Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog čega Srbija ne može naknadno da pozove drugog igrača nakon teške povrede Boriše Simanića?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo šta kažu FIBA pravila

  • 2
Košarkaška reprezentacija Srbije Srbija - Italija Foto: MN Press

Teška povreda Boriše Simanića na meču protiv Južnog Sudana, čiju smo težinu uspeli da shvatimo tek kasno noćas kada je košarkaš Srbije završio na intenzivnoj nezi i bio operisan, ostavio je reprezentaciju naše zemlje sa 11 igrača na raspolaganju do kraja Mundobasketa.

Jak udarac koji je dobio u predelu bubrega očigledno je prouzrokovao teže zdravstvene probleme našem igraču, a selektor Svetislav Pešić potvrdio je da je za njega Svetsko prvenstvo i definitivno gotovo.

Mnogi su se, naravno, momentalno zapitali zbog čega selektor Srbije naknadno ne pozove nekog drugog igrača kako bi popunio novonastalu rupu. Pravila su ipak i više nego jasna.

Prvobitno, pri selekciji nacionalnog tima koji nastupa na Svetskom prvenstvu sa preliminarnog spiska od 24 imena koji se prosleđuje u sedište FIBA može se izabrati minimum od 10, a maksimum od 12 igrača koji će nastupati na takmičenju.

Konačni spisak se zaključuje dan pred početak prve zvanične utakmice na prvenstvu i on se smatra nepromenljivom kategorijom. Samim tim, iako su se neki igrači našli na preliminarnom spisku, a u međuvremenu su precrtani, to ne znači da mogu ponovo da se vrate i dođu u Manilu.

svetislav pešić srbija portoriko Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

U nekim ranijim edicijama Svetskog prvenstva, imali smo priliku da vidimo da se na konačnom spisku selektora nalazi 14 košarkaša. To je, međutim, promenjeno u međuvremenu i svi su morali da se povinuju činjenici da će igrači morati da se dodatno "čuvaju" na Mundobasketu.

Brojka je promenjena na 14 na 12, nezvanično, zbog većih finansijskih troškova koje snosi sama ekipa, odnosno zbog puta, smeštaja, obezbeđivanja uslova za trening i slično. Samim tim, smanjeni su i trošlovi.

Baš zato će selektor Pešić do kraja morati da se osloni na preostalih 11 košarkaša. Neko drugo ime, do kraja sledeće nedelje, nećemo gledati u Košarkaškoj reprezentaciji Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Svetislav Pešić pred Italiju govorio o Simaniću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ???

    31. avgust 2023 | 18:59

    Volim svoju Srbiju...samo ne znam ko ce hraniti porodicu mladog kosarkasa? Moramo biti realni i ne osudjivati one koji zive od kosarke a nisu prihvatili poziv selektora. Nek momci ostanu zivi i zdravi a ljubav prema svojoj zemlji su vec pokazali. Zelim brz oporavak povredjenom mladicu.

  • Lale Pavlović

    31. avgust 2023 | 17:59

    Kad je Srbija u pitanju ne može , da je za Amere mogla bi zamena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA