Vreme čitanja: oko 3 min.

Možemo li prekinuti crni niz: Šta Srbija treba radi da konačno pobedimo Italiju?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nakon dva vezana poraza od reprezentacije Italije imamo priliku da vratimo za prošlogodišnji poraz na Evrobasketu

  • 5
Đanmarko Poceko, Svetislav Pešić Foto: Fiba.basketball

Ako ne sad - kad? Ako ne mi - ko? To je stav sa kojim srpski igrači moraju ući u sutrašnju utakmicu, a prema pokazanom možemo zaključiti da je sastav Svetislava Pešića naoštren za ono što sledi.

Ako pogledamo druge favorite kako su igrali protiv slabijih reprezentacija u drugim grupama možemo zaključiti da naši momci uopšte nisu bili loši. Ovogodišnji sastav je baš po meri selektora, a sada, kada su uigrani, mogu biti neprelazna prepreka za sve ostale ekipe.

Ipak, ovo je obična demagogija ukoliko se ne dotaknemo realnih stvari, taktike, pripreme, izgleda sastava i ostalih stavki neophodnih da se dođe do pobede protiv nimalo naivnih Italijana.

Ako pogledamo kakav su put do sada imali, vidimo jednu reprezentaciju koja se dosta mučila, ponekad neopravdano, tokom početka turnira. Ušli su na Svetsko prvenstvno samopouzdanjem nastalim na pripremnom periodu, ali surova realnost ih je brzo sačekala. Nisu tim koji su bili prethodne godine. Imaju očigledne nedostatke na visokim pozicijama, a igra im se maksimalno svodi na krilnu i bekovsku liniju.

Ako ih krene šut, zaista ih je teško zaustaviti, ali ako im nije dan moraju se osloniti na igru i kretnje od lopte. Tu na scenu stupa omaleni Marko Spisu, plejmejker reprezentacije Italije i verovatno najbolji igrač tima na dosadašnjem Mundobasketu. Ima izvanredan osećaj za igru, izrazito brzo reaguje i uspeva da se prilagodi većini situacija.

Tu Srbija svoju šansu može naći agresivnom odbranom, da li zonskim ili individualnim presingom preko celog terena, ali sigurno bliskom odbranom srpskih plejmejkera Stefana Jovića i Alekse Avramovića od samog starta utakmice. Ukoliko oseti nelagodu pri driblingu naši su uspeli, jer će tom prilikom odluke dolaziti nešto kasnije što će dati našim igračima vreme za konsolidaciju usled kretnji Italijana.

Nikola Milutinov se ustalio kao startni centar u izostanku Nikole Jokića, a njegova uloga može biti krucijalna. Pre svega defanzivno gde bi njegovo prisustvo u reketu odvratilo brojna dodavanja, ali i u skoku, kako odbranbenom tako i napadačkom, gde se Nikola pokazao fantastičnim do sada. Italijani jesu uporni, povremeno naporni, svi idu na skok trkom sa spoljne linije, ali uz dovoljan nivo koncentracije i pomoć visokih igrača taj problem bi trebao biti regulisan.

Tu se ne smeju zaboraviti ni raspoloženi Stefano Tonut, ni izuzetno talentovani Simone Fontekio, uvek nezgodni Nikolo Meli i atipični Alesandro Pajola. Radi se celokupno o jako atipičnom timu, protiv koga je uvek nezgodno igrati, ali imamo i mi odgovor na sve što oni mogu da ponude. Ako kojim slučajem Milutinov ne može da odgovori na brzinu protivnika tu je Dejan Davidovac, koji je do sada više puta u klubovima znao da stane na poziciju centra u nižim petorkama.

Bez raspoloženja naših igrača, kako prve, tako i druge petorke nema ništa, stoga loše partije iza sebe moraju ostaviti Marko Gudurić, Vanja Marinković, dok Ognjen Dobrić, koji je svojim fantastičnim partijama zaslužio startno mesto, mora da nastavi kao protiv Južnog Sudana. Važno je kako će funkcionisati šut, da li će tranzicija biti na nivou, kako će sprovesti varke u "split" blokovima pri pozicionom napadu, ali od krucijalne je važnosti da li će odbrana funkcionisati. Ovogodišnja igra Srbije počinje i završava se u fazi odbrane.

Na kraju krajeva, a možda i na početku, selektor Svetislav Pešić mora da bude na nivou, odluke moraju biti tačne i pravovremene, a padanje na trikove kao prošle godine ne sme da postoji. Poceko je poznati "šoumen" i probaće na svaki način da dođe do pobede, ali tu Svetislav mora ispasti pravi lisac i nadmudriti mlađeg kolegu.

Meč se igra na Filipinima, u hali Kuežon, sa početkom u 10 časova, a prenos ćete moći da pratite na kanalu RTS1.

(Telegraf.rs)

Video: Južnosudanac se izvinio zbog udaranja Boriše: "Nisam prljva igrač, žao mi je..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NekoKo

    31. avgust 2023 | 18:25

    Da igramo bolju i pametniju odbranu. Naši igrači moraju da priđu bliže protivničkim igračima, posebno mora da se vrši veći pritisak na igrača sa loptom i da se prekine sa besmislenim pomaganjima posle kojih protivnički igrač sa loptom bez problema šalje pas na otvoren šut za tri. Takođe, defanzivni skok mora da bude daleko bolji.

  • rade

    31. avgust 2023 | 18:19

    Sa Pesicom i Danilovicom ne.

  • Lucifer

    31. avgust 2023 | 20:04

    Ako se opet ne ispusti prednost, i ako se bude igrala odbrana da..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA