zaustaviti, a individualni kvalitet igrača nije kao prethodnih godina, pa rezultat može izostati.

Brazilci su sa druge strane izgubili jednog od najbitnijih igrača, NBA veterana Raula Neta koji je ostao povređen u jednom kontranapadu i propušta celu narednu sezonu. Tu je svoju priliku oberučke ugrabio novi plej Crvene zvezde Jago Mateuš, koji igra košarku života, predvodi Brazilce do naredne faze takmičenja i predstavlja pravog generala na terenu. Naravno ne smemo zaboraviti Marselinja Uertasa koji i u četrdesetoj godini igra fantastično, tu su i Bruno Kaboklo, Vitor Benite, Tim Soares kao i drugi momci, koji možda nisu ostvarili ime na najvišoj košarkaškoj sceni, ali zalaganje i požrtvovanost koju pokazuju niko ne sme da potceni. Iako nisu favoriti i smatra se da se u narednoj fazi njihovo učešće završava, mogu napraviti problem svakome.

Grupa H

Rezultati grupe H su šokirali celu košarkašku javnost, Francuzi su ispali iz takmičenja, ostvarivši jedva jednu pobedu i to protiv Libana, nakon 40 minuta mučenja. Kanada je otvorila prvenstvo silovito i u tom maniru nastavila do završetka grupne faze pa imamo finalnu sliku grupne faze:

1. Kanada (3-0)

2. Letonija (2-1)

3. Francuska (1-2)

4. Liban (0-3)

Letonci su napravili istorijsko iznenađenje protiv Francuza i fantastičnom borbom, a ne tako fantastičnom igrom izbacili drugog favorita za osvajanje turnira već u prvoj fazi takmičenja. Nažalost, nakon Porzingisa su izgubili Dairisa Bertansa usled parcijalne rupture tetive mišića kod kolena, pa će u nastavku takmičenja imati veliki problem da nadomeste taj gubitak. Ipak odlično se kreću u napadu, igraju veoma agresivno u odbrani i imaju nekoliko igrača koji su dovoljno konstantni da im se lopta u napadu može poveriti. Davis Bertans, Rolands Šmic, Andrejs Gražulis i drugi su stvarali probleme svakom protivniku i uspeli da prođu u dalju fazu takmičenja. Ipak, treba biti iskren i reći da su očekivanja od njih da u ovoj fazi svoje takmičenje privedu kraju.

Sa druge strane, Kanađani su potpuni lideri i može se diskutovati da su taj status preuzeli od Amerikanaca. Razmontirali su Francuze 30 razlike, "unakazili" Libance 55 razlike i rutinirali Letonce sa 26 poena prednosti. Izgledaju zastrašujuće, igraju fantastično u odbrani iz koje brzo otvaraju tranziciju, a ako uđu u pozicioni napad odlično igraju i timski i individualno. Apsolutni lider tima je Šej Gildžes Aleksander koji se vrlo lako uklopio u ovaj sistem pravila i igre i fantastično predvodi ovaj tim. Veliki deo igre je Keli Olinik preko koga dobar deo napada ide. Odlični su Aleksander Voker, ArDžej Beret, Dilon Bruks i drugi i zaista je teško naći slabu kariku tima. Možda će upravo oni biti najteži za zaustaviti ih taktički gledano.

Novoformirana grupa L će sadržati sledeće ekipe: Španija, Kanada, Brazil, Letonija

Očekivanja su razna, ali deluje da je Srbija dobro pozicionirana trenutno i da je svoje obaveze u grupnoj fazi, bez nekog preteranog zalaganja, završila mnogo ubedljivije u odnosu na ostale rivale.

Bitno je napomenuti da se svi rezultati iz ove grupne faze prenose u sledeće, novoformirane grupe, pa to može biti dobar pozitivni faktor za naš tim.

(Telegraf.rs)

Video: Pešić o uspešno odigranoj prvoj fazi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA